Honda Jazz 1.4 Elegance (2009)
autoreview
Signalement
Uitvoering | Jazz 1.4 Elegance |
---|---|
Versnellingen | 5, Handgeschakeld |
Bouwjaar | 2009 |
Jaar van aanschaf | 2009 |
KM-stand bij aanschaf | 27 km |
KM-stand laatst | 50.000 km |
Wel kleiner, maar heel volwassen
- 250 km
Een hele overgang, van C5 naar de Jazz. Reden? Te weinig km per jaar om de grote en qua exploitatie en afschrijving dure C5 weer op te volgen met nog een C5. Bovendien was ik niet helemaal gelukkig met het nieuwe model: ik vind een hatchback gewoon handiger dan een sedan (en de tourer te groot) en de 2 ltr motor in het huidige model schijnt nog minder zuinig te lopen dat in het vorige model. Toch, diep in m'n hart had ik gewoon liever weer een C5 gereden. Het comfort, de ruimte en ik heb met mijn twee C5's geen problemen van betekenis gehad. Maar goed, de kogel was door de kerk en dus op zoek naar een kleinere auto die a) zuinig, b) relatief ruim en c) comfortabel qua uitrusting en zit moest zijn. De nieuwe C3 Picasso stond hoog op het verlanglijstje, maar viel af vanwege de niet bijster zuinige motoren. Om een lang verhaal kort te houden: na veel binnen- en buitenlandse reviews gelezen te hebben ging ik voor de Honda Jazz. Bij de dealer een inruilprijs bedongen die niet eens zo heel veel onder die van Citroen op de C3 lag (wel flink onder de inruilprijs op een nieuwe C5, maar goed). Uit de voorraad maar een drietal kleuren beschikbaar, gelukkig is 'storm grey' niet verkeerd.
Wat ik niet had moeten doen, is tijdens het wachten op de aflevering mijn C5 parkeren naast een Jazz die ik bij een dealer op de stoep zag staan. Dat was toch wel schrikken (in de showroom leek de Jazz veeeel groter....). Maar als je je daar overheen kunt zetten valt de praktijk erg mee:
Eerste indrukken:
-Klein van buiten, ruim van binnen. Werkelijk waar!
-Degelijke materialen
-Erg handige ruimtemakers als opklapare stoelen achter (bioscoop-systeem) en volledig platte laadvloer indien op de normale manier omgeklapt. Ruim genoeg voor ons gebruik (in de regel 2 personen lokaal verkeer en 1x per maand naar Duitsland)
-Vering/comfort: in eerste instantie erg hard, maar toen ik de banden terug heb laten lopen naar de aanbevolen spanning werd dit al veel beter. (slordig van de dealer) Natuurlijk wel harder dan de C5, maar alleszins te doen. Opvallend is de gevoeligheid voor bepaalde korte richels en dan nog niet eens elke soort (gek genoeg geldt dit ook voor de C5: ik heb ook een Xantia gehad en die was op dit gebied comfortabeler). Voorstoelen zitten prima, ook voor lange personen (192cm). En kom bij mij niet aan met het gezever over 'veel te korte zittingen' (zoals je soms leest in autotesten) want dat vind ik in de praktijk echt onzin. De auto is prettig stil. Stuurt wel zwaarder dan ik gewend ben. Rijden met het schakeladvies is heel zuinig, maar ook heel traag. Enfin, zo bespaar je ook op de brandstof van de auto's achter je ;-)
-Uitrusting: flankbeschermers zijn helaas niet standaard, dus bijkopen. En ofschoon de Elegance de op een na duurste uitvoering is, ontbreekt cruise control en dat mis ik wel. Voor de rest zeer compleet, goed klinkende radio en m'n iPod kan er zo op!
-Verbruik: nog niet veel van te zeggen. Ik zal na een paar duizend km dit verslag updaten.
Update 5 mei 2009
Inmiddels 2900km met de Jazz gereden. Wat zijn mijn bevindingen?
Verbruik: Het gemiddeld verbruik over dit kilometrage is 1:16,4 of 6,1 ltr per 100km. Tussen twee tankbeurten in was de meest zuinige 1:17,3 of 5,8 ltr per 100km (zelf berekend: de boordcomputer is stelselmatig te optimistisch). Dit was voornamelijk een snelwegtraject onder bijna zomerse omstandigheden met geen wind. Belading 2 flinke personen en een beetje bagage. Bandenspanning tevoren nagezien. In o.a. een Belgische test gelezen dat het in de folder aangegeven verbruik (op een parcours) gehaald kan worden. Ik zou niet weten hoe, ondanks dat ik de schakelindicator echt gebruik. Ook ben ik benieuwd wat mijn C5 gescoord zou hebben indien geschakeld volgens ‘het nieuwe rijden’. Zonder haalde ik in elk geval gemiddeld 1:12, inclusief snelle ritten op de Autobahn.
Rijgedrag: voor klein regionaal verkeer een prima auto. Op de snelweg wat minder, vooral vanwege toch wat minder veercomfort en soms de neiging tot een langdurige cadans in het veergedrag (op-neer-op-neer-enz.), wat ook aan de weg ligt. Een Engelse Bulldog zou op zo’n traject met z’n wangen zitten flapperen... De motor doet het op de snelweg prima, maar komt in heuvelachtig terrein (zoals de Eifel) tekort. Veel naar 2 en 3 terugschakelen, zeker met 4 personen in de auto. Verbruik stijgt dan ook flink en zo'n vakantie in de Eifel heeft dan ook duidelijk z'n weerslag op het totale gemiddelde verbruik. Handelbaarheid: op bochtige Eifel-wegen niet echt geweldig: mijn C5 stuurde ik hier met duidelijk meer gemak over heen, wat ik vreemd vind en ook niet verwacht had. Dat is denk ik ook het grote verschil tussen deze auto's: in de C5 begeef je je comfortabel van a naar B; in de Jazz ben je primair bestuurder en komt comfort pas op de 2e of 3e plaats. In de stad overigens wint de Jazz het op handelbaarheid. Maar op de snelweg zijn er ook situaties in zijn voordeel denkbaar. Praktijkgeval: uitwijkmanouvre voor een paar eenden op de snelweg bij 120km. Snel en kort om de vogels heen sturen gaat precies en met een goed gevoel. Alsof je een exercitie op de trainingsbaan van de ANWB in Lelystad doet. De eenden hebben het overleefd. Weet niet of de C5 dit zo gekund had... Remmen: goede vertraging, maar aarzelend begin (soort loze slag van een paar cm). Sturen: het lijkt of de auto wat lichter is gaan sturen (positief). Koppeling en schakelen: prima (vooral koppeling beter dan C5).
Interieur: de grote voorruit laat ook veel licht van boven de horizon door. Als je daar niet goed tegen kan (zoals ik) en niet de hele tijd met de zonneklep naar beneden wilt rijden, dan is een ouderwetse zonneband aan te bevelen. Folie te koop bij o.a. Halfords. De zit van de voorstoelen is ook op een traject van 300km goed, maar toch minder dan ik gewenst had. De verstelmogelijkheid van het stuur naar boven toe is maar net aan voor lange personen. Ik meet 192cm en kan net niet de bovenste symbolen van de meters zien. De houding van het rechterbeen t.o.v. de middenconsole is prima. Ook hier: voor lange personen is dit niet altijd vanzelfsprekend en menig automodel heb ik buiten de shortlist moeten houden vanwege een pijnlijke positie van de middenconsole tegen het onderbeen aan. Ook in grote middenklassers! De radio geeft een prima geluid, maar de bediening vereist enig studeren. Radio 2 stoort veel en ik krijg dit er niet uit. De koppeling met een iPod is ideaal. Ben er nog niet achter of ik ook de muziekmappen die ik heb aangemaakt kan selecteren. De op meerdere manieren wegklapbare stoelen zijn in de praktijk erg handig en worden veel gebruikt. De portiervergrendeling is onhandig: niet automatisch te vergrendelen bij wegrijden en indien handmatig vergrendeld, is het niet mogelijk om zonder eerst te ontgrendelen een portier van binnenuit open te maken. Een extra handeling dus. De airco doet het prima en de bediening is simpel. Wel raast de koelfan flink als de auto stil staat bij bijvoorbeeld een verkeerslicht. De armsteun in het deurpaneel is (te) klein en hard.
Uitrusting: zoals eerder gezegd, op langere ritten mis ik de cruise control echt. En na het verschijnen van een test in de Kampioen over ‘take me home foam’ was ik ook niet meer gerust op deze techniek en heb ik een thuisbrengwiel aangeschaft. Origineel Honda. Kostte in NL E 360 (montage op velg apart berekend) en in Duitsland E 245 all-in. Wordt als set geleverd met een volumineuze plastic houder, maar die heb ik niet gebruikt (zo houd ik nog wat ruimte over onder de dekplaat). Maar de prijs van dit wiel komt toch wel weer bij de al niet te lage aanschafprijs van de auto!
Lading: de Jazz heeft op papier niet zo heel veel vrije kilo's laadvermogen over. Minder dan de Clio van mijn vrouw! Ook mogen de rugleuningen van de achterbank indien neergeklapt maar zeer beperkt belast worden. Voor mij relevant, omdat ik nogal eens met dozen drukwerk rijd. Dat is dus oppassen. Met een dergelijke belading rijd de auto een stuk onzekerder, zwabberiger.
Bij mijn volgende en laatste update probeer ik een antwoord te geven op de vraag die ik mij zelf wil stellen: vind ik de Jazz voldoende comfort en kostenbesparing bieden om de switch vanaf de C5 te rechtvaardigen, of is een C5 zijn hogere kosten waard vanwege ruimte en comfort? Mensen die alleen in compacte auto’s geinteresseerd zijn zal dit een biet wezen, maar voor diegenen die hun portemonnee en het milieu een plezier willen doen door kleiner te gaan rijden is dit wellicht interessant.
Voorlopige conclusie
- 7.890 km
Dit is voorlopig het laatste deel van mijn bevindingen met deze auto en de aanleiding is een tiendaagse zomervakantie in Zuid-Frankrijk. Belading: 2 flinke personen, zware tent, koelkastje en wat verder voor zo'n vakantie nodig is. Achterstoelzittingen opgeklapt, zware tent op de bodem in het midden. Meteen een vergelijk met een andere auto. Niet de C5 (appels-peren) waar mijn vorige relaas om draaide, maar een vergelijk met de vorig jaar april aangeschafte Renault Clio 1.2 van mijn vrouw. Daar zijn we vorig jaar mee naar Italië gereden en met dezelfde bepakking. Ging er net zo goed in, dus ook zonder slimme achterbank en eigenlijk had ik van de Jazz een duidelijk ruimtevoordeel verwacht. Dat kwam er niet uit.
Verbruik: in deze vakantie met de Jazz voor 80% Autoroute gereden, keurig 130km/u. Verbruik (bij hoge temperaturen) zo rond de 1:16. Van de Clio geen cijfers van vorig jaar voorhanden.
Het gemiddeld verbruik sedert aanschaf is 1:16,3 of 6,15 ltr/100. Dit is dus niet het verbruik dat de (optimistische) boordcomputer aangeeft! (5,7) Valt me tegen.
Verder de volgende op-/aanmerkingen:
-De 1.4 motor komt op de snelweg goed mee, maar op bergtrajecten echt tekort. Neem een haarspeldbocht in z'n 2 en na de bocht kom je maar moeilijk weer op gang. Een snelle inhaalmanoeuvre op een provinciale weg zit er ook niet in. Daarentegen versnelt de auto op snelwegen best aardig, vermits het gas helemaal ingetrapt wordt.
-Sturen: ik geef dit een zes a zeven. Zie eerdere opmerkingen.
-Praktisch: de auto heeft eigenlijk geen bumpers. Dat wil zeggen, ze gaan helemaal op in de vorm van de carrosserie en zijn helemaal gespoten zonder enige protectie van strips of ander materiaal. De eerste kras zit er dus op (parkeergaragebetonrand: eigen schuld) en da's zo gebeurd. Door jezelf of een ander! Losse beschermstrips zijn tegen een forse prijs te koop, wat ik van de gekke vind
-Interieur: Koelvakje (werking): een zesje (een 9 voor dat in de C5); Airco: prima; -De auto zou veel bergvakjes hebben. Maar dat valt in de praktijk tegen, zeker als je de optionele middenarmsteun hebt laten aanbrengen. Dan vervallen een paar vakjes. Bovendien zit er geen ruimte onder de voorstoelen (tank). In het dagelijks gebruik is wat over blijft voldoende; -Materiaal: het plastic van het dashboard en de deurpanelen is gevoelig voor gebruikssporen. Deze zijn veelal wel weg te poetsen. De stof van de deurpanelen idem; -Hoofdsteunen: kunnen alleen in hoogte versteld worden en niet van het hoofd af of er naar toe. Mijn vrouw heeft hier last van.
-Deurvergrendeling: al eerder over geschreven. Went nog steeds niet.
-Comfort: het zitcomfort is minder dan in de C5. In de Jazz deze vakantie paar keer flinke rug- en beenpijn gehad. Maar als je lange ritten buiten beschouwing laat, dan zit je prima in de Jazz.
-Veercomfort: dit beschouw ik al het grootste minpunt en ik heb er spijt van dat ik de auto hierop voor aankoop niet intensiever op getest heb. Ooit kocht ik een nieuwe Kadett D. Binnen het jaar verkocht, omdat deze auto zo hard geveerd was dat je vullingen bij wijze van spreken uit je gebit trilden. De Jazz komt in de buurt. Echt heftig zijn de snelwegen van onze zuiderburen. Menigmaal kon ook de op zich goede voorstoel dit niet compenseren. Dat resulteerde in echt stevige klappen op mijn lijf. Maar ook overgangen van brugdelen op de weg maken dat je je schrap zet. Ik vind dit echt slecht voor een auto van deze tijd! Waardering: 4 (C5: 9), Clio: 7, C-Max: 7)
Conclusie (aangepast 8 juli 2009) : na bijna 8000km vind ik de Jazz in deze (!) uitvoering qua brandstofeconomie de verwachtingen niet waar maken en qua uitrusting, comfort en ruimte achter blijven bij diverse andere modellen/merken in dezelfde prijsklasse. Voor minder heb je bijvoorbeeld een Clio Estate en voor wat meer een Renault Scenic of een Ford C-Max (heb ik al twee keer op vakantie gehuurd: zit en rijdt prima, alleen jammer dat de benzinemotoren niet bepaald zuinig zijn). Zie voor overige aspecten mijn eerste deel van dit verslag.
Anders gezegd: de prijs/kwaliteitsverhouding beantwoordt niet aan mijn verwachtingen. Indien ik een 2200 Euro goedkopere Comfort-uitvoering had aangeschaft, was mijn oordeel iets gunstiger uitgevallen. De Elegance is naar mijn mening overpriced. Maar ja, da's marketing...
De Jazz zal op termijn van jaren ongetwijfeld technisch betrouwbaar zijn en een hoge restwaarde bieden. Alleen, in mijn geval is dat niet zo heel belangrijk omdat ik de auto zakelijk rijd en na 3 of 4 jaar inruil.
Dus: als ik de auto nu total-loss rijd, zou ik dan weer een Jazz bij de dealer halen? U zag het waarschijnlijk al aankomen: het antwoord is Nee en voor mij persoonlijk is de switch van C5 naar deze auto dan ook een veel grotere tegenvaller dan voorzien. Maar ook zonder de C5 als vergelijkingsmateriaal zijn er naar mijn mening completere en comfortabeler auto's in deze prijsklasse te vinden met een (bijna) gelijk benzineverbruik.
Reacties van anderen en een compactere conclusie
- 8.030 km
Allemaal hartelijk dank voor de reacties tot nog toe. Jammer dat sommigen met elkaar in de clinch raken over futiliteiten als spelfouten, maar goed. Ik voel de behoefte dit af te ronden met een compactere verklaring en conclusie en dit is 'm:
-Allereerst ben ik geenszins anti-Honda of anti-Japans. En ook niet bijster merkentrouw. In de 31 jaar dat ik nu auto rijd heb ik VW (kever, Golf I, Passat 1995), Opel (Kadett D), Toyota (Carina II 16V), Mitsubishi (Tredia), Daihatsu (Charade TD), Renault (21, Mazda 626 (2001: stug!) en Citroen (AX, C2, Xantia en 2x C5 II) gereden en behalve de kever en Daithatsu altijd nieuw. Verder vele huur-kilometers met Ford. Wel is het zo dat ik in de loop der jaren een voorkeur heb ontwikkeld voor Citroen en toch ook wel Renault (de 21 was een superfijne auto en rijdt nog steeds in grote getale en in kennelijk goede staat in Frankrijk rond);
-Comfort gaat voor mij boven dingen als wegligging en strak sturen. Een BMW zou ik nog niet cadeau willen krijgen (en als ik 'm wel zou krijgen dan direct inruilen voor een C6 ;-) )
-Het benzineverbruik lijkt in deze discussie over de (mijn) Jazz een kernpunt te zijn. Ik lees in de commentaren tussen de regels door (of direct) suggesties als dat ik wellicht niet goed meet, niet goed rijd, enz. Zelf denk ik dat het veel simpeler is: wij rijden vooral korte trajecten en samen + het toegevoegde reservewiel wegen we zo'n 220 kg. Een testrijder die 75kg weegt, geen reservewiel voert en altijd lange stukken rijdt komt zo denk ik op een heel ander verbruik dan wij;
-Treffend vind ik de reactie van Carbest op 7 juli. Hij is volgens zijn gegevens student en dat is ook te zien aan zijn compacte, puntige analyse, waarin hij goed mijn lange verhaal samenvat;
-The Bottom Line is voor mij dat deze stap van C5 naar Jazz te groot is geweest en dat de lagere kosten voor mij toch niet de andere (zowel objectieve als subjectieve) minpunten compenseren;
-Naast alle persoonlijke elementen die een review als dit (ver-)vormen blijven volgens mij de volgende harde aspecten over: 1) Dit model (de Elegance) van de Jazz heeft geen goede prijs/kwaliteitsverhouding; 2) Is hard geveerd en daardoor voor een bepaalde groep rijders geen comfortabele reisauto voor langere afstanden; 3) Ik had niet verwacht 1:20 te halen, maar wel 1:18. Het is dus tot nog toe 1:16 geworden en dat is slechter dan ik verwacht had;
-Ik rijd nog wel een paar jaar door met deze Jazz. Mochten zich nog belangrijke feiten voordoen (bijvoorbeeld een benzineverbruik dat zich gunstig ontwikkelt...) dan zal ik dat hier melden.
Bedankt voor het lezen en reageren!
Ja hoor: prijs omlaag...
- 16.000 km
Zoals u heeft kunnen lezen in mijn review, vond en vind ik de prijs/kwaliteitverhouding van de Jazz Elegance niet goed. Anders gezegd: naar mijn smaak is dit model te duur voor wat hij biedt.
Gisteren gekeken op de website van Honda. Zag dat er nu een model in de range er tussen gezet is, onder de Elegance. Is genaamd de 1.4 Style Mode comfort, kost E 19.300 en de Elegance nog steeds E 21.500. Nieuwe kopers gefeliciteerd: u heeft nu de Elegance zonder stoelverwarming (maar verder helemaal gelijk!) voor E 2.200 minder. Zo worden dus vroege kopers van een nieuw model beloond... (maar de auto is nu naar mijn smaak redelijk geprijsd in verhouding tot het gebodene). En die stoelverwarming? Die zal niemand missen, denk ik.
Servicebeurt en Winterervaringen
- 18.000 km
Ik ben even gestopt met het meten van het brandstofverbruik. De boordcomputer geeft echter al geruime tijd 5,9 aan, dus met de bekende afwijking zal de werkelijke waarde rond de 6,2 liggen, wat voor de huidige lage temperaturen volgens mij niet slecht is.
De auto is inmiddels voor een servicebeurt bij de dealer geweest, omdat de boordcomputer hierom begon te vragen (ca. 16.500km). Kosten E 248,43 incl. BTW. Niet weinig voor drie kwartier werk en wat vloeistoffen. De computer in nu zo ingesteld dat er nu 1x per jaar om een 'beurt' gevraagd wordt. Dealer gevraagd naar a) de soms typische werking van het rempedaal en b) een oplossing voor het harde veergedrag. Dat van het rempedaal was zeker bekend, maar er is niets aan te doen. Vering idem. Dacht ik al.
Dan over het rijden in de winter en de automatische climate control. Deze moet vrij hoog ingesteld worden wil het een beetje warm worden. Maar mede door de niet geweldige spreiding van de warmte, vind ik het nooit echt comfortabel worden. Heb ook al op handbediening zitten veranderen, maar dat leid ook niet tot een bevredigend resultaat. De airco presteert matig: tot en met 2 personen in de auto gaat net (dan begint de bovenzijde van de voorruit al over 20cm te beslaan), maar met 3 personen of meer kan de boel niet meer goed ontwasemd worden en gaan ook de zijruiten beslaan. Wegrijden met koude auto en beslagen ruiten: de auto moet eerst stilstaand een minuut of 4-5 enigszins op temperatuur komen. Pas dan begint de snelle ontwasemingsstand effect te sorteren. Onze Clio doet dit een stuk sneller, mijn vorige auto -de C5- deed het zeer veel sneller.
De standaard ('energie-zuinige') autobanden van Michelin doen het met sneeuw en gladheid prima. Niet zo goed als winterbanden natuurlijk, maar echt verrassend goed.
Ruim een jaar verder
- 30.000 km
Een update na ruim een jaar Jazz-gebruik.
Brandstofverbruik blijft rond de 5,8l/100 volgens boordcomputer, in werkelijkheid circa 6,1.
Deze zomer 2x 5,3 gereden op lang traject vanuit Eifel naar NL (veel heuvel af en windstil weer).
Als pluspunten beschouw ik nu de volgende aspecten:
-net brandstofverbruik
-handige achterbank (de 'bioscoopstoel'-optie wordt in de praktijk vaak gebruikt voor het vervoer van onhandige of zware dingen)
De minpunten blijven voor mij:
-harde vering (in mijn beleving knal-hard, maar dat komt door jarenlang Frans rijden...)
-hierdoor en door het feit dat het interieur niet geschikt is voor mensen langer dan 1,90 (stoelpositie, zicht op instrumenten, kleine, harde, lage armsteunen), is de comfort-beleving matig
-gemis cruise-control (had er op dit uitvoeringsniveau en bij deze prijs op moeten zitten)
Mijn persoonlijke conclusie: niet voor herhaling vatbaar. Kandidaat-kopers die deze auto overwegen voor lange ritten of die uit een Frans merk komen, doen er verstandig aan een LANGE proefrit te maken. Overigens heb ik recent een proefrit gemaakt in een VW Golf en was verbaasd door het comfort dat ik daar in ervoer. Bovendien voelde na deze proefrit de Jazz als een doosje. Ja ik weet het: appels en peren...
Nog geen twee jaar oud: dure beurt
- 38.800 km
In een van mijn vorige berichten meldde ik dat de Honda-dealer de waarschuwing voor de onderhoudsbeurt (die erg vroeg gegeven werd) zou uitschakelen. Niet dus. Al vanaf zo'n 34.000km werd weer gevraagd om een servicebeurt. Dat was najaar 2010. Nu de beurt laten uitvoeren, ook om geen problemen met de garantie te krijgen (in een herinneringsemail van de dealer werd daar al fijntjes op gewezen).
Wij brengen onze auto's altijd weg met de instructie 'bellen als er iets uitgevoerd moet worden dat niet bij een standaard beurt hoort'. Welnu, deze keer 2x op een dag gebeld. Twee dingen niet laten uitvoeren: vervangen wisserbladen voor en achter ('ze strepen enigszins meneer': nou, dat valt erg mee) en het toevoegen van een benzinereiniger of zoiets aan de tank (daar zou m'n motor mooi schoon van worden: lijkt me flauwekul). Maar wel werd gemeld dat m'n achterremmen ongelijk gesleten waren en dat een van de schijven 'afgedraaid' moest worden. Ook de remblokken achter moesten vervangen worden. Dat vind ik toch niet echt bij de reputatie van Honda (technische degelijkheid) passen. Enfin, de rekening was niet mals: inclusief ook nog een nieuw aircofilter E 660 incl BTW.
Inmiddels serieus aan het kijken naar een vervanger voor waarschijnlijk dit najaar. Gereden met de (uitlopende) Mercedes B, die met flinke korting over de toonbank gaat. Mooi ruim van binnen, mooie materialen, maar een rijgedrag dat me niet echt bekoren kon. Ondermeer maakt deze B een 'sprongetje' als hij in een iets sneller genomen bocht een oneffenheid in de weg tegen komt. Voelt niet fijn. Verder een wat vaag gevoel in de besturing. Toch nog maar even verder kijken.
Gek genoeg blijf ik de Jazz nog steeds een mooie auto vinden. Maar voor mij toch te klein en o die verdraaide keiharde vering. Zou dat nu niet met een paar goede schokbrekers of zo verbeterd kunnen worden?
Jazz-avontuur eindigt voor mij hier
- 42.000 km
Knoop doorgehakt en andere auto gekocht. De Jazz is niet ingeruild (te jong), maar volgt nu de oudere Clio van mijn vrouw op. Zij rijdt voorlopig met de Jazz door. Auto's zijn voor haar een non-issue en de door mij ervaren minpunten van de Jazz (of welke andere auto dan ook) hebben voor haar geen betekenis. Als het maar rijdt.
De opvolger is de Mercedes B 160 geworden. Deze is uitlopend en te koop met leuke extra's voor een interessante prijs. Ik zal hier ook een review van openen. Met dank voor het volgen en alle feedback op de Jazz!
Nog steeds bij ons in gebruik
- 50.000 km
De Jazz wordt nog steeds door mijn vrouw gereden. Het blijkt een uiterst betrouwbare auto te zijn. Vorig jaar alleen de accu moeten vervangen. En bij de volgende beurt zijn voor het eerst de remschijven aan vervanging toe. De auto wordt -na het verstrijken van de garantietermijn- nog steeds in Duitsland geserviced. Dat scheelt flink en naar mijn mening zijn Nederlandse Honda-garages gewoon veel te duur.
Inmiddels rijdt van de Jazz de nieuwe modelserie rond. Maar eigenlijk vind ik het model dat wij hebben mooier, zowel ten opzichte van het model ervoor als dus het model dat er nu is.
Verder geen bijzonderheden en mijn vrouw kennende denk ik dat onze Jazz nog wel even bij ons blijft!
- Betrouwbaarheid
- Prestaties
- Comfort
- Kosten
- Zou u weer een auto van dit merk kopen? nee
Beoordeel deze review
Geef uw mening over schrijfstijl en bruikbaarheid. Bij tenminste vijf binnengekomen waarderingen zal de gemiddelde beoordeling getoond worden.