Hyundai Santa Fe 2.2 CRDi VGT 2WD DynamicVersion (2006)

Hyundai Santa Fe 2.2 CRDi VGT 2WD DynamicVersion (2006)

UitvoeringSanta Fe 2.2 CRDi VGT 2WD DynamicVersion
Bouwjaar2006
Jaar van aanschaf2006

Aangezien ik wel eens wat anders wilde, ben ik gaan kijken naar een SUV. Helaas liet mijn budget geen duurste versie toe en automaat wilde ik niet, dus is het de 2WD dynamic geworden. Wel 7-zitter (hockeycoach) en met parkeersensoren achter, want dat vind ik wel handig. Verder heb ik hem laten chippen naar 180pk en is er xenon ingebouwd. De standaardvelgen zijn uiteraard te klein (vind ik) en daar heb ik mijn Conti Wintercontact banden op laten zetten. Gelukkig rijd ik nu met mijn zomerbanden/velgen. Omdat dit wat grotere velgen zijn (20’) is hij wel wat zoekeriger geworden, maar wie mooi wil zijn, moet pijn lijden...

Ik ben over het algemeen zeer tevreden met de auto, zeker de stilte waarin hij zijn werk doet, vind ik fijn. Mijn vorige auto (oud model Skoda Octavia) maakte aanzienlijk meer herrie.
Een paar zaken vind ik minder geslaagd. De stoelen zijn niet perfect. Na een paar honderd km of aantal uur rijden, krijg ik echt pijn in mijn rug. Verder is het dashboard zeer krasgevoelig en voelt het erg hard. Duitse auto’s hebben over het algemeen een zacht aanvoelend dashboard. Maar het prijsverschil is er dan ook naar, dus dat vergeef ik hem.
Jammer vind ik ook dat de kofferbakklep niet ver genoeg omhoog gaat. Ik ben zelf slechts 1.81m en ik kan er (net) niet rechtop onderstaan.
Om toch nog verder wat minpuntjes te noemen die in mijn ogen beter hadden gekund;
boardcomputer is veel te beperkt, gemiddeld verbruik, gereden afstand en nog te rijden afstand is alles wat er afgelezen kan worden. Verder wijkt het gemiddeld verbruik zeer veel af van de werkelijkheid. (6.6 l/100 km = 8 l/100 km werkelijk)
Jammer is ook dat alleen het bestuurdersraam met tiptoets naar beneden kan en niet automatisch weer omhoog gaat. Wanneer de achterramen vergrendeld zijn, is het bijrijdersraam ook vergrendeld, vind ik een bijzondere denkwijze.

Er is slechts een probleempje geweest; hij kraakte als je in de eerste versnelling weg wilde rijden vanuit stilstand, stopte en achterruit reed. (parkeren bv.) Dit is onder garantie verholpen met een bepaalde schijf aan de as (?) toevoegen.
Over het geheel genomen bevalt de auto uitstekend!

*UPDATE 21-06-07;
De auto heeft nog twee vervelende probleempjes; de cruise control is niet ideaal. Hij wil nog wel eens afzakken van z’n instelling of wil gaan schommelen (+/- 5 km/hr). Ook na software update, is het niet veel verbeterd. Beetje lastig.
Ook verkleuren de zijkanten van de dakdragers heel erg. Het is bijna gebleekt en ziet er erg goedkoop uit. Nieuwe zijn besteld door de dealer, die zouden weerbestendiger moeten zijn. Afwachten maar.