Mitsubishi Outlander 2.0 Di-D 4WD Instyle (2007)
autoreview

Signalement
Uitvoering | Outlander 2.0 Di-D 4WD Instyle |
---|---|
Versnellingen | 6, Handgeschakeld |
Bouwjaar | 2007 |
Jaar van aanschaf | 2007 |
KM-stand bij aanschaf | 8.300 km |
KM-stand laatst | 161.000 km |
ERVARINGEN
Omdat mijn vorige auto te klein was ging ik in eerste instantie op zoek naar een station of een kleine SUV. Ik had mijn oog al laten vallen op een enkele jaren oude Infiniti FX35, maar ben daar uiteindelijk van afgestapt omdat ik toch moet dieselen. De Chrysler 300C Touring viel af omdat ik hem mijn garage niet uit zou krijgen, i.v.m. een blinde muur die in de weg zit als ik uit moet rijden. Andere stationwagons trokken mij eigenlijk niet echt aan, dus werd het maar een kleine SUV. Ik heb vrijwel alles in deze klasse (Santa Fé, Captiva, RAV4 etc.) proef gereden en de Outlander beviel het meest. Een prettige bijkomstigheid was dat de Outlander lichter was dan de overige modellen, dus minder houderschapsbelasting en een lager verbruik. De afwerking en vooral de enorme bagageruimte spraken het meest aan. Vooral de bagageruimte was heel belangrijk. In mijn vorige auto kon ik niets meer meenemen omdat de kinderwagen alle ruimte in beslag nam. In deze auto kunnen en drie van die kinderwagens en nog heb je plek over!
Ik heb voor de Instyle gekozen vanwege de 18 inch velgen, xenon, leren bekleding, keyless entry, het open dak, de derde zitrij (die ik eigenlijk nauwelijks zal gebruiken, maar gewoon handig leek om te hebben) en de speakers met subwoofer van Rockford Fosgate. Geen navigatie van Mitsubishi, omdat ik de AVICHD3-BT van Pioneer in wilde laten bouwen.
Enkele weken na aankoop met vakantie gegaan naar Zuid-Frankrijk en zelfs met bagage van drie volwassenen en een peuter (incl. grote kinderwagen en driewieler) kon de bagageafdekhoes probleemloos dicht. Ik heb tijdens de vakantie plm. 3.500 km afgelegd in Zuid-Frankrijk en Noord-Spanje, voornamelijk op de snelweg en het verbruik was steevast 1 op 11 (bij 150 km/u met cruise control). In de stad verbruikt hij 1 op 9. Op zich lijkt het verbruik nu wel iets minder, maar ik blijf toch wel 1 op 11 gemiddeld rijden. Volgens fabrieksopgaaf zou de tankinhoud 60 liter moeten zijn, maar zefs als ik tot het uiterste ging (boordcomputer gaf aan dat ik nog max 20 km kon rijden) kon ik niet meer dan 50 liter tanken. Dat houdt dus in dat ik iedere 580 km moet gaan tanken terwijl ik voor de aankoop dacht dat ik plm. 700 km met een tank zou kunnen rijden. Als je veel rijd wil je zo min mogelijk naar de bezinepomp!
Voordat ik met vakantie ging ben ik wel veel tijd kwijt geraakt omdat ik een alarm en navigatiesysteem in wilde laten bouwen. Het alarm heb ik niet meer ingebouwd omdat ik geen klasse 3 certificaat kon krijgen als ik de Keyless Entry wilde behouden. Dit is inmiddels alweer opgelost, ik kan nu wel een SCM goedgekeurd alarm in laten bouwen met behoud van de Keyless Entry.
Inbouwen van navigatie was een drama. Het dashboardpaneel van de standaardradio is niet geschikt voor inbouw van een dubbeldinsysteem (tenzij het je niet uitmaakt of het netjes is of niet). Mitsubishi Nederland levert het dubbeldin paneel van de fabrieksnavigatie niet los, terwijl je wel hun fabrieksnavi achteraf in kan laten bouwen. Pioneer claimde dat ze voor elke auto een paneel hebben, echter bleek bij navraag dat deze voor mijn autonog niet ontwikkeld was. Dus dat werd navigeren met een PDA. Volgens diverse fora zijn de panelen in de VS en Japan wel los verkrijgbaar bij de dealers. Ik heb hiervoor echter nog geen actie ondernomen.
Ik ben net de 15.000 km gepasseerd dus is het tijd voor de eerste beurt. Ik hoop het te kunnen combineren met chiptuning, als ik eerst nog een dealer kan te vinden die dat met behoud van garantie wil doen. Vanuit Mitsubishi Nederland kan de Grandis gechipped worden (Ralliart), voor de Outlander officieel nog niets. Mijn vorige auto’s waren ook gechipped en ervaring leert dat je eerst goed moet informeren wat ze doen. Een powerbox is out of the question. OBD tuning of desnoods solderen geniet de voorkeur. Aangezien het een TDI motor uit het VAG magazijn is, voorzie ik verder geen problemen. Ik ga er binnenkort weer achter aan.
Over het geheel genomen, is de Outlander een zeer fijne auto, die niet zwaar en log aanvoelt als je in eerste instantie zou denken, maar net zo fijn rijdt als de gemiddelde sedan. De zitplaatsen zijn ruim en voldoen uitstekend, de derde zitrij is echter niet geschikt voor lange ritten. Het interieur zit goed in elkaar, geen rammels en kraakjes, wel zijn de alulookdelen zeer krasgevoelig. Radio met cd-wisselaar werkt uitstekend, de sound is ’gruwelijk’ goed. Spraakgestuurde Bluetooth carkit werkt uitstekend samen met mijn HTC Tytn. Schakelen tussen 2WD, 4WD en 4WD Lock gaat probleemloos en is ontzettend handig bij regen en (nog te ervaren) sneeuw en ijzel, ik verwacht niet echt te gaan ’offroaden’. Het daadwerkelijke verbruik in 2WD en 4WD scheelt niets, in tegenstelling tot wat men in de brochures beweert.
Parkeersensoren zijn onmisbaar. Inmiddels al twee parkeerdeukjes ontdekt waar geen enkele sidebar of stootstrip tegen geholpen zou hebben. Het blijft zeer frustrerend dat mensen niet uitkijken, ondanks dat ik altijd netjes parkeer en voldoende ruimte voor anderen over laat.
Update 7-11-2007:
Km.stand: 18.500
Eerste beurt inmiddels gehad. Het viel mee: rond de € 200,00, maar dan wel zonder ruitensproeiervloeistof (ik vul dat altijd zelf bij en heb nog genoeg in de garage liggen) en zonder vervangen van de pollenfilter (was nog niet nodig vond ik, dealer vond het ook niet echt nodig aangezien hij er niet op hamerde), wel werd de motorolie verwisseld, wat ik op zich wel raar vond, aangezien de auto nog nieuw is, volgens mij was bijvullen genoeg geweest. Ik had wel van tevoren het onderhoudsschema met prijzen opgevraagd om een indicatie te hebben van de kosten en werkzaamheden. Het onderhousboekje is niet zo duidelijk.
Afgelopen maandag de Power Pack in laten bouwen. Kort na het schrijven van de review bleek de Power Pack ineens op de accessoirelijst van de Outlander te staan. De Power Pack is een Ralliart powerbox. Een powerbox was nou net wat ik absoluut niet wilde, de ecu wordt immers gefopt in plaats van een optimalisatie van het motormanagement. Mitsubishi bouwt hem echter wel in met volledig behoud van garantie, wat het wel een stuk aantrekkelijker maakt. Aangezien we in Nederland van rechtswege levenslang garantie hebben en Mitsubishi de werking van de Power Pack garandeert heb ik er na een flinke overweging toch voor gekozen. Ik moet wel zeggen dat het prima bevalt. De motor klinkt rustiger, zowel in 2WD als in 4WD, de schakelmomenten zijn verlengd dus 80 in zn vier in plaats van 80 in z’n vijf, achteruit rijden en drempels nemen kan zelfs alleen op koppeling zonder gas te geven. De motor moet wel redelijk warm zijn om de vermogenstoename echt te merken. Tussensprints gaan veel lekkerder en stukken sneller. Een echte duw in de rug bij het optrekken krijg ik helaas niet.
Voor geen van de eerder vermelde problemen had Mitsubishi een oplossing. Hij houdt nog steeds af en toe in (ook na de Power Pack). Hoog draaiende motor is alleen nog bij een stationair draaiende koude motor en blijft aanhouden tot de motor warm is geworden. Met het huidige weer (plm. 11 graden) blijft hij vaker hoog draaien tot de motor warm is. Ik heb wel het gevoel dat de koppeling meer is ingesleten, waardoor het schakelen in z’n twee iets soepeler gaat. Nog geen nieuws over het dashboardpaneel. Alarm ook nog niet ingebouwd, omdat ik het wil combineren met inbouw van de navigatie. Gelukkig heb ik met de verzekeraar geregeld dat fabrieks klasse 1 ook voldoende is om dekking te hebben bij diefstal.
Update 20-06-2008:
Km. stand: 33.000
Tweede beurt inmiddels gehad, forsere rekening dan verwacht(plm. € 600). Er is een klokveer in het stuurhuis vervangen en in opdracht van de importeur is er een modificatie aan de brandstofpomp geweest (nieuwe vacuumpomp), beiden uiteraard onder garantie.
Had vlak voor de beurt ontzettend last van schokken en inhouden bij 2000-2500 toeren bij het optrekken en ook bij gelijkmatige snelheid, bleek bij de tweede keer nakijken dat het luchtfilterhuis los zat en valse lucht aanzoog.
Auto rijdt nog steeds uitstekend. De Power Pack bevalt beter dan verwacht.
Stationair hoog draaien doet hij nog steeds en nog steeds niets bekend bij de importeur.
Ik heb het dashboardpaneel wel los aan kunnen schaffen, maar nadat de Pioneer bijna compleet ingebouwd was bleek dat hij niet op de RF versterker kon en een verloop was op dat moment niet beschikbaar. Compleet weer uitgebouwd en toen maar de MMCS in laten bouwen. Nog geen week later was er ineens wel een verloop beschikbaar, maar helaas dus te laat voor mij. De MMCS is zeker geen straf, de integratie met de auto is verbazingwekkend (je kan de werking van de ruitenwissers, lampen, spiegels etc mee instellen) en verhoogt het gadgetgehalte in de auto, jammer dat hij geen ’echte’ I-pod integratie heeft (in vergelijking met de Pioneer).
De koppeling is inderdaad verder ingesleten en heb nergens meer last van.
Noemenswaardig vind ik wel dat de lak er na meer dan een jaar en 32.000 km nog als nieuw uitziet (wel altijd met de hand gewassen), bij andere auto’s heb ik toch wel anders meegemaakt (spontaan bladderen, verkleuringen, fijne krasjes etc.)
Update 15-01-2008
Km. stand: 45.000
Derde beurt gehad. Was vrij standaard. De eerder vervangen klokveer geeft nog steeds hetzelfde probleem (tikken tijdens het sturen). Het schokken en inhouden kwam kort na de vorige beurt terug en werd steeds heviger, nu niet meer alleen bij het optrekken maar ook bij gelijkmatige snelheid rond 2000 toeren. Tussentijds op vakantie geweest. De motor ging op de terugreis in de noodloop met nog 600 km naar huis te gaan. Op de rustplaats gestopt, op advies van Mitsubishi opnieuw gestart en probleemloos weer door gereden.
De dealer kon het schokken en inhouden maar niet oplossen en zij konden niets met de importeur regelen. Na wat uitzoekwerk kwam ik er achter dat het een veel voorkomende kwaal is van de 2.0 TDI van Volkswagen die er in mijn Outlander zit. Ik moest eerst flink ruzie maken met de importeur en de dealer maar uiteindelijk is er na overleg met VW een modificatie geweest aan de EGR-klep (andere pakking). Sindsdien geen last meer gehad. Achteraf heb ik wel het vermoeden dat ze precies wisten wat de oorzaak was.
Ondanks de mankementen vind ik het nog steeds een heel fijne auto, rijdt sinds de modificatie weer uitstekend en ik heb er dagelijks heel veel plezier van.
PROBLEMEN
- Het komt ook vaker voor dat hij bij een koude start stationair draaiend 1500 tot 2000 toeren maakt en blijft maken, zelfs nadat ik ben gaan rijden, totdat de motor warm gelopen is. Zelfs een paar keer meegemaakt dat hij bij een stoplicht ineens hiermee begon, terwijl de motor al lang op temperatuur was.
VERKOCHT!
- 161.000 km
Hoewel ik het een zeer fijne reisauto vond heb ik de Outlander met pijn in mijn hart en vooral pijn in mijn portemonnee weg moeten doen.
Vanaf oktober 2011 heb ik bij een kmstand van ca. 120.000 vrijwel constant problemen gehad:
- In oktober 2011 EGR klep vervangen (120.000 km)
- Vanaf februari 2012 viel het vermogen ineens weg boven 110 km/u, op enig moment viel het vermogen zelfs bij snelheden van 50 km/u weg. De dealer vond het probleem pas na een paar keer: solenoid-klep vervangen bij 130.000 km, dealer zei: "het kon ook aan de turbo liggen, maar laten we dit eerst proberen."
- Probleem bleek echter niet weg, na een paar weken kwam het "euvel" terug. Auto totaal twee weken kwijt geweest, uiteindelijk bleek de turbo toch echt het probleem. Turbo moeten vervangen bij 143.000 km.
Nadat de turbo vervangen was reed de auto als nieuw. Op vakantie geweest, heerlijk zonder problemen, goed doortrekken en tot mijn verbazing een stuk zuiniger dan voorheen.
Wellicht dat ik bij een andere dealer beter zou zijn geholpen. De dealer (De Wit Den Haag, inmiddels failliet) was net begonnen met Mitsubishi en de jongens in de garage hadden nauwelijks ervaring met deze auto's. Qua kosten gelukkig wel heel meedenkend en ondanks dat ze er veel tijd aan hadden besteed zijn zijn mij toch fors tegemoet gekomen in zowel de kosten van arbeid als materiaal.
- Terug van vakantie (155.000 km) klonk er een schurend geluid bij het schakelen: 2-massavliegwiel versleten, dus nieuwe koppelingsset. Deze uiteindelijk toch maar moeten vervangen.
Uiteindelijk het besluit genomen om afscheid te nemen van deze auto.
Inmiddels heb ik de Outlander tegen een beter dan verwachte prijs kunnen verkopen aan een autohandelaar, bij inruil was het werkelijk bedroevend laag wat ik voor deze auto terug kon krijgen.
Enorm getwijfeld wat ik terug zou kopen. Omdat de kinderen nu ouder zijn en ik minder kilometers maak staat er nu een Opel Insignia 1.4 T Ecoflex Cosmo met wat leuke extraatjes in mijn garage. Hoewel ik niet meer hoog zit gelukkig wel op hetzelfde comfortniveau als ik gewend ben en qua kosten (diesel-benzine) gelukkig ook goedkoper dan voorheen.
- Betrouwbaarheid
- Prestaties
- Comfort
- Kosten
- Zou u weer een auto van dit merk kopen? misschien
Beoordeel deze review
Geef uw mening over schrijfstijl en bruikbaarheid. Bij tenminste vijf binnengekomen waarderingen zal de gemiddelde beoordeling getoond worden.