Honda Civic 1.8i-VTEC Executive (2007)
Uitvoering | Civic 1.8i-VTEC Executive |
Versnellingen | 6, Semi Automaat |
Bouwjaar | 2007 |
Jaar van aanschaf | 2015 |
Straaljager met 5 zitplaatsen
Sinds April rij ik met mijn huidige wagen, een rode Honda Civic 5 deurs 1.8 i-vtec. Dit als opvolger van mijn vorige Honda, een grijze Civic 5 deurs 1.4 i uit 1997. Wegens erg positieve ervaring met die wagen, wou ik absoluut opnieuw een Honda. Ik heb een tijdje zitten twijfelen om een oude Honda Prelude 2.0 VTEC uit de vroege jaren 1990 aan te schaffen, maar wegens de hoge leeftijd van die wagens en de betrekkelijk vele kilometers die ik afleg, had ik uiteindelijk toch besloten voor een wat jongere wagen uit te kijken.
Deze Honda Civic uit 2007 is uiteindelijk het ultieme compromis.Vooral ook omdat de vorige eigenaar er heel wat aan gedaan heeft de wagen er als een type R te doen uitzien. Hij heeft de standaard glazen grill voor het zwarte rooster van de Type r vervangen, maar ook de lage bumpers, sideskirts en spoiler van de type R (GP pack uitvoering geloof ik) gemonteerd. Erg fraai allemaal dus.
De uitrusting van de wagen is indrukwekkend: 17'' velgen, mistlichten, xenon koplampen, lederen interieur, cruise control, automatische airco met dubbele zone, verwarmde zetels, glazen panoramisch dak, verduisterde achterruiten en een ingebouwd gps/audio systeem met tweeters.
Wat ik wel gek vind, is dat de achterste parkeersensors ontbreken, hoewel die volgens de folder er zouden moeten opzitten. Misschien omdat dit een wagen uit het eerste productiejaar is en die pas achteraf in de standaarduitrusting zijn opgenomen? Wel heeft de vorige eigenaar een achterruitrijcamera gelinkt aan het scherm van het gps systeem gemonteerd, wat noodzakelijk is bij het krap inparkeren wat de wagen is bedrieglijk groot en het zicht naar achteren is ondermaats.
Na bijna 10 000 km rijervaring ben ik erg enthousiast over de wagen en de lijst met sterktes is lang:
+ Uitstekende stoelen die veel steun geven.
+ goede geluidskwaliteit van de stereo
+ zeer aangename, levendige motor (je moet hem in toeren houden, maar daar hou ik van)
+ In relatie tot mijn rijstijl betrekkelijk zuinig (de beloofde 6,5 liter per 100km is niet te behalen, maar met mijn sportieve rijstijl mag ik met gemiddeld 8l/100km niet klagen)
+ Zeer ruim en praktisch: veel beenruimte achterin en grote bruikbare koffer.
+ Goede ruitenwissers die de ramen makkelijk schoon houden.
+ Zeer fraaie cockpit, alsof je in een straaljager zit!
+ Groot handschoenenkastje
+ Rijplezier!!!! De wagen stuurt zeer scherp en sportief de bochten in en de ophanging is lekker hard geveerd en laat veel communicatie met het wegdek toe.
+ Erg goede remmen met abs en vsa geven een heel veilig gevoel.
+ Grote zijspiegels.
+ Het allergrootste pluspunt: de looks van de wagen! Toen ik hem pas had hebben mensen me gecomplimenteerd met de 'mooie sportcoupe' die ik gekocht had! Hij oogt gewoon niet als een 5 deurs hatchback! Bovendien vermoed ik dat dit model er over 10 jaar nog als nieuw zal uitzien!
Toch zijn er ook een paar minpuntjes:
- De spiegels kan je wel elektrisch inklappen, maar slechts vanbinnen uit, als het contact aanligt. een kleintje dus, maar toch was het handiger geweest als dit met de centrale vergrendeling kon.
- Trage opstart van het het gps systeem (en de daarbij horende radio en achterruitrijcamera): soms duurt het tot wel 10 seconden eer het systeem operationeel is.
- De GPS is bovendien onhandig in te stellen en vooral de kaart is niet meer van de tijd. ik gebruik in dep laats een tomTom van 100 euro!
- Bouwkwaliteit interieur: Howel de meeste materialen die je aanraakt bijlange zo slecht niet aanvoelen als je in sommige reviews leest, is het toch niet allemaal zo stevig als moeten zou: de interieurpanelen bewegen (en piepen!) als je de ramen opent, het rechter ventilatierooster heeft zijn lipje afgebroken en op de plastic hoes van de vernsellingspook zitten krassen.
- Daarover gesproken vind ik de plastic hoes van de versnellingspook niet zo mooi. Ik zou er liever ook de lederen hoes en pookknop van de type R in hebben...
- Hoewel het verre van stroef schakelen is, schakelt hij toch niet zo boterzacht als je van een Honda zou verwachten. Vooral de 1ste en 2de versnelling durven wel eens moeilijk in te schakelen zijn.
- Zicht naar achteren: met de spoiler kon het nooit goed worden, maar de vorige eigenaar heeft het nog verslechterd met de (overigens vanbuiten heel fraai tonende) zwarte bovenruit. Je houdt nu nog slechts een smalle brievenbusgleuf onder de spoiler over om door te kijken, als ware het een Lamborgini Countach waar je mee rijdt...
- biepjes, overbodige biepjes en vooral als je de sleutels op het contact laat zitten als je je deur even open doet. Biedt geen meerwaarde.
- Hij verbruikt wel erg veel ruitenvloeistof. Ik moet elke 2 weken bijvullen. Mogelijk komt het door de koplampensproeiers?
- Het grootste nadeel vind ik evenwel de lak: veel te gevoelig aan krasjes en steenslag!
Verder moet ik nog zeggen dat vorige week er een knipperlicht kapot gegaan is. Daar dit het voorste licht vanvoor links is, had ik aanvankelijk geen haast met de reparatie, daar ik meende dat er nog een degelijke pinker in de spiegel zat...
... tot ik vandaag zag dat het een klein ledlampje is dat je bij daglichts nauwelijks ziet en pas in het donker dankzij de grote reflector toch zichtbaar wordt. ik sla nu dus beter in het donker naar links f dan bij daglicht!
Maar als een totaalplaatje ben ik erg tevreden over de auto. Ik heb hem ook gekocht met lange snelwegritten en autovakanties over Franse, Duitse en andere Europese snelwegen in het vooruitzicht en dat is waar deze wagen het meest tot zijn recht zal komen! De stad is ook doenbaar, maar je moet wel met de grote draaicirkel van de wagen en het slecht zicht rondom rekening houden dan.
Kortom een wagen die ik aanbeveel voor iedereen die een alternatief zoekt voor een VW Golf of een Peugeot 307 en sportieve looks met dito rijplezier zoekt.