Kia Ceed Sporty Wagon 1.6 CVVT X-tra (2010)
| Uitvoering | Ceed Sporty Wagon 1.6 CVVT X-tra |
| Versnellingen | 5, Handgeschakeld |
| Bouwjaar | 2010 |
| Jaar van aanschaf | 2025 |
| KM-stand bij aanschaf | 227.515 km |
| KM-stand laatst | 257.000 km |
De eerste 30,000 km
Eind 2024 kocht ik mijn 3e Saab echter bleek deze na een paar maanden toch niet zo goed als te verkoper zei ( je verwacht het niet he) Waardoor ik na een kort eigenaarschap hier weer afscheid van kon nemen.
Het werd zaak om geen auto te kopen met mijn hart (aangezien ik toch de laatste jaren verslingerd ben geraakt aan de Saab's) maar met mijn hoofd.
De minimale eisen , stationwagen, trekhaak, airco, een jaar APK en een gunstige pk/kg verhouding ( na een 2.5 v6 , een 2.0t en een 2.3 t was ik terughoudend om een traag gebakje te kopen) cruisecontrol was een grote wens en vooral betrouwbaarheid aangezien ik elke dag minimaal 75 km moet rijden en openbaar vervoer in mijn regio geen optie is.
Prikbord
Na verschillende opties overwogen te hebben ( Volvo V40 / Renault Megane , Laguna / Ford Focus / VW Golf V variant ) kwam ik op de lokale marktplaats ( Zeelandnet Prikbord ) een auto tegen waar ik eigenlijk niet aan had gedacht. Een Kia C'eed 'Sporty Wagon' 1.6i met 227k op de teller met ruim een jaar APK voor een schappelijke prijs. In de afgelopen jaren ben ik 3x eerder trotse eigenaar geweest van Koreaans staal ( Mijn eerste auto was een Kia Sephia, daarna een Sportage wagon en de welbekende Picanto )en eigenlijk nooit slechte ervaringen meegemaakt.
Op een donkere regenachtige avond in Februari hebben we afgesproken en na een korte inspectie en testrit was ik eigenlijk wel tevreden en ondanks het ontbreken van cruise controle maar met een extra set wielen was ik verkocht en heb ik de auto gelijk meegenomen.
De eerste maanden heb ik wat kleine zaken aangepast aan de auto ( o.a. alle lampen vervangen voor LED , versleten pookknop vervangen door een exemplaar van een sloopauto, gasveren van de kofferklep vervangen, stabilisatorstangrubbers aan de achterzijde vervangen. ) De eerste keer oliepeilen stond het wat laag en de eerste weken heb ik elke 1000 km de olie nagekeken maar er is nauwelijk niveauverschil waar te nemen.
Het verschil in vermogen en comfort met was in het begin wel wennen t.o.v. de saab die toch 10 jaar ouder was en 400.000km op de teller had. Maar al met al is het een auto die zijn werk doet. Voor de zomer heb ik een setje wielen van een nieuwe model gekocht met nieuwe michelins en voor de winter heb ik inmiddels ook een andere set dan welke ik erbij had gekregen.
De stoelen zitten redelijk goed ( ik ben 2.00m dus heb ook wel een beetje plek nodig achter het stuur) De auto schakelt prima en met zijn 126 pk komt hij ook vlot mee met het verkeer. Enig aanpassingsvermogen vind ik wel de koppeling van deze auto, dit had net zo goed een aan en uit schakelaar kunnen zijn op het dashboard, want hier zit echt weinig gevoel in.
Wat ook niet onbelangrijk is , is het verbruik, ik hou vanaf dag 1 de verbruiksmonitor bij en ik moet zeggen dat de 1 op 14 echt netjes is gezien ik veel op 80 en 100 wegen rij met veel rotondes en drempels (en een 6e versnelling niet zou misstaan met 3.000 rpm bij 100 km/u in 5e versnelling)
Inmiddels heb ik meer dan 30.000 km met de auto gereden en moet ik zeggen dat ik echt positief verrast ben door de Kia. Het afwerkingsniveau is niet top en hier en daar begint de leeftijd en kmstand terug te komen in de interieurdelen maar al met al echt een prima auto.
Conclusie is dus, de Kia is een betrouwbare auto , verbruik is netjes en het is geen Saab of Volvo qua degelijkheid maar ik ben er erg tevreden mee , het enige wat nog mist is cruise controle, maar een setje van John Gold staat op het verlanglijstje.
In februari is ze weer aan de beurt voor een APK en dan zal ik zelf ook een onderhoudsbeurt uitvoeren.
Ontdek deze occasions: had je ze al gezien?

Friese politiek: Nederlands boven, Fries onder op verkeersborden

Liefhebber gezocht: dit is met afstand de goedkoopste Alfa Romeo Tonale van Nederland

Designbaas Mercedes-Benz vertrekt, maar wordt niet opgevolgd door AI

Kleine en betaalbare elektrische auto uit EU krijgt eigen categorie voor voordelen