Kia Sportage 2.0 CVVT 4WD Adventure (2006)
Uitvoering | Sportage 2.0 CVVT 4WD Adventure |
Bouwjaar | 2006 |
Jaar van aanschaf | 2006 |
Na wat korte ritten in Nederland, eindelijk eind april een lange rit naar Midden-Zweden en terug. De auto rijdt lekker strak, de zit is uitstekend en de cruisecontrol is aangenaam klantvriendelijk.
Inmiddels is wel de schakelaar voor het grote licht stuk, hij blijft niet hangen, dus daar moet ie voor tetug.Het brandstofgebruik was kort na aflevering erg hoog vond ik (hoger dan voorspeld) maar dat lijkt nu te zakken. In ieder geval lager dan mijn vorige auto de Peugeot 807 die net zo zwaar is. Ik heb contact gehad met Kis Nederland over dat brandstofgebruik maar ook over de hoofdsteunen achter. Die zitten uitgeschoven nog tamelijk laag, maar ze kunnen klaarblijkelijk niet hoger, vervelend voor lange mensen! Overigens is de zitpositie achterin uitstekend voor juist lange mensen. Kleine zaken die positief opvallen zijn de klepjes en vakjes, de zonneklep die goed verschuifbaar is en het gemak waarmee de achterbank (in delen) neerklapbaar is. De kofferruimte is uiteraard kleiner dan van een MPV, maar wel lekker.
We missen wel de grote vakken in het dashboard zoals bij de 807, op de plek van de handgreep voor het ruwe terrein had wat ons betreft een opbergvak met deksel mogen zitten. Vreemd is ook dat er geen standaard radio/cd speler in is noch een navigatie-systeem. Nu werken we weer met een afneembaar frontje van de radio en een los navigatiesysteem.
De auto biedt vertrouwen wat betreft de elektronica (heel anders dan de 807 waarbij ’gewoon’ de verwarming uitviel bij min 25 graden)en de wegligging.
update 14 februari 2008
Afgelopen Kerstvakantie in Zweden heeft de auto zich dubbel en dwars bewezen. Een kwakkelwinter met veel regen i.p.v. sneeuw (nadat het vreselijk had gevroren vier weken: -16 gr) levert een nagenoeg onberijdbare ’grusväg’ op (weg van soort aangestampte leem met veel gruis) De auto zakte tot zijn assen in de prut maar trok met 4wd de hele zaak eruit. Ook de tractiecontrole droeg zijn steentje bij! Over een afstand van 30 km kwamen we slechts drie auto’s tegen, de maximum snelheid lag op 15 á 20 km/h. Niet te doen voor gewone auto’s. Daarna ging het sneeuwen. de Sportage bleef onversaagd: daar hebben we hem ook voor gekocht! Verder een heerlijke reisauto
Grootlichtschakelaar defect
Sensor airbag linksvoor