Hyundai Elantra 2.0i Executive (2001)

Hyundai Elantra 2.0i Executive (2001)

UitvoeringElantra 2.0i Executive
Bouwjaar2001
Jaar van aanschaf2011

Fijne auto met wat opstartproblemen.

Na wat rondkijken naar een luxe auto voor een redelijke prijs kwamen we uit bij deze auto die te koop stond bij een hyundai dealer in Zeist. De auto werd aangeboden zonder garantie maar wekte vertrouwen genoeg om te kopen. De distibutie was net vervangen en de auto had daarbij ook een onderhoudsbeurt gehad.

Na een week rijden begonnen kwamen er wat problemen, de auto begon te hikken bij het wegrijden en het check engine lampje begon te branden. Terug naar de dealer gegaan en onder coulance zijn de bougiekabelsvervangen. Tevens zijn de schakelaars voor de achterruitenwisser en het gevarenlicht vervangen omdat de verlichting hiervan niet meer werkte. Zelf heb ik de verlichting van de schakelaar van het mistachterlicht vervangen.

Na enkele dagen begon wederom het check engine lampje te branden, bij de dealer onder coulance de lampdasonde vervangen.

Na een dag wederom het check engine lampje, computer gereset omdat het misschien nog te maken kon hebben met de vorige storing. Echter binnen een dag weer het check engine lampje, bij nadere inspectie bleek de uitlaat lek net voor een sensor. Flexibel deel uitlaat laten vervangen door dealer. Hierbij geen coulance regeling.

De bovenstaande problemen kwamen de eerste vier weken tijdens het bezit van mijn auto naar voren. Nu heb ik ondertussen drie weken zonder problemen 1700 km gereden sinds de reparaties. Bovenstaande problemen waren vervelend maar zijn door de dealer op redelijke wijze opgelost.

Na de bovenstaande reparaties heb ik nieuwe 4season banden met velgen laten monteren. Dit omdat we soms naar Duitsland gaan en ik 8 banden voor een auto een beetje onzin vind. De orginele banden waren zowieso binnen 10000 km aan vervanging toe.

Rijgedrag:

De auto rijdt prettig, het contact met de weg voelt goed. De stuurbekrachtiging had wat zwaarder mogen zijn maar geeft ook weer geen onprettig gevoel. De vering is goed. De auto remt ook goed alleen voelt het wel dat alsof de rembekrachtiging iets te soepel is. Voor het gevoel moet het pedaal een aardig eind worden ingedrukt voordat er iets gebeurd. Bij hoge snelheden (boven de 170 km/u) voelt de auto wel iets zweverig aan. Ook bij het rijden op de snelweg is het goed merkbaar als er een stevig briesje staat.

Comfort

De uitvoering van deze auto is de meest luxe. Met zaken als lederen bekleding, vier electrische ramen, TCS, climate control en cruise control.
De leren stoelen zitten goed en zijn ook goed verstelbaar, het leer is echter wel wat glad wat vooral bij passagiers op de achterbank opvalt. Het instrumenten paneel is goed afleesbaar. De bedieningschakelaar voor de achterruitenwisser zit echter wel op een onhandige plek, namelijk tussen het gevarenlicht en de TCS schakelaar in. Het stuur is alleen in hoogte verstelbaar wat het zoeken naar een goede zitpositie iets lastiger maakt. De cruisecontrol is zeer handig en werkt goed. Het schakelen verloopt soepel en voelt licht aan.

Prestaties

De auto pakt goedt op met acceleren en komt goed mee met het overige verkeer. De auto loopt met gemak door tot de 200 km/u op de duitse autobahn. Echter voelt de auto dan wel zweverig aan.

Algemeen

De auto rijdt goed en ik heb er vertrouwen in dat hij het voorlopig ook goed blijft doen ondanks de problemen die ik na aanschaf ondervond met de auto. Als er ontwikkelingen zijn dan zal ik de review updaten.

Defect wiellager en onderhoudshistorie achterhaald

De auto begon enkele weken geleden een brommend geluid te maken, ik dacht eerst aan de banden maar bij nadere inspectie bleek het wiellager rechtsachter defect. Deze laten vervangen bij mijn vaste garage.

Ondertussen heb ik ook de onderhoudshistorie bij de vorige hyundaidealer kunnen achterhalen. Daaruit bleek dat het wiellager links achter ook al is vervangen. Ook is het uitlaatspruitstuk bij de vorige eigenaar vervangen, dit was een prijzige reparatie. Uit andere reviews blijkt dat deze reparaties wel vaker voorkomen bij dit type auto dus zou dit wel een kwaaltje kunnen zijn. Ook is de auto een keer terug geweest via een terugroepactie voor een modificatie aan de zij-airbags. Naast deze zaken is er alleen normaal onderhoud uitgevoerd (kleine-, grote beurt en APK)en zijn er geen rare opvallende reparaties geweest bij de vorige eigenaar.

Ondanks de enkele kleine reparaties die zijn geweest na de aanschaf van de auto ben ik nog steeds tevreden met de auto.

7,5