Ford Kuga 1.6 EcoBoost 150pk 2WD Titanium (2013)
autoreview
Signalement
Uitvoering | Kuga 1.6 EcoBoost 150pk 2WD Titanium |
---|---|
Versnellingen | 6, Handgeschakeld |
Bouwjaar | 2013 |
Jaar van aanschaf | 2013 |
KM-stand bij aanschaf | 1.100 km |
KM-stand laatst | 1.100 km |
Gat achter de achterbank
- 1.100 km
Toen de Kuga in 2008 op de markt verscheen hadden wij al direct het idee dat dat een auto voor ons was, maar door zijn hoge prijs en zware motorisering (2.5 liter, 5 cylinder motor, 4 wiel aandrijving) was deze auto echter niet interessant voor een in Nederland woonachtige pensionado en echtgenote. De 2 wiel aangedreven diesel uitvoering lag dan qua prijs iets gunstiger maar ook deze uitvoering was voor iemand die tussen de 20- en 25K km’s per jaar rijdt niet interessant.
Op dat moment reden wij een Focus C-MAX Ghia welke werd opgevolgd door een C-MAX met de 1.8 liter Flexifuel motor, nu in de Titanium uitvoering (de Ghia was opgehouden te bestaan). Deze auto reed nog strakker dan zijn voorganger hoewel we wel vonden dat de Flexifuel motor meer verbruikte dan de 2.0 motor in de vorige auto. Deze auto hebben bij ongeveer 35K km in april 2011 aan onze dochter en schoonzoon overgedaan en vervolgens het nieuwe model C-MAX, ook weer in de Titanium uitvoering, gekocht. Deze was ook weer heel luxe met een aantal leuke “gadgets” zoals o.a. het zogenaamde “sub-marine light”, de uitgebreide opbergmogelijkheid in de hemel bij de achteruitkijkspiegel voor zonnebril en auto papieren e.d. Ook de 1,6 Ecotec motor verraste ons zeer aangenaam, fel en een opmerkelijk laag verbruik (hoewel bij lange na niet zo laag als Ford publiceert). Op die auto zit eind augustus 2013 ongeveer 40K km.
En dan is er inmiddels de nieuwe Kuga met dezelfde motor en de keuze van alleen voorwielaandrijving. Ergo 5 jaar na zijn originele introductie is er eindelijk een Kuga welke aan onze technische wensen voldoet en waar ook nog een “redelijk” prijskaartje aan hangt. Na een uitgebreide proefrit constateerden wij dat deze Kuga qua rijeigenschappen vrijwel identiek is aan de C-MAX (een pietsje stugger geveerd wellicht) en dus besloten wij, mede vanwege het feit dat we de C-MAX goed particulier konden verkopen, tot aankoop over te gaan.
Onze nieuwe Kuga is voorzien van het 1st Edition Pack, het Winter Pack en dakrails. Op 10 oktober hebben wij bezit genomen van ons nieuwe vervoermiddel in wederom de Titanium uitvoering maar, hoewel we de aankoop bewust hebben gedaan, zijn er toch een aantal zaken die ons verbazen. Deze verbazing is vooral gebaseerd op de veronderstelling dat de Kuga, qua model en “status”, op een hoger niveau staat dan de C-MAX. Veel van de hieronder opgesomde zaken zijn in feite heel simpel en kosten waarschijnlijk een habbekrats wanneer deze af fabriek worden gemonteerd maar ze zouden de Kuga desalnietemin naar een hoger niveau tillen.
• In de C-MAX zit tegen de linker A stijl een doorzichtig plastic klemmetje om parkeertickets tussen te steken (kosten € 0,50?) in de Kuga ontbreekt dit.
• In de C-MAX zitten op de middenconsole een aantal half maanvormige sleufjes waar je munten voor boodschappenkarretjes in kan zetten, in de Kuga ontbreekt dit. OK, vanwege het Winter Pack zitten er verwarmde voorstoelen in de auto en de regelknoppen daarvan zitten op die plek maar waarom is er niet over nagedacht om die gleufjes elders op een makkelijk bereikbare plek onder te brengen (bijvoorbeeld in het langwerpige bakje naast de bestuurdersstoel). Even voor de goede orde, wij wilden eigenlijk helemaal geen verwarmde stoelen (dat is net zo “vies” als in een, d.m.v. een elektrische deken, voorverwarmd bed stappen ), het ging ons om de verwarmde voorruit welke in het zelfde (winter) pakket zit.
We hebben overigens inmiddels ontdekt dat er in de klep van het handschoenen kastje uitsparingen zitten waar je munten in kunt opbergen. Die munten zitten echter zo klem dat je je nagels bijna breekt om ze los te krijgen.
• In de C-MAX zit naast genoemd brillenvakje een tweede opbergvak in de hemel (waar de auto papieren mooi inpassen) en een panorama spiegel waarmee je kinderen op de achterbank in de gaten kunt houden. In de Kuga is dit allemaal heel simpel (alleen het brillenvakje) en waar gaat het nou om? Een eenvoudig stukje plastic van een paar Euro. Wellicht dat Ford er van uit gaat dat mensen die een Kuga kopen geen kleine kinderen meer hebben. Dat zal mogelijk kloppen maar ze hebben vaak wel kleinkinderen.
• In de C-MAX zitten links én rechts van de spiegels aan de achterkant van de zonnekleppen lampjes, in de Kuga zitten die slechts aan één kant en dat komt wat armoedig over.
• In de C-MAX zijn de 2 voorstoelen (handmatig) in hoogte verstelbaar, in de Kuga alleen de bestuurders stoel.
• In de C-MAX zijn de 2 voorstoelen voorzien van een verstelbare lende steun, in de Kuga alleen de bestuurders stoel.
• In de C-MAX zit het boven reeds genoemde “sub-marine light” hetgeen bij het rijden in het donker een prettig warm gedempt rood licht verspreid. In de Kuga is dat alleen verkrijgbaar als onderdeel van een op 5 Euro na € 2.000,- kostend “Advanced Technology Pack” (hier wordt het “Ambient Light” genoemd). Omdat ik, ondanks mijn 70 jaar, nog een alerte automobilist ben zie ik het nut niet in van zaken zoals Blind Spot Information System, Lane Departure Warning, Driver Alert System, Traffic Sign Recognition en Active City Stop en dus hebben we deze (peperdure) optie gelaten voor wat het is.
Het punt waar het hier echter echter om gaat is dat je voor weinig kosten het niveau van het interieur kunt verhogen als Ford b.v. die Ambient Lighting in het First Edition Pack “te stoppen” of, nog beter, het gewoon standaard op de Kuga te monteren. Ook hier de vraag; “wat kost het nou”?
Dit zijn allemaal “minpuntjes” die je niet verwacht op een auto welke een “klasse hoger” zit dan het voertuig wat je ervoor reed. Mogelijkerwijs dat dit alles uit het oogpunt van kostenbesparing is gedaan maar wat levert het uiteindelijk op bij een auto van een dikke 38 duizend Euro?
Dan zijn er nog wat puntjes welke in de categorie “jammer maar het is niet anders vallen”:
• In de C-MAX zit in de vloer, achter de voorstoelen, aan weerskanten een handig opbergvakje, in de Kuga zit een piepklein vakje diep onder de bestuurdersstoel.
• Ondanks dat de Kuga een grotere auto is, is de kofferbak echter zo’n 60 liter kleiner van inhoud in vergelijking met de C-MAX (in beide zat/zit een “thuiskomer”).
Het grootste minpunt van de Kuga betreft echter de aansluiting van de achterbank aan de hoedenplank (of liever gezegd het gebrek aan aansluiting). Zit er eindelijk een fatsoenlijk afdekscherm over de kofferruimte (inplaats van die flodderige geperste vilten gevallen zoals die in de C-MAX zitten), zit er tussen de rugleuning en de koker waar het afdekscherm in oprolt een groot gapend gat over de hele breedte van de auto. Bij de auto in de showroom was dit gat niet te zien vanwege het privacy glas wat op die auto was “gemonteerd”.
De rugleuning kan in twee standen worden gezet. Wanneer de leuning “achterover” staat is de afstand tussen deze en voornoemde koker 7 centimeter. Met de leuning “recht op” is dit maar liefts 17cm !!! Ik heb behoorlijk grote handen maar ik kan mijn hand nog heen en weer bewegen in dit “gat”. Desgevraagd noemt Ford dit een “producteigenschap” van de auto. Dat woord gebruiken ze wanneer ze geen zinnig antwoord weten op een gestelde vraag.
Nu word je altijd gewaarschuwd geen waardevolle spullen in het zicht in de auto te laten liggen maar soms kan je niet anders (tenzij je telkens alles mee wilt gaan sjouwen). Dus wat doe je dan met die spullen? Juist, die leg je uit het zicht in de kofferbak. Dat is, bij alle auto’s waar ik tot nu toe in mijn leven in heb gezeten, behalve bij de Kuga. Overdag kijk je so wie so al door dat gapende gat in de kofferbak en het dievengilde zal ’s avonds gebruik maken van een zaklantaarn.
Ik durf gerust te stellen dat er bij Ford een aantal mensen op de ontwerpafdeling flink hebben zitten pitten want dit mag m.i. toch als een behoorlijke ontwerpfout worden geclassificeerd, te meer omdat er aan de achterklep (onderaan de ruit) een speciaal “schermpje” is gemonteerd wat de spleet tussen de achterklep en de achterzijde van de “hoedenplank” “opvult/afdekt”. De grote vraag is: waarom hier wel en bij de achterbank niet?
Dit euvel moet bekend zijn bij Ford en ik ben “in discussie” met ze om dit opgelost te krijgen. Ik kan me zo voorstellen dat, wanneer verzekerings maatschappijen hier lucht van krijgen (voor zover ze dat al niet hebben), ze óf de premie omhoog gooien óf niet uitbetalen als er in de kofferbak wordt ingebroken. Je zal b.v. ZZPer zijn en je gereedschap in de kofferbak van je Kuga vervoeren. Moet je dan elke avond de inhoud van de kofferbak mee naar binnen sjouwen als je de auto voor de deur parkeert? OK als potentiele dieven niet in de kofferbak kunnen kijken is dat natuurlijk geen garantie dat ze niet tot daden zullen over gaan maar bij de huidige situatie dringt het aloude spreekwoord over “de kat op het spek binden” zich nadrukkelijk op
Op Internet kwam ik dit Engelse Forum tegen waar mensen het zelfs over een “security risk” hebben. Op dit moment heb ik nog geen Nederlands equivalent kunnen vinden.
http://www.kugaownersclub.co.uk/forum/gap-between-rear-seats-boot-cover_topic8017_page2.html
Merkwaardig genoeg zag ik bij een recent bezoek aan de dealer dat bij de Galaxy een constructie is toegepast waarbij aan de voorkant van de koker waar het afdekscherm in oprolt een “flap” is gemonteerd welke het gat achter de achterbank afdekt. Ook dit is een aanwijzing dat het bij de Kuga gewoon vergeten is en weer de vraag: waarom wél bij de Galaxy en niet bij de Kuga?
Tel hier nog bij hoe netjes de overgang van de kofferbakvloer naar de neergelapte leuning van de achterbank is “weggewerkt”. Dit versterkt mijn mening dat de ontwerpers van Ford toch echt iets vergeten zijn v.w.b. de aansluiting achterbank leuning/afdekscherm kofferbak. Het wil er bij niet in dat je iets wat 99% van de tijd uit het zicht blijft (de overgang vloer/neergeklapte leuning) zo netjes afwerkt terwijl je iets wat 100% van de tijd in het zicht zit (gat achterbank leuning/afdekscherm) laat voor wat het is.
In Amerika heet de Kuga de Escape en ik heb ook nog even gekeken in de Ford US brochure van die auto, maar daar staan helaas geen foto’s in waarop te zien is hoe het bij die auto is opgelost (zie: http://www.ford.com/services/assets/Brochure?make=Ford&model=Escape&year=2014). In de US zal dit gat best zijn weggewerkt want ik kan me namelijk niet voorstellen dat Ford er in de US er mee weg zouden komen het een “product characteristic” te noemen, ze zouden onmiddellijk een “product liability suit” aan de broek hebben. Ik heb ook nergens op Internet kunnen ontdekken dat Amerikaanse Escape bezitters klagen over het gat dus lijkt mij de conclusie dat het bij de Escape “in orde is” gerechtvaardigd.
Ik ben zeer benieuwd hoe andere Kuga rijder denken over “het gat achter de achterbank”. Bij AutoWeek zijn er geen verdere klachten van Kuga rijders over “het gat” bekend
Ondanks dat we de auto 1½ maand geleden hebben afgenomen hebben we er nog maar 1100 km mee gereden maar we ervaren de auto als een strak sturend vehikel met een felle 1,6 Ecoboost motor met een prima schakelende (hand)bak. De auto is ook heel luxe uitgevoerd (ondanks de eerder genoemde besparing op de uitrusting t.o.v. de C-MAX.
- Betrouwbaarheid
- Prestaties
- Comfort
- Kosten
- Zou u weer een auto van dit merk kopen? ja
Beoordeel deze review
Geef uw mening over schrijfstijl en bruikbaarheid. Bij tenminste vijf binnengekomen waarderingen zal de gemiddelde beoordeling getoond worden.
PRIVATE LEASE Ford Kuga
Had je deze auto's al gezien?

Ford Kuga 1.5 Titanium 2016 150PK NAVI PANO CLIMA NAVI CRUISE TREKHAAK
- 2016
- 98.663 km

Ford Kuga 1.6 Titanium 4WD | Automaat | Climate Control | Adaptieve Cruise Control | Winterpakket | Elektrischbedienbare Kofferklep | Sony | Achteruitrij Camera | Trekhaak |
- 2013
- 106.025 km

Ford Kuga 1.5 Titanium Styling / Dealer ond. / NAP
- 2016
- 76.287 km