Honda Civic 2.2i-CTDi Executive (2006)

Honda Civic 2.2i-CTDi Executive (2006)

UitvoeringCivic 2.2i-CTDi Executive
Bouwjaar2006
Jaar van aanschaf2006

Na een viertal Honda’s (Civic iGT (’86), Civic ESI (’93), CRX DelSol (’94), Accord (’98)) en een uitstapje naar een ’vreemd’ merk (Subaru WRX), is dit mijn vijfde Honda. Bij dit aantal is niet meegerekend de Honda’s waar mijn vrouw in reed/rijdt, onze Honda motorfietsen en de grasmaaier! Je kunt dus wel zeggen dat we nogal Honda-minded zijn. Deze Honda is van juli 2006 en heb ik sinds november 2006 in bezit. De eerste eigenaar had er zo’n 10.000 km in gestuurd en besloot toen om toch maar een BMW te kopen... Na eerdere proefritten bij de introductie in een diesel en in een benzine-uitvoering (1.8), liet ik me de kans om deze diesel te kopen niet voorbij gaan. De eerste eigenaar was niet zuinig geweest bij het aanstrepen van de optie-lijst. Dat betekent dat er naast de ’gewone’ zaken die op een Executive zitten zoals het panorama-dak, climate control, verwarmde voorstoelen, xenon-verlichting, ook nog leren bekleding, DVD-navigatie met bluetooth en een achteruit-rij camera op zitten. Zelf heb ik nog de alternatieve lederen pookknop besteld, een afneembare trekhaak laten monteren en de zonneschermen achterin gekocht om de kids uit de zon te houden bij zonnig weer. Je mag dus wel zeggen dat het hier om een complete uitvoering gaat.

De overstap van de Subaru naar de Civic was behoorlijk groot. De Subaru beschikte over ruim 250PK en was razendsnel. Toch constateer ik in het dagelijks gebruik dat de Civic eigenlijk bijna net zo snel is (als je dat wilt), alleen is de bijkomende beleving een stuk minder heftig. Waar de Civic bijzonder ruim in de spullen zit, daar was de Subaru een basic rij-ijzer: met handbediende airco en een spoiler was de optie-lijst erg kort.

Een ander aangenaam verschil is het brandstofverbruik. Waar ik met de Subaru gemiddelden tussen de 1:6.5 (15L/100km) en 1:10 scoorde, daar neemt de Civic genoegen met gemiddeld 5.7L/100km (1:17). Hierbij valt de topsnelheid van de Civic met een score van 219km/u zeker niet tegen (vlakke weg, lichte zijwind). Zelfs bij dit soort snelheden op de Duitse Autobahn blijft het verbruik binnen zeer acceptabele grenzen (max. 7L/100km). Als ’t nog harder moet dan stap ik wel op ’t speeltje wat met de auto op de foto staat...

Als ik zelf een kleur had kunnen kiezen dan was ik waarschijnlijk voor een rode auto gegaan. Het contrast van het panoramadak met de rode lak vind ik mooi staan en bovendien zie je op de zwarte lak werkelijk elk vuiltje. De keuze is dus of je er niet aan storen of regelmatig wassen.

-- Update 13-08-2008 --

Gelukkig is de onze zwart. Een buurman van een paar huizen verderop heeft een paar maanden geleden een Type R gekocht, een rode. Moet zeggen dat rood ook een Type R erg goed staat.

Over het rijden in de Civic zijn we nog steeds erg te spreken. Het is een bijzonder confortabele auto die vooral op de snelweg tot zijn recht komt. Het verbruik is inmiddels gedaald tot ongeveer 5.2L/100km, ofwel 1:19. Dit met een redelijk sportieve rijstijl waarbij de maximum snelheden overal worden aangehouden (dus geen slakkegangetje van 95km/u op de snelweg). Wel worden de regels van het zogenaamde nieuwe rijden in acht genomen, dus snel overschakelen naar een volgende versnelling. In de stad maken we zoveeel mogelijk gebruik van de fiets, dat komt ook het gemiddelde verbruik van de auto ten goede.
Een aspect van de auto dat ons eerder niet zo was opgevallen, maar inmiddels wel is dat de auto redelijk hard geveerd/gedempt is. Op de meeste wegen is dat echter geen enkel probleem, maar op wat minder goede wegen zoals die met klinkers of slecht asfalt wordt duidelijk dat dit niet bepaald het meest geschikte wegdek is voor de Civic. Daar had de Subaru duidelijk minder moeite mee. Conclusie: de Civic is meer een circuit-auto dan een rallyauto?

Ik moet bekennen dat deze Honda de ’slechtste’ is die ik totnogtoe heb gehad. Dit gezegd hebbende wil ik meteen zeggen dat alles relatief is en dat er met de kleine onvolkomenheden prima te leven is. -- Update 13-08-2008 -- de meest recente problemen hebben niet bijgedragen aan het vertrouwen in Honda, maar het krediet dat Honda bij ons heeft opgebouwd in de vele jaren Honda voor deze Civic is nog steeds voldoende. -- Dat de Civic in de Autoweek tevredenheidstrofee op plaats 11 staat en de Jazz (waar mijn vrouw in rijdt) op 1, kan ik echter volledig onderschrijven. De Jazz is werkelijk briljant!

De kleine euvels:
- tankklepje opent niet goed, na melding bij de dealer (Honda Wesselink, al veel geroemd en ook dit onderschrijf ik) opgelost door montage van een nieuw klepje onder garantie.
- veiligheidsgordel van de bestuurder klikt niet altijd in 1 keer vast. Dit doet zich voornamelijk voor bij koud weer. Naar de dealer rijden en demonstreren heeft dus geen zin, dan is de auto warm en het probleem opgelost.
- krakende schokdempers achter bij wegrijden / koud weer, dit is met 10m rijden opgelost
- accu kapot, na 2 weken stilstaan was de accu volledig leeg en niet meer op te laden. Via een collega Honda-servicepunt een nieuwe accu ontvangen onder garantie.

-- Update 13-08-2008 --

Het vergrendelingsmechanisme van de bestuurdergordel is inmiddels onder garantie vervangen. Het probleem met het vastklikken van de gordel heeft zich niet weer voorgedaan.
Afgelopen winter deed zich een nieuw probleem voor. Na het eerste stukje rijden in de ochtend, gedurende de eerste stop bij een kruispunt of bij het stoplicht (na 500m ongeveer) viel tot 3 keer toe de stuurbekrachtiging uit. Dit heeft zich over een periode van 2 maanden afgespeeld, dus het was zelden dat het optrad, maar desalniettemin vervelend. De auto was dan nog wel te rijden, maar het sturen ging erg zwaar. De auto van contact af zetten en opnieuw starten loste het probleem op. Ook dit probleem is weer keurig opgelost. Uiteindelijk is er ergens een printplaat vervangen waar waarschijnlijk een breuk in heeft gezeten.
De Civic viel eveneens in de prijzen met de terugroep actie voor de handrem, waar bij een aantal exemplaren was geconstateerd dat die spontaan ontgrendelde. Dit hadden wij nog niet gemerkt, maar als we toch bezig zijn...