Mazda 6 SportBreak SkyActiv-D 2.2 150 Skylease+ (2015)
| Uitvoering | 6 SportBreak SkyActiv-D 2.2 150 Skylease+ |
| Versnellingen | 6, Handgeschakeld |
| Bouwjaar | 2015 |
| Jaar van aanschaf | 2015 |
| KM-stand bij aanschaf | 4 km |
| KM-stand laatst | 16.880 km |
Mazda 6
Voorheen had ik al een tijdje de CX-5 op het oog als opvolger van mijn Toyota Avensis 2.2 D uit 2007, omdat ik dit een prachtige auto vind en een hogere auto wilde. Helaas viel deze CX-5 met 25% bijtelling uiteindelijk vrij duur uit en besloot ik toch bij een stationwagon te blijven.
Korte tijd heb ik ook nog de nieuwste Nissan Qashqai overwogen, maar de motor die in de 20% bijtelling valt (1.5 D) viel me erg tegen voor een auto van dat formaat. Daarbij vroeg de plaatselijke dealer ook nog een €100 om een proefrit te kunnen maken, omdat ze geen Qashqai 1.5 D in hun locatie hadden staan!! Hiermee was mijn interesse voor Nissan direct verdwenen..
Enige andere auto waar ik nog serieus over nagedacht heb was de Skoda Octavia. Echter vond ik deze qua looks en afwerking niet in de buurt komen van de Mazda 6 plus er rijden al gigantisch veel octavia’s. Het uiterlijk van de nieuwe mazda lijn vind ik prachtig en met de update van 2015 was ik niet meer over te halen voor iets anders.
Na een week of 4 kon ik de Mazda 6 ophalen. Gelukkig stond deze in de kleur Meteor Grey nog in de haven van Antwerpen, fijn zo’n korte levertijd!
2 weken (3100 km)
Dingen die mij positief zijn opgevallen:
- Fijne en sterke (en stille!) motor. Ik was al verwend met de 2.2 D 155 pk uit de Avensis, maar het iets grotere koppel van de Mada 6 is goed te merken, met name onderin het toerengebied. Totaal geen probleem om tussen de 1200 en 2000 toeren te rijden.
- Lichte besturing. Behoorlijk verschil met de Avensis, welke in verhouding wat zwaarder stuurde.
- Multimedia. Zeer fijne bediening met de controller (m.n. bij gebruik van navigatie) en sneltoetsen.
- Koppeling telefoon. Auto maakt zeer snel de koppeling met iPhone.
- Navigatie start behoorlijk snel op en heeft zeer snel de route berekend (groot verschil met tomtom).
- RVM/dodehoek indicatie. Werkt perfect op de snelweg. Wordt niet geactiveerd als je zelf inhaalt, wat uiteraard goed is.
- Parkeersensoren. Deze zijn gewoon nodig bij deze auto. De neus is vrij fors en je ziet totaal niet hoe ver je ergens vanaf zit.
- Stoelen. Deze zijn lekker ver naar achteren te plaatsen, en dat heb ik ook nodig met mij 1,94m lengte. Het is even zoeken naar een goede zitpositie maar de stoel lijkt nu goed te zitten.
- De kofferbak. Ideaal is de hoedeplank die mee omhoog gaat bij het opendoen van de achterklep. Lekker veel ruimte in de kofferbak en handige hendels om de achterbank neer te klappen wanneer je nog meer ruimte nodig hebt.
- LED Koplampen. Wat een fijn helder licht heb je hier ’s avonds/’s nachts van! Groot verschil met halogeenlampen van voorheen.
Wat is me tot nu toe minder goed bevallen:
- De navigatie:
- De instelling staat op ‘snelle route’ en ‘onverharde wegen UIT’ en toch stuurt hij me continu (ik zit ook veel op binnenwegen) over zand en grindpaden! Ik heb hem nu op ‘makkelijke route’ ingesteld, ben benieuwd wat hij dan gaat doen.
- Ik heb de geluidsmelding voor camera’s/flitskasten aan staan, maar de vriendelijke vrouw roept maar liefst 4 keer dat je een flitser nadert! Beetje overdreven..
- Ik ben nog een beetje zoekende naar hoe de verkeersinformatie werkt, soms toont hij drukte onderweg terwijl er niets aan de hand is en soms kende hij een file niet. Tot op heden was mijn Tomtom Live toch vele malen beter.
- Rijgeluid. De motor is zeer stil, maar op de snelweg heb ik binnen toch meer geluid dan in de Avensis. Gemeten in de Avensis +- 79 dB, in de Mazda 6 zo’n 82 dB, volgens mij veelal door rijwind en wellicht wegcontact? Ik ga de meting nog wel eens herhalen, meer dan 80 dB vind ik voor een auto van nu eigenlijk niet meer acceptabel.
- De automatische verlichting. Ik vind deze een beetje zenuwachtig werken. De gevoeligheid staat nu ingesteld op ‘gemiddeld’, wanneer ik deze iets minder gevoelig instel gaat hij naar mijn mening ’s avonds ook weer te laat aan. Nog even zoeken dus naar de beste instelling.
- De regensensor. Leuk dat je deze ook uit kan zetten, maar het liefst heb ik hem toch aan. Helaas reageren de ruitenwissers zelfs in de allerminst gevoelige stand nog zeer snel. Volgens mij hebben heel veel auto’s dit ‘probleem’, maar dat is toch jammer.
- Het opbergvakje links van het stuur. Deze is zo klein dat er nog niet eens een tankpasje in past. Ik zie het nut hier niet helemaal van in.
- De fleshouders in de middenconsole zijn leuk, maar flesjes van 0,5 L storen mij bij het schakelen.
Na een aantal tankbeurten vind ik het brandstof verbruik nog niet erg meevallen. Ik zit nu op gemiddeld 5,6 Ltr/100 km (fabrieksopgave 4,2l/100 km!?). Dit is niet eens zuiniger dan mijn Avensis uit 2007, terwijl we nu in 2015 leven met alle nieuwe technologieën zoals i-ELoop aan boord.
Verder vind ik het jammer dat DAB radio nog niet zo’n goed bereik heeft als dat ik dach. Te vaak switcht de radio van frequentie of heeft even geen bereik. Ik weet niet of dit met deze auto te maken heeft, dit kan wellicht ook nog een algemeen probleem zijn in Nederland?
Gemiddeld genomen ben ik tevreden, hij rijdt gewoon super. Jammer van de kleine irritaties maar die vind je denk ik in elke auto. Ook krijg ik alleen maar complimenten over het uiterlijk en wordt hij vaak nagekeken.
Ik zal proberen hier af en toe een update te plaatsen. Ik hoop dat dit tot dusver nuttige informatie is, ik heb namelijk zelf voorheen ook nogal wat reviews gelezen.
Een paar maanden verder
De mazda 6 bevalt na ruim 3 maanden nog steeds goed, bijna heel goed eigenlijk. De rij-eigenschappen zijn zeer goed en comfortabel te noemen, ook bij de +-5000 km/maand die ik nu rij. Je merkt met name het hoge koppel van 380Nm bij het optrekken met lage toerental.
Enkele puntjes van kritiek, ze blijven me nog steeds af en toe irriteren:
- De navigatie instelling staat nu op 'makkelijke route' en 'onverharde wegen UIT', maar nog steeds stuurt hij me af en toe over onverharde wegen. Wel minder dan bij de instelling 'snelle route', is mijn idee.
- De navi-stem heb ik maar uit gezet, roept te veel over flitsers/camera's.
- Tomtom verkeersinfo was toch echt stukken beter dan wat hier in zit (weet iemand wat? Navtech oid?)
- Verder werken de regen- en lichtsensor niet helemaal zoals ik zou wensen, maar daar valt mee te leven (..rijden).
Naast deze kleine puntjes van kritiek met name lof over deze auto. Ik blijf ook nog steeds veel achterom kijken na het parkeren, de auto ziet er gewoon mooi uit. Ik krijg zelfs complimenten van mensen die ik totaal niet ken!
Over het verbruik; zie de verbruiksmonitor. Ik zit nu rond de 5,5 ltr/100 km, waarbij ik veel maximum snelheden rij, maar ook veel cruise control gebruik. Dit verbruik had ik toch iets gunstiger geschat/gehoopt met o.a. iE-loop en skyactive aan boord. Helaas lijken de nieuwe technieken in de praktijk niet zo veel te helpen ten opzichte van oudere 2.2ltr diesels.
Als jullie wensen komt er over een tijdje evt. nog een review.
Ontdek deze auto's in de occasionvergelijker

Mazda 6 Sportbreak 2.5 SkyActiv-G 194 Signature Trekhaak Leer Bose Camera Adaptive cruise contro
- 2018

Mazda 6 Sportbreak 2.5 SkyActiv-G 192 GT-M 19 inch | HUD | ACC | Camera | Trekhaak
- 2016

Mazda 6 Sportbreak 2.0 SkyActiv-G 165 TS+ |Bose|elek. stoelen.|memory|Apple Carplay|blind spot|stoelverwarming|parkeercamera|climate control|
- 2016

Praktijkervaring Mazda 6: Geniet er nog maar even van

Praktijkverbruik Mazda 6: geen revolutionaire techniek, wel gewoon zuinig?

Zo komt de Mazda 6 uit de 100.000 kilometertest van AutoBild

100.000 km met de Mazda 6 Sportbreak Skyactiv-D 2.2 175