Mini Cabrio John Cooper Works (2020)

MINI Cabrio John Cooper Works (2020)

UitvoeringCabrio John Cooper Works
Bouwjaar2020
Jaar van aanschaf2024

Cabrio met hoge fun factor

Mijn partner en ik waren op zoek naar een MINI Countryman als privé-auto. Vanwege de gunstige BPM op plug-in hybride uitvoeringen, zijn we onze zoektocht naar een fraaie uitvoering uit Duitsland, op internet. Een aantal mooie exemplaren rondom Aken geselecteerd en op een mooie zaterdag naar Duitsland gereden. Het resultaat was teleurstellen; alle auto's die we wilden bezichtigen waren al verkocht of al niet meer bij de dealer aanwezig. Ook leken de medewerkers van de dealers meer geïnteresseerd in hun beeldscherm dan klanten te woord te staan.

Enigszins teleurgesteld hebben we op de terugweg een lunch in Maastricht gehad. Toch nog maar even bij de Nederlandse dealer in Maastricht kijken. Daar was zojuist een event aan de gang voor de introductie van de nieuwe serie MINI's. We werden vriendelijk ontvangen en rondgeleid langs zowel de nieuwe auto's als de occasions.

Niet een Countryman, maar een Cabrio trok onze aandacht. Een prachtig exemplaar; moonwalk grey met rode spiegelkappen. Een fraai John Cooper Works exemplaar met ruim 30dkm op de teller uit 2020. Extra's waren een JCW pro-uitlaat met afstandsbediening een head-up display en een adaptief onderstel. Tja, je bent op zoek naar een ruimere auto en loopt dan tegen een fun-car als deze aan. Snel een afspraak gemaakt voor een proefrit.

Een paar dagen later de proefrit gemaakt. Ondanks het koude weer, toch het dakje open. Heerlijk, met de stoelverwarming aan. Wat direct opviel was het relatieve comfort. Anders dan de harde vering van een Cooper S Cabrio die mijn partner eerder had gehad. Maar dat was een model uit 2012. Blijkbaar heeft MINI iets aan het onderstel gedaan zodat deze minder extreem is. Het adaptieve onderstel is in de sportstand trouwens wel behoorlijk stevig, zoals je zou verwachten. In de sportstand verandert ook het uitlaatgeluid en krijg je een dot tussengas bij het terugschakelen. Heel prettig, zou ook in de andere rijmodi niet misstaan. De JCW Pro uitlaat die tijdens de proefrit nog onder de auto zat was oorverdovend in de sportstand, alsof er helemaal geen einddemper meer onder de auto zat. Veel knallen en pruttels en bij het optrekken een snerpend geluid, dat eerder op het circuit thuishoort, dan op de openbare weg.

Na terugkomst van de proefrit de koop gesloten. Omdat de auto van een Belgische klant van Ekris dealer in Maastricht was geweest, moest deze worden ingevoerd via het RDW. Daarnaast wilde de MINI importeur nog een keuring uitvoeren voor de twee jaar volledige garantie. Daar bleek dat de uitlaat niet aan de eisen voldeed en door een nieuw (lees beschaafder) exemplaar moest vervangen.

De auto werd op een zaterdag door de dealer thuis afgeleverd. Prima service! Meteen een rit gemaakt van 200km naar Den Haag. Heerlijk begin, zo'n lange rit. Daarbij bleek dat de stoelen heel goed zitten, ondanks mijn 1.93m pas ik prima in de stoelen en de MINI. Enige minpunt is de zichtbaarheid van de verkeerslichten. Maar ja..dat hoort erbij als je met mijn lengte voor een MINI kiest.

Wat een fijne motor! De 2 liter turbo heeft veel koppel onderin en blijft doortrekken. In de sportstand en met open JCW uitlaat, word je getrakteerd op een fraai uitlaatgeluid. Desondanks blijft het verbruik redelijk te noemen; 7,8l/100km vind ik acceptabel voor een auto die toch wel uitnodigt om het gaspedaal af en toe dieper in te trappen voor een inhaalactie of een tussensprintje.

Kwalitatief voelt de auto goed aan, geen rammeltjes, mooie materialen en fraaie knoppen. Wat dat betreft weer een sprong vooruit ten opzichte van de eerder genoemde MINI Cabrio Cooper S uit 2012.

Hoe de onderhoudskosten van de JCW gaan zijn, moet nog blijken. Daarover later.