Opel Ampera (2012) #17
autoreview
Signalement
Uitvoering | Ampera |
---|---|
Versnellingen | 1, Automaat |
Bouwjaar | 2012 |
Jaar van aanschaf | 2015 |
KM-stand bij aanschaf | 70.000 km |
KM-stand laatst | 120.000 km |
Eerste ervaringen
- 71.000 km
Vrijdag de Opel Ampera opgehaald (ingeruild voor een Peugeot 307 SW). Bij de garage gevraagd om hem vol te laden. Toen ik aankwam stond hij nog aan de lader.
Ik had al een proefrit gemaakt (helaas niet elektrisch) en ook al een keer bij een collega in deze auto gereden.
Wat opvalt is de compleet andere rij ervaring. Je hoort niets, je zoeft over de weg en schiet, als het moet, pijlsnel van de plek af. Verder ligt de auto zeer stabiel op de weg. Dit komt nog het dichtst in de buurt van een Audi A4 die ik voorheen reed. Maar dan nog stabieler (waarschijnlijk door hoge wagengewicht). De auto nodigt niet uit tot het snel nemen van bochten, maar wel tot stevig doorrijden (het gaat zo makkelijk). Uitkijken dus voor snelheidsovertredingen. Verder is de automaat natuurlijk een genot. Je hebt naast de traditionele D-stand ook nog een L-stand. In die stand remt de auto harder op de motor (deze energie wordt hergebruikt) en hoef je met een beetje beleid bijna niet te remmen. Wel oppassen dat de auto's achter je dit in de gaten hebben, want de remlichten gaan niet aan.
Als de accu's leeg zijn, schakelt de benzine motor bij (range extender). Je hoort de motor lichtjes op de achtergrond. Beetje aparte ervaring, want het toerental gaat niet mee met je snelheid (motor laadt de accu bij).
Verder zit de auto bomvol met luxe. Zoveel dat het even duurt, voordat je alles gevonden hebt. Leren bekleding, stoelverwarming, hd-schijf, navigatie, telefoonaansluiting en een fraaie Bose geluidsinstallatie die goed klinkt, omdat de auto zo stil is. In Nederland is alleen deze 'alles-er-op-en-eraan' versie geleverd, dus je zit altijd goed.
Qua ruimte zijn we er wel op achteruit gegaan. De Ampera is een strikte 4-zitter. Maar goed, mijn tienerdochters zitten prima achterin. Ook mijn vrouw (1.80) zit goed. Als je langer bent, wordt de hoofdruimte achter wel krap.
De laadruimte is redelijk. Niet heel groot, maar door de grote klep, kom je volgens mij niet snel in de problemen. Mocht dit zo zijn, dan kan ik nog een koffer op de trekhaak zetten (ja, ja, die zit er op (voor een fietsendrager)). De Ampera mag nl. geen kar of caravan trekken.
De vraag bij een dergelijke auto is natuurlijk hoeveel je elektrisch kan rijden. Tot nu toe zo'n 80%. Maar goed, dat is nog maar 1 weekend. Eerlijk gezegd denk ik dat deze auto veel beter past bij particulieren. Die rijden over het algemeen kortere afstanden. Als je dan een beetje op let, kun je heel veel elektrisch rijden. Ik houd jullie op de hoogte.
Betrouwbaarheid is nog lastig in te schatten. Wat ik gelezen heb is dat sommige Ampera's een lager probleem hadden. Die is bij een aantal auto's vervangen. Verder wil het laadklepje soms niet open (ook bij de mijne!). Maar als je je vinger bij het klepje houdt, en dan op het knopje drukt, gaat hij toch open.
Maar er schijnen ook probleemloze Ampera's rond te rijden, dus laten we hopen dat ik er zo één gekocht heb.
Eerste maand zit erop
- 72.000 km
De auto is nu ruim in maand in bezit. Hij rijdt zalig. Als je puur elektrisch rijdt (eerst 40-50 km in de winter) dan hoor je alleen wat banden- en windgeruis. Bijzondere ervaring. Zeker als je 140 rijdt en dan verder bijna niets hoort. Op die manier kan je ook goed genieten van de mooie geluidsinstallatie. Ook de trekkracht is geweldig. Zonder enige moeite en geluid! trek je bijna iedereen er uit op het eerste stukje.
Enige dissonant is het wat 'rammelen' van de achterwielophanging. Dit schijnt een Ampera kwaaltje te zijn. Dit laat ik bekijken bij een volgende beurt. Verder is de wegligging goed. NIet sportief, maar wel solide. Nodigt niet uit tot bochtjes scheuren (daar is hij te zwaar voor), maar wel toch stevig en comfortabel doorrijden.
En hoe zit het met het verbruik?
Tot nu toe 1 liter benzine verbruikt per 100km. Dat betekent dat we meestal elektrisch rijden. Thuis laat ik hem op op een klassiek stopcontact. Deze heeft mijn vader buiten aangelegd (onze eigen laadpaal voor een paar tientjes). Omdat ons dak vol ligt met zonnepanelen is dit voor ons een goedkope manier van laden. Om een beeld te geven. Als je laadt met het normale stroomtarief, dan kost dit ongeveer de helft van het rijden op benzine. Dus je rijdt niet voor niets, want de auto helemaal opladen kost best een hoop stroom (12kWh). Ter vergelijking, dit is wat onze 18 zonnepanelen produceren op een redelijke zonnige dag in maart/april).
Problemen:
Deze week ging het storingslampje branden van het motormanagementsysteem. Bij het uitlezen in de garage bleek er iets mis met de EGR-klep. Gelukkig was dit een goedkoop onderdeel. Die heb ik nu laten bestellen.
Still going strong
- 86.000 km
Weinig problemen gehad. Storingslampje brandt nog steeds. Volgens de garage kan dit liggen aan het type brandstof, maar ook met A-merk brandstof blijft het lampje branden. Maar goed, alles gaat goed, dus we negeren het maar. Verder geen problemen. Auto rijdt nog steeds heerlijk en verbruik ligt nu op 1.1 lt per 100km. Dit uiteraard excl. stroomverbruik. Het blijkt toch dat je heel veel km. maakt onder de 70km. Voor het wat langere woon-werkverkeer gebruik ik een Opel Agila op LPG.
Cirkelzaag
- 90.365 km
Vorige week tijdens een familieuitje hoorden we ineens een raar geluid (met name bij het afremmen en optrekken op lagere snelheid). Het leek een beetje op een cirkelzaag die uitloopt. Eigenlijk wist ik meteen wat het was. Op het amperaforum wordt er regelmatig iets gemeld over dit euvel. Het blijkt een kapotte lager te zijn die tussen de versnellingsbak en elektromotor zit. Iets dat blijkbaar met enige regelmaat voorkomt. Bij thuiskomst gebeld met de Opel dealer Mulders in Tiel. Het viel gelukkig onder garantie (wel afhankelijk van de km. stand). Ze hebben het netjes gemaakt en toen ik de auto ophaalde hadden ze zelfs de accu weer opgeladen. Kijk, dat is service!
Naast dit incident geen klachten. De auto rijdt nog steeds heerlijk. Je kunt er met een beetje moeite ook mee op vakantie met 4 personen en ons brandstofgebruik zit nu op 1,2 lt per 100km.
We zweven verder
- 120.000 km
120.000 km erop zitten. 40.000 km met deze auto gereden. Het is weer tijd voor een update.
Laden.
Doordat ik nu een laadpaal heb bij mijn werk ben ik deze auto gaan gebruiken voor woon-werk verkeer. Enkele reis is ongeveer 55 km. Dit betekent dat ik in de zomer het red om er elektrisch te komen. In de winter moet ik het laatste stuk (5-15 km) gebruik maken van de verbrandingsmotor. De actieradius hangt dus sterk af van de temperatuur. In de winter een krappe 40 km en in de zomer tot 65 km. Thuis laad ik de auto op met de lader die aan een gewoon stopcontact kan. Een simpel buitenstopcontact voldoet. Zelf aangelegd door mijn vader en daardoor heel wat goedkoper dan een 'echte' paal bij je thuis. Het laden op een gewoon stopcontact gaat wel iets trager (5-6 uur, bij een laadpaal ongeveer 4 uur). In combinatie met onze zonnepanelen op het dak rijd ik dus heel voordelig.
Rijden
Het rijden is nog steeds super. Sportief is niet het goede woord. Het is meer een zoeven over de weg, terwijl de auto door het behoorlijke gewicht aan de weg plakt. Met de storm die onlangs over ons land raasde, is de Ampera wel de laatste de van de weg waait. Door het gewicht is het geen auto om mee over een bochtig weggetje te scheuren, maar hij trekt snel op en heeft altijd voldoende koppel. En dat geruisloos. Bij de stoplichten kan ik het vaak niet laten om hem even in de sportstand te zetten en als eerste weg te schieten. Zeker op het eerste stuk (tot 60 km/h) zijn er weinig die het bij kunnen benen.
Meestal rijd ik in de L-stand. Dit is een stand waarbij de auto bij het gas loslaten sterk op de motor remt en daarbij energie terug wint. Als je dit goed doet, hoef je bijna niet te remmen (alleen het laatste stukje). Naast dat dit energie spaart, is het natuurlijk ook voordelig voor het slijten van de remmen. Wel even opletten of de mensen achter je ook in de gaten hebben dat je remt...
Problemen
Helaas deze periode ook niet geheel probleemloos. Bij ongeveer 100.000 km laadde de auto niet meer. Omdat de auto nog steeds onder gararntie valt, weer terug naar de Opel dealer. Bleek een probleem te zijn met de bekabeling. Een aantal kabels zijn vervangen. Opel heeft een wat mij betreft een wel wat vreemde interpretatie van garantie. Je betaalt eerst zelf de onderzoekskosten.
Naast dit incident en het cirkelzaagprobleem geen noemenswaardige zaken. Ik verwacht dat de auto qua onderhoud gaat meevallen, omdat de verbrandingsmotor niet veel gebruikt wordt, en een electromotor over het algemeen niet slijtgevoelig is.
Praktisch
De auto is een pure 4-zitter. Dat is soms toch wel lastig. Zeker toen we door een pleegdochter gezinsuitbreiding kregen. De auto was niet meer geschikt als gezinsauto. Achterin is het sowieso niet ruim. Tot 1.80 gaat het net. Daarboven zit je met je hoofd scheef achterin. De laadruimte is wel behoorlijk, maar tildrempel is aan de hoge kant. Punt van ergenis is wel dat er geen fatsoenlijke hoedenplank in zit.
De vele knopjes raak je enigszins aan gewend, hoewel het niet echt praktisch is. En o ja, de navigatie is prut. Heel onduidelijk wat hij precies bedoelt en het is me al een paar gebeurd dat ik verkeerd uitkwam. Tegenwoordig gebruik ik hem nauwelijks meer, maar gelukkig is de routeplanner van google ook gewoon goed (via de telefoon). De telefoon schakelt wel mooi via bluetooth door naar de speakers op van de radio. Alleen jammer dat dit weer niet geldt voor muziek van de telefoon. Temeer omdat de speakers goed zijn en je als je in de stemming bent, lekker op vol volume kan genieten van muziek.
Het is niet heel makkelijk om in te schatten waar de auto stopt. Je kunt wel in de achteruitrijcamera een en ander zien. Ook piept de auto als je ergens dicht in de buurt komt. Dit is alleen te conservatief afgesteld. Je hebt dan nog behoorlijk wat ruimte, waardoor je in ons krappe landje continu de piepjes gaat negeren. En tja, dan werkt het natuurlijk niet meer. Laatst al piepend vrolijk een hekje geraakt. Gelukkig een meegaand type...
Comfort en klimaat
Comfortabel is de auto zeker. Het geruisloos zoeven over de weg is nog steeds super. Daar kan geen benzine auto tegenop en heeft wat mij betreft de toekomst. Wat ik iets minder vind is de 'klapperende' achterveren. Het rammelt een beetje. Met name bij lage snelheden. Amerikaans trekje? Wellicht teveel op comfort afgestemd. Hier had ik bij de Peugeot en Audi geen last van.
De klimaatbeheering is een ander verhaal. De auto is lastig warm te stoken. Je kunt wel verschilldende standen gebruiken, maar het systeem blijft vrij ondoorgrondelijk. Gelukkig heeft de auto wel stoelverwarming die goed werkt, dus je billen blijven lekker warm. Vaak zet ik verwarming laag (spaart energie) in combinatie met stoelverwarming.
De garantie van de auto zal verlopen als ik boven de 140.000 km. kom. Omdat de auto fijn rijdt zal ik hem blijven gebruiken voor woon-werk verkeer. Hopelijk zonder teveel technische problemen. Toch een ster minder voor betrouwbaarheid door een tweetal serieuze problemen (onder garantie verholpen).
- Betrouwbaarheid3
- Prestaties5
- Comfort5
- Kosten4
- Zou u weer een auto van dit merk kopen? misschien
Beoordeel deze review
Geef uw mening over schrijfstijl en bruikbaarheid. Bij tenminste vijf binnengekomen waarderingen zal de gemiddelde beoordeling getoond worden.