Honda HR-V 1.5 Elegance (2018)

autoreview

Honda HR-V 1.5 Elegance (2018)
Honda HR-V 1.5 Elegance (2018)Honda HR-V 1.5 Elegance (2018)Honda HR-V 1.5 Elegance (2018)Honda HR-V 1.5 Elegance (2018)Honda HR-V 1.5 Elegance (2018)Honda HR-V 1.5 Elegance (2018)

Signalement

UitvoeringHR-V 1.5 Elegance
Versnellingen1, Automaat
Bouwjaar2018
Jaar van aanschaf2020
KM-stand bij aanschaf32.406 km
KM-stand laatst54.923 km
Lezerswaardering: 81%Keuze van de redactie
Disclaimer MyReview

De beschrijvingen en reacties in de rubriek Myreview Auto zijn gebaseerd op persoonlijke meningen en ervaringen van gebruikers. DPG Media probeert de authenticiteit van deze persoonlijke meningen en ervaringen zo goed mogelijk in te schatten, maar kan niet verantwoordelijk worden gehouden voor de inhoud of de gevolgen van deze meningen en ervaringen. In Myreview Auto zullen zowel goede als slechte ervaringen worden geplaatst. DPG Media betaalt geen vergoeding voor de ervaringen of laat deze op een andere manier beïnvloeden. De redactie kan uitingen die niet voldoen aan de gedragsregels of onrechtmatig zijn te allen tijde aanpassen of verwijderen.

Het is niet toegestaan zonder toestemming van DPG Media de informatie van Myreview Auto te gebruiken voor of te verspreiden via andere media.

Eerste indrukken

  • 38.596 km

Inleiding:
Na een uitstapje van 3 jaar bij Lexus, ben ik weer bij een Honda uitgekomen. De Lexus CT200H was een prima auto, zuinig en betrouwbaar, maar de praktische binnenruimte toch wat beperkt. Door de coronacrisis is het aantal kilometers wat ik rij fors minder geworden omdat ik veel meer thuis werk dan op kantoor. Hoe lang dit gaat duren weet eigenlijk niemand, maar ik verwacht ook structureel minder kilometers te gaan rijden. De factor brandstofverbruik woog bij de aanschaf van een andere auto een stuk minder zwaar. De vaste lasten gaan door de aanschaf van de HR V wel een stuk omlaag. Het gewicht van de auto is 1220 kg en dat is 165 kg lichter dan de Lexus. Minder wegenbelasting, maar ook een lagere verzekeringspremie. Bij elkaar zo’n € 250,- minder vaste lasten per jaar.
Na wat rondgekeken te hebben kwam ik deze HR V tegen bij een Subaru-dealer. Het is een Elegance uitvoering met een aantal extra’s:
- 17 inch velgen i.p.v. de standaard 16 inch velgen.
- Ingebouwde navigatie.
- Trekhaak.
- RVS beschermlijst voor de kofferbak.
- Kofferbakbeschermmat met opbergelementen.

Ten opzichte van de Lexus heeft de Honda een aantal systemen die nieuw zijn voor mij:
- CTBA / Stad-Noodremassistentie. Dit systeem werkt d.m.v. een lasersensor en is actief bij snelheden tussen de 5 en 32 kilometer per uur. Het geeft in eerste instantie een signaal en kan zelfstandig remmen als een botsing dreigt.
- FCW / Waarschuwing frontale botsing. Dit systeem werkt d.m.v. een camera en is actief bij snelheden vanaf 15 km per uur. Het geeft alleen een waarschuwing en remt niet zelfstandig. Je kunt zelf de afstanden instellen wanneer je een waarschuwing wilt ontvangen.
- TSR / Verkeersbordenherkenning. Werkt d.m.v. een camera een geeft maximaal 2 borden tegelijk weer in de display naast de snelheidsmeter. In de praktijk kun je niet 100% op het systeem vertrouwen. Op de snelwegen heb je b.v. 2 snelheden afhankelijk of je er vóór of na 19.00 uur rijdt. Ook door het oerwoud van borden langs onze wegen raakt het systeem in de war, net zoals mensen hiervan in war kunnen raken.
- ISA / Intelligente snelheidsbegrenzer. Is een aanvulling op de cruise-control en werkt samen met de TSR. De cruise-control zal automatisch de maximale snelheid van verkeersborden aanhouden die door de TSR zijn herkent. Je kunt overigens ook handmatig een maximale snelheid instellen. In de praktijk gebruik ik het systeem niet, de gewone cruise-controle werkt makkelijker.
- LDW / Rijbaanassistentie. Werkt d.m.v. een camera boven snelheden boven de 72 km per uur. Geeft een waarschuwing bij overschrijving van de wegbelijning, maar grijpt niet zelfstandig in. Je kunt het systeem ook makkelijk met een knop uitschakelen.
- Electrische parkeerrem met brake hold. In plaats van een handel zet je de auto op de parkeerrem met een knopje op het middenconsole. Met een 2e knopje activeer je de brake hold. Je hoeft dan de rem niet ingedrukt te houden als je stil staat. Als je gas geeft, gaat hij automatisch van de rem af.
- DAB radio. Werkt prima in het gebied waar ik meestal in rij.
- Bandenspanning waarschuwing. Er zitten geen sensors in de banden die de bandenspanning controleren, maar het systeem controleert de spanning d.m.v. de afrolomvang van de banden. Bij een lege band wijzigt de afrolomvang van de band en zal het systeem dit signaleren.
- Ingebouwde navigatie. Is van Garmin en is makkelijk in de bediening. De eerste 5 jaar zit er een gratis kaartupdate bij.
- Grootlichtassistent. Schakelt automatisch over naar grootlicht en weer terug als er een tegenligger wordt gezien door de camera in de voorruit.
- Je kunt met de afstandbediening niet alleen de portieren vergrendelen/ ontgrendelen. Door 2 keer achter elkaar te drukken kun je de buitenspiegels inklappen en de ruiten dichtdoen. Andersom kun je ze ook weer uitklappen en opendoen.

Wat ik in de Honda niet meer heb ten opzichte van de Lexus:
- Keyless entry/start. Eventjes wennen, maar ik mis het niet. De beveiliging van de keyless entry schijnt trouwens nogal twijfelachtig te zijn.
- Achteruitrijcamera. Bij de Lexus zat een klein schermpje in de achteruitkijkspiegel. Was soms handig. De Honda heeft voor en achter parkeersensoren met ook nog een vermelding op het multimediascherm.
- Alcantara bekleding. Alcantarastof is in de zomer koel en in de winter behaaglijk. De HR V heeft gewone stof als stoelbekleding. De Honda heeft stoelverwarming, de Lexus niet.
- Instapverlichting en verlichting van de voetenruimte voorin. Leuk, maar niet echt nodig.
- Automatisch dimmende binnenspiegel. Ik moet nu even het hendeltje onderaan de spiegel naar achteren doen, niet echt een probleem.

Comfort:
Voor mij heeft comfort met verschillende zaken te maken:
- Zitpositie. Dit is natuurlijk een persoonlijke zaak. Zelf vind ik zitpositie erg fijn in de HR V. De stoelen zijn voldoende groot, zijn wat aan de zachte kant. Ze zijn voldoende verstelbaar. De meeste mensen zullen een fijne zitpositie in deze auto kunnen vinden. Na 2 of 3 keer verstellen stond de stoel voor mij prima en heb hem daarna niet meer versteld.
- Vering en demping. De auto heeft een lange veerweg met een soepele demping die prima bij de auto past.
- Bedieningsgemak. Alles zit op de juiste plek waar je het verwacht. Het enige minpunt vind het paneel voor de klimaatregeling. Deze werkt met een aanraakscherm. Daardoor moet je steeds kijken wat je doet. Een systeem met draaiknoppen of drukknoppen werkt fijner.
- Rammeltjes, kraakjes. Het interieur zit prima in elkaar, er zijn nauwelijks rammeltjes of kraakjes te horen.
- Geluidsniveau. Het geluid van wind en banden is prima gedempt. Alleen het motorgeluid is wat minder gedempt. Ook buiten de auto is het geluid van de motor goed hoorbaar bij stationair draaien. Niet dat het storend is, maar dit kan Honda echt wel beter. Bij onze Honda Jazz 1.2 moet je goed luisteren of de motor nu aan of uit is bij stationair draaien.
- Niet hoeven schakelen. De CVT regelt alles automatisch. Een CVT is eigenlijk geen automaat, want hij schakelt niet, maar is 1 oneindige versnelling. Voor bepaalde mensen werkt een CVT niet omdat men op dezelfde manier gas wil geven als in een schakelauto. Dat is juist niet de bedoeling. Andere mensen zijn er weer heel enthousiast over. Zelf vind ik de CVT erg comfortabel in het stadsverkeer en in de file. Bij conventionele automaten heb je in het fileverkeer dat de automaat steeds heen en weer schakelt tussen de versnellingen. Bij een CVT heb je dat niet.
De HR V is in principe een gemiddeld comfortabele auto. Hij had nog comfortabeler kunnen zijn met een verfijnde, stillere motor.

Praktische bruikbaarheid:
De HR V is net als de Jazz voorzien van Magic Seats. De zitting van de achterbank kan worden opgeklapt waardoor er in de hoogte een enorme laadruimte ontstaat. De leuning van de achterbank kun je in 2 standen zetten. De gewone kofferruimte is meer dan voldoende. De auto heeft 3 12V stroompunten, 2 USB aansluitingen, 1 HDMI aansluiting. Puntje van kritiek: de opbergvakken in de portieren zijn wat krap.

Prestaties:
De HR V is voorzien van een VTEC motor. Dit betekent bij lage toerentallen (tot 3000 toeren) relatief weinig koppel. In het stadsverkeer is dit voldoende en verbruikt de motor relatief weinig brandstof. Wil je meer opschieten of invoegen op de snelweg, dan kun je de motor het beste tussen de 3000 en 4000 toeren houden. Met de CVT kun je dit prima regelen. Ik heb het idee dat er ergens een dood punt zit in de motor rond de 3000 toeren. Er zit dan een bepaalde weerstand in het gaspedaal waar je even doorheen moet duwen. De motor wordt dan wel rumoeriger, maar dit is geen vervelend geluid. De HR V is geen snelle auto met deze motor, maar je hebt niet het idee dat je iets tekort komt. Het verbruik komt tot nu toe uit rond de 1:16. Voor een niet-hybride auto een prima waarde lijkt mij. Ik heb iemand gesproken die eerst een HR V diesel had en zeer te spreken was over de dieselmotor. Doordat hij minder kilometers was gaan rijden, had hij de diesel ingeruild voor een nieuwe HR V met benzinemotor en handbak. Deze viel erg tegen omdat hij veel meer moest schakelen in de benzine-uitvoering. De CVT past denk ik veel beter bij de benzine-uitvoering omdat je het toerental en koppel van de motor dan veel beter kunt regelen.

Betrouwbaarheid:
Tot nu toe heb ik geen reparaties gehad. Wel een paar vreemde dingetjes:
- Op een warme dag (boven de 30 graden) raakten de parkeersensors in de war. Ze gingen al piepen toen ik nog 3 meter van de muur was. Bij andere auto’s met parkeersensors heb ik dat nooit gehad. Ik heb het 1 keer gehad en daarna niet meer.
- Het multimediasysteem heeft zich 1 keer gereset. Het was toen ook warm weer, misschien heeft het daar mee te maken. Na opnieuw opstarten werkte alles weer normaal.
- De lak is wat gevoelig voor steenslag. Op de motorkap wil ik nog een paar plekjes bij laten werken.

Kosten:
2020 Aanschaf 2e hands winterbandenset: € 405,-
2021 km stand 38.596 Kleine beurt incl. update navigatie: € 276,-
2021 1e APK: € 37,-
2022 1 winterband vervangen € 223,-
2022 km stand 47.041 Grote beurt € 599,-
2022 2 zomerbanden vervangen € 315,-
2022 Steenslagschade bijgewerkt € 150,-
2022 Set nieuwe ruitenwisserbladen € 49,-

Conclusie:
Zoek je een praktische en comfortabele auto, dan is de HR V het overwegen waard. Als je geen sportprestaties verwacht, dan heb je er een betrouwbare en zuinige auto aan.

Vakantie en eerste APK

  • 42.658 km

Er zijn niet zoveel kilometers bij gekomen sinds de laatste review. Door de coronamaatregelen heb ik veel thuisgewerkt het afgelopen jaar. Wel heb ik 2 korte vakanties gehad in Nederland en 1 langere vakantie in Duitsland. Naar Duitsland bleek hoe praktisch de HR V eigenlijk is. Ik gebruik dan de zogenaamde "magic seats"van de auto. Je kunt de zittingen van de achterbank opklappen waardoor je een 2e bagageruimte hebt. Al onze vakantiespullen pasten dan ook moeiteloos in de auto. Het was even afwachten hoe de auto zich in het heuvellandschap van de Eiffel zou gedragen. Dat viel allezins mee, zolang je het motortje op toeren houdt kan hij de heuvels makkelijk aan. Ook op de Duitse autobahn kan de auto prima meekomen.
Ook over het benzineverbruik ben ik tevreden, ruim 1:16. Het is niet zo zuinig als een hybride, maar voor de dit formaat auto prima. Voor de vakantie heb ik de eerste kleine beurt uit laten voeren bij de Hondadealer. Geen bijzonderheden en voor een bedrag van € 276,-. Tijdens de beurt de navigatiekaarten laten updaten. Dit is gratis gedurende de eerste 5 jaar. In de december de eerste APK laten uitvoeren voor € 37,-.
De enige storing het afgelopen jaar was het navigatiesysteem. Tijdens het rijden bleef de navigatiecursor op een gegeven moment op dezelfde plaats hangen. De oplossing is een harde reset van het systeem. Dus stoppen, het contact uit, contact aan en de powerknop van de navigatiesyteem ingedrukt houden.

Omgekeerde afschrijving en kosten

  • 54.923 km

In 2022 hebben we onze 2e auto, een Honda Jazz 1.2 van 2011, verkocht. Deze werd hoofdzakelijk door mijn vrouw gebruikt en doordat zij stopte met werken werd deze auto overbodig. Er is wel een elektrische fiets voor in de plaats gekomen en doordat ik sinds de coronacrisis structureel meer thuis ben gaan werken, is het goed mogelijk om alles met 1 auto te doen. De HR V maakt nu wel veel meer korte ritjes en daardoor is het verbruik in 2022 wel wat gestegen tot net geen 1:16. In 2022 zijn er meer kilometers gemaakt met de auto en het is de bedoeling dat we in 2023 ook meer vakantiekilometers gaan maken.

In 2022 heeft de HR V een grote beurt gehad waarvoor we € 599,- mochten aantikken. Hiervoor zijn alle filters vervangen, dus oliefilter, luchtfilter en interieurfilter. Ook zijn diverse vloeistoffen vervangen zoals de motorolie, remolie en transmissieolie. De transmissieolie maakt het duur en kost € 100,-. Het is wel essentieel voor de CVT en moet iedere 2 jaar of 40.000 km gebeuren. Verder heb ik voor € 150,- de steenslagschade op de motorkap laten bijwerken. Omdat er een grote schroef in 1 van de winterbanden zat, is deze band voor € 223,- vervangen (Michelin Alphin 5). Van de zomerbanden waren de voorbanden aan vervanging toe. De Michelin Primacy 3 zijn vervangen door Michelin Primacy 4 voor € 315,-. Voor de winter heb ik ook nog de ruitenwisserbladen vervangen voor € 49,- (Bosch Aerotwin). Al met al was 2022 een duur jaar.

Aan de andere kant: in 2022 had ik geen afschrijving. Om te bepalen hoeveel ik in een jaar voor afschrijving moet reserveren, kijk ik altijd naar de ANWB inruilwaarde. Tussen december 2021 en december 2022 is mijn auto per saldo € 100,- meer waard geworden. Zolang ik auto rij (40 jaar) , heb ik dat nog nooit meegemaakt dat ik een negatieve afschrijving moest toepassen. Voor 2023 verwacht ik dat de afschrijving weer gaat normaliseren. Wat de andere kosten betreft staat er alleen een kleine beurt en de 2e APK op het programma.

De auto bevalt nog steeds goed en ook mijn vrouw is er tevreden mee ondanks dat haar Jazz de deur uit is. Wat mij opvalt is dat de stoelverwarming supersnel opwarmt. In stand 1 hoef je deze maximaal 5 minuten aan te laten staan, in stand 2 wordt zowat geroosterd.

4,8
  • Betrouwbaarheid
    5
  • Prestaties
    4
  • Comfort
    5
  • Kosten
    5
  • Zou u weer een auto van dit merk kopen? ja

PRIVATE LEASE Honda HR-V

Gerelateerde forum topics

Lezersreacties (9)

Reageren

Maak melding van misbruik

Let op! Deze functie is niet bedoeld om zelf een commentaar toe te voegen. Optioneel kun je er een opmerking bij plaatsen.

Er is iets mis gegaan. Probeer het later nog eens of e-mail ons.

Reactie verwijderen

Weet je het zeker dat je dit bericht wilt verwijderen?

Er is iets mis gegaan. Probeer het later nog eens