Mercedes-Benz C 200 CDI Classic (1999)

Mercedes-Benz C-klasse

UitvoeringC 200 CDI Classic
Bouwjaar1999
Jaar van aanschaf2015

1ste Mercedes

Mijn eerste auto die ik ooit bezat was een Hyundai Getz. Ik moet zeggen dit merk en type heeft me best verrast! Was niks mis met die auto. Ware het niet dat ik verder weg van mijn werk ging wonen en ik dus opzoek ging naar een diesel. Dit werd een Opel Vectra C Caravan 1.9 cdti. In tegenstelling met de Hyundai Getz veel elektronische storingen gehad en het nodige moeten vervangen. Desondanks was het motorblok een fijne diesel, super zuinig 1 op 20 was gemakkelijk haalbaar en de motor startte altijd.

Maar goed deze review gaat niet over mijn vorige Opel. Nadat ik op 1 jan 2016 de Opel aan bonken had gereden op de snelweg (En nee, er was geen alcohol in het spel. Wel slaap gebrek, misschien net zo erg...) had ik een nieuw vervoersmiddel nodig.

Ik had altijd veel gehoord over Mercedes en dat deze auto's zeer goed waren met zijn dieselmotoren. Ik heb altijd, van horen zeggen, begrepen dat de ouderen modellen de hogere kilometers beter aan konden, daarnaast was mijn budget relatief klein en dus ging ik op zoek naar een Mercedes die aan mijn wensen voldeed.

Al snel vond ik op internet Mercedes C klasse uit het bouwjaar 1999 (W202) met een flinke kilometerstand van 358000 kilometer. Ondanks deze kilometerstand zag de auto er nog goed uit. Het enige wat wel opviel waren de roest plekken deze waren best wel aanwezig, vrijwel rondom de hele auto. Het interieur daar in tegen zag er werkelijk fantastisch uit. Simpelweg zo goed als nieuw te beschouwen. Daar stond ik wel van te kijken met een leeftijd van 16 jaar en deze kilometerstand. De Mercedes had pas twee eigenaren gehad en ik besloot tot de koop over te gaan.

Wat ik ook prettig vond is dat het een classic uitvoering betrof. Niet te veel elektrische snufjes die op den duur toch stuk gaan.

Inmiddels zitten de eerste 2000 kilometer erop en ik moet zeggen de auto rijd heerlijk. Het is wel even wennen alles werkt net even anders. Wat me wel vies tegen viel was het zitcomfort ik kon maar geen goede zit positie vinden met rugklachten van dien. Maar ik vermoed inmiddels dat ik de juiste stand heb gevonden, dus ik heb nog hoop. Misschien was ik verpest door de enorme zetels van de Opel, want die stoelen zaten echt veel beter.

Wat mij ook opviel is dat het interieur geen kraakje ov rammeltje geeft of heeft dit was wel anders in de Opel deze rammelde van ellende bijna uit elkaar, maar bij de Mercedes is dit niet aan de orde.

Verder werkt alles behalve dat er een aantal lampjes achter de cockpit stuk zijn. Daarnaast zit er in de auto een verwarming die brandstof verbruikt zodat je direct warme lucht hebt, maar ik vermoed dat dit niet meer al te best werkt sinds het maar bar weinig uit maakt of je deze hulpverwarming uit of aan zet.

Dan nog het verbruik. Deze was zoals ik had verwacht iets hoger, maar de eerste tankbeurt viel me toch nog mee. Ik had namelijk 1 op 18,9 km gereden. Let wel dat dit snelweg kilometers waren en er werd echt niet harder dan 110 gereden.

Over kosten en onderhoud kan ik nog niet veel zeggen, maar dat zal op den duur hier worden vermeld.

Update

Even een update. Tot nu toe nul problemen met de auto, geen reparaties hoeven uit te voeren.
Olie verbruik is normaal ongeveer 1liter per 5000 km dat is te doen.
Verbruik ligt tussen de 18 en 19 km per liter diesel, ook niet slecht.
Het enige wat mij steekt op het moment is dat er wat speling in het stuur zit. De middenstand is dood en gevoelloos en dat rijd niet lekker op de snelweg.
Verder zijn de stoelen niet voor mij gemaakt, rugpijn als gevolg. Een lendesteun neemt het ergste weg, maar echt comfortabel is het niet. Prima auto tot nu toe, met een dergelijke km stand.

Update APK en reparatie

Een kleine update, de mercedes moest voor de APK en er moest gekeken worden naar de stuurinrichting. De auto trok naar rechts en had een groot dood middelpunt in het stuur.

Betreffende de stuurinrichting bleek dat de middelste stuurstangrubber versleten waren. Dit betekende een compleet nieuwe spoorstang.... Spoorstang zelf koste 240 euro terwijl deze op internet te verkrijgen is voor 90.. Beetje jammer van de garage, maar zelf kan ik hem er niet in zetten.

Goed het monteren, monteren en uitlijnen was nog eens een 250 extra. Totale plaatje 500 euro. Geen andere APK aandachtspunten.

Het jammere is dat de auto nog steeds naar rechts trekt. Terwijl de auto wel goed uitgelijnd was. Dit was gecontroleerd. Volgens de garage waren het misschien dat de banden onregelmatig afgesleten zijn en daarom zou de auto naar rechts trekken.

Geen idee of dit kan of waar is, maar ik ga er voorlopig niks aan doen, waarom?
A he is mogelijk dat de auto over een paar maanden weg gaat ivm met kortere afstand woon werk verkeer.
B er moeten tegen die tijd nieuwe banden op.

Daarna zie ik wel of het aan de banden lag.

Verder heb ik onderhoud gepleegd in de zin van verversen van olie, en nieuwe filters. Dit is allemaal makkelijk zelf te doen hier was ik ongeveer 100 euro voor kwijt. Er ging wel behoorlijk veel olie in 7 liter!

Verder presteerd de motor goed en geeft geen krimp.
Nog steeds zeer tevreden over de mercedes.

7,5

PRIVATE LEASE Mercedes-Benz C-klasse