Nissan 370Z GT Edition (2011)

Nissan 370Z GT Edition (2011)

Uitvoering370Z GT Edition
Bouwjaar2011
Jaar van aanschaf2015

Proefrit en aankoop

Het was eigenlijk een jongensdroom: een keer een mooie degelijke sportauto kopen. Een jaar of 8 geleden was het al bijna zover. De Nissan 350z had me overtuigd met z'n mooie, eerlijke en sportieve karakter.

Toen sloeg de crisis toe en was het even een paar jaar pompen of verzuipen.

Inmiddels gaan de zaken weer beter en kruipt het bloed waar het niet gaan kan. Toch maar die verstandige keuze of toch maar die sportwagen? Het werd de sportwagen.

De Nissan 370z stond, als opvolger van de 350z, hoog op het lijstje. Auto's als de Audi TT vielen af. Ik zoek een auto met borsthaar, geen Golf met grote motor, coupe dakje en eventueel 4x4. De Porsche 911, daar heb ik ook nog over nagedacht, maar - gezien mijn budget - kwam je dan al snel uit op auto's met zo'n 150.000 km op de teller. Nou kan die boxermotor 200.000 mee ... als hij goed is behandeld. Maar wie geeft die garantie? Een nieuwe Porsche motor kost zomaar EUR 25.000,-. Kortom: dat risico werd me te groot.

Gisteren een proefrit met de Nissan 370z in GT-Edition gemaakt. Parelmoerwit en met die ultragrote 19 inch Rays velgen in antraciet grijs/zwart. Interieur in zwart leer en suede. Prachtige combingatie.

Verder zocht ik de handbak met rev synch automatisering. Geen automaat voor deze auto!

Ik wilde echt de GT-Edition hebben, omdat daarbij het onderstel specifiek is aangepast op de grotere velgen. De standaard 370z staat op smallere wielen en de upgrade naar de Rays maakt de rit minder comfortabel. En dat is dan een understatement. Bij de GT-Edition is dat aangepast: hij komt alleen met die grote wielen en vering en demping die daarop zijn ingesteld.

Wat er verder op zit? Bose geluid, achteruitrijkamera, navigatie, electrische stoelen. Alles, zo'n beetje. Er zit ook een speciaal uitlaatsysteem op dat het vermogen nog wat doet stijgen. Volgens de forums van 330 naar 350 pk. Op termijn komt er wellicht nog een lichte motortuning aan die nogmaals 10 pk moet opleveren. En een Stillen gen III air intake systeem dat het totale vermogen naar 380 pk gaat brengen.

Proefrit was even wennen. Wat gaat alles stroef en direct! Deze auto lijkt gebouwd als een tank. Maar als je er een paar minuutjes in zit dan beginnen dingen op hun plek te vallen. Koppelen, hoewel zwaar, gaat makkelijker. Het inleggen van versnellingen moet je niet forceren, maar juist met gevoel doen.

Wat opvalt is het bandengeruis. Dat is eigenlijk teveel van het goede. Vooral op ZOAB. Op andere ondergronden gaat het nog wel. Wat ook opvalt is dat de auto enorm stijf is zonder springerig te worden. "Comfort" bestaat eruit dat je in direct contact staat met de weg, met het stuur, de stoel, het gaspedaal, en zo voort. Lange reizen zijn mogelijk, maar op ZOAB wordt dat geen pretje.

De motor is een beul. Hij trekt hard vanaf 2000 toeren, wat de bruikbaarheid enorm ten goede komt. Verbruik is sterk afhankelijk van gebruik. Warm rijden, sprintjes, in de stad verkeren ... reken dan op 1:7. Rustig op de snelweg met het verkeer mee levert 1:11 op.

De auto maakt enthousiast! En ik heb dus besloten hem te kopen. Vrijdag wordt-ie afgeleverd en dan volgt meer informatie.

Tweede indruk

De dingen beginnen op hun plaats te vallen. "This is no car for the faint hearted." Volbloed sportwagen? Ja, volgens mij wel. Als ik het vergelijk met de andere sportauto's waarin ik reed kan je dat zeker stellen.

De Porsche 911 is klinischer en laat zich lichter en gemakkelijker bedienen. Sneller in rechte lijn. Maar lastiger in de bochten. Door de configuratie met de motor achterin is het 911 adagium: langzaam de bocht in en dan snel eruit. In vergelijking stuurt de Z sneller en eerder in, maar het sturen (maar ook koppelen en schakelen) vraagt wel om meer kracht. Maar uiteindelijk is de Z gemakkelijker en sneller door een bocht te gidsen.

De Corvette C6 is een stuk afstandelijker en - hoewel zeer snel in rechte lijn - nodigt niet uit tot een lekker potje sturen of driften. Waar de Nissan al zwaar voelt, voelt de C6 gewoon groot en log.

Ten opzichte van de oude 350z, is de 370z vooral sterker, nog meer gefocused en wat meer toegankelijk geworden. Betere interieurkwaliteit. Iets meer raffinement. De 350z had (met de wat smallere banden) wel het voordeel dat je gemakkelijker mooi beheerst kon slippen. de 275 19 inch banden achter op mijn 370z maken dat er nu wel erg hoge snelheden nodig zijn om beheerst te kunnen driften.

Na een paar dagen sturen valt op dat de auto steeds meer "samenvalt". Eerst leek hij luid en zwaar, maar met wat meer ervaring achter het stuur gaat het schakelen en koppelen inmiddels mooi vloeiend. En hetzelfde geldt voor het sturen. Het totale spel van optrekken en afremmen en sturen wordt daardoor steeds mooier. Dit is een auto die je niet je wil moet proberen op te leggen. Je moet ermee in een flow komen. Van bocht naar bocht waarbij de de auto steeds gemakkelijker te bedienen valt naarmate de snelheid toeneemt. Erg belonend!

De laatste dagen stonden vooral in het teken van anderen aan de auto laten ruiken. Natuurlijk moesten vrienden een rondje mee en ook de kids lieten zich niet onbetuigd. Algemene conclusie is dat iedereen met name de brute kracht en het accelereren, zoals ervaren vanaf de bijrijdersstoel fantastisch vind. Het comfort wordt tot mijn verrassing ook als prima in orde beoordeeld door mijn passagiers.

Wat meer dingen die opvallen. Verbruik zo'n 1:8,8, maar dat is dan met veel te veel (bestaat zoiets?) hard rijden.

Instap is inderdaad erg laag. Dames met een kort rokje moeten daar echt rekening mee houden (of juist niet).

Wegrijden in de eerste versnelling doe je gewoon met een dot extra gas, dan gaat het prima.

Zicht driekwart naar achteren is prima. Ik lees in elke test dat dit niet zo is, maar merk daar niets van. Misschien een kwestie van de buitenspiegels goed afstellen?

Bagageruimte houdt niet over. Hij is vooral niet erg diep. En kan de tank echt 72 liter bevatten? Ik reed 'm leeg (volgens de meters en computer) en er ging toch echt maar 65 liter in.

De Z is een plezier auto! Ik stap elke keer in en uit met een glimlach. Als we dat kunnen volhouden, dan is het met de aanschaf van deze prachtkar het schot in de roos waar ik op hoopte. So far, so good.

De kleur wit staat hem trouwens erg goed. Beter dan zwart, dat maakt dat de diepte en welvingen lijken weg te vallen. Wit doet de golvingen in het design en de brede stance juist heel mooi uitkomen. Het is gewoon een bloedmooie auto. Vind ik niet alleen zelf. Gisteren deed ik een rondje met één van de kids op de bijrijdersstoel ... en toen zaten een paar mensen met hun iPhone vanuit hun auto en al rijdend filmpjes te maken van onze auto. Grappig.

Leukste gimmick? Ongetwijfeld die Rev Synch optie. De auto geeft zelf tussengas bij het terugschakelen, zodat je altijd weer op het juiste toerental uitkomt. Bij opschakelen blijft de gasklep open staan, zodat ook het opschakelen sneller en gemakkelijker gaat.

Meer nieuws over dagelijkse bruikbaarheid? Tot nu toe goed. Ik heb er al mee in de sneeuw en hagel gereden. Gewoon niet te hard de bochten in. Kruissnelheid van 130 a 140 op de snelweg doet-ie prima. Daarboven wordt met name het bandengeluid vermoeiender, op de lange termijn.

Driften met deze Z? Nog niet echt geprobeerd. Het was er te nat en glad voor, en ik wil de auto beter leren kennen. Het hogere vermogen enerzijds en de bredere banden anderzijds, maken van driften meer een uitdaging dan dat bij de 350z het geval was.

Aanstaande updates? Ik ga binnenkort een K&N luchtfilter plaatsen voor nog wat meer pk's en een vrijer optoerende motor!

7,5