Mazda 323 FastBreak 2.0 DiTD GLX (2000)

Mazda 323 FastBreak 2.0 DiTD GLX (2000)

Uitvoering323 FastBreak 2.0 DiTD GLX
Bouwjaar2000
Jaar van aanschaf2006

Een zeer betrouwbare auto.
Jammer dat ik wat problemen heb gehad met de banden maar dat lag niet aan de auto.

Waarom deze Mazda
Ik rijd voor mijn werk flink wat kilometers dus was opzoek naar een betrouwbare diesel. Dit omdat mijn orige auto kuren ging vertonen en ik er rugpijn in kreeg.
Mazda’s zijn zeer betrouwbare auto’s, betaalbaar, sterk en hebben een direct ingespoten diesel. Voor dat geld heb je een Toyota met een oude diesel van 70 pk en die ook nog zuipt.
Bij een Volkswagendealer stond deze auto met twee ton op de teller, een diesel kan wel hogere kilometerstanden aan dus dat leek mij geen probleem.

Indruk
De Mazda 323 fastbreak is een combinatie tussen en station en een hatchback (zo worst hij vaak beschreven. Ik zie hem vooral als een iets langere station.
Voordeel is dat de extra centimeters meer ruimte scheppen voor de inzittenden.
Het is een nette auto met een stille direct ingespoten diesel. De deuren voelen wat licht aan en de geluidsisolatie is niet zo goed (merk je alleen als je echt doortrekt in toeren)
Het is een turbodiesel met een inhoud van 2 liter voordeel hiervoor is dat je genoeg koppel hebt om met lage toeren te rijden maar je hebt wel een turbogat.
vanaf 2300 toeren krijg je de extra duw in de rug en kan je best opschieten.
De auto staat bekend om zijn sportieve rijkwaliteiten en is altijd leuk op bochtige weggetjes.
Op de snelweg voel je dat als de weg iets afloopt dat je een heel klein beetje moet bijsturen, tja afstelling daarom kan je zo lekker bochtjes draaien.
De GLX uitvoering heeft airco, boordcomputer en een volledig opklapbare voorstoel (handige voor grote dingen) ook handig is de deelbare achterbank en dat de stoel delen ook makelijk verwijderd kunnen worden.
De trekhaak komt ook goed van pas voor een fietsendrager en het trekken van een paardentrailer (trekgewicht 1400 kg)
Eerst nog wel gekeken naar een VW golf maar na de fastbreak geprobeerd te hebben hoef ik dat niet meer.

update 8 mei 2006
Heb nu er nu wat meer kilometer is gereden en rijd mooi strak. inhalen is een fluitje van een cent alleen je rijd snel iets te hard. Rijden met een paardentrailer gaat geweldig, ook heuvelop hoeft je niet terug naar de 4. Ben er nog steeds heel tevreden. Hij heeft weinig moeite met deze dingen en is mooi ruim.
Inhalen is een fluitje van een cent en er kan een hoop rommel mee en er is veel ruimte voor passagiers.
Voordeel van de combi tussen een station en een hatchback.

update 30 mei 2006 204900 km
Auto heeft een grote beurt en APK gehad. Remschijven bleken nog voldoende dik maar bleken erg verroest. Moesten vervangen worden anders kom de auto niet door de APK.
Jammer maar helaas direct de blokken later vervangen maar is gewoon onderhoud
stabilatorstangen moeten nog vervangen worden maar zijn niet op voorraad.
Airco doet niet zoveel maar komt later wel een keer mis ik niet echt.
De auto is nu een stuk stiller en stuurt nog wat strakker

update 1 oktober 2006 231000 km
Vorige maand alsnog de airco gemaakt, stabilisatorstangen vervangen en nieuwe olie erin.
Auto heeft nu nieuwe olie 5w-40 volsyntetisch.
Auto rijd een stuk strakker.
Tevens deze maand voorzien van licht-metalen velgen en rijd nu nog strakker.

update 27 oktober 233980 km
Trilling in het stuur, hierop auto uit laten balanceren helpt niet, daarop nog een keer na laten balanceren en voorbanden vervangen.
Met een busje forte in de brandstoftank is de motor stiller geworden.
Helpt niks uiteindelijk via de Mazda dealer Knaap in Lelystad(waar ik nooit meer naar toe ga)
Bij van den Akker de banden voor aan de auto uit laten balanceren en leek opgelost..
Verbruik is trouwens ongeveer 1 op 19 dus dat is wel netjes

update 11 november 238500 km
Hoi eindelijk ben ik erachter waarom die trilling in mijn auto zat. Het trilde bij het gasgeven, remmen en ook op hogere snelheden.
Het bleek dat de centreerringen bij de lichtmetalen velgen niet geplaatst waren (dingen van een paar euro, hierdoor zaten de velgen niet op de assen maar alleen op de bouten vast!!
Lag dus niet aan de auto maar gewoon een stom van de monteur.
Auto op winterbanden gezet.

update 21 november 240900 km
litertje olie bijgevuld, geen problemen

Update 20 februari 261000 km
grote beurt gehad waarbij de cilinder van de koppeling nieuw ringen heeft gekregen.
Twee plekken op de motorkap waar de blanke lak loslaat.

update 17 maart rijd nu in een Golf 5 als voorloopauto voor mijn leaseauto
en daarom deze auto verkocht.

Conclusie: goede auto, doet het altijdtotaal plaatje zeer betrouwbaar, heeft me nooit in de steek gelaten.

- Bij aankoop bleken de remschijver verroest en deze zijn samen met de blokken vervangen.
- Lampje kofferbak is stuk maar daar is nog niks aan gedaan, waren ze vergeten bij de beurt maar kan ik nog wel mee leven.
- speling op de stabilatorstangen achter. maar deze gingen ook alweer meer dan 2 ton mee. Deze zijn vervangen
- Airco werkt matig, afgeperst en werkt weer goed
- Trilling in de auto bleek door het missen van centreerringen van een paar euro per stuk

9,5