Lexus UX 250h Luxury Line (2019)
Uitvoering | UX 250h Luxury Line |
Bouwjaar | 2019 |
Jaar van aanschaf | 2020 |
Geweldige auto, maar toch gaat hij na 8 maanden weg
Na een Lexus IS 300h uit 2013 gehad te hebben, wekte deze zeer scherp geprijsde Lexus UX 250h occasion bij een Toyota dealer onze aandacht.
Een import uit Italië, qua uitvoering tussen de in Nederland verkrijgbare Luxury Line en Executive Line. Aldaar Luxury Line Plus genoemd heb ik me laten vertellen. Wat zit er dan extra op? O.a. de geweldige Mark Levinson audio met 13 speakers, een elektrisch bedienbare achterklep met kick-sensor, elektrisch verstelbare stoelen en stuurwiel, alle veiligheidsfeatures die erop te krijgen zijn incl. bijv. rear-cross traffic alert met auto-brake die mij al eens geholpen heeft.
Waarom de Lexus UX 250h? We keken op dat moment eigenlijk naar een elektrische auto (eind 2020) als opvolger van de Lexus IS 300h, maar de EV's die er tweedehands te koop waren, voldeden niet aan onze verwachtingen om uiteenlopende redenen. Denk hierbij aan de Nissan Leaf, Hyundai Ioniq, BMW i3 en dergelijke. Anderen waren weer splinternieuw zoals de Kia e-Niro en Kia e-Soul of Tesla Model 3 of Volkswagen ID3. We keken naar een Kia e-Soul nieuw met 4k subsidie, een leuke korting van de dealer en dus inruil van de Lexus IS 300h, maar al snel bleek de overheidssubsidie niet meer haalbaar en dus hebben we afgehaakt.
Emotie i.c.m. goede deal en inruil heeft ons voor de Lexus UX 250h doen gaan, 12k goedkoper dan een splinternieuwe e-Soul en een veel luxere auto ervoor terug.
Hoe rijdt de Lexus UX 250h? Fantastisch. Ja, het is een cross-over, dus je zit (veel) hoger dan een Lexus IS, maar dan is dan ook een lage sedan. Die hogere zit zorgt echter wel voor enorm veel comfort en wat Lexus heel goed heeft gedaan is dat de auto in de bochten erg strak blijft liggen, op dat gebied kan hij echt wedijveren met een IS bijvoorbeeld. Drempels nemen is geen angst voor schrapen meer, maar met de juiste snelheid is het juist beter om ze vlotjes te nemen dan er heel langzaam overheen te gaan. Erg goed onderstel dus en dan is dit niet eens het F-Sport onderstel met AVS.
Het verbruik zit sinds november 2020 tot juli 2021 op gemiddeld 1 op 18,5 met in deze temperaturen 1 op 20 prima haalbaar. Dat is veel zuiniger dan de IS 300h die niet verder kwam dan 1 op 16,5 over het hele jaar en zelfs in de buurt van de Lexus CT 200h die we daarvoor hadden en op 1 op 19 bleef steken met dezelfde 1.8 hybride die ook in de Prius 3 en Auris ligt. Dat de UX met een 2.0 hybride die in de C-HR en Corolla "High Power hybrid" genoemd wordt tot dit soort cijfers komt is echt indrukwekkend. Het grootste verschil is dan ook te merken dat de UX bij alles behalve de laagste temperaturen echt veel naar EV mode schiet en dus de brandstofmotor uitzet, op de snelweg amper, maar op 80 wegen heel vaak.
Het enige wat ik tegen vind vallen is windgeruis en bandengeluid. Waar de Lexus IS 300h met 130 km/u op de snelweg zo stil was dat je zonder stemverheffing met elkaar kon praten, is dat bij de UX toch echt wat anders. Hij is niet luidruchtig, maar ik denk dat het een combinatie is van de hoge koets en dat de UX ondanks z'n vergelijkbare nieuwprijs toch een klasse lagere auto is (hoog-op-de-poten auto's zijn standaard eigenlijk 5-10k duurder) en het feitelijk meer een hogere/luxere CT is dan een mini-NX. Het gekke is echter wel dat op heel veel punten de UX echt extreem luxe is en gewoon bijna 1 op 1 hetzelfde interieur en afwerkingsniveau heeft als de ES 300h bijvoorbeeld. Wat dat betreft is de stap van een CT of IS naar een UX dus enorm, maar qua rijbeleving en dan met name isolatie is het toch niet het niveau van de IS of ES, en dan vergelijk ik met de 2013 IS 300h die we hebben gehad, waarvan dan wel een facelift is verschenen, maar de nieuwe 2021 IS die niet naar Europa komt zal ongetwijfeld weer een klap beter zijn op dat gebied.
Desondanks is en blijft het op alle vlakken een echte Lexus en ja de UX laat op sommige kleine plekken wel wat hard plastic toe wat je in een ES/IS/NX niet ziet, maar alsnog: als je dit vergelijkt met een C-HR van Toyota dan is de Lexus UX écht premium. Het is pas als je het vergelijkt met hoger geplaatste Lexussen dat je merkt waarop toch soms wat bespaard is.
Dan de Mark Levinson audio: ik heb ooit een heel weekend de Lexus ES 300h F-Sport Premium met ML audio meegehad en dat was mijn eerste ervaring met dat systeem en ik was compleet weggeblazen door het geluid. Bizar hoe goed! Dus toen er een UX 250h met ML audio te koop stond voor nauwelijks meer geld dan eentje zonder, wist ik gelijk dat dat hem moest worden. Het is echt zoveel beter dan welk JBL/HK/Krell systeem je ook in vergelijkbare auto's vindt.
Opsommend tot nu toe: zuinige, luxe auto met zeer fijn weggedrag en nog fijnere audio, maar wel wat meer geluid van buiten dan je misschien zou verwachten voor de prijs.
Zijn er dan geen nadelen? Jawel: de binnenruimte is erg krap voor het formaat auto. Wij zijn niet zo groot, ik kom tot 177cm en mijn vrouw is nog wat kleiner, maar zelfs onze kinderen hebben het achterin krap. Daar kwamen we helaas na aankoop pas achter, je verwacht eigenlijk niet in een auto van 4,5 meter lang (slechts 19 cm korter dan een IS) dat dit meespeelt, zeker als er extra hoogte en dus ruimte is. Dat zou je denken dus.
De kofferbak is op papier ook klein, maar dat valt in de praktijk erg mee. Ja, de achterklep loopt erg schuin af, maar welke auto heeft dat tegenwoordig niet? Qua praktisch gebruik is het ondanks de officiële 320L beter bruikbaar dan de 450L van de IS 300h. Dat is namelijk een rigide sedan kofferbak, waar totaal geen speling in zit, geen dubbele laadvloer en de beugels van de kofferbak naar binnen komen zetten en dus rekening mee gehouden moet worden. De UX heeft echter 320L van de vlakke laadvloer gemeten tot aan de hoedenplank (nou ja, dat stukje stof wat ervoor doorgaat, wie heeft dat goedgekeurd?). Er zit echter een gigantische dubbele bodem in met bakken waar je U tegen zegt. Als het een EV zou zijn zou je daar de laadkabels én je boodschappen in kwijt kunnen en dan de laadvloer er weer bovenop dichtdoen. Dat is echt niet overdreven. Haal je de dubbele bodem eruit, dan kan je dus qua koffers en dergelijke voor op reis een eind komen en gok ik dat je tot hoedenplank zomaar op 450L ruimte zit ook. Vergelijkbaar dus met veel andere SUV/crossovers van dit formaat.
Als ik dan na 8 maanden eigendom conclusies trek, dan moet ik dat in tweeën splitsen. Allereerst vanuit het oogpunt van de bestuurder. Dan is dit een fantastisch sturende auto die heerlijk comfort geeft en niet sportief is, maar wel echt een premium gevoel geeft en je altijd tevreden stelt. Persoonlijk vind ik hem ook nog eens erg mooi, zeker in de zwarte kleur die wij hebben (dan vallen de plastic elementen bij de wielkasten niet op).
Vanuit het oogpunt van het gezin is het echter niet ideaal. De ruimte op de achterbank is erg krap en de kinderen zijn nog niet eens tieners. Ook is iemand extra meenemen achterin lastiger dan in de IS 300h, ondanks dat de UX een bredere auto is, komt dat niet terug in de binnenruimte achterin wederom. Er valt echter wel mee te leven, ook al is het jammer gezien het formaat van de auto.
Voeg daaraan toe dat we er maar 3500 km mee hebben gereden en de werkgever heeft aangegeven dat thuiswerken voor minstens 50% de norm zal blijven en echt veel km's zal ik niet meer gaan maken. In ieder geval niet meer de 25-30k per jaar die hiervoor gereden werd. Het zal met vakantie eerder op zo'n 10-15k km per jaar uit gaan komen.
En dus keken we al een paar maanden met een schuin oog naar EV's en de alsmaar stijgende brandstofprijzen spelen ook een rol. De Lexus is dan zuinig, maar 8 maanden geleden tankte ik voor € 1,499 per liter, mijn laatste tankbeurt was al voor € 1,789 en dat was vorige maand.
Toen we onlangs een Kia e-Soul tegenkwamen die we destijds nieuw overwogen, waarvan nu de kop eraf is en de tweedehands SEPP subsidie nog wél beschikbaar is, heb ik even de berekening gemaakt bij 10.000 km per jaar.
Lexus UX 250h:
TOTAAL = € 262 per maand
Kia e-Soul ExecutiveLine:
mrb = € 0 (voorlopig)
verzekering = € 46
elektra = € 49 (publiek laden)
onderhoud = € 13
TOTAAL = € 108 per maand
En dan kom daar nog eens de SEPP subsidie bovenop die 4 jaar lang € 41,67 per maand uitkeert. Dus de eerste 4 jaar is het slechts € 67 per maand.
Ook houden we dan niet eens rekening met een eigen laadpaal die we kunnen plaatsen wat met zonnepanelen zelfs helemaal gratis laden betekent (op de investering na).
De investering die we moeten doen om de e-Soul nu te kopen (bijbetaling na inruil) hebben we er na iets meer dan een jaar alweer uit, zonder de subsidie mee te rekenen.
Dus ja, het gaat enigszins pijn doen om deze prachtige Lexus UX weg te doen, maar € 200 per maand (€ 2400 per jaar) is teveel geld om het nog te kunnen verantwoorden. En ja, de Kia e-Soul is minder luxe afgewerkt, zit meer op het niveau van een Toyota, maar qua features en mogelijkheden gaan we er zelfs op vooruit. Wat dacht je bijvoorbeeld van in de winter de auto alvast voor te verwarmen? Of in de zomer te koelen? Via de app is dit mogelijk. Of de geventileerde stoelen? Ja dat is ook een optie op de UX, maar alleen op de allerduurste uitvoering die wij niet hadden en ook tweedehands duizenden euro's meer kost.
Daarnaast vind ik het ook een luxe om straks gewoon thuis te kunnen laden en nooit meer die vieze brandstofslang bij het tankstation te hoeven aan te raken. Dat zal ik toch niet gaan missen. Wel ga ik de ML audio en het sublieme rijcomfort missen, al is de HK audio van de e-Soul ook echt niet verkeerd en het rijcomfort is ook dik in orde, het grootste verschil is dat de e-Soul veel meer overhelt in de bochten. Dat zal wennen zijn.
Over een week is het dan ook zover: na 7 jaar Lexus gereden te hebben en daarvoor Toyota, gaan we van Japan naar Zuid-Korea verhuizen. Het doet altijd een beetje pijn in het hart en ik zeg niet dat ik nooit meer een Lexus zal kopen, maar zoals gezegd: een Kia is geen Lexus, maar we besparen wel €200/mnd en de Kia is niet €200/mnd minder goed, zoals gezegd heeft het ook zelfs qua opties meer mogelijkheden. Dus ja, puur met emotie en type auto bekeken is de UX een fantastische auto die ik anders nooit weg had gedaan, maar met een gezin is €200/mnd wel even een klap geld waarmee je veel leuke dingen kan doen. Sommigen zullen ons groot gelijk geven, anderen zullen altijd de Lexus blijven rijden, welke keuze iedereen ook maakt, het is en blijft persoonlijk en zolang je voor jezelf een bewuste keuze maakt, is er geen verkeerde keuze denk ik dan maar.

Lexus UX 250h Comfort Line Automaat | Apple Carplay | Navi | Dodehoek Det. | Camera |
- 2022

Lexus UX 250h Comfort Line | Met o.a. elektrische achterklep, achteruitrijcamera, navigatie, stoelventilatie en verwarming!
- 2021

Lexus UX 250h F Sport Line | Facelift, Head up display, Blind Spot, 18 inch, Parkeersensoren, Stoel + Stuurverwarming, Groot scherm
- 2023