Lexus RX 450h Luxury Line (2016)
autoreview
Signalement
Uitvoering | RX 450h Luxury Line |
---|---|
Versnellingen | 1, Sequentiële Automaat |
Bouwjaar | 2016 |
Jaar van aanschaf | 2020 |
KM-stand bij aanschaf | 88.000 km |
KM-stand laatst | 90.000 km |
van werkpaard naar luxe paard
- 85.000 km
Half december 2020 kon ik mijn nieuwe aanwinst ophalen: een Lexus RX 450H Luxury Line uit 2016. Vanwege corona was de overdracht ergens aan een kade in Amsterdam omdat de showroom gesloten moest blijven. De instructies en uitleg waren kort maar krachtig en ik had me goed ingelezen in de digitale handleiding. Meteen maar een langere rit gemaakt dus met een grote omweg naar huis.
Na lang wikken en wegen had ik dus besloten mijn ouwe trouwe Landcruiser (bj.2005) in te ruilen. De LC van die leeftijd heeft geen roetfilter en je mag er niet meer Amsterdam en sommige andere steden mee in. Voor Frankrijk had ik een milieu sticker categorie 4 en dat belooft ook niet veel goeds als we weer naar Frankrijk kunnen. Omdat we regelmatig er met de caravan op uit trekken, en de LC een uitstekende caravantrekker is: 2.800 kg aanhangwagengewicht en een kogeldruk van max.
130 kg, was het niet eenvoudig een goede vervanger te vinden die ook nog eens flink milieu vriendelijker is.
Dat betekende toch afscheid nemen van diesel rijden. Want die moderne diesels zijn wel schoner maar als je doorgaans korte ritten maakt is de kans groot op roetfilter problemen.
Dus op zoek naar een hybride, liefst plug-in, waarmee we onze caravan (1.600 kg) kunnen trekken. En een toereikende kogeldruk omdat we 2 e-bikes op de dissel meenemen. De RAV-4 hybride mag 1.650 kg trekken met een kogeldruk van max. 80 kg. De plug-in versie hiervan mag maar 1.500 kg trekken met een beperkte kogeldruk van 70 kg. Bijzonder trouwens dat deze nieuwe RAV-4 versie met fors meer vermogen dan de gewone hybride minder aanhangwagengewicht mag hebben. De nieuwe Toyota Highlander is ook een uitstekende auto met goede specificaties maar als occasion nog veel te duur voor mij.
Er zijn ook andere merken die goede specificaties hebben en naast een hybride techniek ook een voldoende trekvermogen en kogeldruk hebben. Dan kom je b.v. uit bij Volvo, Audi, BMW of Mercedes maar die zijn nog niet zolang als hybride op de markt en hebben een hoger prijskaartje en scoren anders qua betrouwbaarheid zeker v.w.b. de hybridetechniek.
Nu ben ik al ruim 40 jaar Toyota rijder en wat betreft berouwbaarheid en degelijkheid ben ik aan
dit merk verknocht. Zo kwam ik dus uit bij de Lexus RX 450H. Weliswaar onvergelijkbaar met mijn oude Landcruiser maar hypermodern, veel vermogen, uiterst betrouwbaar en voor mij voldoende specificaties v.w.b. het caravan trekken: 2.000 kg aanhangwagengewicht en 80 kg kogeldruk.
Hoewel ik in eerste instantie gecharmeerd was van het vorige model RX, met wat rondere vormen, heb ik toch gekozen voor de nieuwe, wat hoekigere versie uit 2016. Deze is technisch ook flink verbeterd ten opzichte van het vorige model en zal dan waarschijnlijk qua restwaarde wat gunstiger uitvallen. Het liefst had ik gekozen voor het type President Line maar die zijn weer wat duurder en ik had financieel een grens getrokken. Dus vond ik deze Luxury Line met roodbruin leren bekleding helemaal top. Een mooi gelijnde auto met veel luxe en veiligheid voorzieningen en een wat hogere zit, het is tenslotte een SUV. En wat een power komt er uit die 3,5 L V6 motor, ook al gebruik ik dit niet vaak het is prettig dat het er is. De automaat en het hybride-systeem doen onmerkbaar en geruisloos hun werk. Van een gierende CVT versnelling is geen sprake; bij flink accelereren hoor je vooral de V6 grommen. Lexus is met recht het topmerk van Toyota.
Nu ben ik zo’n 3 maanden “onderweg” met deze auto en het is elke keer weer een plezier om er in te stappen, op de startknop te drukken waarna stoel, stuur en spiegels naar de ingestelde stand gaan en je bijna geruisloos weg zoeft. De auto rijdt en stuurt formidabel en alle persoonlijke instellingen helpen daar ook bij. Automatische klimaatregeling zorgt snel voor een aangename temperatuur en zelfs de stoelverwarming past zich automatisch geleidelijk aan.
Er is nog genoeg te ontdekken wat deze auto qua opties en instellingen allemaal te bieden heeft. De 2 dikke handleiding boeken heb ik nog niet helemaal uit.
Dan nog iets over het voortraject van de aanschaf van deze Lexus. Bij mijn zoektocht heb ik alleen gekeken bij officiële Lexus dealers en dan kom je vooral Louwman tegen. Wat opviel was dat er meerdere import auto’s op de sites van deze dealers staan waarbij dat nauwelijks aangegeven wordt. Via kentekencheck.nl ben je daar snel genoeg achter maar dat zou toch beter kunnen zeker gezien mijn ervaring.
De RX die ik aangeschaft heb kwam uit Italië en de specificaties kwamen niet overeen met de Nederlandse RX. Er waren geen Nederlandse handleidingen beschikbaar dan nadat ik een verzoek hiertoe deed. Ook moest de kentekenregistratie nog gecorrigeerd worden want de auto was als Business Line geregistreerd i.p.v. Luxury Line. Al met al slordig en niet wat ik verwachtte bij een topmerk als Lexus. De beloofde verbeteringen heb ik niet kunnen ontdekken: nog steeds moet je goed opletten dat er een import auto wordt aangeboden en de specificaties controleren.
Een goede uitzondering is Louwman Breda waar dit wel heel duidelijk wordt aangegeven op de site.
Erg positief is mijn ervaring met de werkplaats van Louwman Amsterdam waar ik 2 keer voor kleine onvolkomenheden uitstekend, snel en zonder kosten werd geholpen.
In een volgende review zal ik mijn verdere ervaringen met deze auto delen b.v. wat betreft het rijden met zomer- en winterbanden, het brandstofverbruik en natuurlijk het rijden met de caravan. Hopelijk kunnen we weer binnenkort op pad naar leuke campings in binnen- en buitenland.
Lexus RX 450 H als caravantrekker
- 90.000 km
Nu ruim een half jaar later en de winter en zomervakantie doorgemaakt met deze Lexus mijn ervaringen over deze periode. Voor de veiligheid winterbanden met lichtmetalen velgen aangeschaft hier bij de regionale bandenspecialist Albatros in IJmuiden. Op 18 inch velgen zijn Bridgestone banden en bandenspanning sensoren gemonteerd. Totale kosten € 1.595,- Uitstekende service en kwaliteit bij deze bandenspecialist door de jaren heen ervaren. Op deze winterbanden lijkt het comfort iets toegenomen waarschijnlijk omdat deze banden iets hoger zijn dan de zomerbanden.
Het was wel even passen en meten om de caravan zo te beladen dat de kogeldruk in de buurt bleef bij de voorgeschreven 80 kg. Met 2 e-bikes op de dissel lukte dat door niet 2 maar 1 gasfles in de disselbak mee te nemen. Het totale (beladen) gewicht van de caravan is 1.600 kg en daar heeft de RX weinig moeite mee. Bewegingen van de caravan zijn nauwelijks merkbaar in de auto wat ook komt door het totale gewicht van de beladen auto, ongeveer 2.200 kg. Hiermee kom je boven de 3.500 kg totaal gewicht waardoor je b.v. in Frankrijk officieel niet harder mag rijden dan 90 km per uur.
De eerste krachtproef, de helling na Luik doorstond de Lexus prima. Hij maakt wel flink toeren maar houdt de snelheid toch op 95 km per uur. Bij het afdalen is het ideaal om via de handschakeling in 3 op de motor af te remmen en een veilige snelheid aan te houden zonder de remmen te hoeven gebruiken. Wat wel tegenvalt is het verbruik: zonder caravan haal ik met rustig rijden en over het algemeen korte stukken 1 L op 12,5 km. Met de caravan erachter gaat het gemiddelde verbruik naar 1 L op 7,2 km. Nu reed ik op de snelweg in Frankrijk meestal 110 km per uur wat natuurlijk nadelig is voor het verbruik. Gelukkig zijn de benzineprijzen in België en Frankrijk een stuk lager dan in Nederland.
Al met al voldoet de RX ook als caravantrekker prima!
- Betrouwbaarheid5
- Prestaties5
- Comfort5
- Kosten4
- Zou u weer een auto van dit merk kopen? ja
Beoordeel deze review
Geef uw mening over schrijfstijl en bruikbaarheid. Bij tenminste vijf binnengekomen waarderingen zal de gemiddelde beoordeling getoond worden.