Hyundai Ioniq 5 73kWh Lounge (2021) #2

autoreview

Hyundai Ioniq 5 73kWh Lounge (2021)
Hyundai Ioniq 5 73kWh Lounge (2021)Hyundai Ioniq 5 73kWh Lounge (2021)Hyundai Ioniq 5 73kWh Lounge (2021)Hyundai Ioniq 5 73kWh Lounge (2021)Hyundai Ioniq 5 73kWh Lounge (2021)Hyundai Ioniq 5 73kWh Lounge (2021)Hyundai Ioniq 5 73kWh Lounge (2021)Hyundai Ioniq 5 73kWh Lounge (2021)Hyundai Ioniq 5 73kWh Lounge (2021)

Signalement

UitvoeringIoniq 5 73kWh Lounge
Versnellingen1, Automaat
Bouwjaar2021
Jaar van aanschaf2021
KM-stand bij aanschaf12 km
KM-stand laatst75.000 km
Lezerswaardering: 87%Keuze van de redactie
Disclaimer MyReview

De beschrijvingen en reacties in de rubriek Myreview Auto zijn gebaseerd op persoonlijke meningen en ervaringen van gebruikers. DPG Media probeert de authenticiteit van deze persoonlijke meningen en ervaringen zo goed mogelijk in te schatten, maar kan niet verantwoordelijk worden gehouden voor de inhoud of de gevolgen van deze meningen en ervaringen. In Myreview Auto zullen zowel goede als slechte ervaringen worden geplaatst. DPG Media betaalt geen vergoeding voor de ervaringen of laat deze op een andere manier beïnvloeden. De redactie kan uitingen die niet voldoen aan de huisregels of onrechtmatig zijn te allen tijde aanpassen of verwijderen.

Het is niet toegestaan zonder toestemming van DPG Media de informatie van Myreview Auto te gebruiken voor of te verspreiden via andere media.

Comfortabel ruimteschip

  • 1.975 km

Keuze voor een EV

Mijn vorige auto was een Toyota C-HR. De enige overeenkomst met deze Ioniq 5 is dat er ook een elektromotor in de C-HR zit. Verder is het een totaal nieuwe wereld. Eerdere ervaringen met de Hyundai Ioniq (zonder 5), een bezoek aan de EV Experience en twee uitgebreide proefritten bevestigden dat de Ioniq 5 de volgende auto ging worden. Het leasebudget was dusdanig ruim dat de Lounge-uitvoering precies paste. De Lounge-uitvoering is de meest uitgebreide variant, alleen de lakkleur was een optie.

Al snel bleek dat er weinig te kiezen was, er was nog precies 1 exemplaar beschikbaar bij Hyundai Nederland die nog in 2021 kon worden geleverd. Het werd Atlas White, met een wit interieur. Die combinatie is eigenlijk heel stijlvol en chique zonder een ziekenhuisgevoel te geven. Maar: vaak wassen en niet eten in de auto. En standaard een doekje in de auto om iets meteen te kunnen schoonmaken als er toch is geknoeid.



Design

Het design is kort samengevat: gedurfd en spannend. Niet per se mooi of elegant, meer in-your-face "ik ben iets bijzonders". Je vindt het geweldig, of je vindt het niks. Datzelfde geldt ook een beetje voor het design van de Toyota C-HR. Ik vind het geweldig.

Ook het interieur is bijzonder. Het is dus wit in mijn geval, waarvan veel elementen die je aanraakt gemaakt zijn van mooie en zachte materialen. Ik weet dat dit in de andere uitvoeringen minder geslaagd is. In deze Lounge-uitvoering zijn bijvoorbeeld de deurstijlen bekleed met leer, maar in de andere uitvoeringen is dat hard plastic. Alleen de flippers achter het stuur voor het regenereren voelen een beetje goedkoop, de rest is bijzonder goed.

Wat ontbreekt in het design is een ruitenwisser voor de achterruit. De ontwerpers zeggen dat het niet nodig is omdat de rijwind de regen er vanzelf af blaast. Nou, nee dus. Je ziet als het regent niks door de achterruit, en als het heeft geregend moet je niet vergeten om de achterruit met een wisser zelf even te ontdoen van regen. Als de ruit vies is, dan is er geen beginnen aan en rijd je op de buitenspiegels.

Rijden

Dan het rijden. Deze auto is comfortabel met een hoofdletter C. Het is heel stil aan boord, de vering en demping is zacht, hobbels voel je bijna niet en bij een bocht wil de auto wel overhellen. Een klein beetje het Citroën-gevoel. De auto kan hard, maar nodigt niet uit om hard te gaan. Sterker: het huiskamergevoel in de auto straalt een vorm van rust uit, waardoor je eerder wilt onthaasten dan haasten. Rijd de snelweg op, zet de cruise control op 103 (dat is 100 op de gps), en laat de auto de rest doen.


Praktisch gemak

De auto is groot, vooral van binnen. De wielbasis van 3 meter is bijzonder lang, een Tesla Model 3 heeft bijvoorbeeld een wielbasis van 288 cm. Er is dus altijd genoeg binnenruimte voor de inzittenden. Hoofdruimte is er ook genoeg, ook achterin. Ik heb geen panoramadak, ik weet niet hoeveel hoofdruimte je inlevert als je die wel hebt.

De bagageruimte is diep en vrij hoog, maar is daardoor geen tildrempel. De achterklep gaat automatisch open als je in de buurt komt met de sleutel, handig als je twee zware tassen bij je hebt. Ik heb nog geen grote spullen verplaatst (ook de kofferruimte is wit, dus oppassen met kasten en bouwmaterialen), tot nu toe is de kofferruimte groot genoeg gebleken.

Voorin de auto zit een kleine frunk. Daar past de laadkabel in en een handdoek voor als de laadkabel nat is van de regen. Verder kunnen daar nog wat losse spullen in die je niet vaak nodig hebt maar die je niet onder de vloer van de kofferruimte wilt bewaren, zoals de gevarendriehoek en een witte kentekenplaat.


Infotainment

De twee grote 12 inch schermen zijn erg goed leesbaar, zowel bij veel zonlicht als in het donker. Aangezien het dashboard wit is, is het leuk dat de graphics van het multimediasysteem ook wit zijn. Dat sluit mooi bij elkaar aan. In het donker is er een donkere modus, dan is het scherm minder fel. Het Bose-geluidssysteem klinkt behoorlijk goed en kan ook behoorlijk hard, merken als Lexus en Porsche doen er met hun systemen van resp. Mark Levinson en Burmester nog een flinke schep bovenop. Veel auto's hebben een minder goed geluidssysteem dan deze Ioniq 5. En een grappig detail is dat er "natuurgeluiden" in het audiosysteem zitten. Heb je geen zin in de radio, dan zet je toch een "levendig bos" aan? Die is de enige die nog een beetje nuttig is, ik kan best rustig worden van zingende vogelgeluiden.

De bediening van het systeem is in veruit de meeste gevallen logisch en doordacht. Menustructuren zijn alleen in het instellingenmenu ingewikkeld en lang, maar dat komt meer doordat de auto veel automatisch doet. Je kunt dan dingen instellen als: hoe ver moet de stoel achteruit gaan als je de auto hebt uitgezet en wilt uitstappen? Keuze uit vier standen. Welke kleur moet de sfeerverlichting zijn? Moet de laadkabel worden losgekoppeld als de auto klaar is met laden, of moet dat pas gebeuren als je de auto opent met de sleutel? Dat eerste is handig als je veel snellaadt, dat laatste als je juist veel 's nachts laadt. En zo verder, er zijn tientallen instellingen.

De overige schermen zijn simpel en werken makkelijk, je hoeft niet lang naar het scherm te turen. En als je aan het rijden bent, kun je vrij veel met de spraakassistent doen. "Navigeer naar DPG Media in Hoofddorp" of "Stoelverwarming stand 2". Dat werkt prima. De navigatie herkent op lange ritten helaas alleen dat het niet gehaald gaat worden op de huidige acculading, maar stelt geen snelladers onderweg voor. Als je alleen korte ritten rijdt en het opladen bij publieke laadpalen of thuis op de oprit vooraf goed plant, is dit geen probleem. Rijd je vaker lange ritten en heb je veel snelladers nodig, dan heb je alsnog een specifieke navigatie-app nodig.

De ingebouwde navigatie werkt goed. Je krijgt bij deze auto 5 jaar garantie, en 5 jaar een abonnement op online navigatie inbegrepen. Dus 5 jaar lang gratis kaartupdates en filemeldingen! Ideaal. Als je met het ingebouwde navigatiesysteem navigeert, dan wordt in het head-up display weergeven welke afslagen je moet nemen. Dit werkt verbazend goed, je hoeft niet meer naar het centrale scherm te kijken.

Rijhulpsystemen

Rijhulpsystemen zijn er legio, ik heb ze niet allemaal geprobeerd. Hier wringt de schoen wel een beetje: veel systemen zijn goed bedoeld, maar matig uitgewerkt. Daardoor heb je er niet altijd wat aan. Overdag werkt het geheel beter dan in het donker. De meest merkbare rijhulp is de cruise control met lane keeping assist. De cruisecontrol werkt uitstekend. Hij houdt goed automatisch afstand, remt niet abrupt en volgt flauwe bochten op de snelweg redelijk zelfstandig. Soms rijdt 'ie toch zelf over een lijn heen in de bocht en gaat de waarschuwing daarvoor af, maar meestal gaat het goed. Alleen als je op een rechte weg rijdt en de rijbaan een bepaalde breedte heeft, dan wil de auto nog wel eens zigzaggen omdat hij het midden van de strook niet goed kan vinden. Daar heb ik nog geen verklaring voor.

Er zijn rondom camera's, ideaal voor inparkeren. Maar niet in het donker, want dan zien de camera's niks. In de spiegels zie je meer. Automatisch inparkeren is geweldig en veelzijdig, maar het systeem is langzaam en parkeert de auto bij fileparkeren ongeveer 30 cm van de stoep vandaan. Dan sta je dus half op de weg. De rijbaan-wissel-assistent is ook leuk bedacht en werkt uitstekend, maar die doet er 10 seconden over om van baan te wisselen. Daar is de gemiddelde Nederlander die dan op 3 meter achter je zit te duwen op een drukke snelweg veel te ongeduldig voor.

Verbruik

Het verbruik is na 1900 km gemiddeld 22 kWh/100 km. Rijd je alleen maar op binnenwegen, dan gaat dat naar 19 kWh/100 km, rijdt je 130 km/u dan is het al gauw 26 kWh/100 km. Niet de zuinigste EV, maar het kan erger. Ik ben blij dat er een warmtepomp in zit voor de verwarming, de auto op een koude dag opwarmen kost nu 1 of 2% acculading. In de zomer ga ik dit nog een keer testen, ik verwacht dan betere cijfers.

Ik laad de auto in de regel niet meer dan 80% op, de auto zegt dan 240 km te kunnen rijden. Bij 100% lading zou je dan 300 km moeten kunnen halen. Als je het gemiddelde verbruik van 22 kWh/100 km extrapoleert, dan haal je (afgerond) 324 km. Berekening: 22 kWh/100 km = 100 / 22 = 4,5 km / kWh. De accucapaciteit is 72 kWh, dus de range is dan 72 * 4,5 = 324 km.

Op veel korte ritten met veel verwarming is dit in werkelijkheid minder, in de zomer zal het wel meer zijn. De boordcomputer is een beetje pessimistischer dan het gemiddelde verbruik zou zeggen.


Snelladen

Snelladen heb ik nog niet geprobeerd, tot nu toe heb ik opladen voor alle relatief korte ritten vooraf gepland. De langste rit is tot nu toe 100 km heen en weer geweest, dus 200 km totaal. Dat kostte 72% van de batterijcapaciteit (van 90% naar 18%). Alle video's op internet bevestigen dat je in 10 minuten tijd van 10 naar 50% kunt opladen, ik geloof dat dat wel goed zit.

Conclusie

De auto rijdt fijn, is heel ruim en is comfortabel. Er zit heel veel waar voor je geld in, zeker deze Lounge-uitvoering heeft alles erop en eraan. Toch merk je dat het op sommige vlakken een versie 1 product is. Veel rijhulpsystemen zijn minder goed uitgewerkt dan gehoopt. Aan de hardware ligt het niet, alle genoemde problemen zijn met software-updates te verhelpen c.q. te verbeteren. En het gebrek aan een achterruitenwisser is erg jammer. Dit mag de pret niet drukken, al deze dingen wegen niet op tegen het enorme comfort wat de auto biedt. Als Hyundai alle versie-1-problemen oplost met software-updates, dan zou ik deze auto zo weer kiezen.

Update: 5000 km

  • 4.974 km

Na bijna 5000 km ben ik nog altijd heel tevreden. Het wordt tijd voor een update.

Het kan aan mij liggen, maar ik zie de Ioniq 5 niet vaak rijden. Er zijn tot 8 maart 1936 exemplaren verkocht, wat natuurlijk niet heel veel is. Daarvan is bijna de helft een 72 kWh RWD in Lounge-uitvoering. Een geinig detail is dat er maar 150 zijn met een wit interieur. Ik had vanwege het extravangante design veel aandacht verwacht onderweg, maar het aantal meedraaiende hoofden is me enorm meegevallen. Bij een verjaardag is het design wel een item.

De afgelopen tijd heb ik veel verhalen gelezen over het zigzag-gedrag bij de stuurhulp op de snelweg, daarin ben ik duidelijk niet de enige. Ook hier in de comments onder diverse artikelen onder de Ioniq 5 blijft er weinig goeds over van het rijgedrag in het algemeen. Ik vind dat allemaal best meevallen, je moet je er gewoon op instellen dat dit een comfortabel afgestemde auto is, net als een Citroën. Hij deint nog net niet, en zakt na een hobbel tweemaal door de veren. Ik denk dat we met Europese auto's gewend zijn geraakt aan een stevigere afstelling met misschien wat meer verfijning, maar voor een grote auto rijdt de comfortabele afstelling juist heel erg fijn op lange afstanden. Dat, in combinatie met erg fijne stoelen, maakt van deze auto een goede langeafstandscruiser. Alleen jammer dat je juist op die lange afstanden de stuurwielhulp af en toe uit wilt zetten.

Tijd voor een top 5 van goede eigenschappen:

1. Prettige, comfortabele langeafstandscruiser. De auto is snel als het moet, en is altijd comfortabel. Er zijn vast genoeg auto's met een verfijnder afgesteld onderstel, maar deze doet het erg goed.
2. Heel, heel veel ruimte binnenin. Het ontwerp van het interieur versterkt het huiskamergevoel, waardoor de auto nog ruimer lijkt dan hij is.
3. Prijs/kwaliteitverhouding, value for money. Deze auto geeft je hetzelfde kwaliteitsgevoel als een rijk aangeklede VW Passat (ik noem expres hier de ID.3 en ID.4 niet), maar voor een veel lagere prijs. De Skoda Enyaq IV is concurrerend geprijsd, maar in de duurste uitvoering is die Skoda duurder en biedt de Hyundai mooiere materialen in het interieur en zitten er veel meer opties en gadgets in. Ik noem: DAB+ radio, warmtepomp en diverse rijhulpsystemen, allemaal standaard. De VW ID.3 en ID.4 zijn ook best mooi van binnen, maar hebben voor meer geld meer hard plastic in het interieur dan de Ioniq 5. Ook is de Ioniq 5 ruimer van binnen.
4. Er zitten heel veel gadgets in, en veruit de meeste werken goed. Van een uitstekende cruise control, via in de winter voorverwarmen met de (standaard) warmtepomp met een druk op de knop in de app, tot aan vooruit en achteruit rijden met de sleutel terwijl je buiten staat. En dan ook nog 5 jaar garantie op dit alles, en 5 jaar kaartupdates voor de navigatie.
5. Snelladen. Ik heb het nog steeds niet nodig gehad, maar zeker na de firmware-update van binnenkort kan de auto met voorverwarmde batterijen in 20 minuten weer van 20 naar 80% opladen langs de snelweg. In de zomer ga ik op vakantie met deze auto, dan gaan we daar goed gebruik van maken. Veel concurrenten halen deze korte oplaadtijd niet, en de concurrenten die dat wel kunnen zijn duurder.


Gevolgd door een top 5 van ergernissen:
1. Er is geen ruitenwisser achter. Het argument dat water vanzelf wel van de ruit af zal waaien gaat niet op, zelfs de drooginstallatie van de wasstraat blaast de achterruit niet droog. Als er in de winter pekel op de ruit zit en het heeft een beetje geregend, dan moet je op de buitenspiegels rijden.
2. Het is een versie-1-product op sommige vlakken. Het zigzaggen bij stuurhulp is al genoemd, net als diverse kleine dingen als ontbrekende batterijverwarming voor het opladen, en wat gedoe met het ontkoppelen van de laadkabel. De laadkabel gaat los als je de auto ontgrendelt, dan heb je 30 seconden om de kabel eruit te trekken. Daarna gaat 'ie weer op slot. Ontkoppelen kan pas als je de auto weer op slot doet, en dan weer ontgrendelt. Je moet gewoon eraan wennen dat je eerst de paal ontkoppelt en dan de auto ontgrendelt. Moet je niet je laadpas in de auto hebben liggen...
3. Automatisch inparkeren werkt niet altijd, zeker niet in een vak dat haaks op de weg staat. Het is hierdoor niet betrouwbaar, je weet niet of de auto zichzelf wel netjes in het midden van het vak parkeert. First world problems, maar niet minder onhandig.
4. De geluidsinstallatie bevat wel het woord Bose, maar is niet beter dan gemiddeld. Voor de (standaard DAB+)-radio is het prima, voor klassieke muziek is het ok, voor jazz en soul is het net aan en voor rock en metal klinkt het blikkerig. De JBL-set in de Toyota C-HR is veel beter, Mark Levinson (Lexus) is oneindig beter. Ik wil niet weten hoe de standaard geluidsinstallatie (niet Bose) van de Style-uitvoering klinkt.
5. De auto is breder dan je denkt. In de wasstraat moet ik de buitenspiegels inklappen bij de drooginstallatie, anders wordt de spiegel door de metalen paal aldaar vanzelf ingeklapt. Bij inparkeren moet je hier ook rekening mee houden, om het maar niet te hebben over de enorme draaicirkel.

We cruisen intussen lekker door. De lente is aangebroken, het verbruik lijkt intussen gunstiger geworden. Als de verwarming niet zo hard hoeft te werken en geen 130 wordt gereden, dan daalt het verbruik nu naar 18-20 kWh per 100 km. Dat was in de winter 20-22. We gaan zien wat de zomer ons brengt.

De zomer is aangebroken: 12000 km

  • 12.545 km

Die zomer is inmiddels aangebroken, dus is het tijd voor een update.

Eigenlijk is er weinig te melden. De auto bevalt nog steeds uitstekend, de goede en minder goede punten zijn nog steeds dezelfde. Op vakantie in Kroatië blijkt het rijden met een EV heel goed te kunnen. De wegen zijn daar redelijk goed, de auto strijkt de meeste hobbels wel glad. Alleen korte hobbels dreunen door in de auto, een beetje meer verfijning had daar wel gekund. Op alle kronkelige "80-wegen" geeft de auto geen krimp. Ik heb wel de lijnen-assistent op binnenwegen uitgezet, die zit de hele tijd aan het stuur te trekken in bochten omdat de rijbanen vrij smal zijn en de bochten vrij scherp. De eerder aangehaalde Toyota C-HR zou op dit soort kronkelwegen in zijn element zijn, de Ioniq 5 zeilt comfortabel zonder stuurgevoel van bocht naar bocht. In Kroatië is de EV duidelijk nog niet zo ingeburgerd als in Nederland, dus daar trekt de auto wel veel bekijks.

Het verbruik is door de hogere buitentemperatuur gedaald naar zo'n 18 kWh per 100 km, en als je nergens harder dan 80 gaat dan haal je de 16 wel. Niet gek. Op een volle accu kan ik nu met airco aan 400 km rijden, met de airco uit haal je 430. Volgens het display kan ik met airco aan 430 km halen, maar dan is de accu echt leeg. Ik heb niet zo'n zin om langs de weg stil te komen staan.... Het gemiddelde verbruik over 12425 km is nu 20,3 kWh per 100 km.

Snelladen dan. Het beloofde vermogen van 220 kW wordt daadwerkelijk gehaald, mits de accu op temperatuur is. Ik heb nog geen update van de auto gezien die de accu onderweg op temperatuur brengt als je een snellaadstation instelt in de navigatie. Ik weet dus niet of de auto zelf de juiste accutemperatuur heeft geregeld, of dat het buiten warm genoeg was. En 250 km snelweg warmt de accu ook wel op denk ik.

Ten slotte kwam ik in andere reviews vragen tegen over de app. In de Bluelink app kun je een Hyundai-account maken en de auto via het VIN nummer koppelen. Je kunt dan zien waar de auto is, en je krijgt meldingen wanneer bijvoorbeeld de deuren niet op slot zijn of de ramen nog open staan. De deuren kun je in de app op slot doen en de laadklep kun je openen of sluiten. Je kunt ook bestemmingen zoeken in de app en die naar de auto sturen. Helaas niet via delen uit bijvoorbeeld Google Maps. En als laatste kun je de verwarming of de airco vooraf alvast aanzetten, zodat je in een behaaglijke auto stapt. Wel kost deze feature al gauw 1 of 2 procent acculading (10 km actieradius), zeker de verwarming in de winter.

We rijden weer lekker door naar de volgende 5000 km.

50000 km

  • 50.000 km

We zijn bij de 50000 km aangekomen.

De ervaringen zijn eigenlijk niet veranderd. De auto is nog steeds een comfortabel ruimteschip, die hard kan rijden als het moet. Het verbruik is volgens de boordcomputer over 40000 km gemiddeld 18,6 kWh/100km, dat is gemeten over ongeveer 2 jaar. Alle seizoenen zitten er dus in. In de zomer is het tussen 15 en 18 kWh/100km, terwijl het verbruik in de winter rond het vriespunt met (stoel)verwarming aan kan stijgen naar 24.

Verder valt op dat de auto nog als nieuw aandoet, er kraakt of rammelt niks in het interieur, en er zijn geen grote problemen geweest. Wel is het nu een paar keer gebeurd dat alle veiligheidssystemen er tegelijk mee stoppen. Er verschijnen dan achter elkaar vele waarschuwingen op het dashboard, die na een paar minuten of na uitzetten van de auto weer verdwijnen. Niet te peilen waar dat vandaan komt.

Een paar zaken vallen na 50000 km het meest op: het comfort en de ruimte blijft bovengemiddeld goed, het rijgedrag past daar precies bij. Laden werkt eigenlijk altijd goed, al gaat snelladen bij 5 graden niet harder dan 50 kW. Bij 20 graden buiten haal je wel 180-200 kW. De app bij de auto laat keurig zien hoe het ervoor staat, en geeft waarschuwingen als je de auto niet op slot hebt gedaan, of wanneer de alarmlichten nog aan staan. Die je vervolgens op afstand kan uitzetten. Enorm handig, ik heb zeker slechte apps gezien bij andere fabrikanten.

Ook wat kleine ergernissen: bij achteruit inparkeren wil de auto wel eens de noodrem gebruiken omdat je tegen een denkbeeldig paaltje aan rijdt. Iets te gevoelig soms. Er is nog steeds geen achterruitwisser, en ondanks verbeterde software trekt de stuurhulp nog wat abrupt aan het stuur soms, ook als er niks valt te corrigeren. En automatisch inparkeren gebruik ik niet, omdat het nog steeds traag werkt en 30 cm van de stoep vandaan parkeert.

Ik beschreef het audiosysteem eerder als gemiddeld, inmiddels zijn de luidsprekers echt wel goed ingespeeld en klinken ze veel beter dan in het begin. De echte top wordt het niet, maar het is zeker beter dan gemiddeld.

De auto bevalt dus nog steeds erg goed. De ergernissen wennen wel, of zijn luxeproblemen. Het weegt niet op tegen het comfort en de stilte aan boord, de auto dwingt je on tot rust te komen.

75000 km: still going strong

  • 75.000 km

Nu 75000 km gereden, en nog steeds is het oordeel precies hetzelfde. Zowel de positieve als de wat minder positieve.

Als je in 2025 een nieuwe Ioniq 5 koopt, dan koop je er eentje van de derde generatie alweer. De grootste verschillen met mijn exemplaar zijn de toegevoegde achterruitenwisser, en de batterijverwarming die in 2022 al is toegevoegd. Verder zijn er verschillende uitvoeringen bij gekomen, inclusief de N line editie met sportieve accenten. Een sportieve auto wordt de gewone Ioniq 5 echter niet, dan moet je de echte Ioniq 5 N kopen.

Inmiddels is ook het infotainment een aantal keren geupdatet, en merk ik dat het systeem langzamer is dan toen het nieuw was. Dit is vooral bij het starten, het kan soms wel 20 seconden duren voor je het profiel van de chauffeur kunt bevestigen. En soms kan het na 3 seconden, niet te peilen. Als het eenmaal is opgestart, dan werkt het geheel nog steeds erg goed. Ik kwam er achter dat de Ioniq 5 vanaf modeljaar 2024 standaard 10 jaar het eenvoudige Bluelink-abonnement gratis heeft, maar dat je na 6 maanden moet betalen voor zaken als file-informatie of de auto met de app voorverwarmen in de winter. Mijn auto heeft het volledige pakket 3 jaar, niet 5 wat ik in eerste instantie dacht. Dat abonnement verloopt over een maand, dan ga ik 99 euro per jaar betalen als ik het door wil laten lopen. Dit geldt bij wel meer merken, maar het blijft jammer.

Verder zijn er eigenlijk geen bijzonderheden. Verbruik is nog altijd gemiddeld 18 kWh/100 km. Ik ben gewend geraakt aan de achterruitenwisser in de vorm van een handwisser van de bouwmarkt, elke keer als het heeft geregend. Door rainX heb ik voldoende zicht naar achteren. Ik ben bijna toe aan een nieuwe set banden. Ik heb 10000 km op winterbanden gereden, de overige 65000 is dus op de originele zomerbanden. Niet gek. Vier nieuwe Michelin Pilot Sport EV banden, waar deze auto mee is geleverd, kosten 1000 euro.

Een andere conclusie is dat ik niet meer terug wil naar benzine. Het is in deze tijden met een fossiel-minded regering lastig om dit te bekostigen, maar vanwege de stilte aan boord en het praktische gemak is dit een hele fijne reisauto. Nu nog een oprit, zonnepanelen, thuisbatterij en een laadpaal, dan kun je (bijna) gratis rijden.

8,5
  • Betrouwbaarheid
  • Prestaties
  • Comfort
  • Kosten
  • Zou u weer een auto van dit merk kopen? ja

PRIVATE LEASE Hyundai Ioniq 5

Gerelateerde forum topics

Lezersreacties (23)

Reageren

Maak melding van misbruik

Let op! Deze functie is niet bedoeld om zelf een commentaar toe te voegen. Optioneel kun je er een opmerking bij plaatsen.

Er is iets mis gegaan. Probeer het later nog eens of e-mail ons.