Hyundai Kona Electric 64kWh Premium (2019) #6
autoreview

Signalement
Uitvoering | Kona Electric 64kWh Premium |
---|---|
Versnellingen | 1, Automaat |
Bouwjaar | 2019 |
Jaar van aanschaf | 2021 |
KM-stand bij aanschaf | 30.000 km |
KM-stand laatst | 46.000 km |
Eerste 4 maanden
- 42.000 km
Zoals veel van de reviews hier beginnen; Een nieuwe baan. En dan tijdens het arbeidsvoorwaarden gesprek: “wilt u er eigenlijk een auto bij?” In mijn branche is dit niet heel gebruikelijk dus met een kleine twijfel was mijn antwoord uhm, ja doe maar. “oke, wilt u dan benzine of elektrisch?” Aangezien wij onze ecologische footprint zo veel als redelijkerwijs mogelijk is proberen te beperken maar een fatsoenlijke elektrische auto voor mijn privé portemonnee nog onevenredig duur is was dat er tot nog toe niet van gekomen maar als de werkgever hem betaald wordt dat een ander verhaal. Dus het zou elektrisch worden. Een nieuw tijdperk!
Na een paar dagen kwam het mailtje van HR met de keuzes. Vanwege shortlease en de stevige leasetarieven die daarbij horen was de keuze helaas niet reuze. Leaf 40 KWH, Ioniq 40 KWH, ID 3 60 KWH of de Kona 60 KWH. Qua actieradius vielen de eerste twee gelijk af. De keuze tussen de laatste twee was lastig. De ID 3 is toch nog wat moderner en praktischer maar oei wat vind ik dat ding lelijk zowel van binnen als van buiten. En de niet al te positieve oordelen van de automedia hielpen niet mee. Aan de andere kant was daar de Hyundai. Als autoliefhebber van het eerste uur moest ik wel echt even over mijn eigen schaduw heen stappen om een jaar lang in een Koreaans koekblik te gaan rondrijden. Maar goed, met een actieradius van rond de 450 km en de betere looks was dit de betere keuze.
Zo gezegd zo gedaan en een paar weken later stond een donker rode Kona met zwart dak op oprit. Dat was best nog wel even spannend aangezien de auto ongezien en ongereden was uitgezocht. Het is een 2019 premium uitvoering, eigenlijk zo’n beetje alles erop en eraan wat Hyundai te bieden had. En dan komt dan eindelijk de eerste kennismaking en de eerst keer rijden. Mijn eerste impressie van het uiterlijk zoals hij er zo bij staat vind ik hem wel oké. Het zwarte dak in combinatie met de getinte achterruiten “breekt” hem wel mooi en door de fatsoenlijke motorkap lijkt er toch best een behoorlijk auto te staan. Het surplus aan vouwen en lijnen zoals je dat wel meer ziet bij Aziatische auto’s ben ik minder enthousiast over, zeker en profiel. Ook die zwarte wielbakkappen, die ook nog eens niet helemaal rond zijn en dan ook nog uitlopen in de deels zwarte achterbumper kunnen me niet echt bekoren. Door het ontbreken van het truttige Audi grilletje bij de electric vind ik de neus wel weer mooi en het kost ook niet veel moeite om de gelijkenissen met Grand Picasso te zien. Het interieur is prima voor elkaar. Het lijkt een gewone auto ipv een poging om hyper modern te zijn. Het voelt als klikobak plastic maar het zit solide in elkaar.
Maar dan het rijden. Vele reviews van elektrische auto’s zijn me al voorgegaan en allemaal vertellen ze hetzelfde en ik kan dan ook niet meer dan het te bevestigen. Ruim 200 pk en 400 nm, ga je dan op het gaspedaal (ik weiger het stroompedaal te noemen, bij een diesel werd het ook niet dieselpedaal genoemd) staan dan heb je instant een lach op je gezicht. Het is niet de 0-100 tijd van 7,5 want dat doen tegenwoordig zo veel auto’s. Het is de manier waarop, geen trillingen, geen schakelmomenten, geen koppelkromme en geen schreeuwende motor. In alle “stilte” wordt je gelanceerd. Het is natuurlijk geen Tesla geweld, maar nog altijd indrukwekkend en tovert iedere keer weer een lacht op mijn gezicht. Ik had al vaker elektrisch gereden maar een vorige generatie Leaf of Zoe is hier niet echt mee te vergelijken. De afkeer tegen EV’s van sommige “petrolheads” vind ik dan ook maar moeilijk te begrijpen.
Tot zover de eerste impressie. Nu 4 maanden later, het nieuwe is er wel een beetje af, tijd voor een eerste recap. Nog altijd is de acceleratie erg leuk. Ondertussen is het winter, koud en nat en is het wel lastig om dat geweld op de voorbandjes goed om te zetten in een snelle sprint. Ik rijdt meestal in standje eco omdat het dan wat geleidelijker gaat. Het valt verder op dat de bouwkwaliteit van de Kona prima is. Ik heb ook nog een tijdje met een Arona gereden maar die is toch een stuk minder solide. Maar na vier maanden heb ik ook wel wat minpunten ontdekt:
- De mijne is uit 2019 en die heeft helaas maar beschikking over 1 fase. Dat is in de praktijk niet altijd even fijn. Aan een standaard 11 kw 3 fase laadpaal kom je niet verder dan 3,5 kw. Dat is ongeveer 18 á 20 km per uur en dat is niet veel. De actieradius is verder uitstekend dus voor mijn dagelijkse woon-werk-klanten verkeer prima maar als je bijvoorbeeld meer dan 250 km enkele reis moet dan moet je niet denken ik laad hem even een uurtje bij aan de laadpaal want dat heeft dus weinig zin, dan ontkom je niet aan snelladen en ook dat gaat niet super snel. Het is overkomelijk, maar voor de occasion koper valt het aan te raden om een later model te kopen die wel 3 fase kan laden.
- De afstelling van het onderstel kan ik ook niet helemaal enthousiast van worden. Onze andere auto is een C4GP en ik ben daardoor altijd geneigd hem daarmee te vergelijk. Het valt op dat de afstelling van veren en dempers wat vreemd is. De auto is redelijk comfortabel met lange veerwegen, waar ik van houd. Maar bij bijvoorbeeld het afrijden van een drempel komt de Kon erg abrupt in het einde van de demping terecht, wat je voelt als een stevige stoot. Vervolgens veert hij net zo abrupt weer uit wat daarna wat na deinen veroorzaakt. Je merkt dat Citroën qua onderstellen nog maatje te groot is voor Hyundai, dit doet de veel comfortabelere C4GP namelijk echt veel beter. Dat gaat allemaal veel geleidelijker zonder te deinen en zonder heel snel aan het einde van de demping te komen.
- De stoelen zitten op korte stukken prima. Zijn een tikkie hard en bieden prima zijdelingse steun. Maar als ik langere tijd in de auto zit krijg ik echt last van m’n onderrug en een beetje een houten kont.
- Dan infotainment en ergonomie. Dat wordt door AW vaak als pluspunt genoemd van Hyundai ’s maar ik wordt er niet zo blij van. Het nogal eens vergruisde PSA systeem vind ik prettiger. De verwarmingsknoppen zitten verdeeld over verschillende knoppenclusters, niet helemaal logisch verdeeld, zijn klein en niet altijd even goed afleesbaar. Temperatuur, stromingsrichting en -snelheid zijn niet continue zichtbaar, dat vind ik gewoon echt vervelend. Daarnaast is het systeem niet heel snel. Ik kan er nog een A4-tje over volschrijven, maar dat wordt een beetje saai, ik ben gewoon niet echt enthousiast.
- Ik noemde de auto eerder stil, maar dat is maar relatief. Uiteraard is er geen motorgeluid maar er komt veel afrolgeluid de auto binnen. De geluidsisolatie hier is echt niet over bemeten. Een besparing die ik niet zo goed begrijp.
- Dan zijn er nog wel een paar kleine andere dingetjes die beter hadden gekund. Adaptieve cruise controle die zeer regelmatig storing geeft bij het inschakelen. Ruitenwissers die bij uitschakelen van de motor niet terug gaat naar de 0-stand. Een richtingaanwijzer die na het verlaten van de rotonde niet uitgaat omdat je schijnbaar het stuur niet ver genoeg draait. Een regensensor waar ik niet altijd mee op een lijn zit.
Met alles wat ik hierboven schrijf lijk ik negatief maar dat is ook niet het geval. Je moet niet vergeten dat het een auto is die tussen B en C segment in zit. Aan de andere kant mag je voor net geen 50K ook wel wat verwachten vind ik. Nou ja, voor m’n dagelijkse vervoer naar kantoor en klanten is het gewoon een prettige auto. Het is een fijn formaat om zowel alleen als met het gezin in te verplaatsen. Voor de langere afstanden zoals vakanties nemen we de C4GP. Ik denk dat Hyundai met de Kona Electric de markt voor relatief betaalbare elektrische auto’s met voldoende actieradius toegankelijker gemaakt heeft voor het grotere publiek. Op het gebied van elektrificatie is Hyundai een trendzetter en dat blijkt ook wel als je kijkt naar de nieuwe modellen.
En dan natuurlijk de hamvraag, actieradius… Wat ik aan actieradius haal weet ik eigenlijk niet. En dat is eigenlijk een heel goed teken. Ik laad waar en wanneer ik kan, al is het voor een uurtje. Dit heeft er voor mij in geresulteerd dat ik nog nooit een dure snellader heb hoeven gebruiken. Volgens de boordcomputer haal ik met een volle lading zelfs in de winter meer dan 400 km (in theorie). 350 km red ik in de praktijk zeker en ik ben niet bepaald een hyper-miler, daar rijd ik te hard voor en gebruik ik te veel comfort verhogers.
En dan nog een ergernis van het elektrische rijden. De laadpaalklever… haal je auto weg als je accu vol is, het is een laadplaats en niet een parkeerplaats voor (deels)elektrische auto’s. Je kan gewoon aan de kleur van de ledjes zien of een auto staat te laden dus wie denk je voor de gek te houden. Betere controle hierop zou welkom zijn.
Wordt mijn volgende auto weer elektrisch: Bij voorkeur wel.
Wordt mijn volgende auto weer een Hyundai: Dat sluit ik niet uit en dat is al een hele veranderen t.o.v. hoe ik mijn review begon.
Foto
- 42.000 km
Foto toegevoegd. De foto is niet van mijn auto maar van een auto die al eens door AW getest is. Hij ziet er wel precies zo uit.
Conclusie
- 46.000 km
Na een kleine driekwart jaar heb ik al weer afscheid genomen van de Kona Electric. Eerder dan verwacht mocht ik een andere auto gaan uitzoeken. Het proces tot welke keuze ik gekomen ben ga niet bespreken hier, dat komt in een toekomstige review. Ik ga wel vast een tipje van de sluier oplichten, ik heb gekozen voor de ID.3. De auto die ik eerder in deze review nog spuug lelijk noemde ?. Toelichting volgt hopelijk in een review van deze auto.
Dan het afscheid van de Kona.
Hoe is het mij bevallen?
Dat kan ik eigenlijk in 2 delen opdelen, enerzijds het elektrisch rijden, anderzijds de Kona. Laat ik beginnen met het elektrisch rijden:
Daar kan ik kort over zijn. Dat is echt uitstekend bevallen. Ik merk hier op de site veel negativiteit als het gaat om elektrisch rijden, vooral bij mensen die daar eigenlijk geen ervaring mee hebben en alleen in problemen denken. Dit verbaasd mij iedere keer weer, het lijkt voor sommigen wel religie. Dat gezegd hebbende, wat bevalt dan zo goed? Natuurlijk de eerder genoemde rust, kracht, souplesse en stilte maar ook het niet meer naar benzinestations hoeven en de tijd die dat allemaal kost een vies goedje in de auto te spuiten waarbij je het vulpistool moet vasthouden. Ik laad als ik de auto niet gebruik, het kost dus geen extra tijd meer en ik hoef niet om te rijden. Ik kan daarvoor laden op kantoor en in de wijk staan meerdere laadpalen. Verder is het gewoon anders benaderen, laden waar je laden kan en niet meer laden als je leeg bent. Ook het one-pedal driving (kan niet helemaal met de Kona) ervaar ik als erg prettig. Verder is de auto ook veel sneller warm dan een auto met verbrandigsmotor, vooral erg prettig in de winter.
Dan de Kona zelf. Eerlijkheidshalve moet ik zeggen dat de liefde voor de Hyundai redelijk snel bekoelde. Het ontwerp ging me redelijk rap tegenstaan met met alle vouwen, naden en zwart plastic (maar dat is natuurlijk heel subjectief). Onderstaand mijn minnen en plussen:
- Het trage AC-laden. Zoals gezegd was de mijne uitgerust met een 1 fase lader. In de latere versies (ik geloof vanaf 2020) was ook 3 fase beschikbaar. Dat is een optie waar je echt nooit op moet besparen. 3,5 kw per uur laden (aan een standaard 11 kwh lader) met een 64 kwh batterij, reken maar uit hoe lang je staat te laden.
- De eerder genoemde afstelling van het onderstel. Ik heb er niet aan kunnen wennen. Korte oneffenheden wordt behoorlijk stevig doorgegeven maar bij sneller genomen drempels (bijvoorbeeld 50 of 60 km/u wegen) helemaal tot de einddemping en deinen.
- De ruimte, of eigenlijk het gebrek daaraan. Achter mij was haast niet te zitten. Ook de kofferbakruimte hield niet over. Dat terwijl de buitenafmeting niet heel klein was.
- Kleine irritante storingen in de elektronica. ACC die vaak niet aan gaat (ja nadat je even geremd hebt maar dat is niet altijd even wenselijk), regelmatig volume dat harder gaat terwijl je op zachter drukt, navi scherm dat niet aan gaat (een paar keer gehad), richtingaanwijzer die niet uitgaat na afslaan.
- Een kakofonie aan waarschuwingssignalen. Om gestoord van te worden tijdens het rijden.
- En nu ik het toch over geluid heb. Op de snelweg is mijn bezine-auto stiller. Binnen de bebouwde kom is het heerlijk stil, maar zo gauw het wat harder gaat komt er wel erg veel geluid binnen.
- Het nodeloos ingrijpen van de “veiligheids”systemen. Dit gaat abrupt en bruusk en dat levert soms gevaarlijke situaties op. Bij Tesla heet het phantom breaking, maar die Hyundai ziet ook regelmatig spoken.
- Een beetje flauw, maar het feit dat niet iedereen het als een electrische auto herkent heb ik ook wel als nadeel ervaren. Vooral omdat ik in een branche werk waar echt aandacht is voor MVO.
En om dat niet al te negatief te eindigen, ook nog wat pluspunten:
+ De electrolmotor is redelijk efficiënt. Dat resulteerde erin dat ik zelfs in de winter meer dan 350 km actieradius haalde. Een verbruik dat de VW niet haalt al zijn daar wel wat redenen voor aan te wijzen (batterijgrootte, gewicht, 20” wielen).
+ De flippers achter het stuur. Hiermee kan je de regeneratie instellen. Daarnaast kan je ook de auto hiermee stilzetten. Goed over nagedacht.
+ Het tussen de lijntjes houden doet hij erg goed. Jammer is dan wel hij na een paar honderd meter al weer begint te piepen dan je je handen aan het stuur moet houden. Zeker op saaie tweebaanswegen is het wel comfortabel.
Nu ik al bijna 3 maanden in de VW rijd kan ik niet anders concluderen dan dat ik dat echt de (veel) fijnere auto vind.
- Betrouwbaarheid
- Prestaties
- Comfort
- Kosten
- Zou u weer een auto van dit merk kopen? misschien
Beoordeel deze review
Geef uw mening over schrijfstijl en bruikbaarheid. Bij tenminste vijf binnengekomen waarderingen zal de gemiddelde beoordeling getoond worden.