Hyundai Kona Electric 39kWh Comfort (2021) #2
autoreview
Signalement
Uitvoering | Kona Electric 39kWh Comfort |
---|---|
Versnellingen | 1, Automaat |
Bouwjaar | 2021 |
Jaar van aanschaf | 2024 |
KM-stand bij aanschaf | 60.200 km |
KM-stand laatst | 66.940 km |
Orientatie en aanschaf
- 60.500 km
Inleiding
Eind november 2024 hebben we een Hyundai Kona Comfort 39kW van 2021 aangeschaft met 60.000km op de teller. Reden is dat we 2 oudere auto’s hebben nl. een Volvo V70 D2 uit 2013 en een Mitsubishi Colt uit 2008. De Volvo heeft al meer dan 400.000 km gereden en de Colt wordt ouder en heeft af en toe wat probleempjes. Dit is de reden dat we nu de Kona hebben aangeschaft, hier gaan we ook meer mee rijden (inschatting 20.000 km per jaar) waardoor de Volvo wat minder kilometers gaat maken. Ik kan de Kona op mijn eigen oprit opladen en verwacht dat onderhoud en verbruikskosten lager zullen zijn. Ik heb nog gebruik gemaakt van de 2000 Euro Sepp subsidie.
De zoektocht
Dan de auto zelf. Waarom is dat de Kona geworden en waarom dan niet de 64kW versie? Ik heb naar meerdere gebruikte EV’s gekeken. En belangrijk was dat het niet een hele kleine auto mocht zijn, want met een gezin met 5, ook al gaat niet iedereen altijd mee, wil je er wel fatsoenlijk in kunnen zitten. In elk geval met 4 personen. Verder wil ik ook geen hele grote en zware auto want deze zal in de wegenbelasting dan toch weer behoorlijk wat gaat kosten. Dus dan komen auto’s naar voren als Peugeot 2008, Opel Mokka, Kia Nero, MG ZS, Golf E, Hyundai Ioniq, Tesla. Dit zijn wat ruimere (gezins)auto’s maar ook weer niet al te groot (maximaal ca. 1500kg). Eerder ook gekeken naar Opel Corsa, Peugeot 208, Dacia Spring, VW up. Maar deze zijn eigenlijk allemaal net te klein voor ons. Verder was belangrijk de actieradius en betrouwbaarheid. Actieradius in de winter 250 en in de zomer 300 als je een rustige rijder bent zoals ik.
De Golf is afgevallen vanwege de beperkte actieradius. De MG, 2008, Mokka zijn afgevallen vanwege toch wel hoog verbruik. De Kia Nero 39kWh is gewoon lastig te krijgen en best wel duur. De Hyundai Ioniq vind ik niet de mooiste en de Tesla schrik ik van de klachten rondom betrouwbaarheid. Dan blijft over de Kona. En in ons geval is de 39kW versie prima. Deze weegt 1500 kilo en heeft een goede actieradius (in praktijk >300km in zomer en 250 in winter). En reputatie van Hyundai op EV gebied is prima. Een nadeel van de Kona is dat deze niet de allergrootste is, maar ik kan nog achter mezelf zitten met mijn 185 cm. Het houdt niet over, maar we zullen de auto voornamelijk voor woonwerk en de ritten in de buurt gaan gebruiken. Dus meer dan 200km op een dag rijden zal zeldzaam zijn.
De Colt wordt verkocht en met de Kona gaan we er 13 jaar op vooruit en we moeten daarvoor ongeveer 1000 euro per jaar voor bijbetalen. En hopelijk kunnen we daar weer jaren mee vooruit.
Kenmerken
De Kona komt uit januari 2021 en hebben we gekocht bij een Hyundai dealer in Twente. Met nog 1 jaar fabrieksgarantie en nog 4 jaar garantie op de batterij. De auto is ooit na een jaar geïmporteerd uit Italie en daarna heeft een particulier er in gereden die een nieuwe Kona heeft gekocht. Het is een Comfort uitvoering met 39kW Batterij. Dit is in principe de basis uitvoering en de volgende zaken zijn standaard: Cruisecontrol, bandenspanning controle, stuur assist, achteruitrijcamera, lane assist, DAB+ radio.
De volgende niet standaard zaken zitten erop: Warmtepomp, Android Auto, grootlicht assistent, privacy glass achter, keyless entry, interieur voorverwarming,
Een aantal extra’s die wel op duurdere modellen zitten maar niet op deze zijn bijv.: autonome cruise control, stoelverwarming, head up display, navigatie.
De eerste kilometers
Hoe rijdt de Kona? Ik vind het tot nu toe een fijne auto met een intuïtieve bediening. Dus voor de basis zaken zoals multimedia, verwarming gewoon knoppen. En niet alles achter een scherm verstopt. De zit achter het stuur is prima te vinden. Stoel en stuur zijn goed te verstellen.
De auto is zeer rap al in de Economy stand en dan kun je ook nog normaal en sportief instellen. Je moet eigenlijk het “stroompedaal” voorzichtig bedienen, want anders schiet de auto vooruit. De regeneratie is per stand standaard in te stellen en met flippers aan het stuur ook nog te regelen. Je kunt dit op 0, 1, 2, 3 inzetten waarbij 0 geen regeneratie is en 3 maximaal. Ik vind zelf nu stand 1 het fijnst. De auto remt dan vergelijkbaar met een normale auto op de motor. Ook is er een Economy+ stand en dan worden alle verbruikers uitgeschakeld en vermogen en hoogste snelheid behoorlijk geknepen.
Ik was een automaat al gewend van mijn V70 maar dit is nog fijner. Je voelt geen schakelmomenten en natuurlijk geen motorgeluid. Op hogere snelheid hoor je wel bandengeruis, maar is niet storend.
Waar ik wel even aan wennen moet is de stuurbediening, want de knoppen voor cruisecontrol en volume zitten net andersom als bij mijn V70. Maar goed is een kwestie van wennen.
Android Auto is nieuw voor me maar Google Navigate en Spotify werken prima. Je moet wel een USB kabel aansluiten maar dan werkt het gelijk.
De lane assist en stuur assist moet ik wel aan wennen want je krijgt geluidssignalen en ook correcties aan het stuur. Op een normale weg met geleidingsstrepen dan gaat dit prima en stuurt de auto mooi bij. Maar op die provinciale wegen waar er geen middenstreep is maar wel een fietsstrook, dat is heel irritant want je wil rechts rijden zoveel mogelijk dus dan rij je over de streep (behalve als er een fietser rijdt). En dat gaat dan gepaard met de nodige waarschuwingssignalen en pogingen tot stuurcorrectie. Ik moet nog even uitvinden of dit snel kan uitzetten als het nodig is.
Actieradius en verbruik
De garage heeft een prima aflevering en uitleg gedaan. Na ontvangst van de auto met wat Twentse lekkernijen zijn we eerst even naar Duitsland gereden en daar boodschappen gedaan en geluncht. Daarna weer terug naar huis. In totaal ca. 150 km. Bij start was de accu 95% opgeladen en stond deze op 296 km. Bij thuiskomst stond de resterende actieradius op 125km. Vnl op snelweg gereden bij 3 graden boven 0.
En al mee naar het werk geweest wat een enkele afstand is tussen de 50 en 65 km afhankelijk welke route je neemt en is deels snelweg en deels binnendoor. Ik had de auto thuis volgeladen met de 230v lader en op het werk aan de laadpaal. Beide keren was de begin actieradius ca 310 km en na de rit de resterende actieradius opgeteld bij de gereden kilometers en dan blijft dit op ruim 310 km staan. En hierbij rustig met het verkeer meegereden en temperatuur was ca 15 graden.
De laadpaal gaf aan: 11,34kW bij 67km. Dus 1kW per 5,91 km ofwel 16,92kW per 100km
De auto gaf aan: 1kW per 7,2 km ofwel 13,89kW per 100km. Dus daar zit wel afwijking in van ca. 18%.
Ik ga de komende periode kijken wat actieradius en verbruik is.
Ik heb al de dichtstbijzijnde snellader uitgeprobeerd (Shell Recharge) en dat ging prima. En opladen thuis op de oprit aan de 230V lader gehangen en dan wordt er 2,4kWh ingeladen (dus 2,4kW per uur). Dus in 8 uur kun je dan ca. 50% van de batterij bijladen.
Op het werk zijn er behoorlijk wat laadpalen (als je vroeg bent) en tarief valt ook mee. Dus we gaan zien hoe het laden gaat in de praktijk. Ga ik alleen maar thuis laden of ook op het werk? En ga ik nog een laadpaal plaatsen thuis? Dat is wel sneller, ook al heeft deze Kona maar een 1 fase laadsysteem bij normale laadpalen. Dus maximaal 6,4kWh.
Wordt vervolgd…
De eerste 1000 km
- 61.163 km
We hebben de Kona al behoorlijk gebruikt in de afgelopen 9 dagen en er bijna 1000 kilometer mee gereden. Ook mijn vrouw heeft er al meerdere langere ritten mee gereden vanuit midden van het land richting Eindhoven en naar Zwolle. Ze is heel erg tevreden over het elektrisch rijden met de Kona en dat dat zo eenvoudig en soepel gaat. Daarnaast vindt ze de auto zeer wendbaar en is de draaicirkel een stuk kleiner als met onze V70. In een krappe parkeergarage is dat fijn.
De verwarming is prima op orde, het is nu toch koud en guur buiten, maar er komt al heel snel warme lucht door de ventilatieopeningen en wat wel opvalt is dat op langere ritten het lijkt alsof het wat kouder wordt. Dus mijn vermoeden is dat in het begin er “elektrisch” wordt verwarmd en daarna neemt de warmtepomp het over en moet je de knop een graadje hoger zetten. Als je de verwarming aan of uitzet dan zie je ook gelijk het effect op de actieradius. En dat valt me mee. Meestal is het maximaal 10 kilometer minder bereik met de verwarming aan.
Inmiddels ook meer ervaring met het laden op diverse plekken. Ik heb nu de pas van Tango en Shell in gebruik en werken beide prima. Er zit wel verschil in laadprijzen vooral de Tango lijkt dan vaak voordeliger. Op mijn werk staan veel laadpalen en als je vroeg bent dan is er altijd wel één beschikbaar. Wat me opviel is dat ik eerst alleen bij een laadpaal stond en dat er ca 4,5 kWh werd geladen, maar later was dat gehalveerd. En dat kwam omdat er een andere auto ook aan de laadpaal was gekoppeld.
In Eindhoven heeft mijn vrouw de Kona gekoppeld aan een publieke laadpaal van Vattenfall en ook daar kwam er al snel een 2e auto bij waardoor er maar ruim 2 kWh werd geladen. En dat schiet niet echt op ook al sta je er 8 uur, dan zit er 16kW bij en dat is ca 100km. In dit geval ruim voldoende bijgeladen om weer thuis te komen. En natuurlijk kun je altijd aan de snelweg een snellaadstation vinden mocht dat echt nodig zijn.
Wat me ook opvalt dat het verbruik zoals de auto het aangeeft steeds zo rond de 7 km is per kW. Ofwel 14 kW per 100km. Actieradius gaat wel wat naar beneden door veel snelweg en kou en bij 100% vol staat deze dan op 295km.
Maar ik heb ook de daadwerkelijk geladen energie van deze bijna 1000 km bekeken en dan valt op dat het behoorlijk meer is. Hierbij is 2/3 thuis geladen en de rest bij laadpalen. En dan is het afgerond 6,6km per 100km ofwel 15,2 kW per 100km. En dat is een verschil van 7,5%. Zoals ook al opgemerkt in de reacties is, zijn dat laadverliezen in de vorm van vooral warmte en dat zal dus ook met name te wijten zijn dat ik nog een “granny lader” heb en nog geen eigen laadpaal thuis. Ook even naar de euro's gekeken en dan kom ik uit nu op 25,7c per kWh. Omgerekend naar 1000km dan kostte dat ruim 39 euro.
Wat valt er nog verder op te merken in deze eerste 1000km? Eigenlijk nog wel een vraag of het verstandig is om 4 seizoenen banden te monteren? Deze Kona heeft nieuwe zomerbanden en die zijn prima, maar heb begrepen dat luidruchtige banden je beter niet kunt monteren omdat de Kona niet super goed is geïsoleerd om deze geluiden tegen te houden. Vooral klachten las ik van de standaard gemonteerde Nexens op de eerste modeljaren. Dus ben benieuwd welke 4 seizoenen banden dan toch eventueel in aanmerking komen.
Één maand verder
- 62.601 km
We zijn nu een maand verder en zo vlak voor kerst kan ik al een goede indruk geven. We hebben er al ca. 2400 km mee gereden en dat komt omdat de auto heel makkelijk rijdt en natuurlijk ook gewoon voordelig is in gebruik.
De eerste 2400 kilometer
2 a 3 dagen per week rijd ik bijna 130 kilometer grotendeels over snelweg en provinciale weg. En het is prettig om erin te rijden, zowel op snelweg als binnendoor. De elektromotor en het niet hoeven schakelen en de rust dragen daar ook aan bij natuurlijk.
Je kunt langzaam en snel rijden. En als je de stand op normaal of sport zet dan reageert de auto heel fel op het “gaspedaal” en dan gaat het snel vooruit. Qua comfort en rust in de auto is het allemaal prima voor elkaar. Geluidsisolatie is goed bij normale snelheden, op hogere snelheden zou dat beter kunnen. En tot nu toe geen rammeltjes of kraakjes. Er is geen stoelverwarming, maar de auto warmt snel op en is ook met de “stand kachel” voor te verwarmen op een tijdstip, dan moet de auto wel aan de laadkabel hangen. Ik vind de stoelen wat aan de kleine kant en voor kortere afstanden prima, maar ben benieuwd of je dat op langere afstanden ook zo is. Het interieur is functioneel en misschien wat saai. De gebruikte kunststof is hard en lijkt degelijk maar ik vind dat niet storend. Inmiddels ook al met 5 personen er in gezeten. Ik moest rijden naar de voetbalwedstrijd van mijn zoon. Dus er zaten ook 4 opgeschoten pubers van ca 15 jaar in de auto. De jongens gaven aan dat ze prima konden zitten. Wel hadden we de voorstoelen zover mogelijk naar voren gezet. Er moesten ook 4 grote sporttassen mee en toen was de koffer wel gelijk vol.
Wat zijn de pluspunten
+ Degelijk, geen rammels of kraakjes
+ Dashboard heeft gewoon knoppen voor media en verwarming. Makkelijke bediening maar wel alle moderne functies zijn aanwezig.
+ Rijdt heel soepel, automatisch, one pedal drive
+ Verwarming. De auto is snel op temperatuur.
+ In de auto voldoende ruimte en vakjes om spulletjes op te bergen. Er is een soort zwevende middentunnel waaronder je ook nog spullen kunt opbergen.
+ Praktisch als dagelijkse auto, woon werk en af en toe met 4 of 5 personen
+ Korte draaicirkel en niet al te groot. Daardoor makkelijk door het verkeer te loodsen en te parkeren.
+ Verbruikskosten, actieradius: praktisch en 250km is altijd te halen en als je normaal rijdt zelfs 300km. En als je thuis kunt laden dan kan dat tegen 4c per km.
+ Onder de kofferbakplaat is nog een aflegruimte voor kleine spullen.
+ Er is een handige tas om de laadkabel in op te bergen
+ Android auto. Navigatie en muziek/spotify werkt prima. Spraakbediening werkt ook goed.
+ Brillenvakje. Deze zat niet in de V70
+ Bandenspanningcontrole. Deze zat ook niet in de V70
+ Zowel cruise control als snelheidsbegrenzer aan boord
+ 8 jaar garantie op batterij (nog 4 jaar). 5 jaar fabrieksgarantie (nog 1 jaar).
+ Bellen in de auto. Dit gaat prima
+ Audio/media installatie. Geluid van muziek en radio is prima
+ Haken en bevestigingsogen in de kofferbak om zaken mee vast te zetten
+ Verbruik en actieradius voorspelling is heel goed en wekt vertrouwen en zorgt niet voor verrassingen
+ hogere instap en goed overzicht over verkeer. Maar ook niet heel hoog waardoor zwaartepunt hoger is en frontaal oppervlak ook hoger is.
+ Niet super zwaar deze versie (1500kg) ook vanwege de wegenbelasting in de toekomst. En 1500 kg is niet niks, maar dat voel je niet.
+ Sleutelvrije toegang
+ Perfecte one pedal drive die op 3 niveau’s met flippers aan stuur is in te stellen
+ Gewicht zwaartepunt zit laag en midden in de auto, waardoor er een stabiel weggedrag is
Wat zijn de mindere punten tot nu toe
- Kleine kofferbak
- Moet wennen aan stuurbediening. Andersom als in de V70
- Geen reservewiel. Wel een spuitbus en opblaasset. Ik wil nog op zoek naar een thuisbrenger.
- Beperkte ruimte. Voldoende voor klein gezin tot 4 personen en als je niet al te lang bent.
- Vloer bij achterbank is hoog (door de batterij) waardoor je ook hoger met je benen zit en je minder steun hebt.
- Geen frunk standaard. Er zijn wel after-market oplossingen.
- Kan geen kar trekken. Trekhaak voor fietsendrager kan wel.
- Geen led verlichting koplampen maar halogeen. Led zou meer licht geven.
- Bij verkeerd merk banden die meer geluid maken dan gemiddeld zorgen ervoor dat dit ook goed hoorbaar is in het interieur.
Andere opvallende punten
- Voorstoelen zijn vrij hard en niet al te breed, waardoor je de zijsteun soms wat nadrukkelijk voelt.
- Volume en cruise control op de stuurbediening zit in een Hyundai precies andersom als in de Volvo.
- Kan nog niet echt wennen aan de automatische stuurcorrectie. Deze is wel uit te zetten per rit.
- Gebruikte materiaal is van hard kunststof,
- Laadaansluiting zit aan de voorkant. Ik vind dat geen probleem maar sommigen willen dat liever aan de zijkant zodat je niet vooruit hoeft in te parkeren
- Snelladen nog niet echt uitgeprobeerd
- 1 fase laden thuis of aan de openbare laadpaal dus niet sneller dan ca. 7kW per uur. Maar is in mijn geval altijd prima en na een nacht of een dag werken weer weer vol.
Verbruik
Dan nog wat over het verbruik, ik heb dat afgelopen ritten bijgehouden. Als je kijkt naar de boordcomputer dan komt dat op gemiddeld 6,9km per kWh ofwel 14,5kWh per 100km bij temperaturen tussen 4 en 12 graden. En dan uitschieters van 6,6 tot 7,7 km per kWh. Waarbij snelweg en kou een negatieve invloed hebben. Gemiddelde actieradius is onder deze omstandigheden gemiddeld ca 270 km volgens de boordcomputer.
Als je kijkt naar wat er daadwerkelijk is geladen dan kom ik nu op gemiddeld 5,7 km/kWh ofwel 17,5 kWh per 100km. En ik ga uit van gemiddeld 22c per kWh thuis en op het werk 20c en kom dan nu uit op 3,9c per km. Totaal 2400km voor ruim 93 euro.
drie maand in bezit
- 66.940 km
3 maanden in bezit en 6700 km gereden.
Bijna ongemerkt zijn er al meer dan 6700 kilometers gereden. En dat komt denk ik vooral omdat de auto zo makkelijk rijdt. En valt er dan ook wat te melden? Nou eigenlijk niet heel erg veel ten opzichte van vorige keer. De auto rijdt prima en er zijn geen problemen geweest. Ik ben nu ook wel gewend aan de auto waaronder de stuurbediening. Ik heb ook een rit achterin gezeten en dat ging ook prima. Ik zat achter mijn zwager die 185cm lang is, net zo als ik. De ruimte voor de voeten onder de stoel is wel wat beperkt. Conclusie is dat 4 niet al te lange volwassen goed kunnen zitten in de Kona. Wat wel opvalt is dat als je achterin zit dat je drempels wel goed voelt doordreunen meer in elk geval dan in de V70 die ik ook heb. Dat zal wel komen door de kortere wielbasis en een iets strakkere vering.
Ik kan verder wat vertellen over het laden nu en het verbruik nu na 3 maanden en met koude temperaturen. De Kona is heel betrouwbaar met het aangegeven van rijbereik en actieradius. Ik laad altijd tot 90% en laagste wat ik heb gezien bij temperaturen onder 0 is 242 km. Dus omgerekend naar 100% is dat dan 267 km met deze lage temperaturen. En dit klopt dan ook echt als je dezelfde rijstijl aanhoudt, want gereden kilometers en afname van de actieradius wijken nauwelijks van elkaar af. Natuurlijk als je ineens veel anders gaat rijden kan dat positief of negatieve invloeden hebben. Mijn rijstijl is normaal denk ik en een mix van snelweg en binnendoor van 50%-50%. En de dagelijkse afstanden komen maar zelden boven de 130km. Één keer heb ik doorgereden en dat rijbereik minder was geworden dan 30km. Dan begint de auto te waarschuwen dat er geladen moet worden en wordt ook het vermogen beperkt tot max 100 km/u. Dus het is wel verstandig daar rekening mee te houden en het niet zo ver te laten komen.
Gemiddeld verbruik geregistreerd aan de laadpaal is tot nu toe 18,2 kW per 100km. En het verbruik dat de auto aangeeft is ruim 17% lager en komt dan op 15,4 kW per 100km. Laden doe ik thuis of op het werk afwisselend wanneer het nodig is en welk tarief het meest voordelig is. Op het werk is het tarief 0,20 euro per kWh en thuis varieert dat vanwege een dynamisch stroomtarief tussen de 0,15 en 0,27 euro. En ik laad natuurlijk zo veel mogelijk als het tarief laag is. En dat is meestal ’s nachts en helemaal als het hard waait of overdag en vooral 's weekends als de zon schijnt. Gemiddeld zal het ongeveer op 0,22 euro per kW uitkomen tot nu toe. Thuis laad ik nog steeds met een stopcontactlader en dat gaat prima. Met een nacht is de batterij weer bijgeladen en vol. Kosten per km zijn 4,1c.
De wegenbelasting is nu ook bekend en is 67 euro per kwartaal wat in 2025 nog het 25% tarief is. Verschil tussen de 39kW en 64kW versie is 200 kilo en 2 klassen hoger en daarmee is de laatste ook 14 euro duurder per kwartaal qua wegenbelasting nl. 81 euro. Dus volgend jaar zal dat verschil dan 42 euro per kwartaal of 168 euro per jaar zijn (met 75% tarief).
Op het werk heb ik met de laadpalen al wel wat opvallende zaken meegemaakt, waarvan 2 keer dat de auto niet volledig was geladen. Wat de oorzaak was is mij niet bekend, maar ik vermoed dat er toch teveel belasting was op het elektriciteit netwerk en dat daardoor er load balancing werd toegepast. Dus ik zorg er wel voor dat ik altijd nog 70 km kan rijden als ik op het werk aankom, zodat ik zeker weet dat ik ook weer terug kan als de batterij niet voldoende is bijgeladen. Een andere keer was de auto wel geladen, maar is dit nooit in rekening gebracht. Mooi meegenomen maar wel apart.
Dus als dit zo doorgaat dan zullen we dit jaar ruim 25.000 km gaan rijden met de Kona. En dat is naar volle tevredenheid tot nu toe.
- Betrouwbaarheid
- Prestaties
- Comfort
- Kosten
- Zou u weer een auto van dit merk kopen? ja
Beoordeel deze review
Geef uw mening over schrijfstijl en bruikbaarheid. Bij tenminste vijf binnengekomen waarderingen zal de gemiddelde beoordeling getoond worden.
PRIVATE LEASE Hyundai Kona
Had je deze auto's al gezien?

Hyundai Kona 1.6 GDI HEV Comfort Smart NAVIGATIE | PARKEERCAMERA | ZUINIGE HYBRIDE MET HOGE INSTAP
- 2020
- 92.276 km

Hyundai Kona EV Fashion 64 kWh |Apple carplay| Trekhaak afneembaar| All Seasonbanden| Climate control| Navigatiesysteem|
- 2021
- 71.445 km

Hyundai Kona EV Premium 64 kWh | 3-Fase | Warmtepomp
- 2020
- 89.592 km