Kia Rio 1.3 RS (2003)
Uitvoering | Rio 1.3 RS |
Bouwjaar | 2003 |
Jaar van aanschaf | 2003 |
Ik heb de auto sinds 26 juli 2003 in mijn bezit. Ondanks dat het slechts een 1.3RS is, had de dealer er toch een leuk (en zeer voordelig) sportpakket aan toegevoegd. Licht metalen velgen (195/65 r15)en een dakspoiler. Ik heb nog wel airco laten inbouwen (gezien de zwart metalic kleur)à 1095 euro. Ondanks dat ik geen spijt heb van deze airco, moet ik bekennen dat het voor een 1.3RS qua vermogen bijna funest is. Er moeten flink wat toeren gemaakt worden, wil je enigszins accelereren. Over het benzineverbuik zal ik, gezien de airco en de bredere banden, maar niet te veel zeggen. Deze valt van een gemiddelde (fabrieksopgaaf) van 1:15 terug naar 1:12. Verder heb ik ook als minpuntje de beenruimte achter moeten vaststellen. Desalniettemin hebben ze, sinds de introductie in 2000, goed werk verricht en zijn er een aantal zeer prettige aanpassingen. Van vage besturing is geen enkele sprake. De stuurbekrachtiging stuurt prettig en zeer direct. Het motorgeluid valt reuze mee en ligt qua dB weinig boven die van mijn vorige auto (Renault Laguna RT 2.0). Uiteraard is de wegligging, mede door de bredere banden, eveneens zeer goed te noemen. Van overhellen in bochten bij hogere snelheden, heb ik nog niks gemerkt. Hij is redelijk stug geveerd, maar daar hou ik persoonlijk wel van. En tot slot, de vormgeving is gewoon (zowel van binnen als van buiten) prachtig. Wat mij betreft kan hij zich op dit vlak meten aan de grotere en duurde auto´s en neemt gezien zijn prijsklasse zelfs een voorsprongetje op hen.
Het enige probleem dat ik tot dusverre heb gehad en wat eigenlijk niet aan de auto zelf te wijten is, is de uitbalancering van de wielen. Dit komt door het (niet correct) monteren/balanceren van de licht metalen velgen. Zo rond de 90 à 100 km/h begint het stuur namelijk te trillen en bij een nieuwe auto mag dat dus niet! Hiervoor heb ik dan ook al een afspraak gemaakt met de dealer om dit netjes te laten verhelpen.