Mercedes-Benz EQS 450+ AMG Line (2022) #3
autoreview
Signalement
Uitvoering | EQS 450+ AMG Line |
---|---|
Versnellingen | 1, Automaat |
Bouwjaar | 2022 |
Jaar van aanschaf | 2024 |
KM-stand bij aanschaf | 14.000 km |
KM-stand laatst | 35.000 km |
Liefde op het tweede gezicht
- 35.000 km
De aankoop
Esthetisch uitdagend. Als de EQS in 2021 op de markt komt, zijn de meningen over het exterieur redelijk eensgezind: men vindt de auto a) heel lelijk, b) gewoon lelijk of c) een gepimpte Honda uit de jaren 2010. En bij het zien van de auto in werkelijkheid, bij een snellaadstation in Duitsland in de zomer van 2021, vond ook ik het een beetje een raar ding. De verhoudingen kloppen niet helemaal met die enorme wielbasis.
En toch rijd ik nu een EQS.
Halverwege 2024 zoem ik over ’s-Heeren wegen in een ID.4. Een auto die mij prima bevalt, zie mijn review op Autoweek (de K-945-HB), en waarmee ik nog 1,5 jaar met een lage bijtelling kan rijden. Toch denk ik na over een opvolger omdat ik bang ben dat de restwaarde over 1,5 jaar erg gaat tegenvallen omdat de auto dan ruim 165.000 kilometer heeft gereden en de garantie op de accu maximaal 160.000 kilometer is. De auto staat op naam van mijn eigen bedrijf(je) en is niet van een leasemaatschappij; vandaar dat de restwaarde mij interesseert. En stiekem vind ik iedere reden om eerder een ander auto te kopen een goede reden. In de kortste keren zijn marktplaats, gaspedaal, autoscout24.com en mobile.de mijn grootste vrienden. Ik zoek een nieuwe elektrische auto voor ongeveer 50.000 euro, vergelijkbaar met de prijs van mijn ID.4.
Lang verhaal kort: na enige tijd bedenk ik dat het kopen van een jonge tweedehands misschien wel de beste optie is. EV’s schrijven af als een malle. De eerste tweedehands EQE’s beginnen in die tijd rond de 50 à 55K te doen, in ieder geval in Duitsland en vaak met heel lage kilometerstanden. Ook die auto is niet moeders mooiste, maar ik ben stiekem wel fan van het merk Mercedes nadat ik met veel genot tussen 2016 en 2020 bijna 100.000 kilometer in een S-klasse heb geyoungtimerd. En tijdens mijn zoektocht naar de EQE’s valt mijn oog ook op de EQS. Die is gemiddeld slechts 10k duurder dan de EQE en levert meer snufjes, meer luxe en, heel belangrijk, een veel grotere kofferbak. Daarnaast is de garantie op het accupakket 10 jaar of 250.000 kilometer.
In december 2024 staat er opeens een sodalietblauwe EQS 450+ op marktplaats. Precies twee jaar oud, origineel Nederlands, van een privépersoon, de goede specs, in AMG-trim en met fraaie velgen. Het valt mij trouwens op dat deze auto erg gevoelig is voor de juiste velgen. Deze kunnen de auto echt maken of breken. Vraagprijs van de auto bedraagt 77k euro. Na een paar weken onderhandelen, koop ik de auto voor 61k euro inclusief zomerbanden. Gezien de nieuwprijs van 135k euro, heeft de EQS in 14.000 kilometer bijna 75k euro afgeschreven! Daar krijgt het spreekwoordelijke paard de hik van. Uiteindelijk komt mijn keuze neer op een nieuwe ID.4 van 50k of een EQS van 10 mille meer. Daar hoefde ik niet lang over na te denken. De voor mij positieve keerzijde van esthetisch uitdagend. En ik zal eerlijk zijn: inmiddels vind ik de auto vanuit bepaalde hoeken echt fraai. Blijkbaar leidt gewenning tot waardering. Toen ik dit principe aan mijn vrouw uitlegde, glimlachte ze mysterieus en fluisterde ze in mijn oor dat ze dat principe al meer dan 20 jaar kent…
Ervaringen
Bij een elektrische auto gaat het al snel over het verbruik en daarmee de range. Het ingewikkelde is dat er niet zoiets is als ‘het verbruik’. Dat wisselt sterk en is met name afhankelijk van het weer en de snelheid waarmee gereden wordt. Als ik dan toch in grote lijnen het verbruik moet schetsen, dan geldt dat de EQS in de winter rond de 21 à 22 kWh per 100 km verbruikt en in de zomer rond de 15 à 16 kWh. Ik houd me daarmee aan de toegestane snelheid en rijd nauwelijks in de avond. Onlangs moest ik in de spits ongeveer 125 km rijden en behaalde ik mijn laagterecord: 13,1 kWh. Temperatuur lag tussen de 16 en 20 graden waardoor verwarming noch airco aansloeg. Mijn hoogterecord over een iets langere afstand, bedraagt 27,5 kWh over een route van 80 kilometer in de winter met een temperatuur onder nul. De accu bedraagt 107,8 kW en dat levert een forse actieradius op waarbij deze in de zomer ruim 750 km bedraagt en in de winter rond de 500. Wat mij betreft, zijn dit uitstekende waarden voor een auto die bizar genoeg bijna 2400 kilo weegt (blijft raar om 75 kilo met dergelijk gewicht te vervoeren). De ID.4 was iets zuiniger maar woog ook 400 kilo minder met een accu van 77 kW.
Zo discutabel het uiterlijk, zo uniform zijn de meningen over het interieur. Zeer fraai met overal sfeerverlichting, zelfs in de randen van de stoelen. Dat heeft mij destijds ook echt over de streep getrokken om de auto aan de schaffen. In vergelijking met een BMW i4 of i5, vind ik het interieur van de EQS veel mooier (exterieur van de i4 en i5 vind ik dan weer aantrekkelijker dan de EQS), en daar kijk ik toch honderden uren per jaar naar.
Een Mercedes koop je voor het comfort en dat is bij de EQS is niet anders. De auto rijdt onvoorstelbaar goed. Bijna geruisloos zoeft de auto over de weg waarbij de luchtvering de ongerechtigheden er netjes uitfiltert. De stoelen zitten geweldig (inclusief verwarming, verkoeling en massage) en zijn op ontelbare manieren af te stemmen. Een leuke optie is dat de EQS zelf een voorzet doet qua instelling op basis van jouw lichaamsbouw. Bij mij leidde dat dat het advies om opgepropt met mijn hoofd tussen de knieën de auto te gaan besturen. Toch maar zelf ingesteld.
Mijn EQS heeft veel opties. Enige wat ontbreekt, zijn het entertainmentpakket op de achterbank, de optie om de stoelen op de achterbank te verstellen en het hyperscreen. Geluid is erg goed met het Burmester 3D-systeem en de 360 gradencamera is echt heel prettig bij zo’n grote auto. Ook de verkeerslichtassistent is fijn. Stel je voor dat ik mijn sensitieve nekje een paar graden moet buigen om het verkeerslicht te kunnen zien. Nu verschijnt het verkeerslicht netjes in mijn middenscherm.
Inmiddels heb ik er 21.000 kilometer mee gereden. Tot nu toe probleemloos. Een enkel keertje verschijnt er een foutmelding die na een paar seconden weer verdwijnt. Eenmaal kreeg ik een aanhoudende foutmelding over de dynamische cruisecontrol maar toen ik uitstapte zag ik dat een grote kamikaze libelle zich theatraal tegen de grille had geplet, precies voor de sensor. Na het schoonmaken van de grille was het probleem opgelost.
Wat bevalt niet? Er zijn geen zaken waar ik grote hinder van ondervind, maar de lengte van de auto (522 cm) maakt parkeren soms een uitdaging. Gelukkig helpt de meesturende achteras. Daarnaast heb ik de head-up display en in de zomer geeft de ‘bak’ waarin deze verscholen zit, soms een hinderlijke reflectie in de voorruit. Ook het dashboard glimt als een malle waardoor het zonlicht er soms op een vervelende manier in reflecteert. Typisch Mercedes is het feit dat de parkeersensoren vrij laat beginnen te piepen. Heb dit inmiddels op de meest vroege stand gezet, maar nog steeds vind ik het te laat. En ongeveer 1 op de 10 à 15 keer herkent de vingerscan mijn vinger niet. Geinig is het feit dat de auto bij de start ‘hallo Johan’ zegt. Minder geinig is het feit dat dit door haar stemverbuiging vaak klinkt alsof ze licht teleurgesteld is dat ik het ben...
De kosten
Deze auto rijd ik privé omdat de bijtelling dermate hoog ligt dat de auto op de zaak zetten te duur wordt. Onderhoudskosten zijn tot nu toe nihil. Ik betaal 96 euro verzekering (all risk) en 43 euro belasting per maand. En de komende jaren betaal ik ongeveer 25 euro per maand aan een abonnement voor het voertuigvolgsysteem welke verplicht is voor de verzekering. Stroomkosten variëren aangezien ik een dynamisch contract heb. Met name in het weekend betaal ik in de zomermaanden meestal rond de 14 cent per kWh. Een volle accu kost dan iets meer dan 15 euro. In de winter stijgt dit tot ongeveer het dubbele. Concreet betekent dit dat mijn stroomkosten per kilometer in de zomer slechts 2 cent bedragen. Feitelijk nog iets minder omdat ik zonnepanelen op het dak heb liggen.
- Betrouwbaarheid
- Prestaties
- Comfort
- Kosten
- Zou u weer een auto van dit merk kopen? misschien
Beoordeel deze review
Geef uw mening over schrijfstijl en bruikbaarheid. Bij tenminste vijf binnengekomen waarderingen zal de gemiddelde beoordeling getoond worden.
Had je deze auto's al gezien?

Mercedes-Benz EQS 450+ AMG Line 108 kWh | panoramadak | head-up | burmester | massage stoelen | elek. trekhaak | stoelkoeling |BTW
- 2022
- 76.975 km

Mercedes-Benz EQS SUV 450 4MATIC AMG Line | Premium Plus Pakket | Nightpakket | Rijassistentiepakket Plus
- 2025
- 1.000 km

Mercedes-Benz EQS 450+ AMG | Panoramadak
- 2022
- 102.934 km