Opel Ampera (2012) #18

autoreview

Opel Ampera
Opel AmperaOpel AmperaOpel AmperaOpel AmperaOpel AmperaOpel AmperaOpel AmperaOpel AmperaOpel AmperaOpel AmperaOpel AmperaOpel AmperaOpel AmperaOpel AmperaOpel AmperaOpel AmperaOpel AmperaOpel AmperaOpel AmperaOpel AmperaOpel AmperaOpel AmperaOpel AmperaOpel AmperaOpel AmperaOpel AmperaOpel AmperaOpel AmperaOpel AmperaOpel AmperaOpel AmperaOpel Ampera

Signalement

UitvoeringAmpera
Versnellingen1, Automaat
Bouwjaar2012
Jaar van aanschaf2012
KM-stand bij aanschaf6 km
KM-stand laatst125.500 km
Lezerswaardering: 71%
Disclaimer MyReview

De beschrijvingen en reacties in de rubriek Myreview Auto zijn gebaseerd op persoonlijke meningen en ervaringen van gebruikers. DPG Media probeert de authenticiteit van deze persoonlijke meningen en ervaringen zo goed mogelijk in te schatten, maar kan niet verantwoordelijk worden gehouden voor de inhoud of de gevolgen van deze meningen en ervaringen. In Myreview Auto zullen zowel goede als slechte ervaringen worden geplaatst. DPG Media betaalt geen vergoeding voor de ervaringen of laat deze op een andere manier beïnvloeden. De redactie kan uitingen die niet voldoen aan de gedragsregels of onrechtmatig zijn te allen tijde aanpassen of verwijderen.

Het is niet toegestaan zonder toestemming van DPG Media de informatie van Myreview Auto te gebruiken voor of te verspreiden via andere media.

De laatste ritjes

 • 125.500 km

Doordat ik per 1 januari van baan verander moet ik mijn Ampera binnenkort inleveren.
Hierbij dan toch een soort van afscheid van deze leuke auto.
De wagen heb ik sinds juni 2012 (3 km op de teller) en heb er vooral in de begintijd (met weinig laadpalen) wel veel leuke herinneringen aan over gehouden aan alle pogingen om ergens stroom vandaan te halen.
Ik zal proberen een korte samenvatting te maken van mijn ervaringen.
1. Rijgedrag. Elektrisch rijden is zalig, geen herrie en heerlijk gelijkmatig optrekken omdat je nooit schakelt. Wat dat betreft ben ik helemaal om. De benzinemotor begint pas herrie te maken boven de 120 km/uur, onder de 100 km/uur valt het geluid niet op. Verbruik op benzine is niet echt goed, aan de andere kant is dit wel een auto van 1800kg.
Er zitten verschillende rijstanden op, in sport reageert de auto heel direct op het gaspedaal, terwijl er in de normaal stand een bepaalde vertraging inzit (lastig als je snel wilt inhalen). Bergstand is een nutteloze toevoeging die ervoor zorgt dat er voldoende energie in de batterij blijft om met 120 km/uur een steile berg op te knallen.
2. Ruimte: een groot minpunt. Niet allen is het een vierzitter, maar als je met 3 personen op vakantie wilt is het echt enorm passen en meten om alles mee te krijgen (trekhaak is geen optie).
3. Audio/navigatie. Wat een bagger. Navigatie is traag en ze gebruiken zoveel tekst dat je de afslag al voorbij bent voordat het duidelijk is dat je er af moest. Kaart was al 3 jr oud toen ik de auto had want de zuidring bij Den Bosch stond er nog niet op. Daarnaast is het zo dat als je de audio uitzet ook alles uit is (dus geen navigatie, geen bediening climate control etc). Zodra je navigatie/climate control aanzet is ook de audio weer aan. Hier heeft iemand zijn afstudeeropdracht programmeren niet gehaal denk ik dan.
4. Elektrisch verbruik. Erg temperatuur/snelheid afhankelijk. Verschil tussen zomer (30 graden buiten, 75 km is haalbaar bij 120 km/uur) en winter (-5 buiten, minder dan 40 km bij 120 km/uur) is gigantisch. Omdat mijn werk op 45 km ligt is het in de winter wel een sport om toch op 1 batterijlading over te komen. Onder de -5 lukt dit sowieso niet want uit veiligheidsoverwegingen schakelt dan eerst de benzine-motor in totdat deze is opgewarmd. Dit blijft zich bij koud weer elke 30 km herhalen.
Dordat ik het eerste jaar elke dag 200 km moest rijden was mijn gemiddeld verbruik in het begin 2.5 l/100km. De laatste 2.5-3 jr zit ik rond de 1 l/100 km waardoor ik nu gemiddeld op 1.5 l/100 km over 125000 km zit.
5. Verwarming. Het grote nadeel van deze elektrische auto is dat de verwarming but is (zelfs met de benzinemotor ingeschakeld is dat bij deze auto niet veel soeps, nog afgezien van de impact op je actieradius). Het beste om warm te blijven is vooral gebruik te maken van de stoelverwarming.
6. Laden. In het begin waren er wel eens wat problemen bij door laadpaalstoringen veroozaakt door de eerste generatie Nissan Leafs, maar dit kwam later niet meer voor. Pas het laatste jaar heb ik regelmatig periodes van een aantal dagen gehad dat het laden onderbroken werd (binnen 15 min na start), dit zowel aan een laadpaal als thuis aan het net. Oorzaak nooit gevonden, dus het blijft wat onvoorspelbaar. Gelukkig zit er ook een benzinemotor in :-).
Omdat ik nu weer zelf een auto aanschaf zit elektrisch rijden er helaas even niet in, dit ga ik echt missen!
De ruimte, navigatie en verwarming zeker niet....

4,0
 • Betrouwbaarheid
  4
 • Prestaties
  4
 • Comfort
  3
 • Kosten
  5
 • Zou u weer een auto van dit merk kopen? misschien

Lezersreacties (2)

Reageren

Maak melding van misbruik

Let op! Deze functie is niet bedoeld om zelf een commentaar toe te voegen. Optioneel kun je er een opmerking bij plaatsen.

Er is iets mis gegaan. Probeer het later nog eens of e-mail ons.

Reactie verwijderen

Weet je het zeker dat je dit bericht wilt verwijderen?

Er is iets mis gegaan. Probeer het later nog eens