Mercedes-Benz E 300 Turbo Diesel Avantgarde (1999) #2

Mercedes-Benz E-klasse

UitvoeringE 300 Turbo Diesel Avantgarde
Bouwjaar1999
Jaar van aanschaf2004

Na lang twijfelen wat de volgende auto moest worden weer voor Mercedes gekozen.
Geen CDI, ik had nogal wat verhalen over uiteenlopende problemen met dit soort motoren gehoord en ben voor de 300 turbo diesel gegaan.
Na enig zoeken ben ik bij de dealer geslaagd, niet eens veel duurder dan bij ’de handel’ én met een jaar garantie. Alles erop en eraan en het rijdt als een trein. Zeer krachtige en stille motor die echter wel het nodige verbruikt: Met een rustige rijstijl en veel snelwegkilometers (120-130 km/h) haal ik net de 1:12. Maar daar krijg je veel rijplezier voor terug en dat is het mij wel waard.

Nog geen problemen, mocht er iets zijn voeg ik dat hier aan toe.

Update 20 12 2004:
Ondertussen 13.000 probleemloze kilometers verder.

Update 17 02 2005:
Tijdens het wassen viel mij op dat de uitlaat dicht bij de grond lag. Een bevestigingspunt van de achterste demper was afgebroken en onder garantie is de achterdemper vervangen. Ook was de originele accu niet zo best meer, heb een nieuwe gekregen (garantie).
Verder hoorde ik een bonkend geluid als ik over slecht wegdek reed, stabilisatorstangetjes hadden wat ruimte en zijn ook onder garantie vervangen. De wagen rijdt weer als nieuw.
Perfecte service van de dealer.

Update 01 07 2005:
Roest!
Bij het slot van het kofferdeksel, de wielkasten, onderste randje van de motorkap en de dealer vond ook roest bij alle vier de deuren!
Nu wordt dat wel onder garantie hersteld, maar het vertrouwen in het merk heeft wel een deukje opgelopen. Het is toch diep triest dat een wagen in deze prijsklasse na zes jaar deels overgespoten moet worden wegens roestschade?
Op de service van de dealer is niets aan te merken, vriendelijk, hulpvaardig en zo op het oog begaan met de klant.

Update 04 07 2005

De blower van de airco hield er op één van de warmste dagen van het jaar mee op. Scheen volgens de dealer wel vaker voor te komen, één of andere regelweerstand had het begeven. Het onderdeel werd meteen vervangen, wel wat prijzig: 320,00 Euro all-in...

Update 12 08 2005

Zoals reeds eerder geschreven is alle roestschade netjes hersteld en stond er een vervangende wagen klaar.

Update 25 01 2006
Bij de spatbord randen komt heel voorzichtig de roest weer om de hoek kijken...
Wordt kostenloos aangepakt door de dealer maar ja, hoe lang blijft het nu weg?

Update 26 03 2006
Het linkerachterportier begint te roesten, van binnenuit. Komende week eens kijken wat de dealer er van vindt.
De wagen rijdt overigens fantastisch, anders had ik em al lang de deur uit gedaan.

Update 12 06 2006

De roest is weer weggewerkt onder garantie, voor de rest eigenlijk geen problemen.

Update 08 11 2006

Wagen heeft weer een grote beurt gehad, mankeerde niets aan. Heb alleen preventief de olie van de automaat laten verversen.

Update 13 08 2007

Net weer voor de APK + beurt geweest, mankeerde niets aan. Gewoon lekker doorrijden dus. Alles duiken het en der midden op de plaatwerkdelen kleine roestspikkeltjes op...

Update 04 12 2007

Af en toe rook ik een diesellucht, het kwam ergens bij de branstofpomp vandaan. Bleek een lek afslagventiel(?) en was in een halfuurtje door de dealer vervangen. De dieselgeur is weg, wel € 350,= armer.

Update 18 02 2008

Weer toe aan een beurt, mankeerde verder niets dan. Wel werd ik er op gewezen dat er veel roestplekjes onder de lak zitten! Afspraak gemaakt en de dealer zou kijken of er nog iets van coulance in zou zitten

Update 09 05 2008

Niks coulance, de Benz is ten eerste te oud en ten tweede: de roest komt door steenslag. Midden op de deuren, bovenop het kofferdeksel, boven op het dak..... Ja meneer, dat is echt steenslag. Toen ik vroeg waarom de ruim aanwezige steenslagplekken op motorkap en rond de koplampen niet tot roest leidt bleef het stil.

Ondertussen zit ik te denken wat ik met de Benz aanmoet. Rijdt nog steeds als een trein, op technisch en motorisch gebied probleemloos maar ja, die roest. Gewoon doorrijden zonder er wat aan te laten doen, alles wegwerken en geheel laten spuiten of volgend jaar inruilen? En in dat laatste geval voor wat? Ik heb het niet zo op de hedendaagse elektronische besturingessystemen en zeker Mercedes schijnt daar nogal veel storingen mee te hebben. En een BMW of Audi wil ik niet. Iemand suggesties?

Update 02 06 2008

Vanochtend tijdens het rijden een enorme klap bij het linker voorwiel, ik dacht dat het wiel eronder vandaan was gebroken. Eronder gekeken, wiel geprobeerd heen en weer te schudden maar niets kunnen vinden. Wel stond ie links nu iets lager dan rechts. Naar de dealer gesukkeld en bleek de voorveer gebroken te zijn. Beiden laten vervangen.

Update 29 07 2008

Weer toe aan een (grote) beurt en APK. Mankeerde niets aan, alleen zijn de stabilisatorstang rubbertjes vervangen. Heb besloten om er nog een jaar mee verder te rijden.

Update 18 06 2009

Twee weken geleden de wagen naar de dealer gebracht voor een beurt en APK en, afgekeurd!!!! Het onderste gedeelte van het subframe verrot. Daar de wagen vanaf nieuw tot en met heden al het onderhoud bij de officiele MBdealer heeft gehad vond ik het erg vreemd dat de roest aan het subframe niet eerder was opgemerkt. Om een lang verhaal kort te maken, ik heb middels een vervangonderdeel het euvel ergens ander laten verhelpen en bij de dealer ben ik klant af.... Voor de rest blijft de wagen probleemloos (en lekker) rijden.

Update 10 01 2010

De O ringetjes bij de brandstofpomp lekten al enige tijd en omdat er ook een gloeibougie de geest had gegeven de wagen weggebracht om het te laten maken. De Benz rijdt en roest gestaag door... ;-)

Update 17 04 2010

Grote beurt uit laten voeren, geen bijzonderheden. Km.stand ondertussen 302.000

Update 15 07 2010

Begin juli was het weer tijd voor de APK.... Na rechtsvoor een nieuwe veerschotel aan het chassis gebakken te hebben werd Benz goedgekeurd. Tevens dynamo laten vervangen.

Update 05 11 2010

Linksvoor een klap en jawel, veerschotel deels afgebroken/doorgeroest. Heb het onderhand wel gehad met alle roestperikelen.....

Update 08 01 2011

Na zeven jaar en 200.000 km trouwe dienst verkocht en nu staat er een echt PK monster voor de deur: W211 E 200 cdi ;-)