Ford Mondeo Wagon 1.8 TDCi Titanium (2007)
autoreview
Signalement
Uitvoering | Mondeo Wagon 1.8 TDCi Titanium |
---|---|
Versnellingen | 5, Handgeschakeld |
Bouwjaar | 2007 |
Jaar van aanschaf | 2010 |
KM-stand bij aanschaf | 158.919 km |
KM-stand laatst | 222.799 km |
De eerste verslaggeving
- 162.856 km
Ford Mondeo Wagon 1.8TDCI Titanium.
Inleiding:
Het is een beetje opmerkelijk dat ik alweer een review zit te schrijven over een andere auto voor ons dagelijks vervoer. Nadat we afscheid hadden genomen van de Saab 9-3 leefden we namelijk in de veronderstelling dat we met de gekochte Audi A3 sportback een tijd vooruit zouden kunnen. Deze auto viel ons (lees: vooral mij) op een aantal kritische punten teveel tegen en daarom hebben we besloten de A3 in te ruilen. Gelukkig blijkt een A3 sportback een gunstige inruiler op de Ford Mondeo Wagon, waar deze review over gaat, en is de afschrijving in 4 maanden rijden niet een te grote klap geworden. Het blijft toch sterk af te raden want auto’s bewijzen dat geld daadwerkelijk verdampt.
Eisen voor aanschaf (met leermomenten van de Saab 9-3 en Audi A3 SB):
- Mooi, tijdloos uiterlijk
- Goede rijprestaties en wegligging
- Comfort
- Veiligheidsniveau minimaal gelijk aan onze Saab 9-3 en de Audi A3 SB
- Dieselmotor
- Hatchback of stationwagon
- Acceptabel verbruik voor zijn klasse
- Voorzien van minimaal de volgende opties: dual zone climate control, ESP, ingebouwde radio-CD speler, centrale deurvergrendeling (met afstandsbediening), elektrische ramen, lichtmetalen velgen, parkeersensoren, boardcomputer, verwarmde buitenspiegels, trekhaak, traction control en cruise control.
Conclusie was dat de compacte middenklassers net te weinig comfort brachten; vandaar dat we terug wilden naar de middenklassers van deze wereld. In deze categorie auto’s vind je sneller een meer comfortabele auto met een ruimere basisuitrusting. En we hadden al geconcludeerd dat de luxe/vele opties wellicht overbodig zijn maar wel erg snel wennen. Leuk is het om de tweedehands aanschafprijzen van een middenklasser eens te vergelijken met de compacte middenklassers. Je zult zien dat de grotere modellen relatief nette prijzen kennen (je krijgt er vaste lasten voor terug uiteraard) t.o.v. de compacte middenklassers.
Genoeg inleiding, het wordt tijd om de Ford Mondeo Wagon 1.8TDCI Titanium eens punt voor punt langs te lopen.
Exterieur:
Zoals gemeld hebben we een Ford Mondeo Wagon uit 2007 gekocht van het type MK4. Het nieuwe model vind ik persoonlijk een hele verbetering vergeleken met de MK3 en het is ook het eerste model waarmee Ford mij echt weet te bekoren (m.u.v. de klassiekers van weleer). De auto is gigantisch groot en vind ik mooier in een wagonuitvoering dan de sedan of hatchback versie. Ford kiest voor een beschaafde belijning maar zet wel een dikke, volle auto neer. Als ik rondom de auto loop merk ik (zoals zo vaak) dat alleen de achterkant mij het minst aanspreekt. Het is geen rare hangkont, simpel aanplaksel of recht afgehakte kont geworden maar het kon vast beter. Bij onze uitvoering kiest Ford voor het beschaafd inzetten van chroom en/of aluminium details (laat sommige concurrenten hier van leren). De auto heeft een prachtige, zwarte metallic lak en is uitgevoerd met privacy glass. Dat laatste ziet er wellicht mooier uit maar blijkt in donkere parkeergarages en ’s avonds toch niet heel praktisch. Feit is dat een persoon achterin nagenoeg onzichtbaar is geworden voor de buitenwereld en geen fel licht aan de ogen heeft te verdragen. Als een van de weinig opmerkingen over het aanzien van de auto zou je nog kunnen kijken of 17/18 inch lichtmetalen velgen niet beter bij een auto van deze grootte passen dan de huidige 16 inch. Kies dan meteen voor 5 of 7-spaaks velgen met het oog op het schoonhouden. Het schuifdak is prachtig en zorgt voor extra licht in de auto. Kies bij een Ford Modeo absoluut voor PDC (parkeersensoren voor en achter) want de overzichtelijkheid is zeer beperkt en de auto is door zijn formaat lastig in te schatten. Na de voorruit houdt het zicht nagenoeg op en de achterkant is tevens moeilijk te peilen. Een laatste punt dat ook al in andere reviews beschreven is, is het feit dat bij regen de zijruiten compleet nat worden door de wervelingen die ontstaan. Hierdoor is het zicht in de buitenspiegel slecht en daardoor onnodig onveilig.
Interieur:
Het interieur van de Mondeo is in onze Titanium uitvoering zeer rijk bedeeld met opties. Persoonlijk mocht het dashboard van mij wat minder aluminium en zwarte pianolak bevatten (te schreeuwerig). De auto is netjes afgemonteerd en geeft geen slijtage weer op stoelen, bedieningsknoppen, etc. hier kunnen Saab en zelfs Audi een goed voorbeeld aan nemen.
De auto kent geen grote gebruiksaanwijzing en is zonder handleiding goed te begrijpen, dit geldt voor alle aanwezige systemen zoals climate control, cruise control, radio/CD-speler, navigatie, bluetooth telefoon, boardcomputer, etc. De zitting van de Mondeo is stevig en geeft veel steun om je lichaam vanwege de sportstoelen die gemonteerd zijn. Het is een extreem ruime auto waar ruimtegebrek nooit aan de orde zal komen. Het is de eerste auto waar mijn vrouw en ik met geen mogelijkheid een tweezitter van weten te maken. Met mijn lengte van 1.96 meter is een perfecte werkplek te vinden achter het stuur met voldoende hoofdruimte, beenruimte en steunmogelijkheden voor de armen. Hetzelfde geldt echter voor mijn vrouw die slechts 1.60 meter telt. Op de achterbank is een zee van ruimte aanwezig zelfs wanneer twee mensen van bijna 2 meter achter elkaar willen zitten. Ford monteert zelfs ingebouwde verduisterende gordijnen in de portieren van de achterdeur die simpel omhoog te trekken zijn en perfect beschermen tegen de zon. Waar we in de A3 zoveel opties misten, hebben we met deze bomvolle Mondeo echt alles (en meer) dan we hadden durven wensen. Een compliment voor Ford. Enkele puntjes ter verbetering: de snelheidsmeter van de Ford is niet prettig afleesbaar (onduidelijkheid is hier het codewoord), de bekerhouders voorin zijn op een minder praktische plek gemonteerd vlak voor de middenarmsteun en de bevestiging van de vloermat aan de bestuurderskant laat te wensen over.
Motor/transmissie:
De motor in onze Mondeo is zoals genoemd de 1.8TDCI. Het is een common rail diesel met 92kW (125pk) aan boord. De motor is lekker stil en geeft weinig geluiden af aan de inzittenden. Ik betwijfel echter wel of de motor een perfecte keus is voor een auto van dit formaat en dit gewicht. Om lekker door te kunnen rijden vind ik dat de motor echt boven 2000tpm gehouden moet worden en dan in de eerste en tweede versnelling nog steeds een beetje traag reageert. Daarnaast is het een turbomotor van de oude stempel die er echt in komt zetten vanaf de 1800tpm en geen gelijke vermogensopbouw kent. Rijd je echter lekker op de snelweg dan is het heerlijk rijden met 130km/h in de zesde versnelling. De versnellingsbak schakelt acceptabel en heeft een kort schakelpatroon. De eerste en tweede versnelling zijn erg kort en lijken alleen bedoelt om van de plek te komen. Vanaf de derde versnelling rijdt het allemaal net iets prettiger en kan ook meer snelheid opgebouwd worden.
Comfort en veiligheid:
Comfortabel reizen is wellicht het beste woord wat op de Mondeo van toepassing is. De auto heeft een lange wielbasis en strijkt veel oneffenheden glad. Zonder sportonderstel incl. sportstoelen zou dat wellicht nog beter kunnen zijn mits de auto dan niet begint over te hellen. Vooral de stilte aan boord met de cruise control aan op een snelweg maakt rijden tot een plezier. Voorzien van de vele opties is tevens het klimaat in de auto perfect onder controle en stap je fris uit de Mondeo. Veiligheid is geen probleem bij deze auto uit 2007. Het is een solide auto voorzien van de nodige voorzieningen op het gebied van airbags, remassistenten, ABS, tractiecontrole en stabiliteitsregelingen. Daarnaast is de wegligging en het stuurgedrag van de Ford Mondeo echt ongekend en heel nauwkeurig. Wat een goed onderstel weet Ford te bouwen voor deze auto.
Milieu/kosten:
Onze huidige kosten zijn op dit moment alleen nog maar brandstofkosten geweest. Dit hoofdstuk zal de komende tijd wel gaan groeien naar mate er meer kilometers passeren. De leasemaatschappij heeft uiteraard de gehele geschiedenis meegegeven van deze auto en daar vind ik geen schokkende zaken in terug. Het meest opvallende was voor mij een waterlekkage bij de binnenspiegel van de voorruit. De rest valt toch onder de categorie regulier onderhoud en daar horen een setje remblokken en een muli-snaar incl. spanrollen ook bij.
Wel kan er al iets gezegd worden over het brandstofverbruik. We hebben nu een viertal volle brandstoftanks verbruikt en het gemiddelde is tot nu toe 1:15,6 (beste gemiddelde = 1:16,1 en het slechtste gemiddelde = 1:15,0). Ford geeft aan dat een gemiddelde van 1:17,2 mogelijk moet zijn bij gecombineerd gebruik. Er wordt echter geen seconde rekening gehouden met zuinig rijden in onze Mondeo en we rijden voornamelijk 130 – 140km/h over snelwegen. Zodoende kun je nog altijd rond de 1000km op een volle tank kunt afleggen.
Conclusie:
Met de huidige Ford Mondeo Wagon hebben we ons weer een heerlijke, comfortabele auto aangeschaft. Nooit hebben we serieus over Ford nagedacht totdat deze MK4 het leven zag en we ineens een mooie Ford zagen rijden. Het is een ideale reisauto voor de lange afstanden die zeeën van ruimte biedt en voor een goede prijs (als zeer rijk uitgeruste auto). Waar Ford zeker nog mag verbeteren is op het gebied van de turbomotor. Deze kent geen gelijkmatige vermogensopbouw en is in de eerste en tweede versnelling wat traag. Het zal moeten blijken wat de betrouwbaarheid zal gaan doen de komende tijd en wat de Ford na een aantal jaar nog als inruil oplevert. Nu eerst maar eens lekker rijden!
Pluspunten:
• Interessante prijsstelling als tweedehands model (ondanks zeer rijke uitrusting)
• Ruimte, ruimte en nog eens ruimte
• Weg/stuurgedrag
• Comfortabel
• Goede afwerking
• Acceptabel brandstofverbruik
Minpunten:
• Motor kent geen gelijkmatige vermogensopbouw (turbo komt sterk inzetten)
• Eerste en tweede versnelling zijn kort.
• Overzichtelijkheid rondom
Korte update
- 164.899 km
Na weer een tweeduizend kilometer gereden te hebben met onze Ford is het tijd voor een korte update.
Allereerst blijf ik Ford complimenteren met de goede wegligging en het fenomenale stuurgedrag van deze Mondeo. Recente ritjes in een Opel Vectra en een Audi A4 Avant kwamen niet in de buurt van de Mondeo.
Ford laat echter op heel andere punten toch enkele steken vallen. Zo weet ik na twee handmatige wasbeurten exact hoe de coating van de Ford ervoor staat. Nu weet ik niet de wasbeurtintervallen die de vorige eigenaar hanteerde maar een tweetal krakelee plekken op de motorkap en enkele zwakke plekken op het dak van de auto vind ik niet normaal. Vogelpoep in combinatie met een slechte lak lijkt mij hier het probleem. Maar beschadigingen door de topcoat tot in de basecoat zijn anno 2007 toch echt niet meer acceptabel!
Ook heeft de Mondeo recentelijk nog bij de dealer gestaan i.v.m. een defecte motorkapsluiting. Tijdens de maandelijkse vloeistoffencontrole viel al op dat de hendel om de motorkap te openen geen weerstand meer gaf op het eind. Later wilde ik de motorkap sluiten en wilde dat met geen mogelijkheid meer. De kap viel niet in de vergrendeling en wilde niet goed dicht. De lokale Ford-dealer heeft het verholpen. Op internet en ook bij de reviews van AW vond ik meerdere vergelijkbare verhalen over deze sluitingen. Daarnaast heb ik mij verbaasd over de motorkaphouder die Ford gebruikt. Sinds wanneer gebruikt een merk (bij een model uit dit segment) nog een non-hydraulische motorkaphouder?
Om af te sluiten blijkt de Ford een behoorlijke roetmobiel te zijn. Trap je de auto eens flink op zijn staart dan is een enorme wolk zichtbaar en vervagen achterliggers als sneeuw voor de zon. Ook bij het wegrijden bij verkeerslichten is dit het geval. Heeft iemand nog tips om dit te verminderen? De auto rijdt tot nu toe gemiddeld 15,8km op 1 liter diesel en gebruikt geen motorolie.
Alweer bijna 15.000km onderweg
- 173.855 km
Inmiddels zijn we alweer bijna 15.000km redelijk tevreden onderweg in onze Mondeo. Het uiterlijk en rijgedrag van de auto staat me nog steeds aan en echt grote problemen hebben we gelukkig ook nog niet gekend. Wat heeft er zich de afgelopen maanden dan allemaal wel afgespeeld?
We hebben deze auto (en dat is voor het eerst in onze autogeschiedenis) uitgerust met een stel winterwielen. Nu moet ik zeggen dat de auto wel heel zwart wordt met een stel zwarte staalvelgen, maar het rijdt super in de sneeuw en ijspartijen die we alweer gehad hebben. Onze snowtrac 3's op 16 inch velgen hielden prima grip tijdens de vele sneeuw die in het Noorden is gevallen.
Daarnaast heb ik mogen ervaren hoe een autoproducent het de kopers lastig maakt met het mooi wegwerken van allerlei zaken. Zo heeft een dwaze Ford-ontwerper bedacht dat je een hele koplampunit eruit moet werken incl. listige demontage om een simpel H7-gloeilampje te vervangen! Bedenk dan ook nog even dat beide tegelijkertijd kapot gingen en je dan net op een snelweg rijdt op weg naar je werk. Ik ben ervoor naar de dichtstbijzijnde dealer gereden om het te laten doen aangezien ik geen torx-set bij me had en tevens niet 2 lampjes op voorraad. Daar zou de RDW toch echt een stokje voor moeten steken bij toelating van een model!
Een ander euvel heeft zich gelukkig maar één keer voorgedaan en is vervolgens achterwege gebleven. Dat was tijdens flink accelereren op een snelwegoprit, de Mondeo gaf in de vierde versnelling ineens geen vermogen meer en zakte snel weg in toeren. Vervolgens hoorde ik een behoorlijke knal, gevolgd door een enorme rookwolk achter je auto (wit naar mijn mening, maar het was inmiddels al donker) en pakt de auto ineens weer normaal vermogen op. Het bleef bij deze ene keer, maar ik hou het vloeistofpeil en het verbruik even goed in de gaten.
Een derde was de tweede maal dat de motorkapvergrendeling niet werkte. Volgens de dealer moet ik maar overwegen om de hele kabel te laten vervangen en anders gewoon net zo lang te klooien aan de hendel (in de auto) totdat deze wel weerstand geeft en daarmee wel de kap wil vergrendelen. Een raar advies maar het werkte wel.
Laatste punt is dat de linker koplampunit van de auto lichtjes trilt omdat die niet meer in een plastic vergrendelstukje valt (goh, hebben ze wat beschadigt bij het vervangen van de H7-lampen met die extreme vrieskou met al dat koude, harde plastic?). Volgens mij leverde dit al eens wat reacties op van mijn medeweggebruikers dus wellicht dat ook die unit de volgende keer aan vervanging toe is.
Daarmee kom ik nu aan de afsluiting van deze update. Ik rijd inmiddels weer bijna 15.000km met de Mondeo en dat betekent dat de auto aan een beurt toe is. De olie heeft dan volgens Ford zijn beste tijd gehad (kennen ze daar geen longlife?) en dan kan het wel eens zijn dat ik die vergrendeling en koplampunit in één keer mee laat vervangen. Mijn initiële mening over deze auto is nog redelijk overeind. Het blijft een fijne reisauto met heel veel ruimte en toch een goed rij/stuurgedrag. Het verbruik ligt nog altijd op 15,8km per liter (over 14.628km gemeten). Ook blijf ik bij mijn standpunt dat de motor geen uitblinker is van genialiteit en dat PDC onontbeerlijk is (moet er alleen geen ijsplaat op vastgevroren zitten zoals afgelopen weken). Tot de volgende update!
Bijna op de 190.000km
- 189.567 km
De kilometers vliegen erop doordat ik dagelijks 150km woon-werkverkeer af moet leggen en dat merk je aan de snelheid waarmee onderhoudsintervallen en tankbeurten elkaar afwisselen.
Ook een vakantie naar Denemarken helpt qua kilometers hard mee en de auto is een genot op de Duitse snelwegen bij bijna iedere snelheid. Het is een fijne snelwegcruiser die ook bij >160km/h lekker zijn werk weet te doen. Je stapt relatief fris uit en hebt een grote laadruimte om veel spullen mee te nemen.
Allereerst maar even de brandstofconsumptie updaten, na 30.161km en een totaalconsumptie van 1910,66liter ligt het verbruik nog altijd op 1:15,8. Dit verbruik is in mijn optiek prima acceptabel aangezien ik 90% van de tijd op de snelweg rijd met 130km/h op de teller (zoveel mogelijk gebruik makende van de cruise control en 6de versnelling).
De afgelopen tijd heeft de auto echter wel drie keer bij de ford-dealer gestaan voor ofwel regulier onderhoud ofwel problemen. Het reguliere onderhoud betrof enkel motorolie + filter vervangen en het afstellen van de koplampen nadat ik die zelf weer gefixeerd had.
De andere twee keer dat de Mondeo bij de dealer heeft gestaan betrof hetzelfde probleem. De auto begon bij accelereren en rond de 3000 toeren enorm te stotteren en te roken wanneer je gas bleef geven. De snelheid verhoogde je er niet mee maar achterliggers en medeweggebruikers werden er niet vrolijk van. Er ging geen motorstoringslampje branden en de reden was mij te onduidelijk om zelf de oorzaak te achterhalen. De ford-dealer had de eerste keer geconstateerd dat er een storing bij de brandstofregeling gaande was. Ze hebben toen een loszittende stekker vervangen en het probleem leek weer verholpen. Na 3 weken kwam het probleem echter weer opzetten en is de auto wederom afgeleverd bij de dealer. Nu werd ook het brandstoffilter vervangen en de auto rijdt weer als een ford. Kortom: laat je brandstoffilter bij een Ford Mondeo niet 60.000km zitten want dan worden de rij-eigenschappen er niet prettiger op. Leuke mededeling kwam dat bij 200.000km de auto toe is aan een grote beurt, een remrevisie rondom nodig heeft en dat dan de distributieriem aan vervanging toe is. Nog een paar weken om te sparen voor deze ingreep. Tot die tijd maar lekker doorrijden met de diesel en het mooie weer meepakken.
Inmiddels de 2 ton gepasseerd
- 202.370 km
Sinds de vorige update zijn we de 2 ton gepasseerd wat toch altijd een magische grens blijkt. Zoals verwacht en gepland is er bij 198.000km groot onderhoud uitgevoerd aan onze Ford. Hierbij zijn naast een grote beurt ook een volledige remrevisie uitgevoerd en zijn de distributieriem en spanrollen vervangen. Dit is uiteraard allemaal periodiek onderhoud maar het was bij elkaar een grote kostenpost.
Verder hebben we naast dit onderhoud weinig problemen gehad... tot vorige week. Sinds vorige week is de climate control defect. Dit wil zeggen dat er geen koude lucht meer uit de luchtroosters komt wanneer dit gevraagd wordt. Morgen gaat de auto daarom naar de aircoservicedienst om eerst een druk-vacuümtest te doen om hopelijk daarna alleen bijgevuld te worden. De airco-pomp blijkt namelijk wel gewoon te draaien.
Ook bleek na het wassen en de regenachtige periode dat de koplampunit linksvoor vocht/condens bevat en lek lijkt te zijn. Dit is erg vervelend omdat het licht hierdoor in alle richtingen verstrooid wordt en tegenliggers verblind. Dit vraagt dus om een nieuwe koplampunit.
Als afsluiter de update rond het brandstofverbruik. Dit is gemeten over 43.087 km en bedraagt nog altijd 1:15,7. De auto gebruikt iets motorolie wat ongeveer op 1,5 liter per 20.000 km neerkomt. Dit zijn nette waarden voor een dieselauto van dit formaat en gezien het dagelijks gebruik van onze auto.
We rijden na onze recente investering dan ook nog even verder en hopen op veilige en probleemloze kilometers. Maar na 2 ton zijn er bij onze Mondeo wel aardig wat merkbare slijtages te zien en te horen. Mijn gevoel zegt dat deze Ford wel over zijn beste tijd heen is, terwijl dat voor een hedendaagse auto toch niet het geval hoeft te zijn. Vooral de versnellingsbak en het schakelen verlopen niet even soepel meer en de motor lijkt af-en-toe wel erg suffig en traag te reageren op het gaspedaal. Tot de volgende update.
Vaarwel Ford Mondeo
- 222.799 km
Na de afgelopen onderhoudsbeurt heeft de Mondeo geen gebreken vertoond en hebben we lekker door kunnen rijden tot de dag waarop we onze auto inruilden op een andere Ford Mondeo (nieuwe review zal ik spoedig starten).
Om deze review af te ronden nog een korte samenvatting van deze 1.8TDCi.
Verbruik: 1:15,6 (gemeten over 63115km en 69tankbonnen). De onderhoudskosten zijn naast de reguliere onderhoudsbeurten keurig binnen de perken gebleven en vallen me zeker niet tegen. Het rijgedrag van de Mondeo bleef superieur t.o.v. vele concurrenten (ook na 222000km) en de auto was een fijne snelwegauto om kilometers mee te maken.
Ik zal nog even kort de voor en nadelen opsommen na 20 maanden en 63115km Mondeo te hebben gereden.
Voordelen:
+ lage aanschafprijs voor een zeer complete en luxe auto
+ zeer veel ruimte
+ goed en scherp stuurgedrag
+ 1:15,6 is een zeer acceptabel verbruik
+ onderhoudskosten vielen mee
+ het nieuwe model (MK4) bleef ons bekoren qua uiterlijk.
Nadelen:
- kwaliteit van de lak was niet goed (krakeléé effect op twee plaatsen op de motorkop, blanke lak liet los op plekken op het dak ter hoogte van de dakrails en de kofferbak vertoonde al roestpitten onder de lak door).
- turbomotor had qua vermogensopbouw verfijnder moeten zijn. Turbo komt te plots inzetten.
- Schakelen van de bak werkte niet prettig bij schakelen naar met name de tweede en derde versnelling.
- Privacy glass is niet handig wanneer het donker is want de overzichtelijkheid van de auto is al beperkt genoeg.
Onze nieuwe auto wordt zoals gezegd wederom een Ford Mondeo Wagon nadat we hadden gekeken naar o.a. ook een Skoda Superb combi en Opel Insignia sports tourer. Ditmaal is het een auto uit 2009 met slechts 82000km op de teller. Daaraan merk je meteen hoeveel het uitmaakt of een auto 220000km heeft gereden of slechts 80000km! Het is een 2.0TDCi met 115pk in titanium uitvoering. Wederom super compleet en eveneens betaalbaar! Deze auto gaat vanaf nu gereviewd worden op autoweek.
- Betrouwbaarheid
- Prestaties
- Comfort
- Kosten
- Zou u weer een auto van dit merk kopen? ja
Beoordeel deze review
Geef uw mening over schrijfstijl en bruikbaarheid. Bij tenminste vijf binnengekomen waarderingen zal de gemiddelde beoordeling getoond worden.