Ford Mondeo 1.6i (1998)

Ford MondeoFord MondeoFord MondeoFord MondeoFord Mondeo - interieurFord Mondeo

UitvoeringMondeo 1.6i
Bouwjaar1998
Jaar van aanschaf2003

Na negatieve ervaringen met mijn vorige auto (roestproblemen bij een auto van 8! jaar) zocht ik naar een iets nieuwere auto die tenminste net zo fijn zou rijden en die niet te veel kilometers had. Zo kwam ik bij mijn eigen dealer bij mijn huidige auto terecht. De Mondeo bleek veel stiller, ruimer en comfortabeler te zijn, en dat voor ongeveer dezelfde prijs als een even oude Escort. Bij de aflevering zijn nieuwe banden en een distributieriem geleverd en 6 maanden garantie waar ik nauwelijks gebruik van hoefde te maken.
De Mondeo bevalt erg goed op comfort, verbruik (1:13,5), geluid, ruimte, ergonomie en stuurgedrag. Minder op lakkwaliteit (loslatende lak onder aan de auto) en rammels in het dashboard.
Door de basisuitrusting (geen elektronische voorzieningen, behalve centrale deurvergrendeling) weinig kans op vervelende elektrische storingen.

Na 2,5 jaar en 50.000 km gebruik bijzonder weinig te melden aan gebreken. Gewoon een dijk van een auto. Ik rijd elke keer met een lachend gezicht weg.

Update december 2006
Weer fluitend door de APK gekomen en een beurt waarin kleine onderdeeltjes van de stabilisatorstang zijn vervangen. De uitlaat zal ergens de komende maanden aan de beurt komen. Mag ook weleens! Die is al 9 jaar oud! Dus op naar het volgende jaar, met weinig onkosten en veel rijplezier.

Update oktober 2007
Tja, wat kan ik aan het voorgaande toevoegen? Opnieuw fluitend door de APK en een grote beurt waar alleen maar een waterbuisje onder het motorblok vervangen moest worden. En ik heb voorbanden moeten vervangen. Die waren na 77000 km (!!) trouwe dienst behoorlijk versleten (Ze zaten de eerste 55000 km achter). Verrassend, want Mondeo’s schijnen berucht zijn vanwege snelle bandenslijtage en mijn Pirelli’s P6000 ook berucht zijn vanwege gevoeligheid voor cuppen en slijtage. Ik heb er nu Michelins onder liggen op advies van een VACO bandenbedrijf. Kortom, ik kan weer een tijdje vooruit.

Sinds kort tank ik (bij Argos Oil) een soort eco-benzine waarin wat ethanol vermengd zit door de euro 95. De motor reageert wat gretiger en hij rijdt zuiniger (lees: ik kan langer met een tank benzine doen, mijn record is 856 km op een 61 liter tank euro 95), dus dat lijkt mij wel aanbevelenswaardig voor wie zo’n pompstation in de buurt heeft.

Kortom: je leest een stukje van een tevreden Mondeorijder. Ik beschouw ’m als economisch afgeschreven, maar rijdt verder erg voordelig, qua onderhoud en verbruik.

Update januari 2008
In december de voorbumper kapotgereden door een paaltje ’aan te tikken’. De schade was zo groot dat het net wel of net niet economisch total loss zou worden verklaard. Gelukkig had ik mijn all risk verzekering nog en die liet hem toch repareren. Geluk bij een ongeluk reed iemand van de autohersteller mijn achterbumper ook kapot! Daar zaten al krassen op. Alles in goede orde hersteld. De auto ziet er gelijk een stuk netter uit. Ik kan er weer mee voor de dag komen, ondanks dat hij al bijna 10 jaar oud is!

Update februari 2008
Na 4,5 jaar trouwe dienst heb ik ’m ingeruild voor een Mondeo Wagon uit 1999. De bagageruimte is voor een gezin met 3 kleine kinderen krap aan. Wij wilden meer ruimte en toch een goede en betrouwbare auto. Dan is de keuze voor ons niet moeilijk. Dus wie een goede en betrouwbare Mondeo 5-deurs zoekt...

Op de beurten en een airco-onderhoudsbeurt na zijn er nog geen extra kosten geweest. Er zal nog wel naar de loslatende lakdelen gekeken moeten worden, wat kosten bij de spuiterij zal opleveren. Die kosten zijn meegevallen om dat een (focwa) spuiterij adviseerde om de onderkant te behandelen met bodykit van Tectyl. Dit kostte €8,10. Verder is het slot aan de bestuurderskant vervangen. Deze wordt nogal intensief gebruikt, omdat er geen afstandbediening op zit.
Na 55.000 kilometers gereden te hebben nieuwe voorbanden.
Na 63.000 kilometers gereden te hebben nieuwe steuntjes voor de stabilisatorstang inclusief montage en onderdelen en BTW zo’n € 50,-.
Na 77.000 kilometers gereden te hebben nieuwe voorbanden (de vorige nieuwe banden zijn naar achteren gegaan) en een waterpijpje onder het motorblok voor zo’n € 100,-

Op dit moment is het elektrische slot van de achterklep defect. In het begin hinderlijk (je moet steeds met de sleutel naar de kofferbak), maar het went wel. Ik wil het nog wel laten repareren (zo’n € 130 incl. BTW en montage), maar het heeft geen haast voor die éne keer per week dat de klep opengaat voor wat boodschappen.

Schade aan voorbumper en achterbumper gerepareerd. Door de lage dagwaarde (€ 2500) was hij bijna total loss verklaard. Slot van de kofferbak is nog steeds niet gerepareerd.

4,8

Reactie verwijderen

Weet je het zeker dat je dit bericht wilt verwijderen?

Er is iets mis gegaan. Probeer het later nog eens