Honda Civic 1.5i LS (1997)

Honda Civic 1.5i LS (1997)

UitvoeringCivic 1.5i LS
Bouwjaar1997
Jaar van aanschaf2008

Heb de auto gekocht precies op de dag dat ik mijn rijbewijs van het gemeentehuis haalde. Ik heb er nu in 2 maanden ca. 3000 km mee gereden, zowel in de stad maar ook voornamelijk naar het werk. Ik heb de 5-deurs LS versie van 1997, dus met iets meer opties dan standaard.

De ervaringen met de wagen zijn ronduit positief te noemen. Had ’m gelijk een volledige ANWB keuring laten ondergaan bij aankoop, en volgens de keurmeester had ik een ’lot uit de loterij’ gewonnen, wat mij niet echt verbaasde gezien de goede kwaliteit waar het merk Honda voor staat.

De Honda motor van dit bouwjaar is er een met ca. 115pk aan vermogen aan boord, zeker niet gering. Het karakter ervan is tweeledig, rustig kan maar vlot/sportief kan ook. Ook bij het cruisen over de snelweg met 100/120 is het motorgeluid rustig en beheersd en is het daarom comfortabel toeven in de Honda, zeker niet onbelangrijk als je veel snelweg kilometers maakt. De stoelen zitten lekker en geven een goede ondersteuning tijdens het rijden. Heb een keer 300km gereden, en bij het uitstappen had ik geen last van vermoeidheid of verkrampte ledematen.

Qua zuinigheid ben ik tot nu toe zeer tevreden, dit is mede dankzij de Vtec-e II motor, waarbij de e staat voor economy/enhanced wat duidelijk naar voren komt. Laatste tankbeurt even de km. standen gecontroleerd, ik kwam op een gemiddelde van 17,2 km op 1 liter benzine. Dat is op z’n minst opmerkelijk voor een 11 jaar oude auto van 1040 kilo, met een vermogen van 115pk. Scheelt je toch weer flink in de portemonnee bij het tanken. Daarbij moet ik de kanttekening maken, dat dit het verbruik is met nogal veel file verkeer situaties. Ik denk dat ik gemiddeld richting de 1 op 18 ga als ik redelijk door kan rijden, zowel in de stad als op de snelweg.

Heb in de afgelopen maanden alleen de olie, koelvloeistof en ruitenwisservloeistof wat bijgevuld, omdat het niveau van deze zaken bij aankoop nogal laag stond. Voor de rest vermeld ik er even bij dat ik een flesje wynn’s injection cleaner erin heb gedaan bij de vorige tankbeurt en het verschil merk ik nu al, een soepelere motor en het lijkt alsof de trekkracht onderin ook is toegenomen. Auto rijdt nu nog een stuk soepeler en trekt ook lekkerder op.

Al met al kom ik tot dezelfde conclusie als die van de ANWB keurmeester, deze auto is een ’lot uit de loterij’. Qua degelijke kwaliteit, zuinigheid, comfort in de auto, prestaties, praktische ruimte (ruime 5-deurs gezinswagen), (sportieve)karakter en uitstraling zijn er denk ik zeer weinig auto’s die, als je alle genoemde aspecten meeweegt bij aankoop, in de buurt kan komen van deze Honda Civic 1.5i Vtec-e II.

Lampje rechterdimlicht stuk, zelf even vervangen, kosten 5 Euro. Voor de rest geen enkel probleem.

9,5