Mitsubishi I-miev (2010)
autoreview

Signalement
Uitvoering | I-miev |
---|---|
Versnellingen | 1, Automaat |
Bouwjaar | 2010 |
Jaar van aanschaf | 2015 |
KM-stand bij aanschaf | 59.000 km |
KM-stand laatst | 169.560 km |
Elektrische Kruimeldief
- 65.609 km
TL;DR; Volwaardige knusse maar spartaanse elektrische auto brengt mensen goedkoop van A naar B zonder noemenswaardige verwarming.
Nu, meer dan 6 jaar na de introductie stond er nog steeds geen review van deze auto op Autoweek door een gebruiker. Andere modernere elektrische auto's hadden inmiddels wel een review gevonden, maar deze auto wordt toch continue over het hoofd gezien.
Na het nodige wikken en wegen ben ik uiteindelijk bij deze auto terecht gekomen, inmiddels meer dan 6000 km verder heb ik nog steeds geen spijt van deze beslissing.
Na veel rekenen en een excel sheet later was het wel duidelijk, dit was de goedkoopste manier (per maand) om droog en uit de wind naar het werk te komen. Helaas is mijn woonplaats bijzonder slecht voorzien in het openbaar vervoer waardoor een enkele reis van 35 minuten met de auto, meer dan een uur zou kosten met het OV. (En dan kwam ik nog een kwartier te laat op het werk).
Deze auto is uiteindelijk voor 10.000 euro 2e hands gekocht bij de Mitsubishi dealer met 59.000 km op de teller. De eerste week na de aanschaf bleek al direct dat er een probleem was. De accu bleek stuk, geen nood, die viel onder de 8 jaar garantie van Mitsubishi, maar moest helaas uit Japan komen. Dit heeft uiteindelijk 2 maanden in beslag genomen, dat is niet mis.
Sinds de vervanging van de accu heb ik geen problemen meer ondervonden, het bereik is als nieuw (zoals verwacht). Over het bereik gesproken, want dat is de meest gestelde vraag. Het is 70 km bij temperaturen onder het vriespunt en 110km bij het lenteweer van 2016. Het grote verschil komt met name door de manier van verwarmen, dit is een ouderwetse kachel, en geen warmtepomp zoals de moderne elektrische auto's hebben.
Voor mij maakt het allemaal niet zo veel uit, het woon-werk verkeer is 60km op een dag. Op het werk en thuis kan ik laden, en anders kan ik nog gratis laden bij het winkelcentrum in HHW aan de Chademo snellader in 10 minuutjes om thuis te komen.
De beste vergelijking voor deze auto is in zekere zin een Suzuki Wagon R+ of Daihatsu Cuore. Het is in feite dan ook een Japanse Kei-car, een kronkel in de japanse wetgeving die een redelijk bijzonder segment auto's produceert. Zijn het dan ook meteen slechte auto's? Nee, dat niet, maar ze hebben wel een markante vormgeving omdat het binnen 1,20 bij 3,40 moet passen.
Het is dus een bijzonder compacte auto in de lengte en breedte, maar is wel relatief hoog. Je kan er dus prima in zitten, al gaat de voorstoel niet ver genoeg naar achteren voor mensen met lange benen. Door de hoogte kan er redelijk wat in vervoerd worden. De ISOFIX(standaard) met maxicosi erop, halve achterbank plat en de kinderwagen met tassen en alle spullen erbij achterin is geen probleem. Dan ben je met 2 volwassenen en kind onderweg. Al nemen de kinderspullen aanzienlijk meer ruimte in beslag dan verwacht.
Deze auto heeft ook nog een stukje historie mee gekregen doordat deze auto mee gedaan heeft met "De grootste elektrische proefrit van Nederland" welke door de ANWB georganiseerd is in 2012. De oude bruikleenovereenkomst en klapper in het dashboard kastje waren hier getuigen van. De auto is dan ook terug te vinden op Youtube.
De uitrusting van de auto is spartaans, zoals je eigenlijk kan verwachten van een 10k euro instap auto, door de volledig elektrische aandrijving is deze echter 2 keer zo duur nieuw in de aanschaf, en dan wordt deze auto snel vergeleken met een luxe B segmenter, al naar gelang de ziens wijze is dit wel of niet eerlijk, wel op prijs, niet op aandrijving. Tevens was de auto voorzien van een cruise control, dit is mijn eerste auto met een cruise control, en dit ervaar ik als bijzonder fijn. Doordat er behalve rijwind geen indicatie van snelheid is maakt het inschatten van de snelheid lastig. Dit is een uitkomst.
En hoe rijdt dat dan, zo'n oplaadbare kruimeldief met 66pk. Nou, dat gaat dus best redelijk. Nog een markant ding van de Kei wetgeving, hij mag niet meer dan 66pk hebben. Het goede nieuws, dat doet deze auto over het volledige toerenbereik, dit maakt tussen acceleraties tussen de 30 en 70km/u prima te doen, daarboven gaat de luchtweerstand roet in het eten gooien. Doordat er geen versnellingen zijn is het heel erg gemakkelijk en geleidelijk autorijden, het remmen op de motor is echt een uitkomst voor het dagelijkse 80km/u woon-werk verkeer.
De voorbanden zijn nogal smal, en willen zeker op een koude ochtend wel eens het ABS ontlokken. Er is dus ook wel een beetje onderstuur, maar een standaard ESP systeem houd ten alle tijden de boel in het gareel. Op zich wel handig met gladheid als je een achterwiel aandrijver hebt. Niet dat je het nodig zal hebben bij accelereren, hier zit een kunstmatige vertraging in het opbouwen van het vermogen waardoor volg "gas" wegrijden een merkbare vertraging heeft. Dat is dan ook de grootste reden dat de 0-100 tijd zoveel trager is (maar nog steeds sneller dan de benzine i).
Desalnietemin is invoegen op de weg geen probleem, je hoeft er ook geen moeite voor te doen, je trapt het pedaal diep in en je bent met nog geen 10 seconden op de 80 km/u. Elke keer consistent. Dat was met de vorige diesel wel anders (schakelbak).
Over de vorige diesel gesproken, deze had ik samen met een Aygo in een spreadsheet gezet om de jaarlijkse kosten voor de brandstof, elektricieit, wegenbelasting en verzerkering, maar met uitzondering van onderhoud, in kaart te brengen.
De Miev kost 1000 euro per jaar, een Aygo 2000 euro per jaar en de Peugeot Diesel 3000 euro per jaar voor circa 20k km woon-werk verkeer. Hierbij ga ik uit van een elektriciteit prijs van 25 cent per kWh (half thuis met 20ct, en half op het werk met 30 ct). De auto is dus wel duurder in de aanschaf, maar geeft veruit de laagste maandkosten mogelijk. Er is weinig wat daarbij in de buurt komt.
Waar de auto wordt opgeladen is dan ook 1 van de grootste kostenposten van de auto. Nou doe ik dat meestal thuis met 20ct per kWh. Een 2e hands laadpunt dat ik van Markplaats gekocht had met een vaste kabel doet stekker dienst. Zeker voor mensen die van plan zijn om langer elektrisch te rijden doen er goed aan om thuis een laadpunt te hebben met een vaste kabel. Mensen zonder een vaste oprit waar een laadpunt gerealiseerd kan worden zouden eigenlijk een hybride moeten overwegen, die maken het zichzelf anders bijzonder moeilijk.
Daarnaast gebruik ik de laadpaal op het werk, ook deze laad met 3kW(30ct/kWh), niet supersnel, maar de accu van deze auto is niet verschrikkelijk groot. Gemiddeld laad ik een uur of 3 vanaf half vol naar vol. Als ik weet dat ik na het werk nog ergens anders heen moet dan gebruik ik deze.
Snelladen, deze auto heeft een Chademo aansluiting (2e "benzine" klep maar dan aan de linkerkant). Hiermee kan je met circa 30kW de accu snelladen van 0-82% in circa 30 minuten, de snelladers die ik tot nog toe tegen ben gekomen van Fastned en Allego deden het prima. Nou is het wel zo dat de Fastned lader met 80ct/kWh niet goedkoop is, maar de Allego laders met 50ct/min steken dit naar de kroon. 3,5kWh laden voor 6,40 euro is natuurlijk van de zotte, je zal het maar nodig hebben. Het andere uiterste is de snellader bij het winkelcentrum Heerhugowaard, dit kost, behalve het toegangskaartje van de parkeerplaats (30ct) niets.
Naast deze auto hebben we nog een 2e auto, een Suzuki Swift uit 2008. Dit heeft met namen te maken met de bijzonder slechte OV ontsluiting van het dorp, het bleek gewoon niet praktisch met 1 auto. Dit is dan ook de auto die we gebruiken voor als we (veel) verder moeten. Als we met 1 keer snelladen ergens kunnen komen dan gaan we met de elektrische auto. Moet er veel bagage mee dan doen we dit met de Swift en een dakkoffer. In de praktijk maakt de elektrische auto de meeste kilometers.
Uiteraard is dit geen hosanna auto, hij is lekker knus als je met z'n 2'en voorin zit maar heeft nog steeds 1 NCAP ster meer dan de oude 206 (4 sterren vs 3). Als de maxi cosi achter de passagierstoel vastzit is er weinig ruimte over voor de passagier, het past wel. Een Seat Ibiza doet het (helaas) niet veel beter.
De kachel is het grootste minpunt, lekker warm worden doet ie nooit en het kost bijzonder veel elektrische vermogen. Het is een echte pionier auto in dat opzicht, in 2010 werd er heel anders tegen een verbouwd concept aangekeken. Ergens in deze zomer ga ik dan ook een standkachel inbouwen zodat we de volgende winter het niet alleen warm hebben, maar ook nog 100km bereik.
Daarnaast wordt deze auto door veel andere weggebruikers niet aangezien voor een volle auto (door de smalle spoorbreedte) en willen soms kost wat kost er voorbij met gevaarlijke situaties tot gevolg. Ik weet niet zeker of je dat de auto mag aanrekenen, echter, als ik al 80 rij en je moet perse met je service bus over de dubbel doorgetrokken streep voor een heuvel zonder zicht op tegenliggers, dan vraag ik je toch het rijbewijs in te leveren.
Hoe lang ik deze auto blijf rijden weet ik niet, graag zou ik over een paar jaar nog willen upgraden naar een Kia Soul EV, maar er zijn geen dealers in de buurt (2016) die hem mogen verkopen(?!). Navraag leerde mij dat er maar 8 dealers in NL zijn die deze auto leveren, dat is raar, zelfs een proefrit zit er voor mij dus niet in.
Tot op heden heb ik nog geen kosten aan de auto gehad, eind dit jaar voor de eerste APK, ik zal wel zien wat mijn garage er mee kan :-)
Als er iemand helemaal tot aan hier gekomen is, proficiat, de volhouder wint. Zoek je de goedkoopste volwaardige elektrische auto die je van A naar B transporteert en terug, dan is dit hem.
Hieronder wat toelichting voor de bolletjes omdat het anders niet zoveel zegt.
- Comfort: Beter dan de Bus of trein, voldoende. Deze airco werkt, de vorige auto niet.
- Prestaties: Niet snel, wel altijd bruikbaar, en sneller dan de 2.0 Diesel met 90 pk.
- Betrouwbaarheid: Behalve de accu bij aanschaf geen problemen gehad.
- Gebruikskosten: Zouden nog goedkoper zijn door elke dag de gratis snellader te gebruiken. Anders 80 euro p/m maar zonder de diesel wegenbelasting.
Mocht Mitsubishi ooit met een opvolger komen die meer bereik heeft (altijd handig!) maar dan in een wat meer doorsnee verpakking dan zou ik het niet nalaten.
Probleemloos onderweg
- 82.267 km
Inmiddels is het eerste gebruiksjaar voorbij. De auto was wel gekocht in oktober 2015, maar door de accuwissel pas in december 2015 terug gekregen.
We kunnen even samenvatten wat het afgelopen jaar gedaan heeft. Met circa 24.000 km op de klok meer kilometers gemaakt dan oorspronkelijk het plan. We pakken primair deze auto over de Suzuki Swift (2008) puur vanwege de kosten en de kilometers. Achteraf liever een grotere auto gehad, het bereik blijkt geen ding te zijn (90km winter, 120km zomer). Inmiddels heeft er ook verandering in woon-werk verkeer plaats gevonden waardoor er nu 100km heen-weer gereden moet worden. Er is een paal op locatie en die gebruiken we dan ook gewoon.
Het blijkt dat de meeste auto's flink eraan moeten trekken als ik vol gas bij het licht wegrijd waar het 2 baans is. Er blijkt toch een stigma te hangen aan kleine, smalle auto's waardoor mensen vinden dat ze er voorbij moeten.
Het rij gemak van elektrisch is wel erg prettig, door het kunnen afremmen op de elektromotor in de D of B stand is het bijzonder makkelijk om het verkeer te volgen op de N wegen. Het grootste deel van de tijd breng ik door in D, binnen de stad in B.
Wat wel apart is, het pedaal reageert verschillend in D en B voor het accelereren. In D is dit niet lineair en het grootste deel van de slag tot circa 30kW vermogen tot het pedaal naar de bodem gaat en dan 50kW levert. Bij de B stand is deze beter voorspelbaar en lineair, jammer dat de motorrem van D het pedaalgevoel van B niet te combineren zijn.
Helaas blijken geen van de europese Mitsubishi i-MiEV modellen niet te kunnen verwarmen als deze ingeplugd zijn. Ook niet met de sleutel in het contact, de paal gaat wel naar de ventilatie stand, maar geen warmte uit de kachel. Boooo
Verbruik:
Nu was het meten van het verbruik wat lastiger, mijn thuislader heeft geen eigen kWh meter, maar het huisverbruik wordt wel bijgehouden. Gelukkig hebben de pas van TheNewMotion en Fastned wel een verzamel functie. Hieruit rolt een totaalverbruik van circa 3300kWh.
Dit komt neer op circa 14kWh/100km, wat best redelijk is. Ter vergelijk, een Nissan Leaf begint bij circa 15kWh/100km maar is praktisch eerder richting de 18kWh/100km.
In de winter blijkt het praktische verbruik circa 18kWh/100km te zijn. Dit komt met name door de kachel met verwarmingselement. Een warmtepomp was nog niet betaalbaar ding in 2010.
Laden:
Wat betreft het gewone laden, daar blijkt de i-MiEV redelijk kieskeurig in de volgorde van aansluiten. Eerst met het laadlabel tegen de paal, dan de stekker in de paal, daarna in de auto. Verder probleemloos, de achteraf inbouw van een OVMS kastje met internet is erg makkelijk om de staat van het laden te controleren. (en notificaties)
Voor het snelladen is het allemaal veel makkelijker, stekker in de auto, dan pas tegen de paal (Allego) of activeren met de App (Fastned). Dit blijkt in de praktijk met maximaal 36kW te zien, best pittig voor een accu van slechts 16kWh. Zoals mijn vrouw het omschreef "Ik stijg op!" want de airco van de auto koelt de accu tijdens het snelladen.
De tijd die ik, zij of wij hebben doorgebracht bij de snelladers door het land varieert van 7 tot 17 minuten. Dat is niet extreem te noemen. Het waren er ook maar 8 het afgelopen jaar omdat verreweg de meeste kilometers over N wegen gemaakt zijn.
Onderhoud:
De auto moest verder voor het eerst naar de APK, deze is namelijk 6 jaar oud. Dit koste 40 euro. Voor de APK had ik echter wel beide voorbanden vervangen (150,-). De linkervoorband was te zacht geweest en te lang mee door gereden, dit was op voorhand een afkeurpunt geweest.
Toen de keuze gemaakt om beide voorbanden te vervangen van energie zuinige banden door all season banden van Vredestein. Helaas is er niet superveel keuze in deze bandenmaat (zelfde als Smart ForTwo). Achteraf blijkt de keuze van de Vredestein niet handig, deze zingt merkbaar bij 42 en 84km/u op de teller.
Totale kosten van het afgelopen jaar, dit is onderhoud, verzekering en energie: 1400 euro. Dit is circa 1000 euro goedkoper dan de Swift (inclusief grote beurt). Belangrijker nog, we zijn mobiel met 2 auto's in een dorp met beroerd OV.
Langste afstand tot nog toe
- 95.867 km
Een paar weken geleden voor het eerst een langere afstand gereden met de auto, het was een rit van Den Helder naar Gramsbergen en weer terug. Tezamen met nog wat kilometers daar is er uiteindelijk 412km gereden en 5 keer snelgeladen, 3 keer heen, 2 keer terug.
Deze auto is natuurlijk bij uitstek ongeschikt als kilometervreter, en dan zeker in combinatie met de snelweg. Maarja, als alles wat je hebt een hamer is, dan is alles een spijker :)
In de ochtend om 8:00 vertrokken en de eerste top gemaakt bij de snellader van Allego bij Zurich aan de andere kant van de afsluitdijk. Deze lader is rete duur, dus zo kort mogelijk, met 7 minuten had ik genoeg om naar Fastned de Weeren te rijden.
Wel aan de verkeerde kant van de snelweg, maar het is niet anders. De Fastned laders werken gewoon altijd. Ze hebben er ook 2 dus vrijwel altijd direct beschikbaar. Hier heb ik nog eens 15 minuten gestaan om tot ~70% te laden, daarna loopt de laadsnelheid snel terug, dus afkoppelen en door. Wel eerst 3 minuten lopen hannessen omdat de app geen zin had, storingsnummer activeerde de lader, dus geen probleem.
Aangekomen bij Fastned Lageveen kwam ik een Outlander tegen die ook aan het snelladen was. Ik de andere lader gepakt en tot 80% geladen. Ik wist niet of er in de buurt van Hardenberg/Gramsbergen een gewone paal was en/of ik kon laden op locatie. Hier heb ik 20 minuten gestaan.
Voor de terugweg begon ik om 19:45 en had ik nog tot 80% geladen bij een paal in Hardenberg, hierdoor had ik de keuze gemaakt om binnendoor onder de A28 door te rijden over de N weg naar de A32. Daarna het laatste stuk naar Fastned de Weeren via de A32. Hiervoor heb ik op de snelweg mij wel aan de 95 gehouden met de vrachtwagens mee. Dit was een keuze want het scheelde een stop.
Bij Fastned de Weeren wederom naar ~70% geladen en door naar de paal in Zurich, de laatste stop voor de Afsluitdijk. De snellader van "Mister Green" bij de Texaco is er nooit gekomen, ze hebben er wel de concessie voor. Een beetje jammer dus.
De paal van Allego had echter nog een verassing voor me, het scherm bleek het niet meer te doen. Blind dezelfde procedure uitgevoerd en de auto begon met laden. Prima! Even later tijdens het bijna routine matig 15 minuten laden sprong ineens het scherm aan. Het bleek dat de backlight van het LCD stuk was. Even de storingsdienst gebeld en die ging een storing aanmaken.
Voor de afsluitdijk niet teveel moeite hoeven doen en gewoon met ~120km/u terug, het laatste stuk naar Den Helder is N weg, dus over bereik niet te veel zorgen. Trappen met dat hok! :)
Totaal kosten, nou, Fastned heeft als enige de facturering op orde. In totaal 15.53 euro met 3 sessie. Wat de paal van Allego mij gekost heeft weet ik nog steeds niet, dat kan ik pas de volgende factuur van TNM zien, jammer. Ik gok dat het bij elkaar 25 euro gekost heeft om de afstand vandaag af te leggen.
Behalve af en toe stoppen en een stekker in de auto stoppen en op een knop duwen is het verder probleemloos verlopen. Zonder het Fastned netwerk zou het nimmer mogelijk zijn geweest om deze afstand af te leggen, of zeker niet zo comfortabel. Nou ja, met een auto met 200km bereik zoals een Ioniq was het anders natuurlijk een eitje geweest.
Maar goed, je rijdt wat je hebt.
Eerste pech
- 102.600 km
Ken je dat, heb je alles in de auto gestopt, kind ingesnoerd, draai je de sleutel om en zegt de auto "Nee".
Dit was zo een maandag, ik werd enkel begroet met een fluittoon vanuit het dashboard in plaats van de "Pling-Pling" die normaal het aanzetten van de auto kenmerkt.
Nu had ik deze al eerder ervaren ongeveer een half jaar geleden, toen was de 12 Volt accu leeg gegaan doordat een week lang de OpenVechicles OBD plug (voor locatie en laadstatus met een app op de telefoon) stroom had gelurkt. Dit keer was deze in slechts een dag (zaterdagavond-maandagochtend) al leeggelopen.
Even snel controleren met de multimeter, 8 Volt. Bok. De accu lader erbij gepakt, geen sjoege, er ging niets meer in. Dus met de 2e auto naar de Brezan gereden om een ander exemplaar te halen. Voor 75 euro kreeg ik een nieuw exemplaar mee, kleine complicatie, deze was breder dan de vorige maar past zonder het bakje wel in de auto.
Inmiddels alweer meer dan een week onderweg zonder problemen dus is dat probleem opgelost.
Wat nog meer dan? Nou, er zit een rare wiebel in bij circa 30km/u, dat wordt even langs de garage om de uitlijning te controleren of mogelijk een kromme velg. Ik hoop het eerst en niet het laatste. De APK is pas in 2018, maar niet zoveel zin om een verkeerd slijtende band te hebben, los van dat het irritant voelt tijdens het rijden.
Verder eigenlijk niet veel bijzonders en dwars door Nederland heen geweest. Tot nog toe blij verrast met het toenemend aantal laadpalen, het wordt steeds makkelijker.
Constatering, het verwisselen van een luier kost soms meer tijd dan het snelladen van de auto bij de Fastned.
2e jaar zit erop
- 108.248 km
Inmiddels kan de balans van het 2e jaar gebruik opgemaakt worden. Totaal kosten voor het jaar van verzekering, stroom en onderhoud komt op 1379,- euro. Met de afschrijving meegerekend kom ik dan uit op 13,2ct/km voor 26000km.
De achterbanden waren vervangen voor nieuwe all-season banden, dat was niet bijzonder goedkoop met 250 euro, maar hierin waren de voorbanden ook opnieuw uitgebalanceerd. Dit jaar geen APK, dat is in 2018 pas weer.
Het verbruik van de auto zat uitgerekend zo op de 14,6kWh/100km. Dat is iets hoger dan vorig jaar door meer gebruik van de kachel als het koud is. Alles bij elkaar een 3800kWh aan energie verbruikt.
In totaal 9 keer de Fastned gebruikt voor 1 uur en 59 minuten en 59kWh geladen. Dat was 34,83 bij elkaar.
In totaal 1150kWh geladen bij openbare palen voor 452,10.
De resterende 2650kWh zou bij thuis laden 530 euro gekost hebben, maar een gedeelte is gecompenseerd door de zonnepanelen installatie waardoor dit lager uitviel naar 285 euro.
Eerste schade
- 127.003 km
Inmiddels zijn er al weer wat kilometers gepasseerd zonder noemenswaardige problemen, maar er zijn toch wat vermeldingen.
De gordel linksachter moest vervangen worden, deze was stukgebeten door een hond. Omdat geen enkele onderdelenzoeker website reageerd op een verzoek voor een i-MiEV maar op speurtocht gegaan. Met een zoekterm van "Mitsubishi seatbelt" op eBay zag ik een gordel die ontzettend veel leek op wat er in de auto zat. En hij past, een gordel linksachter van een Mitsubishi L200/L300 is een directe vervanger. En die hadden ze wel 2e hands voor 70 euro inclusief verzending.
De voorruit had een sterretje, na de eerste poging van de Carglass een barst, en na de 2e poging van Carglass een nieuwe ruit. En dat viel niet mee. De man gaf aan dat er plastic afstandhouders gebruikt zijn in de fabriek waardoor een gewoon snijkoord er niet doorheen kwam. Met de ouderwetse ging het beter, maar het duurde allemaal wel iets langer.
Wel komisch, ze hadden alle laadkleppen open gekregen, maar niet de voorklep :D
Jaaroverzicht 2018
- 132.620 km
Zoals voorgaande jaren een verzameling van info van het afgelopen jaar in de i-MiEV uit 2010. Het was relatief gezien een duur jaar met allerlei grappen, met name mechanische dingen, maar ook wat pech.
- Voorruit vervangen, van ster naar barst, vervangen. 1050 euro, 75 euro eigen risico.
- Veiligheidsgordel linksachter vervangen, kapot gebeten tijdens vervoeren (van niet mijn) hond, 70 euro.
- APK 2018, linkervoorband stuk (50k km oud), remcylinder achter, remschoenen achter, schijfremmen en blokken voor (niet noodzakelijk, wel aangelopen, circa 320 euro van de rekening), verwisselen transmissie olie, paar lampjes. 872 euro.
- Ruitenwissers, 30 euro
Het blijkt dat als de remschoenen achter helemaal versleten zijn dat het rode handremlampje gaat branden bij een bocht en acceleratie (zoals de N9 opdraaien).
Overigens mag ik morgen ook weer langs de garage doordat er een koplamp uit is gegaan, dat kan alleen met gereedschap en bij Groet weten ze hoe dat moet (vanwege de Peugeot Ion). (er zit een bout in de wielkast, niet echt intuitief)
Het afgelopen jaar zijn we weer een stuk verder gekomen, de eindstand van vorig jaar was 108.248, inmiddels 132.620km. Dat is circa 24.372km. Door verandering van werkomstandigheden van mijn vrouw zijn de dagelijkse werk kilometers veranderd, maar rijden we evengoed de meeste kilometers elektrisch.
Het jaarverbruik thuis is nog steeds rond de 5200kWh, maar de lopende PV opbrengst is wel naar 4000kWh (~21 cent = 252 euro) gegaan waardoor een groter deel afgedekt is. We zijn wel recent inductie gaan koken, maar dat is te verwaarlozen. We kunnen dus uitgaan van circa 2700kWh (~21 cent = 576 euro) voor de auto, ik ga er echt nog een kWh meter tussen zetten 8)
Er is dit jaar minder publiek geladen en meer thuis, ondanks het minder aantal kilometers, dus dat klopt dan wel redelijk.
De laadkosten
- Fastned, 5 sessies duur 1:16:29, voor 30,01 kWh energie en dat heeft 17,73 € gekost. Later via Maingau.
- Maingau, 1 sessie van 0,45 cent via N26 afgeboekt. 5 sessies niet geboekt.
- Vandebron, 23,54 34,18, 37,18 36,82 21,38 4,90 15,39 18,21 19,23 8,94 21,03 3,48 = 244.28 euro
- Energie, 73,1 89,4 110,7 114,4 70, 11,3 32,9 42,5 43,4 28,0 59,7 11,2 = 686,6kWh
- Verzekering, 29,92 p/m = 359,04 euro
Totaal: 1920,05 euro. /24372 = 7,88 ct/km.
Volgens mijn TCO rekentool is de afschrijving voor jaar 3, 1338 euro. /24372 = 5,49 ct/km
Integraal 13,36 ct/km.
Verbruikskosten 2019
- 154.781 km
Kosten i-MiEV afgelopen jaar 2019
APK 2019: 207,42 euro (1 band, arbeidsloon, apk)
Laadkosten VandeBron, 49 sessies, 255,12kWh, €76,21
Laadkosten Fastned, €0,-
Laadkosten Maingau, €12,17
Elektra thuis, ~5800kWh (€1218), PV 4000kWh (€840), netto 1800kWh (€378), E-Auto ~3300kWh (€693).
Eindstand 2018 132.620km, Eindstand 2019 154.781,9km = 22.161km.
Verzekering €28,26/maand = €339,12.
Variabel: 1327,92 (0,0599214836875592 €/km)
Afschrijving jaar 4 1044 (0,0599214836875592 €/km) (restwaarde 3702).
Totaal €2371,92 (€10,7ct/km)
Verder de stuurwielknoppen van een Outlander stuurwiel voor de audio en de cruise control ingebouwd in het bestaande stuurwiel. En een setje aftermarket LED H11 ingebouwd. De achterbanden zijn nog niet versleten en gaan inmiddels een ~70k kilometer mee. Ook van de rechter voorband was het karkas stuk gegaan en hierdoor aan de buitenzijde versleten. Hinderlijker was het "schommelen" van de auto hierdoor (wat ook gevaarlijk is)
Versleten wiellager komt zich melden
- 169.560 km
Sinds begin september zit er een zingend geluid in de auto vanaf 30 tot een 70 km/u welke ook als een zachte trilling voelbaar is in het gaspedaal.
Dit is waarschijnlijk het linker voorwiel lager, maar kan nog niet vastgesteld worden door de Garage. Die hadden een proefrit gemaakt een het geluid ook opgemerkt, maar het is niet luid genoeg om op de brug te ontdekken welk wiel het is.
Ik rijd inmiddels een maand rond met een zingend wiel in afwachting tot het lager echt stuk gaat en de garage deze gericht kan vervangen. Het nadeel van een elektrische auto is dat je zeer vroeg deze geluiden opmerkt, en zelfs kan voelen, maar de garage er helaas nog niets mee kan. Het heeft nog geen invloed op weg gedrag noch merkbaar in het verbruik.
November moet de auto weer voor de APK, hopelijk is er dan meer duidelijk. De achterbanden zitten er ook aan te komen. Deze Vredestein Quattrac 5 zijn nog niet versleten maar beginnen na 4 (~100k km) jaar wel droogte scheurtjes te vertonen. De voorbanden zijn wederom in een matige staat, de Vredestein Quattrac banden zijn niet goed geschikt in deze kleine maat voor. Op zoek naar iets anders dan maar.
Na bijna 10 jaar begint er inmiddels van alles te kraken en rammelen vanuit het dashboard. Heel vreemd is dat natuurlijk niet, maar het vermelden waard. Verder nog steeds een prettig apparaat in de omgang en slepen we er van alles mee. Het hoge dak en de gelijke laadvloer met de achterbank plat maakt dit handig in gebruik. Het kneiterharde plastic maakt makkelijk schoon. Bij de meest gebruikte laadpoort achter begint de eerste roest te ontstaan door beschadigingen..
Het aantal kilometers per maand gaat sinds september een stuk minder hard door veel dichterbij te gaan werken. Die 24k km per jaar zullen we voorlopig niet meer zien. De enige kosten voor een elektrische auto in standby zijn de verzekering a 30 euro/pm en misschien een paar euro elektra.
Beoordeel deze review
Geef uw mening over schrijfstijl en bruikbaarheid. Bij tenminste vijf binnengekomen waarderingen zal de gemiddelde beoordeling getoond worden.
Uitgelicht aanbod
Lees ook

Extra drukte op de weg verwacht wegens Duitsers en goed weer

Zo kun je het handigste parkeren in Amersfoort

GTI Treffen vindt toch dit jaar alweer plaats

Honda Elevate: nieuwe compacte cross-over ook als EV

Speciale Jaguars E-type komen in paartjes
