Ford Ka 1.2 Titanium (2009)
Uitvoering | Ka 1.2 Titanium |
Bouwjaar | 2009 |
Jaar van aanschaf | 2009 |
aanschaf
Beetje snel deze review (mea culpa), maar vindt het zelf toch altijd leuk om te lezen waarom iemand een auto aanschaft en omdat de nieuwe Ka nog niet bij de reviews staat toch maar aangemaakt.
Na 2 1/2 jaar in een Fiat Panda te hebben gereden begon het toch weer te kriebelen.
Uiteindelijk gekomen tot de volgende 'short'list:
Fiat Panda - weer t zelfde..prima auto, maar wilde toch wat anders
Daihutsu Sirion 2- ruime auto, rijdt prima maar die 1.0 3-cyl. motor maakt welk erg veel lawaai in de 1e,2e & 3e versnelling.
Renault Twingo 1.2 - keurige auto, beetje saai, standaard 1.2 motor is wat sloom en de 1.2 16v is alleen als duurdere dynamic leverbaar.
Uiteindelijk bij de nieuwe Ford Ka 1.2 Titanium uitgekomen, rijdt heerlijk stevig, fraai interieur, compleet uitgerust plus een goede deal kunnen maken met een prima Ford Dealer (ook belangrijk !)
Persoonlijk vindt ik de nieuwe Ka errug leuk en een stuk mooier/serieuzer dan de oude Ka.
Met name het interieur is fraai met dezelfde witte parelmoer lak op de middensectie is zeer fraai, alles doet degelijk aan, geen afwijkende naden of slecht passende dashboard delen.
Je denkt echt een klasse duurder te rijden.
Nog even in dubio gestaan over de kleur scuba (licht blauw met.)of piste.
Maar uiteindelijk gekozen voor de kleur Piste (=parelmoer lak) wat de auto mooi staat, jammer wel dat Ford EURO 750,-- hiervoor vraagt en voor normaal metallic euro 500,--.
Verdere opties pakket A(velgen+getinte ramen) geen andere opties nodig auto is al behoorlijk compleet met airco,elec. ramen,elec.spiegels,radiocd etc...etc.. en om dat deze auto uit voorraad kwam hadden we ook niet veel andere keuze mbt. de extra's.
Wegligging is keurig en als je wil kun je behoorlijk hard door een (lange) bocht.
1.2 motor moet nog wat los komen, maar gezien de ervaringen tijdens de proefrit met een ingereden Ka vindt ik deze motor voldoende voor deze auto. Geen strepentrekker, maar je kunt er goed met meekomen en inhalen op binnenwegen gaat lekker soepel.
Iets verder doortrekken in de versnellingen geeft een lekker duwtje in de rug.
Vering is stevig vergeleken met de Panda (erg soepel) maar doet juist volwassen aan daardoor en zeker niet oncomfortabel aan.
De radio met 6 speakers + subwoofer is voor deze klasse errug lekker, voldoende bas en prima hoge tonen.
Tot nu toe nog geen negatieve punten kunnen ontdekken, zal de komende tijd het verbruik in de gaten houden en deze review updaten.
betrouwbaarheid en gebruikkosten voorlopig maar op voldoende gezet.
Auto wordt voornamelijk door mn vrouw bereden, maar betrapt mezelf erop dat ik graag de Ka ff pak ipv. mn eigen lease auto.
verbruik etc
Auto bevalt uiteraard nog prima, tot nu toe 3x getankt en gemiddeld zo'n 1:14,5 met veel korte stukjes en weinig snelweg.
Boordcomputer geeft trouwens 1:12,8 aan.
Verder valt op de grote zijspiegels die lekker goed zicht geven. Is wel nodig ook want links over je schouder zie je door het raam/zijstijl niet echt veel.
Het zgn. connection pack (bluetooth + stuurwielbediening)vindt ik toch wel een aanrader, eenn vrouw zal er weinig last van hebben maar als man met iets 'steviger' vingers vindt ik de radio knopjes wat aan de kleine kant
kleine update
Het verbruik is ondertussen iets beter geworden met als beste 1:16 maar daarvoor moet je wel lange stukken rijden in een rustig tempo. Bij normaal en afwisselend gebruik komen wij op 1 op 14,5.
Niet echt heel zuinig maar dat wisten vantevoren, dan hadden we maar een Aygo 3-cyl moeten aanschaffen. Maar ja een Ford Ka vindt ik veel leuker/mooier en met z;n 1.2 4-cylinder een stuk comfortabeler dan een 3 cyl die meer herrie maakt.
Verder geen problemen behalve het kleine pitje in de bestuurders portier met dank aan iemand die zn deur te hard open deed.
5100km: Airco doet niks meer...Naar de dealer geweest hiervoor, maar helaas het bewuste onderdeel dat stuk is staat in backorder.
1 weekje wachten en het onderdeel was nu wel binnen, binnen 30 minuten alles weer gefixt.
1 jaar jong
De KA is nu 1 jaar jong. Afgelopen periode zijn er niet zo heel veel km's gereden met de KA en dan nog voornamelijk kleine stukjes. Geen problemen, enige vervelende zijn de ruiten wissers die zeer onregelmatig over de voorruit gaan.
Wellicht dat de garage dit bij de 1e beurt kan afstellen.
Verbruik blijft zo;n 1:14/15 wat voor de korte afstanden die er met de KA gereden mijns inziens redelijk is.
Ondertussen de 1 beurt laten uitvoeren, ruitenwisserbladen vervangen en 1 lampje in het dashboard deed het niet.
Garage wilde eerst euro 60,-- voor t dashboard lampje vervangen, maar na aandringen van mijn kant is dit onder garantie gedaan.(alleen lampje betalen)
Ondanks dat een totale rekening van ruim euro 250,--
Vrij hoog gezien de leeftijd/km stand, beurten bij Fiat waren goedkoper.
Wel erg prettig zijn de nieuwe ruitenwissers, flinke verbetering.
airco kaduuk
Airco voor de 2de keer kapot, deze keer de verdamper.
Staat ruim 4 uur reparatie tijd voor (ivm in/uitbouwen bashboard)
Wordt onder garantie gedaan. Valt me toch tegen 2x de airco stuk in 15 maanden tijd.
Jaarlijkse beurt
Onze Ka heeft in Mei zn jaarlijkse beurt gehad. Behalve regulier onderhoud was er toch wel 1 opmerkelijk probleem. Regelmatig kwam er een onprettige benzine geur in de auto.
Bij de beurt bleek dit een poreuze (retour) leiding te zijn. Deze leiding en een andere zijn onder gedeeltelijke garantie vervangen. Hopenlijk door een degelijker exemplaar, want een slang die al na 2 jaar poreus is...
Verbruik blijft 'steady' tussen de 1:14/15 wat gezien de vele korte stukjes redelijk te noemen is.
Verder gaat de verf op enkele wieldoppen 'bladderen', toch wel opmerkelijk na ruim 2 jaar
Weer n jaar verder
Het wordt saai, maar we zijn weer n jaar verder. Geen enkel probleem.
Auto functioneert nog altijd zonder enig mankement.
Fijne compacte wagen.
Verbruik tussen de 1:15 - 1:16.
KM's gaan niet snel
Zoals hierboven al aangegeven worden weinig km's gereden met de Ka.
Wel prettige Km's.
Geen bijzonder problemen te melden.
Nieuwe voorbanden (wel snel) en een beurt + APK en de airco compleet nagekeken/schoongemaakt etc...
Vooral deze airco aktie was niet goedkoop, maar nodig na 4 jaar.
Wellicht wordt deze auto ingeruilt op een UP/Mii/Citigo, wellicht rijden we ermee door.
Gezien de weinige km's en prima is doorrijden een prima optie.
afscheid
Zojuist de KA achtergelaten bij een VW dealer.
Na ruim 4 jaar tijd voor een andere auto (VW UP)
Overall waren we/mn vrouw erg tevreden over de KA.
Positief waren t weggedrag,comfort en design wat erg gewaardeerd werd.
Weinig negatieve punten behalve de kleine knopjes vd radio en verbruik van 1:16 wat beter moet kunnen in deze klasse.
Deze KA gaat naar een Ford dealer te Rotterdam, de volgende bestuurder/ster zal zeker veel plezier aan de auto hebben.