Ford Galaxy 2.0i GLX (1996)
autoreview
Signalement
Uitvoering | Galaxy 2.0i GLX |
---|---|
Versnellingen | 5, Handgeschakeld |
Bouwjaar | 1996 |
Jaar van aanschaf | 2007 |
KM-stand bij aanschaf | 179.000 km |
KM-stand laatst | 0 km |
ERVARINGEN
De combinatie van geen dieselkilometers meer maken en de komst van nr. 3 in het gezin wezen ons vrijwel automatisch naar een Ford Galaxy.
Wel eerst nog even rond gekeken naar andere MPV’s (vooral het Citroen, Peugeot, Fiat trio leek aantrekkelijk i.v.m. de schuifdeuren, maar zie daar maar eens aan te komen ...), maar de goede ervaringen met Ford gaven toch de doorslag.
Zeker toen bleek dat we onze 2001 mondeo konden inruilen voor een 96-er Galaxy en een 97-er mondeo sedan.
De Galaxy biedt een enorme bak ruimte en heel veel rijcomfort.
Voor een verstokte Ford-rijder is de auto wat slap geveerd, maar uiteindelijk draagt dat zeker bij aan het comfort. ’t Is zeker geen auto waarmee je snel door de bocht kunt, maar daar koop je ook geen MPV voor.
We hebben vrijwel direct de stoelen voor de derde zitrij bijgekocht. Zelfs dan houd je nog een zee van ruimte over, zowel achter als tussen de stoelen. De kids vinden het geweldig; ieder zijn eigen leeslampje en ieder hun eigen grote stoel.
Over het interrieur valt wel iets te zeggen; kennelijk kan je bij Ford de meest afzichtelijke dingen bij elkaar zoeken. Het dashboard is blauw met (nep) notenhout en de stoelen zijn blauw met paars. Tel daar een groene buitenkant bij op en je hebt een compleet kleurenpallet waar je hoofdpijn van krijgt. Maar goed, bij een tweedehands auto heb je die keuze niet altijd, zeker niet bij een MPV die er nog een beetje aardig uit ziet. De meeste van deze auto’s zijn op die leeftijd (11 jaar) volledig uitgeleefd.
Een leuk trucje is dat je de voorstoelen 180 graden kunt draaien, in ’conferentie-stand’. Je krijgt dan een leuk zithoekje. Op vakantie veel gebruikt ...
Over de auto zelf: na bijna 10 jaar in twee verschillende Fords (Escort wagon, Mondeo Wagon), kan ik alleen maar concluderen dat het eigenlijk een Volksagen is.
De stuurbekrachtiging is meteen 100%; waar Ford nog enige terughoudendheid kent. De knopjes zijn bepaald niet Ford en de lokatie van de bedieningsorganen al helemaal niet. Onlangs heb ik het achterklepslot gerepareerd en wat denk je: vergeven van de Volkswagen logo’s als je het paneel eenmaal weg hebt. Vanzelfsprekend is Volkswagen geen slechte auto, maar ’t is even wennen als je denkt dat je in een Ford zit.
De 2 liter (115 pk) is wat krap bemeten voor de 1600kg zware tank.
Je merkt duidelijk dat de versnellingsbak is aangepast om die massa op gang te brengen: veel kracht bij lage toeren. Dat bleek overigens met een aanhanger in de Franse Alpen zeer gunstig ...
Als je eenmaal vaart hebt, zit je snel hoog in de toeren, met bijbehorend lawaai. Al met al kom je uiteindelijk zeker wel richting de 170-180 km/u (in Duitsland, natuurlijk) en ook dan blijft de auto zeer comfortabel (afgezien van het lawaai). Het verbruik valt in het algemeen een beetje tegen: met veel moeite 1:10, meestal niet meer dan 1:9.
Ook niet Ford: de verwarming en airco doen er een eeuwigheid over om hun werk te gaan doen. Bij onze auto is zelfs kort voor aflevering nog een compleet nieuwe airco ingebouwd, maar dat mag niet helpen. Die airco schijnt een algemeen voorkomend probleem te zijn.
Samenvattend: al met al veel auto voor je geld. Deze rijden we gewoon ’op’ en de volgende wordt zeker weer een Galaxy, maar dan met een 2.3 of 2.8.
PROBLEMEN
Bij aankoop ontbraken de knoppen van de claxon, die schijnen er bij oudere typen regelmatig af te vallen. Ook was de kabeldoorvoer naar de achterklep gescheurd, waardoor er water in de achterklep stond. Ook dit schijnt regelmatig voor te komen.
Beide zaken zijn (na heel wat vijven en zessen met de dealer) binnen de garantie opgelost.
- Betrouwbaarheid
- Prestaties
- Comfort
- Kosten
- Zou u weer een auto van dit merk kopen? ja
Beoordeel deze review
Geef uw mening over schrijfstijl en bruikbaarheid. Bij tenminste vijf binnengekomen waarderingen zal de gemiddelde beoordeling getoond worden.