Kia Niro 1.6 GDi Hybrid ExecutiveLine (2017) #8
| Bouwjaar | 2017 |
| KM-stand bij aanschaf | 8 km |
| KM-stand laatst | 252.000 km |
Toch een fijne auto
Afgezien van mijn zeer slechte ervaring met de aftersales en dealers toch een fijne zuinige auto.
Dit is een evaluatie van 160.000 km die ik op deze auto heb gezet in de afgelopen 6 jaar - 1 maand.
Ik heb de auto gekocht als gebruikte auto met 91.000 km op 27.01.2020. Komende uit een diesel was deze auto van zichzelf heel stil. Door de stille motor hoorde ik heel erg veel banden en windgeruis waardoor ik niet echt kon genieten van het autorijden.
De auto beschikte over een JBL "Premium" sound system. Maar bij lange ritten moest ik deze echt uitzetten omdat de subwoofer zo ongecontroleerd was dat ik er echt moe van werd. Omdat ik ook last had van wind en afrolgeluid had was mijn eerste gedachte om de auto te isoleren met bitummen.
Door de bitummen dubbel dik aan te brengen is de resonantie uit het plaatwerk gehaald. De deuren sluiten met het geluid van een kluisdeur. Dood! Nu de resonantie eruit is klinkt alles veel strakker inclusief de subwoofer. Nu kan ik uren genieten zonder luistervermoeidheid. Ook op hele hoge volumes is en blijft het een genot.
Een speaker upgrade was niet meer nodig.
De problemen die ik gehad heb met de auto.
Rond 130.000 km is het druklager van de dubbele koppeling versleten. Deze reparatie heeft heel wat voeten in aarde gehad. Ik was in het geheel niet CONTENT hoe de dealer dit oppakte. Voor het verstrijken van de garantie (Max 150.000) is dit mankement geregistreerd maar door de volle agenda kon ik pas een maand later terecht bij 152.000 km.
U voelt het al aankomen. Buiten de garantie! Er was geen registratie in de klantrelatie database. Natuurlijk was ik in het geheel niet CONTENT. Maar via rechtsbijstand is deze reparatie toch betaald door KIA.
Rond 150.000 km is de linker buitenspiegel vervangen omdat deze bij het in en uitklappen een vervelend geluid maakte. Al snel volgde de linker buitenspiegel. Blijkbaar een Kia Niro kwaaltje. Maar ook hier heeft de dealer dit niet goed opgepakt. Ten tijde van de melding was de auto nog binnen de garantie van 150.000 km. Maar de dealer had geen actie ondernomen. Toen ik hierover begon te reclameren met de vraag, wanneer wordt de linker buitenspiegel gerepareerd bleek dat er vanuit de dealer niets geregistreerd was. Dus helaas geen vervanging van de linkerbuitenspiegel omdat de garantie was verstreken.
In de winter heb ik de garantie binnen de 150.000 km overschreden. In het voorjaar bleek dat mijn airco lekte. Het was niet duidelijk of het lek bij het schutbord zat of dat het de binnenverdamper was.
Men repareerde eerst de mogelijke oorzaak bij het schutbord. Maat het bleek de binnenverdamper te zijn. Volgens een lokale radiatorfabriek en airco specialist ook een typisch Kia kwaaltje te zijn.
Na deze reparaties heb ik geen problemen maar gehad met mijn auto. De onderhoudsbeurten zijn relatief aardig aan de prijs vandaar dat ik de olie tussenbeurten in duitsland liet uitvoeren in zo'n drive-in oliewissel station. Voor 90€ in 20 minuten ben je klaar.
Bij mijn laatste grote beurt mei 2025 jl bij 240.000 km viel me op dat deze dealer uit de regio Amsterdam een loopje met mij wilde nemen. De auto werd afgekeurd op ruitenwissers en te weinig profiel op de banden. Ik mocht er niet meer verder mee rijden. Incl nieuwe banden en ruitenwissers zou deze grote beurt mij ruim 2673€ armer maken.
Aangezien mijn APK nog geldig is heb wilde ik hem meenemen. Maar zoals eerder vermeld kon dat dus niet volgens de Kia dealer omdat mijn auto afgekeurd zou zijn. Maar mijn auto kreeg een RDW steekproef. Gelukkig keurde de RDW mijn auto wel goed. Ook op de banden. Grote beurt + APK 1325€
Maar nu komt de clou. Ik heb een winterset met Vredestein banden en een zomerset. De winterbanden zouden dus een profiel hebben van 1.3mm - 1.7mm. Ik wilde deze zomer zowel een nieuwe set winterbanden als een set zomerbanden kopen. Ik wissel zelf mijn velgen.
Mijn afgekeurde winterbanden zouden dus versleten moeten zijn. 1.3mm - 1.7mm maar ik meet 5.5mm! WTF. Bovendien viel me op dat 1 band uit de set wat grijzer van kleur is dan de andere 3. Blijkt dat die band geen vredestein band is. Hoe kan dat nou. Aangezien de winterbanden een looprichting hebben waren mijn sets gemerkt met wit krijt. LV, LA, RV, RA. Dus ik weet dat ik gewoon 4 vredestein winterbanden had.
Al met al heeft deze Kia op een paar redelijke reparaties welke binnen de garantie termijn van 7 jaar of 150.000 km mij een beetje teleur gesteld. Maar mijn grootste teleurstelling is toch wel de afterservice welke ik van 3 verschillende Kia Dealers heb mogen ontvangen.
De Hyundai/Kia bieden/boden heel veel luxe voor het geld. Voor geventileerde stoelen terwijl je die bij BMW pas vanaf een 5 Serie kon krijgen.
Ik kan niet beweren dat het vanuit Kia komt maar 3 verschillende Kia dealers hebben me wel teleurgesteld. Dat het om vestigingen en niet om een dealergroep gaat bewijst dat de ene vestiging zijn klantcontact database wel op orde heeft terwijl de andere die ogenschijnlijk helemaal niet bijhoudt.
Als de chinezen het voorbeeld van volkswagen gaat volgen en weer terug naar fysieke knoppen gaat wordt mijn volgende auto een chinees.
PRIVATE LEASE Kia Niro
Ontdek deze occasions: had je ze al gezien?

Kia Niro 1.6 GDi Hybrid ExecutiveLine / Trekhaak 1300KG Trekgewicht / Navigatie / Elektrische Stoelen / Achteruitrij Camera / Stoel Verwarming+Verkoeling / Parkeersensoren V+A / Lederen Bekleding /
- 2017

Kia Niro 1.6 GDi H. Execut.L | Schuifdak | Trekhaak | Stoel & Stuurverwarming | Leder | Memory | JBL | Camera | Carplay | Adaptive Cruise
- 2019

Kia Niro 1.6 GDi Hybrid DynamicLine | Trekhaak | Automaat | Cruise Control |