Mazda 323 F 1.8i GLX (1997)
autoreview
Signalement
Uitvoering | 323 F 1.8i GLX |
---|---|
Versnellingen | 5, Handgeschakeld |
Bouwjaar | 1997 |
Jaar van aanschaf | 2006 |
KM-stand bij aanschaf | 120.800 km |
KM-stand laatst | 0 km |
ERVARINGEN
De zoektocht
Nadat ik mijn rijbewijs behaalde op mijn 18e, leende ik regelmatig mijn vaders Mazda6. Ondanks dat dit een fijne en sportief aanvoelende reisauto is om in te rijden, begon ik steeds meer te verlangen naar een eigen heilige koe.
Gezien ik studeer en dus beperkt de tijd heb om parttime bij te verdienen, moest de keuze vallen op een probleemloze, onderhoudsarme auto met een lage kosten/km-verhouding. Door mij geliefde Duitse premiummerken als Mercedes en BMW waren gezien hun verbruik, gewicht en hoge kilometerstanden dus geen reële optie.
Een betrouwbare auto uit de 90’er jaren, hierbij werd door mij al snel gezocht onder de merken uit het verre oosten. Het door mij ervaren nadeel bij veel Japanners uit deze tijd is helaas dat zij wat missen aan uitstraling en emotie in vergelijking met hun Europese concurrenten. Een van de uitzonderingen op de regel wist ik me nog te herinneren als de Mazda 323F. Een auto die mijn ouders tien jaar geleden reden. Hiermee trokken zij verrassend veel bekijks. Afgezien van het interieur, kon zo’n F mij wel bekoren.
De keuze
Na regelmatig gezocht te hebben op internet, kwam ik een exemplaar tegen die mijn interesse snel te pakken had. De post-facelift 323F was voorzien van een elektrisch schuif/kanteldak, beige lederen bekleding, originele BBS-style 15 inch Mazdawielen, elektrisch bedienbare ramen en spiegels, cat-eye mistlampen, centrale vergrendeling op afstandbediening, alarmsysteem en ook de afneembare trekhaak kon wel eens van pas komen. Bovendien stond de auto bij een Mazda dealer (Mazda Megens Wijchen) met een half jaar garantie.
De afspraak voor een proefrit was snel gemaakt. De 323F vroeg wel wat gewenning in vergelijking met de relatief jonge Mazda6, maar al met al maakte de auto een goede indruk. Het licht lederen interieur zorgt voor een scherp contrast met het donkere dashboard. Echter heb ik dit niet als storend ervaren. Op navraag of dit door de eigenaar later is ingebouwd bleek dat dit samen met de BBS-achtige velgen een gelimiteerde actie is geweest van Autopalace Binckhorst, de Nederlandse Mazda-importeur. In mijn ogen is deze actie een prachtige opwaardering van dit toch al leuke model geweest. De aankoop heeft dan ook snel plaatsgevonden.
Ervaringen
Nu, een jaar en een maand later en zo’n 13.000 km verder, stap ik nog steeds met veel plezier in deze auto.
Omdat de lederen stoelen standaard al als kuipjes zijn vormgegeven, zitten ze heerlijk sportief en bieden ze erg veel zijdelingse steun. De verstelmogelijkheden zorgen er tevens voor dat mijn benen ondanks de relatief korte zittingen toch genoeg steun krijgen. Ook achterin is het ondanks de coupé-achtige lijn best aardig zitten. Ikzelf (1.85m) kan prima achter mezelf zitten, zonder met het hoofd het dak te raken.
Uitrusting
De eerste twee zaken waar ik op mis pak ten opzichte van de Mazda6 zijn airconditioning en cruise control. Als alternatief voor eerstgenoemde heeft de 323 gelukkig een elektrisch schuif/kanteldak. Naast de verkoeling zorgt dit voor wat meer daglicht in de auto, wat erg fijn is. Wie weet laat ik er verder nog een keer cruise control inbouwen, aangezien dit niet zo’n hele grote investering meer vergt. De elektrische ramen, het alarm en de spiegels voldoen perfect aan hun taak.
Het rijden
De auto voelt ondanks de iets wekere vering in vergelijking met de Mazda6 sportief aan. De motor is ook pittig en biedt voldoende trekkracht, mits deze op toeren gehouden wordt.
Het 1.8 liter blok bereikt zijn maximumkoppel bij 4000 omwentelingen per minuut. Dit is dan ook duidelijk merkbaar. Bij normaal overschakelen tussen de 2500 en 3000 rpm geeft de motor weinig. Trek je de motor wat langer door, dan merk je dat de 116 pk de 1100 kg wegende Mazda best rap laat accelereren. Hierdoor zijn inhaalacties op provinciale wegen en de snelweg geen probleem, al is terugschakelen naar de 4e versnelling vaak wenselijk.
Verbruik
Autoweek Carbase geeft voor de 323F 1.8i een gecombineerd verbruik op van 8,6 liter op de 100 km, oftewel 1 liter op 11,6 km. Dit is een vrij hoge opgave. Gelukkig kom ik in de praktijk op een iets lager verbruik uit. Mijn verbruik schommelt tussen de 1 op 12 en de 1 op 13. Dit terwijl ik toch niet mijn best doe om zo zuinig mogelijk te rijden. Indien met het rijgedrag rekening wordt gehouden met brandstofbesparing is een verbruik van 1 op 13,5 tot 1 op 14 mogelijk.
Veiligheid
De auto heeft enkel een bestuurdersairbag. Verder ontbreekt ABS. Het laatste heb ik helaas mogen ervaren tijdens een noodstop voor een overstekende hond op een provinciale weg. De wielen blokkeerden zonder ABS volledig wat resulteerde in een langere remweg en geschaafde wielen aan één zijde. Gelukkig mankeerden zowel de auto als de hond verder niets.
Conclusie
De auto is voor mij een goede keuze geweest. Nog vaak krijg ik leuke reacties over het uiterlijk van de auto. Verder biedt deze voor een auto uit die tijd voldoende luxe en de betrouwbaarheid is net zo goed gebleken als waar deze auto’s om bekend staan. Noviteiten die nu normaal zijn geworden als ABS en cruise control ontbreken helaas op de auto. Maar je kunt nu eenmaal niet alles verwachten van een compacte middenklasser uit 1997. Al met al zou ik deze auto zeker aanbevelen aan beginnende bestuurders die een betrouwbare, doch fris ogende auto zoeken. Een tip: de auto is origineel al sportief en onderscheidend genoeg gelijnd. Verpest dit niet door onooglijk grote bumpers en spoilermateriaal te monteren. Helaas zie ik steeds meer 323F’s van deze generatie dit lot begaan.
Update:
De auto staat te koop! Zie de Autoweek Bazaar. Dit omdat ik meer kilometers ga rijden, benzine is dan helaas niet meer rendabel. De volgende auto wordt een BMW e46 320D Executive. De auto heeft me 1,5 jaar geheel probleemloos gediend, super auto!
PROBLEMEN
April 2007:
De auto heeft een kleine onderhoudsbeurt met APK ondergaan. Naast het gebruikelijke onderhoud is hierbij alleen een ruitenwisserblaadje vervangen. Kosten beurt + APK + ruitenwisserblaadje: 130 euro bij Mazdadealer Megens.
- Betrouwbaarheid
- Prestaties
- Comfort
- Kosten
- Zou u weer een auto van dit merk kopen? ja
Beoordeel deze review
Geef uw mening over schrijfstijl en bruikbaarheid. Bij tenminste vijf binnengekomen waarderingen zal de gemiddelde beoordeling getoond worden.