Hyundai Tucson 1.6 T-GDI HEV Comfort Smart (2021) #2
Uitvoering | Tucson 1.6 T-GDI HEV Comfort Smart |
Bouwjaar | 2021 |
Jaar van aanschaf | 2021 |
Geweldige auto, sterk en zuinig
In april hebben we de Tucson HEV Comfort Smart aangeschaft. Bij de introductie lazen we over de enorme trekkracht (350Nm bij 1500 rpm) en de 230 pk.
Omdat we 2x per jaar naar het buitenland gaan (Frankrijk, Spanje) met een vrij zware caravan (ca 1.650 kg) en de Tucson naast bovenstaande cijfers de caravan ook nog eens mag trekken besloten we de vorige auto (Kuga, 120 pk, 250Nm, 2016) in te ruilen.
Inmiddels zijn we dit jaar 1x door Frankrijk (Drome) naar Spanje geweest met de Tucson en caravan.
Opvallend is dat de automaat in combinatie met alle hulpmiddelen prima werk doet. Zo hoef je feitelijk alleen maar het stuur vast te houden, voor de rest is het alsof je in de trein zit. De auto gaat op de snelweg bergop en bergaf met de op de cruise-control ingestelde snelheid door zonder dat je als chauffeur iets hoeft te doen.
Dat was bij de Kuga met handbak wel anders. Daar moest je bergop regelmatig terugschakelen en zakte de snelheid. Bergaf daarentegen moest je zelf afremmen.
Met de zogenaamde "zeilfunctie" aan (dan gaat de auto telkens vanzelf een stuk electrisch rijden) zie je af en toe de toerenteller naar nul terugvallen. Je rijdt dan vaak, met de caravan er achter, ca 1 kilometer (afhankelijk van helling en wind) electrisch. Afdalingen zijn vaak geheel electrisch.
Het brandstofverbruik: met caravan van 1.650 kilo was het verbruik op de heenreis richting Spanje over 1850 kilometer, via de Drome, in augustus, precies 10 kilometer per liter (dat was bij de Kuga 8.8 kilometer per liter).
Op de terugreis was het verbruik over 1800 kilometer 9.7 kilometer per liter (het was kouder en wat winderiger). Dat was bij de Kuga eveneens 8.8 kilometer per liter.
Zonder caravan is het verbruik (korte afstanden van ca 2 kilometer tot ca 6 kilometer en soms wat langere afstanden van 30 tot 120 kilometer) gemiddeld rond de 19 kilometer per liter, sommige ritten zelfs dik boven de 20 kilometer.
We vinden de keuze voor deze auto achteraf geweldig. We zijn er heel blij mee. Vooral het naadloos wisselen van aandrijving (benzine / electrisch) is een feest. Daarbij de automaat en de diverse hulpmiddelen waardoor de auto constant blijft rijden en ook met caravan de afstand tot de voorganger blijft controleren.
We zijn in 3 dagen teruggereden uit Spanje, 1.800 km. Het autorijden was niet werken maar een feest.
Zijn er dan helemaal geen nadelen te vinden?
Zeker wel:
- de stoelen waren in het begin niet erg comfortabel. De zitting was niet prettig, misschien te week, en je voelt achteraan een harde buis oid en een gat tussen zitting en rugleuning. Dit was ook zo bij de Premium waarmee we hebben proefgereden. Nu, na zo'n 6.500 km waarvan de laatste 1.800 in 3 dagen achtereenvolgend, merken we dat de harde buis oid achteraan is verdwenen en is de zitting overal gelijk. De hardheid bevalt nu beter (of we zijn er aan gewend?).
Ook is de hoofdsteun alleen in hoogte verstelbaar. De hoofdsteun is dik en je wordt met je hoofd naar voor geduwd. Niet erg comfortabel.
- een aantal kleine zaken mis je. Helaas zijn er bij de achterramen geen rolgordijntjes (de donkere ramen verzachten dit gemis), is de achterbank niet vanuit de kofferruimte neer te klappen.
Kleine zaken, ze zijn wel te bestellen maar dan moet je een duurdere versie kopen (+ 4.000 euro).
Antwoorden op reacties:
Een paar aanvullingen:
De gereden snelheid met de tot ca 1650 kg beladen caravan was in Spanje 80 km, in Frankrijk tussen 86 en 88 km. De kogeldruk, met 2 fietsen voorop, 100 kg.
De auto remt helling af op de elektromotor. De benzinemotor blijft uit op een helling. De auto rijdt dan electrisch en laadt nog bij.
De spiegels passen prima en zitten stevig. Ooit hebben we andere verstelbare banden gekocht, langere. Die pasten tot nu toe op o.a. Renault Megane, Scenic, Ford Kuga en nu op de Tucson.
De navigatie werkt feilloos. Ook oponthoud onderweg wegens werkzaamheden of ongevallen wordt goed weergegeven. De beste navigatie die we ooit hebben gehad.
En nog even: jammer dat ook bij Autoweek alleen de pk's van de benzinemotor worden weergegeven. De motoren werken samen dus in totaal is er 230 pk beschikbaar.
1,000 km verder en winter
Inmiddels is het winter en kouder geworden.
De laatste tankbeurt vorige week toonde een gemiddeld verbruik van nog 1:17,5. De ritten waren voornamelijk kort, ca 7 kilometer telkens en een paar wat minder kort, ca 35 kilometer.
Na de laatste tankbeurt vorige week hebben we alleen maar ritten van ca 7 kilometer telkens gereden. Het verbruik van deze ritten is volgens de boordcomputer nog net boven de 1:15. Toch nog netjes vinden we.
Nu het donker is merken we dat de auto ook grootlicht automatisch regelt. Komen er dan tegenliggers in de verte of lantaarnpalen langs de weg wordt er automatisch gedimd.
De geluidsinstallatie op deze Comfort Smart uitvoering is schitterend. De auto lijkt wel een concertzaal.
Dankzij een tip bij een review van een Tucson hebben we inmiddels de (navigatie-) update gedownload en op de auto geinstalleerd. Dit gaat vrij eenvoudig. Naast de navigatie zijn er nog veel meer software-aanpassingen gedaan aan het grote middenscherm. Diverse instellingen zijn anders gegroepeerd en vaak uitgebreid. Heel handig zo!
Na 8 maanden is het nog steeds een plezier om in de auto te stappen en te gaan rijden. Nadeel: je zou veel verder willen doorrijden dan nodig.
kleine dingen
Inmiddels is de winter voorbij hopen we. Afgelopen tijd weer een keer mogen tanken, gemiddeld nog net 1:15,2. Heel netjes omdat we nu vooral heel korte ritjes (5 tot 7 km) rijden.
Een aantal kleine dingen valt ons op:
Er zijn geen mistlampen (voorkant).
De bijrijdersstoel kan niet plat worden gelegd. Helemaal achterover en de hoofdsteun er af halen is de enige optie om lange voorwerpen te vervoeren. Dan is er echter geen vlakke laadvloer dus oppassen met lange, kwetsbare spullen.
Ook afgelopen periode weer een rit met de caravan gemaakt (service). Bij windkracht 4 (heen 100 km wind achter, terug wind op de kop) toch weer gemiddeld 1:10 gereden. Heel netjes.
augustus 2022 en er zijn problemen
Nadat de auto in maart de 1e beurt kreeg bij de dealer, waarbij we hebben gemeld dat telkens het airco paneel "dood" is zijn we 3 maanden in Frankrijk geweest met de caravan. Kennelijk heeft de dealer er niets aan gedaan of er niet naar gekeken.
Over het caravan trekken niets dan lof maar........
We hebben er een probleem bij gekregen. Naast dat de airco af en toe "dood" is konden we regelmatig niet meer in de auto.
Na overleg met de dealer hebben we geleerd hoe we met de sleutel kunnen "inbreken" in onze auto. Je staat dan wel een beetje voor *** op de camping als dat telkens moet.
Wat blijkt nu? De accu van de Tucson is geintegreerd in of gekoppeld aan de HEV accu en schijnt een Lifepo accu te zijn met beperkte capaciteit. Als deze accu bijna leeg raakt dan is als eerste signaal de airco "dood". Vervolgens kom je de auto niet meer in omdat de sleutel niet wordt gelezen.
We hebben veel overleg vanuit Frankrijk met de dealer gehad die aangaf dat hij dit probleem niet kende. Wij echter wel!
Op advies van de Nederlandse dealer zijn we naar een Franse dealer gegaan, uitgelegd wat het probleem was. Deze dealer constateerde dat we een 5 tal updates misten (terugroepacties over de periode 4e kwartaal 2021 en 1e kwartaal 2022 - dus van voor de beurt in Nederland medio maart).
De problemen zijn echter niet opgelost.
Bij terugkomst ons gemeld bij de dealer. Ondanks dat hij had gefaald bij het onderhoud (of het probleem was vergeten op te lossen) wilde hij wel geld zijn voor de benzine van de leenauto. Dit terwijl wij inmiddels vanwege dit probleem al honderden kilometers hadden moeten rijden - niet onze schuld! Hij wilde perse onze auto bij hen laten overnachten waardoor wij met een leenauto naar huis moesten.
Nu gaat het niet over een paar tientjes benzine maar omdat wij, vanwege het niet oplossen van het eerder gemelde probleem, al veel kosten hadden moeten maken en al heel veel tijd waren kwijtgeraakt aan dit probleem vonden wij niet dat we moesten betalen.
Vervolgens werden we de deur gewezen door de dealer.
Inmiddels hebben we contact met een andere dealer die het probleem wil onderzoeken. Ook is er een uitgebreide e-mail naar Hyundai Nederland gegaan over dit probleem.
Afwachten maar wat er uit gaat komen. Als we afhankelijk zouden zijn van de dealer waar we de auto hebben gekocht dan zou dit zeer zeker onze eerste en onze laatste Hyundai zijn. Nu twijfelen we nog, wachten we een oplossing af.
Het is van de gekke dat je, om Hyundai garantie te krijgen, zowel de beurten als de huurauto (bij garantiegevallen) en de brandstof moet betalen, zeker wanneer een garage er met de onderhoudsbeurt niets aan heeft gedaan. Garantie is toch iets wat je geen geld zou moeten kosten??
Augustus 2022, fout geconstateerd
Gisteren zijn we bij een andere dealer geweest die een stroomlek constateerde. De auto lekt 0,06 tot 0,15 ampere per uur.
Als je van 0,1 uitgaat is dat 2,4 per dag. De accu schijnt 15 ampere te zijn en is dan na 6 dagen stilstaan leeg.
De auto moet meerdere dagen naar de dealer. Omdat we nog met de caravan weg willen hebben we afgesproken voor november.
De nieuwe dealer was verbijsterd over de gang van zaken bij de dealer waar we de auto kochten. Hij doet zijn uiterste best om het probleem voor ons op te lossen en gaf als troost een fles wijn mee.
-- UPDATE--
Inmiddels is het half november en is door de nieuwe dealer, Noteboom Barendrecht, de auto 4 dagen lang doorgemeten enn is het stroomlek gevonden. Er is een nieuw onderdeel, iets van een computer, besteld. Levertijd nog niet bekend.
Netjes een leenauto gekregen van Noteboom en heel netjes behandeld.
UPDATE SEPTEMBER 2023
Stroomlek blijft
Ondanks dat de auto een volle aand bij Noteboom heeft gestaan en ondanks dat er een aantal onderdelen volgens zeggen zijn vervangen is er niets veranderd. Na enkele dagen stilstand is de accu leeg.
Een hardnekkig en veel voorkomend
probleem bij Hyundai, als je de vele berichten hierover ziet op internet en Facebook.
Volgens een mail van Hyundai Nederland komt het doordat we terwijl de auto een aantal dagen niet rijdt af en toe een portier of kofferklep openen of bluelink gebruiken. Dat mag wel maar dan moet je de lege accu voor lief nemen.
PRIVATE LEASE Hyundai Tucson

Ontdek deze occasions: had je ze al gezien?

Hyundai Tucson 1.6 T-GDI PHEV Premium 4WD | Adaptive Cruise Control | Stoelverwarming/Verkoeling | KRELL | Stuurverwarming | Apple Carplay | Android Auto | 360 Camera | Elektrische Stoel + Memory | 19" Lichtmetaal
- 2022

Hyundai Tucson 1.6 T-GDI HEV COMFORT SMART | TREKHAAK | NAVI | 17'' LM VELGEN | CAMERA | CLIMA | STUUR & STOELVERWARMING | PRIVACY GLASS | PDC |
- 2021

Hyundai Tucson 1.6 T-GDI 265pk PHEV Premium Sky 4WD | Leder | Carplay | Climate | Keyless | Navigatie | Elek. Klep | Full - Led | 360 Camera | KRELL Audio | Elek. Stoelen | 19" Lichtmetaal | Panoramadak | Winterpakket | Stoelventilatie | Dodehoek Detectie
- 2024