Opel Ampera (2012) #20
Uitvoering | Ampera |
Bouwjaar | 2012 |
Jaar van aanschaf | 2015 |
Eerste ontmoeting met de Opel Ampera
Na 14 jaar en ruim 250.000 kilometers te hebben afgelegd in mijn Opel Vectra Caravan 2.0 Dti (Tdi) was het tijd voor een waardige opvolger. Ook vanwege minder zakelijke kilometers die er afgelegd zouden gaan worden zou een volgende diesel zeer waarschijnlijk niet tot mijn keuzes behoren.
Na veel afwegingen gaf het aantal kilometers de doorslag om te gaan voor een oplossing in de elektrische hoek. Met hoofdzakelijk van en naar de zaak rijden, een dagelijkse afstand van 60km, heb ik maandenlang diverse modellen de revue laten passeren.
Wat mij opviel was de 13 in een dozijn modellen van de hybrid modellen om van de excentriek uitziende volledig elektrische auto's maar te zwijgen. Ik wilde toch een auto met een sportievere uitstraling. Aangezien de duurdere opties, zoals bijvoorbeeld de Tesla, financieel ver buiten mijn mogelijkheden lagen viel mijn oog uiteindelijk op de Opel Ampera.
Na een proefrit gemaakt te hebben was ik definitief overtuigd. Dit zou de keuze gaan worden. Een fantastisch rijdende auto met 0% bijtelling en een actieradius tussen de 60 en 80 kilometer waarmee ik de meeste kilometers van en naar de zaak elektrisch af zou kunnen leggen. Daarnaast was ook de combinatie met de zogenaamde range extender een punt van overtuiging voor het geval er een grotere afstand afgelegd zou moeten worden.
Na inmiddels een maandje in de Ampera te hebben gereden kan ik alleen maar concluderen dat ik de juiste keuze heb gemaakt. Ik kijk er naar uit om weer op weg te gaan want het rijgedrag van deze auto is echt fantastisch.
Het comfort is ook meer dan positief te noemen. Ik lees negatieve opmerkingen over het touch screen maar deze mening deel ik niet. Alles is prima te vinden en te bedienen. Je moet alleen even weten hoe het allemaal werkt.
Inmiddels heb ik de handleiding volledig doorgeworsteld en alle mogelijkheden van deze auto onder de knie.
Na 3.000 kilometer te hebben gereden is er nog geen liter benzine getankt en staat het gemiddelde op ruim 1:90.
Het rijbereik van de accu haalt in de winter echter niet de 80km maar met een actieradius van 60km is het voor mij voldoende om van en naar de zaak te rijden. De automatische ontdooi stand is ook een fijne bijkomstigheid.
De auto is in korte tijd ontdooid en op temperatuur.
Ruim 10.000 kilometer en een onderhoudsbeurt verde
Inmiddels rij ik al meer dan een jaar rond in mijn Opel Ampera en mijn mening over deze auto t.o.v. een jaar geleden is ongewijzigd. Nog steeds geniet ik zodra ik in de Ampera stap.
De Ampera heeft ook zijn eerste beurt achter de rug. De APK gaf, zoals verwacht, geen problemen en ook het totale kostenplaatje van de tussenbeurt was een positieve verrassing (totale kosten nog geen 275 euro inclusief btw)
Het gemiddeld verbruik is wel wat gedaald naar 1:70 maar daarbij zitten wel inmiddels 2 vakanties bij waar overschakelen op benzine noodzakelijk was.De standby functie is op grotere afstanden wel een uitkomst omdat de auto daardoor ook vrij geruisloos blijft rijden. En bergafwaarts laadt de accu lekker bij. Dat bijladen lukt overigens in Nederland niet.
Ik heb geen vreemde storingen of andersoortige problemen ondervonden en hoop nog vele kilometers probleemloos rond te kunnen rijden. Wanneer de 125.000km is bereikt, zal ik weer een review schrijven.