Honda Civic 1.6i LS (2004)
autoreview
Signalement
Uitvoering | Civic 1.6i LS |
---|---|
Versnellingen | 5, Handgeschakeld |
Bouwjaar | 2004 |
Jaar van aanschaf | 2017 |
KM-stand bij aanschaf | 177.498 km |
KM-stand laatst | 212.000 km |
Honda Civic
- 177.498 km
Introductie
Mijn eerste auto kocht ik toen ik 18 jaar werd. Het was een Opel Astra uit 1996 die ik voor 300 euro op de kop getikt had, het feit dat de topsnelheid op 130km/u lag en de auto al met twee wielen in het graf stond bij aankoop laten we even voor wat het is. Na minder dan een jaar met vrienden rondrijden, ervaring opdoen in het verkeer, werken en natuurlijk nog wat sparen werd het tijd voor iets serieuzers. Na veel onderzoek op internet leek het me verstandig om voor iets Japans te gaan. Ik heb zelf namelijk weinig verstand van techniek, dus om de zoveel tijd zelf sleutelen was geen optie.
Aankoop
Uiteindelijk deze Civic tegengekomen op nog geen 5km van huis bij de Mazda dealer en voordat ze de auto nog maar gepoetst hadden na inruil was de koop al rond. De auto had bij aankoop al aardig wat ervaring met zijn bijna 180.000km op de teller. Echter kwam hij van de eerste eigenaar, had hij ieder jaar zijn beurt gehad en reed als nieuw. Na twee proefritjes (de eerste was in de regen) besloten de auto te kopen. De auto werd netjes afgeleverd met een beurt en nieuwe APK, hij kon dus weer een jaar vooruit.
Motor
De Civic heeft een 1,6L benzinemotor die 110pk levert. De meest verkochte versie in Nederland is de 1,4L. De 1,6L heb ik als een zeer fijn blok ervaren. Je kunt laag in de toeren cruisen (50km/u in de 5e versnelling), dit maakt dat je er ook zuinig mee kunt rijden. Bij het optrekken werd het motortje wakker boven de 2500 toeren en begon hij er goed aan te trekken. Wanneer je doortrekt tot 6000 toeren kun je de meeste andere auto's wel te snel af zijn. De motor trekt graag hoog in de toeren, maar dit zorgde wel voor een slechter verbruik. De opgegeven topsnelheid van 185km/u klopt wel aardig. Het duurt even, maar op de Autobahn gaat de meter toch tot de 195km/u.
Het opgegeven verbruik is 6,7L/100km. In de praktijk wijkt het er niet veel van af. Met gemengd stad en snelweg kun je 7L/100km goed halen zonder achter het verkeer aan te sjokken. Ben je een sportieve rijder, waar de motor dus wel voor uitnodigt, dan zou ik wel rekening houden met 7,5-8L. Ook bij hogere snelheden (+130km/u) loopt het verbruik snel op.
Een nadeel van de motor is wel dat deze olie verbruikt. Dit was bij mij ongeveer 1L op 2500km. Na zoeken op internet verschillende fora gevonden waar dit probleem besproken werd. Ik heb het in de gaten gehouden, en gelukkig bleef dit verbruik stabiel. Navraag bij de garage gaf uitkomst; zolang het niet erger wordt lekker doorrijden, het komt vaker voor. De auto gaf immers geen blauwe rook en lekte ook geen olie.
Rijden
De auto reed meteen heerlijk. De stoel zit voor mij precies goed (ik ben 1.85m), maar de stoel zit hiermee wel in de achterste stand. Ben je langer dan 1.85, dan zou ik zeker eerst eens kijken of de stoelverstelling wel voldoende is. De zitpositie ten opzichte van het stuur en de pedalen is verder top.
De pedalen voelen bij iedere auto anders aan. Het gaspedaal van de Civic voelt niet erg ''geveerd'' aan, je hebt dus niet het gevoel dat je een veer uitrekt bij het intrappen. De koppeling heeft dit wel, deze is ook zwaarder dan bij sommige andere auto's, echter werd dit voor mij nooit vervelend of vermoeiend. Het gevoel in het rempedaal (en de rembekrachtiging) is erg goed. De rem is goed te doseren en er zit een fijn gewicht in het pedaal. Ook beschikt de auto over ABS en BAS (Brake Assist), iets wat ik maar één keer nodig had maar waarvan ik toen blij was dat de auto het had. Er gebeurde een ongeval voor mij op de snelweg waardoor ik moest uitwijken op de vluchtstrook tijdens de noodstop, de auto deed dit perfect en bleef mooi stabiel.
Ook het feit dat de pook op de middenconsole zit went snel. Je hoeft je hand maar een paar centimeter te verplaatsten om te schakelen wat erg fijn is, vooral in de stad. De auto schakelt zeer licht en precies en stribbelt nooit tegen, ook niet met schakelen naar de achteruit (iets wat sommige nieuwe auto's wel doen).
De stuurbekrachtiging van de Civic is er een van het zwaardere soort, dit is niet ieders smaak en met parkeren niet altijd handig. Voor mij was het een kwestie van wennen en daarna prima, vooral op de snelweg heb ik dit altijd als prettig ervaren. Sturen gaat verder erg precies, de auto gaat ook bij snellere bochtjes precies waar je wilt. Hij ligt dus erg goed en stabiel op de weg en leunt weinig over in de bocht. Ga je toch een keer echt te snel door de bocht, dan zal de auto je niet verrassen; gas los en hij pakt het spoor meteen weer op. Ik heb dit zelf geprobeerd omdat ik het belangrijk vind om de limieten van je auto te kennen en te weten hoe hij reageert wanneer je er overheen gaat. Dit geeft een vertrouwd en veilig gevoel in de Civic.
De Civic heeft vier airbags en voelt degelijk aan. Qua veiligheid scoorde de auto vier sterren in de EuroNCAP crash test. Voor die tijd (model van 2001) een prima score, maar het is hiermee niet de veiligste auto in zijn klasse. Het veilige en vertrouwde weggedrag kan in mijn ogen wel helpen om een ongeluk te voorkomen.
Het zicht rondom is perfect, de auto had bij ons thuis de bijnaam ''aquarium''. Dit kwam ook mede door de ruimte in de auto, want wat een praktische auto is dit! Met vijf personen en bagage naar Parijs is geen probleem. Been- en hoofdruimte genoeg, zowel voor als achter. Af en toe een rustpauze, want de breedte van de achterbank is toch niet overvloedig voor drie personen. De auto heeft een erg goede airco, hij wordt snel koud en op volle kracht voelt het aan als een poolwind, dit was in Parijs hartje zomer geen overbodige luxe. Als bestuurder heb ik met één keer stoppen (de bekende en semi-verplichte ''pauze om de 2,5 uur rijden'') genoeg, omdat de auto niet vermoeiend is om te rijden op de snelweg.
Dit brengt mij bij het grootste nadeel in mijn ogen; het geluid. Tot 110km/u is het geluid in het interieur goed te doen en totaal niet storend. Wanneer je harder gaat rijden (tegenwoordig niet meer zo vaak in NL ;p) wordt het wel snel rumoerig aan boord. Het windgeruis valt mee, dit kan echter komen doordat het motor- en bandengeluid overheerst. Na een setje nieuwe banden werd dit minder, maar nog steeds minder goed dan zijn Europese concurrenten.
Kosten & onderhoud/reparaties
De vaste lasten (verzekering en belasting) kun je makkelijk opzoeken, hier ga ik dus geen aandacht aan besteden. Het verbruik lag bij mij rond de 7L/100km over de gehele duur dat ik de auto had.
Qua betrouwbaarheid klopt het wat ze zeggen, de auto heeft me geen een keer in de steek gelaten. Ik heb één keer een lege accu gehad, maar dit kwam omdat ik het interieurlampje een week had aangelaten (dom). Na starthulp en een stuk snelweg geen problemen meer gehad hiermee. Het reguliere onderhoud was enkel een jaarlijkse beurt. In de tijd dat ik de auto had heb ik buiten de beurten om de volgende kosten nog gehad:
- Banden
- Voorremmen (schijven + blokken)
- Koplampen (lampfitting van AliExpress bleek onherstelbare schade te hebben aangericht :'o)
De kosten vielen uiteindelijk lager uit dan wat ik van tevoren berekend had en dus maandelijks aan de kant had gezet.
Afscheid
- 212.000 km
Afscheid
Na 2,5 jaar met veel plezier en liefde in de auto gereden te hebben, werd het tijd voor afscheid. De teller stond op ruim 210.000km, de auto gaf echter nog geen kreun of steun. De reden van verkoop was dat ik mijn uitgaven wilde minimaliseren om zo te kunnen sparen als student. De auto is uiteindelijk verkocht aan een oud-automonteur die naar Estland verhuisde en een auto wilde om daarheen te rijden.
- Betrouwbaarheid5
- Prestaties5
- Comfort4
- Kosten4
- Zou u weer een auto van dit merk kopen? ja
Beoordeel deze review
Geef uw mening over schrijfstijl en bruikbaarheid. Bij tenminste vijf binnengekomen waarderingen zal de gemiddelde beoordeling getoond worden.