AutoWeek.nl heeft je steun nodig

Ford Focus Wagon 1.0 EcoBoost 100pk Trend (2017)

Ford Focus Wagon 1.0 EcoBoost 100pk Trend (2017)

UitvoeringFocus Wagon 1.0 EcoBoost 100pk Trend
Bouwjaar2017
Jaar van aanschaf2022

Doel : 3x klokje met dit blokje

Mijn vorige auto, een 1.8 Mondeo station uit 2007 is total loss gereden door een bestelbus.
Na weken van herstel op zoek gegaan na een andere auto.
Omdat mijn gezin de crash in de Ford heeft overleefd was een vervolg occasion van Ford logisch.

Je gaat na een ongeval heel anders naar auto's kijken, meer naar veiligheid en crashtesten. Veel zin om overal te kijken heb je niet en na zo'n heftig ongeval ben je met andere dingen bezig zodat er niet veel tijd is gaan zitten in inlezen in techniek.

Vergelijkbare bouwjaren in dezelfde staat als de Mondeo 1.8 met 125 pk en 170 Nm 1360 kg waren door corona niet meer te vinden. Alleen bots en deuk exemplaren. In een hogere prijsklasse waren de auto's beter.

Na een proefrit in een Focus 1.6 TI-vct uit 2012 blijkt er voor iets meer geld ook nog een Focus ecoboost uit 2017 met veel kilometers te staan.
Daar gelijk na de 1.6 een proefrit mee gemaakt en verkocht aan de rust in het interieur en gemak waarmee de motor reageert. Ook al heeft de motor minder pk, het koppel van 170 Nm is er wel, evenveel als in de 1.8 Mondeo.
De auto voelde ook heel stabiel en stevig aan. Ook het schakelen gaat direct en de koppeling voelt nog goed.
Omdat het bij de garage sluitingstijd was toch snel de koop gesloten. Bij mijn eerdere auto's heeft kopen na een goed ervaren proefrit altijd goed uitgepakt dus waarom nu niet ?

De verkoper verzekerde mij ervan dat deze auto uit de lease goed onderhoud heeft gehad.

Nadat de koop gesloten was pas gelezen over ecoboost motor problemen met versleten distributieriemen in verkeerde olie en ervaringen over lekkende koelvloeistof slangen. Ai ai ai dat klinkt niet heel fijn. Daardoor nachten onrustig geslapen.

Gelukkig blijkt uit het onderhoudsboekje wel dat iedere 20 duizend onderhoud is uitgevoerd maar welke onderdelen kan ik niet zien.

Vrij snel nadat ik de auto had heb ik zelf parkeersensoren in de achterbumper gemaakt en een dashcam met achtercamera gemonteerd.

Accu na 211000 km op

211000
De auto start niet meer na 20 minuten met lichten aan te hebben gestaan. Met startkabels hulp weer kunnen starten. Thuis gelijk nieuwe accu besteld. Bij monteren moet meer los gehaald worden als bij de Mondeo dus begrijp nu de hogere prijs die een garage rekent voor dit klusje.
Zomerbanden naar Winterbanden wissel.

Distributieriem

Distributieriem laten vervangen. Die eruit kwam zag er nog goed uit zonder tandverlies. Nu een nieuwe erin. Dat schept rust. Ook al is de prijs hoog in vergelijking met andere motoren. Bij andere motoren is de vervangingsinterval echter veel korter. Als je bedenkt dat deze meer dan 200000 km mee kan valt het mee. Wel de voorgeschreven olie gebruiken.
Winterbanden naar Zomerbanden wissel.

Lucht en Interieurfilter

Lucht en Interieurfilter vervangen
Verbruik naar 6,45 liter / 100 km.
Plek 36 van de 93 bij spritmonitor.
Verbruik van de 1.8 Mondeo was 8,92 / 100 km.
Dus qua verbruik bespaar je mooi met de ecoboost.

Bougies

Bougies vervangen

Olie + filter

Geen problemen, olie na 13000 vervangen.
4 liter eruit zonder bijvulling tussendoor dus heel netjes.
Volgens specificatie met juiste olie gevuld
Benzine verbruik 6,44 plaats 35/94 Spritmonitor

APK

APK feilloos, geen enkel punt, geen aanbevelingen dus inmiddels 35k probleemloos met deze ecoboost motor. We gaan ermee door.
Binnenkort olie verversen.

Olie + filter

Geen problemen

Achterlichtunit lek

Melding in scherm dat Linker achterlicht stuk was. Niet alleen het lampje bleek stuk maar unit zelf stond vol water doordat pakking niet meer waterdicht bleek en los liet. Twee nieuwe units besteld voor 158,96 samen.

Verbruik update

Gemiddeld verbruik 0,08 gestegen naar 6,52 l / 100 km. Boordcomputer is altijd 0,3 te optimistisch. Plek 45 van 98. Er zijn er 5 bijgekomen op spritmonitor.

Olie en Filter

Geen problemen, olie na 11000 vervangen.
3,7 liter eruit zonder bijvulling tussendoor dus netjes.
Volgens specificatie met juiste olie 4 liter gevuld en nieuw oliefilter.
Gemiddeld totaal verbruik 6,53 l/100km
Inmiddels 37k met de 2e distributieriem