Nissan Sunny 1.4 SLX (1994)

Nissan Sunny 1.4 SLX (1994)

UitvoeringSunny 1.4 SLX
Bouwjaar1994
Jaar van aanschaf2002

Na 2 dramatische jaren in een Frans product (Citroen ZX 1.4 Reflex) waarbij ik mijn ANWB-lidmaatschap maximaal heb benut, heb ik deze Nissan gekocht.

Ik rijd er al ruim 6 jaar in en ik ben zeer tevreden over de auto. Ik maak voornamelijk snelwegkilometers. Ik doe de onderhoudsbeurten zelf. Dat is vrij gemakkelijk bij deze auto. Hoewel het oliefilter wel op een moeilijk bereikbare plek zit.

Het is overigens een 1.4 Clair, maar volgens de autoweekdatabase komt die alleen in 1995 voor.
Centrale portiervergrendeling, el. schuifkanteldak, stuurbekrachtiging zitten er standaard op.

In de bijna 170.000 km die ik er heb mee gereden heb ik het volgende moeten vervangen

- koppeling
- Aandrijfashoesen links en rechts.
- Accu (was spontaan stuk, maar was ook al 7 jaar, dan mag het ook).
- Einddemper (2x)
- Carterpan, deze is zeer gevoelig voor roestvorming.
- Ruitesproeierpompje
- Raamrubber rechts.
- Kachelweerstand (komt vaker voor bij een sunny).
- Schokdempers achter (recent vervangen)

Ik heb besloten nog een jaar door te rijden met deze auto. Zeker na het vervangen van de schokdempers achter rijdt ie weer perfekt.
De motor is onverslijtbaar en ik heb tussen de beurten door (15000 km) nog nooit olie bij moeten vullen.

Hij doet het nog steeds !

Helemaal geen problemen gehad tijdens de koude vorstperiode begin januari. Elke dag gewoon starten, bij -15 graden ging het starten wel iets minder enthousiast.
De winterbanden hebben zich bewezen in sneeuwrijk Willingen (2 weken terug).
Ondanks dat de auto nog best redelijk rijdt voor zijn leeftijd en kilometerstand ben ik wel aan het rondkijken naar wat anders.
Ik heb deze auto nu bijna 7 jaar en heb er ruim 180000 km mee gereden en ik ben erg tevreden over de kwaliteit van deze auto's: natuurlijk begint ie nu te roesten en vallen er wat lampjes uit in het dashboard, maar hij blijft doen waar ie voor gemaakt is: rijden !

Maar wat moet je kopen na zo'n goede ervaring met een 90er jaren japanner ? Iemand suggesties ?

Afscheid van de Sunny

2 weken geleden is de sunny afgekeurd bij de APK.
De roestvorming aan de achterzijde bij de dorpels en veerschotels is dusdanig dat er flink wat laswerk nodig is om de auto goedgekeurd te krijgen.
Ik heb besloten dit niet meer te laten repareren.

Zaterdag lever ik 'm in bij de garage. Ik vind het best jammer, want ik heb er 7 jaar lang en bijna 2 ton met enorm veel plezier in gereden. Het is de fijnste auto die ik heb gehad. Enorm betrouwbaar, stil, goede wegligging en nog redelijk vlot.
En natuurlijk een enorm suf uiterlijk (maar dat valt je na 7 jaar niet meer op) :-)

De opvolger wordt een Nissan Almera 1.8 Ambience uit 2000.
Technisch gezien lijkt de auto sterk op de sunny, behalve dat er veel meer extra's in zitten. Het is weer een motor met distributieketting net als de sunny.
Hij rijdt lekker, betere wegligging nog dan de sunny, alleen is ie wat slapper geveerd.

De sunny gaat een 2e (3e, 4e, 5e) leven in Afrika tegemoet, denk ik.

7,5