Ford Focus Wagon 1.8 TDDi 90pk Futura (2004)
| Uitvoering | Focus Wagon 1.8 TDDi 90pk Futura |
| Versnellingen | 5, Handgeschakeld |
| Bouwjaar | 2004 |
| Jaar van aanschaf | 2004 |
| KM-stand bij aanschaf | 1 km |
| KM-stand laatst | 0 km |
Zakelijk verplicht tot rijden van een Focus Wagon. Dit is dus mijn leaseauto. Privebezit: 2 x een 626 op LPG en daar rijd ik dus ook mee. Da’s in elk geval goed voor de indicatie.
Destijds de keuze kunnen maken een Futura te rijden. Dat maakte het een aantrekkelijk verhaal. Zakelijk was alleen Diesel mogelijk. Jammer.
Auto bevalt eigenlijk boven verwachting. Ik heb de 90 PK Tddi diesel. Niet stil, maar wel vlot. Vlotter dan de 90 PK Hdi die de 307 break had die ik hiervoor als tussenmodel heb gereden.
Maar wat is stil....zo’n vaag begrip! Ik vind het geluid zeker meevallen en een acoustisch donkerbruin gekleurde diesel klinkt niet verkeerd hoor. De koude start is behoorlijk stil. Hulde.
De auto heeft boven de 100 km last van windgeruis dat komt van achteren. Van de achterwielen. Wellicht komt dat door minder goed geisoleerde afdichting bij de portieren en te weinig isolatie op de achterste wielkasten. De GoodYear Eagle NCT5 banden....die zijn perfect, maar hebben qua geluid een beetje het zuigende geluid dat winterbanden ook hebben. Deze band zit dan ook tussen zomer- en winterband in en het is mij goed bevallen in de winterperiode. Dus moet ik de rolgeluiden maar voor lief nemen.
Futura biedt veel waar: verwarmde voorruit, verwarmde spiegels, semi-auto climate control, leer, navigatie, cd wisselaar, lichtmetaal 15’ en sportonderstel. En verstralers. Maar wat moet je met die laasten? Heb je echt niets aan mensen. Je ziet er niets meer mee in de mist dan anders. Tenslotte mag je ze alleen dan maar gebruiken. En met mist ben ik liever thuis want ’ze’ rijden als idioten.
Juist dankzij dit Futura pakket ben ik blij met de auto. De standaarversie had mij te weinig feest geboden. En het is een waar rij-ijzer. Feest hoor die directe besturing en puike wegligging. 15’ en 195-banden is precies goed. Breder / groter is absoluut niet nodig.
De navigatie ( Blaupunkt Travel Pilot ) is simpel in gebruik en kan bediend worden zonder boekje te hebben gelezen. Perfect. En wat is GPS nauwkeurig mensen daar wordt je bang van!
Olieverbruik: de eerste 2000 km, een liter olie verbruikt, daarna niets meer. Hoef niet bij te vullen tussen de beurten door. Perfecte motor.
Brandstofverbruik: ik rijdt het meest op 80 en 100 wegen. Regelmatig op 120 km wegen maar dat maakt niet de dienst uit. Er wordt altijd het maximale uit de snelheidslimieten gehaald, dus lekker vlot optrekken, zo vlot als mag, en verder de snelheid parkeren tot 10% boven de limiet.
Gemiddeld verbruik is dan 5,7 liter / 100 km. Dat is 1 op 17 en niet verkeerd. Maar zuiniger lukt niet tenzij je nooit op de snelweg rijdt, dan scoor je uiteraard beter.
noot: ik rijd altijd met verlichting aan en de climate control staat op automatisch. Dus airco wordt veel gebruikt.
50 km/u in de 4e versnelling wil niet lekker. Ga er iets boven zitten...ongeveer 57 km/u en de motor draait mooi rond in 4.
Bij 70 in 5 geldt hetzelfde....kritisch punt. Een paar km harder en dan loopt het mooi.
Topsnelheid 180 wind tegen en 190 wind mee ( A30 hier bij de buren)
De nieuwe Focus met 1.6 TDCi die had ik zeker wel willen hebben maar goed mijn Futura pakket maakt een hoop goed en was zeker een leuke weggever van Ford om de statistieken op peil te houden. Goede actie. En ik zit er nog zeker 3 jaar aan vast....en dat vind ik niet erg!
Wegens andere functie de auto in juli 2006 afgestaan. Heb er 60.000 km storingsvrije km’s mee gereden. Ik zou deze auto echter nooit zelf gekocht hebben. Vind Japanners nou eenmaal fijner.
Geen enkele
Wat minder bevalt: geen fatsoenlijke zithoekverstelling cq ontbreken lendesteun.
Mistachterlamp alleen aan als mistvoorlampen ook aanzijn. Dus even seinen naar achteren resulteert in activeren van mistlampen aan de voorzijde. Dat zal niet iedereen snappen als je seint.
Geen regelbare interval op de voorste ruitenwissers. De fabrieksstand van de interval heeft te grote tussenpozes.
Daarnaast kan de achterste ruitenwisser niet op een continuestand. Dat is ook vreemd.
Tevens jammer dat er geen fabrieks cruisecontrol op de auto kon...maar gelukkig heb ik er eentje op van John Gold. Dat werkt goed genoeg en een CC is onmisbaar.
Ook een misser: het piepje die waarschuwt bij laag niveau ruitensproeier, cq vorst, cq brandstof bijna op....is onhoorbaar. De lichtjes vallen bovendien ook niet op.
Het dashboard is een ramp. De verschillende lichtjes boven toerenteller en snelheidsmeter kunnen ze net zo goed weglaten. Je ziet er overdag geen donder van.
’s avonds is het overigens een feest, en goed verlicht. Ook mooie groene kleuren. De new-edge lijnen zijn dan ook niet zichtbaar want mooi vind ik dat niet. Ook niet lelijk maar ach.
De auto kost mij geen geld, ik mag er in sturen en hij rijdt fijn. Wat wil ik eigenlijk nog meer ?
Wel ben ik er zuinig op. De wagen wordt met hogedruk en spons gewassen. De motor wordt netjes warm gereden. Maar goed ik weet wel hoe ik er mee om moet gaan ik veracht dan ook geen problemen ondanks dat de krachten optimaal benut worden.