Ford Ka 1.3 70pk Cool & Sound (2008)

Lynk & Co 01 (2021)

Bouwjaar2021
Jaar van aanschaf2021
Lezerswaardering: 82%Keuze van de redactie

Eerste ervaring met de Lynk

• 276 km

Op dit moment wordt model 01 van Lynk & Co mondjesmaat uitgeleverd en ik ben 1 van de gelukkige die hem vorige week al mocht ontvangen! Verwacht dus (nog) geen alomvattende review maar zie het als een eerste indruk.
Ik heb deze auto ongezien besteld vanwege het enthousiasme voor het concept dat Lynk & Co in de markt zet: een serieuze auto, bomvol opties, voor 500 euro in de maand (maandelijks opzegbaar) die eenvoudig te delen is (wordt!).
Na de eerste paar honderd kilometers is de indruk zeer goed. Het is echt een luxe, degelijke en moderne auto. Het uiterlijk is vrij uitgesproken (getuigen de nieuwsgierige blikken van menig voorbijganger) met de opvallende koplampen, de blauwe accenten en de enorme wielen met eveneens twee blauwe accenten. Het interieur is van goede materialen, de stoelen (van gerecycled nylon) zitten prettig en de bestuurdersstoel is elektrisch verstelbaar. Als je inlogt met je eigen profiel wordt de stoel in jouw stand gezet en worden de spiegels automatisch afgesteld. Het grote scherm in het midden en het scherm voor het stuur geven veel informatie en zien er mooi uit. De pasagiers op de achterbank hebben lekker veel ruimte, wat wel ten koste gaat van de kofferbak, die is niet overdreven groot.
De auto is heerlijk stil (zeker in elektrische modus) waardoor opvalt dat de geluidsinstallatie goed is, maar niet zo goed als die in mijn Megane met Bose speakers. Ik mis wat dynamiek en bas maar misschien moet ik nog wat met de instellingen spelen. Mogelijkheden om muziek af te spelen zijn er overigens voldoende: DAB radio, een eigen Spotify app, Apple carplay/Android auto, intenet radio, etc.
Dan het rijden. Ondanks dat het een zware auto is rijdt hij vlot en met gecombineerde kracht van de benzine motor en de elektormotor voelt hij zelfs behoorlijk snel aan. Ik prefereer het elektrisch rijden: soepel en ontspannen cruisen.
Er valt vast nog veel meer te vertellen over de auto; ik zal zeker over een tijdje een update geven met onder andere het verbruik en mijn ervaring met het delen van de auto.
Dat laatste is overigens nu nog niet mogelijk. Er wordt nog gewerkt aan het afronden van de App, hopelijk is die snel beschikbaar. Verder is er nog een bug in het opladen: op dit moment laadt hij niet verder dan +/- 70% maar daar wordt aan gewerkt.
Stay tuned for more...

Met de Lynk 01 op vakantie

Tijd voor een korte update na 2,5 week vakantie met de Lynk & Co 01 als reisgezelschap. Afgezien van 2x een dashboard melding (op de heenreis en de terugreis) met 'de auto kan niet herstart worden, stop op een veilige plek' die achteraf loos alarm bleek, alleen maar positieve ervaringen. Ook met een grote dakkoffer en zwaar beladen blijft de auto goed rijden: stabiel, prima sturend en vlot genoeg in het verkeer. En ik merkte dat met de adaptive cruise control op 120km/h en de snelwegassistent (active lane keeping) aan, het rijden echt merkbaar minder vermoeiend was.
Ik ben (enigszins onverwacht) ook wel positief over de ingebouwde navigatie. Deze heeft mijn voorkeur omdat deze, in tegenstelling tot Apple Carplay’s Google Maps, ook op het scherm voor het stuur verschijnt. Maar de navigatie bleek ook goed up-to-date in de binnenlanden van Frankrijk.
De ‘ingebouwde’ Spotify app wilde soms niet goed starten maar de meeste keren dat het gewoon werkte was het een verademing. Lekker in de vakantie met het gezin muziek luisteren en moeiteloos van genre wisselen, een genot!
Tijdens de vakantie hebben we niet geladen. Daarnaast was de auto tijdens de reis zwaar beladen. Al met al was het totale verbruik (tot nu toe inclusief de vakantie) 5,8L/100km ofwel 1:17,2. Het blijft lastig om bij de plug-ins te bepalen wat nu zuinig is (en het maakt uit of je kijkt naar je portemonnee of naar het milieu) maar ik wil het hier wel vermelden omdat er vragen over zijn. Bij een volgende update zal ik het verbruik weer melden zodat er een vergelijk gemaakt kan worden.

9,5

PRIVATE LEASE Lynk & Co 01