Honda Civic 1.5i VTEC-E (1999)
Uitvoering | Civic 1.5i VTEC-E |
Bouwjaar | 1999 |
Jaar van aanschaf | 2011 |
Aanschaf
Na met veel plezier in mijn vorige Honda Civic had gereden overgegaan tot de aanschaf tot mijn huidige Honda Civic. Mijn vorige Honda uit 1997 heeft mij nooit in de steek gelaten en is nog in prima conditie. Deze auto is nu in prima handen van een familielid.
In april 2011 deed zich deze kans voor en werd er deze mooie Honda Civic 5-drs HB aangeboden met weinig kilometers. Van 1999 met slechts 89.500km op de teller. Onderhoudsboekjes volledig ingevuld en in prima conditie, altijd bij de vorige en tevens 1e eigenaar in de garage overnacht. Na een kleine inspectie al snel besloten deze auto te kopen vanwege de positieve ervaringen met mijn vorige Honda.
De auto:
Merk: Honda
Model: Civic 5-doors Hatchback
Motor: 1.5 VTEC-E 115pk
Kleur: Pirates Black Pearl (Zwart/Paars)
Problemen / kosten
- Radio/cd-speler (91.500km)
Omdat er in deze auto nog een radio-cassette recorder inzat gekeken voor een nieuwe radio/cd-speler het liefste met USB en bluetooth. Gekozen voor een Pioneer radio/cd-speler met Parrot Bluetooth systeem erin incl. USB aansluiting voor bijv. I-Pod. Super radio, geeft mooi geluid en de bluetooth werkt perfect.
- Kachelweerstand (94.600km)
Ook bij deze Civic de kachelweerstand achter het dashboardkastje vervangen. Bekend probleem bij deze modellen van de Civic/45.
- Groot onderhoud (97.000km)
Laatste kleine beurt uitgevoerd bij 87.000km door vorige eigenaar is het tijd voor groot onderhoud. Alle filters en bougies, etc.. zijn vervangen. De auto kan er weer een hele tijd tegenaan.
- APK (99.500km)
APK zonder noemenswaardige kosten, bij de Peugeot dealer voor €19,95. Koopje dus!
- Winterbanden monteren / schok-dempers vervangen(100.500km)
Van mijn vorige Civic had ik nog winterbanden liggen, deze zijn gemonteerd maar het weggedrag was echter zeer belabberd. Bij nadere inspectie bleken alle 4 de schokdempers olie te lekken wat samen met de winterbanden zorgde voor het slechte weggedrag. 4 nieuwe schokdempers van Monroe gemonteerd en hij rijdt weer heerlijk comfortabel en strak in de bochten.
- Tikkend geluid (102.000km)
Bij zeer koude temperaturen die in de winter van 2011/2012 voorkwamen was er regelmatig een tikkend geluidje onder de kap waarneembaar met optrekken als de motor op temperatuur was. Echter alleen als het heel koud was buiten, in de warme werkplaats was niets waarneembaar en de monteurs hebben heel de auto nagekeken en niets gevonden. Hoogstwaarschijnlijk door de temperatuur verschillen dat er ergens een metaal klepje iets te ver uitzet. Niets om mijzelf zorgen over te maken. Dat gaan we dus ook niet doen, de auto rijdt verder fantastisch.
- Zomerbanden monteren (104.000km)
Zomerbanden zijn gemonteerd, heerlijk rijdt dat toch. De bredere bandenmaat zorgt voor een nog betere wegligging.
- Claxon werkt slecht/niet (108.600km)
Dit wordt meegenomen in de volgende beurt bij 110.000km.
Verbruik / kosten / rijden
Door de 1.5 VTEC-E motor van de Civic is het een zeer zuinige auto. In de zomer is 1 op 17 goed te halen bij een gemiddelde tot rustige rijstijl. Je merkt dat de auto zuiniger rijdt bij een ingeschakeld ECO lampje dat tot 120 km/h blijft branden. De motor sluit dan een aantal kleppen zodat de brandstof consumptie minder wordt. In de winter is 1 op 15 een goed haalbare kaart. Onderhoud is voor deze motor wel belangrijk, zorg dat de olie op tijd wordt vervangen.
Wegenbelasting is ook gunstig te noemen, deze Civic weegt 1040kg en dat is genoeg om onder de 1050kg te blijven. Wat betekent dat je +/- €32,- per maand kwijt bent.
Rijden doet deze auto geweldig. Comfortabele stoelen met genoeg steun zorgen voor een aangename zitpositie. Het interieur is na al die jaren nog steeds kraak en rammel vrij. De zwarte bekleding ziet er veel beter uit dan de licht-grijze bekleding van mijn vorige Civic.