Ford S-MAX 2.0 TDCi 160pk Titanium (2011)

Uitvoering | S-MAX 2.0 TDCi 160pk Titanium |
Bouwjaar | 2011 |
Jaar van aanschaf | 2011 |
Eerste review
Aankoop
Na 7 jaar met redelijke tevredenheid met een Ford Focus 1.8 TDCi Futura Station te hebben gereden, inmiddels met een tellerstand van 230.000 km, zaten we uit te kijken naar een opvolger. Bij 130.000 km begaf de koppeling het, een dure reparatie, en de auto is een aantal keren onder garantie bijgewerkt voor roestproblemen.
Verder een geweldige auto met een krachtige motor. De Futura uitvoering was een luxe uitvoering met standaard lederen bekleding en navigatie (de laatste van de serie).
Omdat we regelmatig meerdere kinderen vervoeren zaten we uit te kijken naar een
7-zitter. Ford heeft met de S-Max een geweldige auto in huis. Alléén de prijs, mede natuurlijk veroorzaakt door ons belastingklimaat.
In december 2010 kwam Ford met een alternatief, dachten we, de Grand C-Max.
Met het gezin naar de dichtsbijzijnde Ford-dealer getogen om de Grand C-Max in het echt te aanschouwen. De binnenruimte was een grote tegenvaller, onze dochter van
11 zag geen kans een fatsoenlijke plek te vinden helemaal achterin. Het doorloopgangetje tussen de 3de en 4de plek vond ze geweldig, maar achterin kwam ze totaal klem te zitten met haar voeten. Voor noodgevallen kun je 2 kinderen extra meenemen maar meer ook niet. Moet je een aantal uren reizen dan is het op de achterste plekken zeker geen pretje. In 7-persoons configuratie kun je ook geen spullen meer meenemen omdat de stoelen tegen de achterruit aanzitten.
In de showroom stonden ook een Galaxy en een S-Max. Mijn vrouw en dochter vielen onmiddelijk voor de ruimte in de Galaxy. Mijn zoon en ik vielen meer voor de sportieve S-Max. Heb je een gezin met meer dan 3 kinderen dan moet je zeker de Galaxy nemen. In ons geval (4 personen) is de S-Max voldoende ruim. Achterin is de hoofdruimte iets beperkter dan in de Galaxy, grote kinderen en volwassenen zullen hier problemen ondervinden. In eerste instantie leek het onze dochter leuk om achter haar broer op plek 6 of 7 te zitten, maar toen ze eenmaal op de zeer ruime plekken op de 2de rij had gezeten wou ze daar niet weer weg. Op de 2de rij staan de stoelen op rails, je kunt ze naar voren en naar achteren schuiven. Ga je in volle 7-persoons configuratie reizen dan moet rij 2 een beetje ruimte inleveren, maar die ruimte is er meer dan voldoende. Op de 2de rij zitten de kinderen als een vorst. Ze zitten hoog en kunnen over ons heen kijken tijdens het rijden. Dit vinden ze een geweldige ervaring, ze kunnen als het ware meerijden in plaats van verstopt achter de stoelen te zitten.
Aldus op zoek naar een S-Max. Op internet gezocht naar een S-Max modeljaar 2010
met een diesel en 7 zitplaatsen.
Het viel tegen één te vinden in de juiste configuratie en zodoende op 8 maart de stoute schoenen aangetrokken en een nieuwe S-Max 2.0 TDCi Titanium Powershift 163 pk in Panther Black besteld.
Levering
Op 12 augustus was het dan zover en werd onze nieuwe auto afgeleverd.
We hebben 5 maanden moeten wachten op onze auto.
Uitvoering met:
Business Pack: Navigatie 7 inch touchscreen en parkeersensoren voor en achter.
Space Pack: Gekoeld dashboardkastje, zonneschermen in de achterportieren.
Driver Assistance Pack II: Adaptieve Cruise Control en Blis.
RS achterspoiler, elektrisch inklapbare spiegels, 2 extra stoelen op de 3de rij.
Standkachel.
De auto en het rijden
Wat een ruimte, wat een stilte. Het rijden is een waar genot. Freude am fahren zei BMW indertijd. Dit is zeker van toepassing op de S-Max. Onvoorstelbaar dat een auto zo stil zijn werk kan doen. Het rijden gaat zo makkelijk dat je niet eens in de gaten hebt dat je zo’n grote auto bij je hebt. Pas bij het parkeren ontdek je dat je toch wel een beetje ruimte nodig hebt.
- De inklapbare spiegels en
parkeersensoren zijn dan een uitkomst.
Eigenlijk een must. De spiegels
klappen automatisch in bij vergrendelen.
- Het touchscreen navigatiesysteem werkt
vlot en gemakkelijk.
- De voice control van o.a. de telefoon
valt een beetje tegen.
Je kunt maximaal 5 namen kwijt in het
geheugen.
Deze optie stelt dus niet veel voor.
We hebben gekozen voor stoffen bekleding. Door het gebruik van kinderzitjes krijg je een afdruk in de leren bekleding en de kinderen vonden het leer altijd maar koud.
De leren bekleding is ook gladder waardoor je meer heen en weer schuift op de stoel.
De stoffen bekleding heeft één nadeel en dat is dat de opstaande randen van de voorstoelen aan de hoge kant zijn. Vooral voor ouderen is dit lastig.
- De kinder-observatiespiegel belemmerd
het zicht in de achteruitkijkspiegel.
- De zonnekleppen zijn eigenlijk net
verkeerd om afgeschuind.
De bestuurderskant komt zelfs voor de
achteruitkijkspiegel.
- De standaard radio is minder als in de
Focus, hij geeft een goed geluid maar je
moet hem niet te hard willen zetten
want dat kunnen de luidsprekers het
niet aan.
- De piano zwarte lak op de middenconsole
is mooi maar kras en stofgevoelig.
Schoonheidsfoutjes. Maar je word kritisch als je zoveel geld uitgeeft.
- Het gekoeld dashboardkastje is een
uitkomst voor snoepjes en drinken.
- De standkachel al een paar keer gebruikt
in de ochtend.
Wat een luxe! Stap je ‘s morgens in de
auto, druk je op de startbutton en dan
loopt de motor meteen fluisterstil,
geen dieselklop. Het interieur is al
warm en even de voorruitverwarming
aanzetten voor het beslag op de ruiten
en je kunt onmiddellijk weg rijden.
Het verbruik is ongeveer 1:15 wat een beetje tegenvalt ten opzichte van de Focus.
De auto nodigt erg uit voor sportief rijden, wat mede veroorzaakt wordt door de soepele automaat (Powershift). Hij schakelt lekker vlot, waardoor het snel weer stil wordt in de auto. Kijk je op de teller dan schrik je van je snelheid.
De bestuurderstoel is in hoogte verstelbaar, de laagste stand is de prettigste stand. Jammer dat de stoel naast de bestuurder ook niet zo laag kan.
Blij dat we gekozen hebben voor de 163pk. Veel power en trekkracht onderin.
Op snelheid heb je toch in de gaten dat de motor er goed aan moet trekken.
Het hoge gewicht en de wind gaan dan parten spelen. Wel een voordeel dat het niet uitmaakt of je alleen in de auto zit of volledig bepakt. Met volledige bepakking is de auto nog even snel, dat was in de Focus wel even anders.
Eerste vakantie naar Zwitserland(9.000 km)
Het brandstof-verbruik is op de Duitse Autobahn verassend goed 1:14. Dus niet veel meer dan gemiddeld. De Adaptieve Cruise Control is een uitkomst, geweldig, zeker een aanrader. Alleen jammer dat er in Duitsland regelmatig stukken Autobahn zijn waar je maximaal 100 km/h mag. Als je geen voorganger hebt die deze snelheid aanhoudt moet je ingrijpen in de Cruise Control. Samen met het Blis systeem is het geweldig rijden. Je wacht tot het lampje links uitgaat en doet de richtingaanwijzer aan en gaat naar links. Je blijft net zo lang links rijden tot het lampje rechts uitgaat en je gaat weer naar rechts.
Een kind kan de was doen. De automatische ruitenwisser staat op de langzaamste stand. Eigenlijk zou ik hem soms nog wel langzamer willen zetten, is helaas niet mogelijk. Het rijden in de bergen is fantastisch met de Powershift. Je hoeft hem niet vast te zetten in een bepaalde versnelling, zoals vroeger bij een automaat, hij doet dit zelf. Hij schakelt dus niet op bij bergafwaarts. Jammer dat op het dashboard niet aangeven wordt in welke versnelling je zit, alleen in de S-modus is dit het geval.
Veiligheid en gemak
Het Lane Departure Warning system werkt goed en dwingt je tot nauwkeurig rijden.
Alléén jammer dat de Nederlandse overheid te kust en te keur strepen op de weg zet.
Waar moet je rijden op een 60 km/h weg? Dus regelmatig moet je het systeem uitzetten. De Adaptieve Cruise Control rijdt ook zeer ontspannen op secundaire wegen. Bij plotseling remmen van een voorganger grijpt de Cruise Control onmiddelijk in. De automatische verlichting en dimfunctie maakt rijden ontspannen en makkelijk. Het Guide Me Home is een handige extra als je met donker thuiskomt. De hele auto straalt een luxe en degelijkheid uit zoals je die verwacht.
Het is elke keer weer een sensatie om met de auto te mogen rijden. Verschillende mensen heb ik er in laten rijden die het een fantastische wagen vonden.