Ford Focus 1.6 EcoBoost 150pk Titanium (2012)
| Uitvoering | Focus 1.6 EcoBoost 150pk Titanium |
| Versnellingen | 6, Handgeschakeld |
| Bouwjaar | 2012 |
| Jaar van aanschaf | 2012 |
| KM-stand bij aanschaf | 2 km |
| KM-stand laatst | 11.250 km |
Ford Focus wagon 1.6 ecoboost
Laat ik gelijk maar met de deur in huis vallen. Verwacht geen objectief verhaal. Ik ben aan Ford begonnen met veel scepsis en de auto heeft min of meer mij gekozen en ik niet de auto. Maar heeft mij uiteindelijk wel voor zich gewonnen.
Het zit zo. Ik had een auto van de zaak, maar moest die inleveren. Ik kon hem eventueel overnemen, maar door een defect aan de injectoren zou dat een te kostbare kwestie voor mij worden. Ik kreeg toen de mogelijkheid om een ford focus van januari 2007 van de lease maatschappij over te nemen met 18000 km op de teller en toen 1,5 jaar oud. Het was prijstechnisch een aanbod dat ik niet kon weigeren. Zo is ford in mijn leven gekomen.
Mijn vader heeft vroeger een ford taunus 15 M gehad en ik was er nooit echt van onder de indruk. Een jaar of 10 geleden heb ik eens een proefrit in een ford mondeo station diesel gemaakt en de kar was niet vooruit te branden, dus niet genomen.
Ik kijk regelmatig op de site van autoweek en verbaas mij altijd over de mensen die geen nuances meer kennen als het om auto’s gaat. Fanatieke merkenvolgers en merkenhaters, die af en toe elkaars bloed wel kunnen drinken. Ik heb in mijn leven vele automerken gereden en voornamelijk auto’s die nieuw werden aangeschaft. Zat er een echte topper bij kwa comfort, betrouwbaarheid, rijgenot?
Zeker wel, want elke auto blonk wel ergens in uit. Ik heb goede en slechte ervaringen met elke auto gehad, maar de goede die er uitspringt is Mazda. Ik heb vele kilometers zonder probleem gereden.
Echter is dat niet het hele verhaal, want de laatste Mazda die ik had, een Mazda 6 diesel reed voortreffelijk, maar had vele mankementen. In 4 jaar tijd een nieuwe koppeling, een nieuwe brandstofpomp, nieuwe injectoren.
Maar wat ik het allerbelangerijkst vond, ik had wel een dealer/garage die voor mij altijd klaar stond. Zelfs op zaterdagmiddag om 17.00 uur ging de colbert uit en de overall aan. En dat laatste miste ik bijvoorbeeld volledig bij mijn VAG garagisten. Ik heb 2 keer een golf gehad en die reden op zich prima. Maar als alles goed gaat, dan is de garage ook goed. Toen heb ik mij tot een Skoda octavia laten verleiden en dat was een drama. De auto reed op gas en zou daar heel goed geschikt voor zijn. Ik heb er een jaar in gereden en in dat jaar heeft de auto 3 maanden bij de dealer of bij de lpg inbouwer gestaan. Tot 7 keer is een lambda sonde vervangen, er is na 15.000 een nieuwe motor ingezet (gebroken zuigerveren) en op enig moment knalde spontaan de achterruit kapot waardoor de kinderen op de achterbank helemaal onder het glas zaten. Op zich kunnen zulke dingen gebeuren, want elk merk maakt wel eens een slecht exemplaar, maar de wijze waarop zowel dealer als importeur mij met deze Skoda in de kou hebben laten staan, dat vond ik schokkend. Ik geef 1 voorbeeld en dan houd ik er over op, want ik kan er bijna nog kwaad van worden. We rijden in Frankrijk op weg naar huis en de motor draait in gort vanwege een gebroken zuigerveer, waarvoor ik overigens de dealer al had gewaarschuwd, want ik hoorde een tikkend geluid in de motor en waarvan hij zei dat er niets aan de hand was en ik mij met een kilometerstand van 15.000 km niet druk moest maken over een olieverbruik van 1 liter op 1000 km. Ik belde dealer op vanuit Frankrijk en leg mijn situatie uit. Hij kwam niet verder dan de opmerking dat hij weekend ging vieren.
Kijk, een betrouwbare auto is natuurlijk erg fijn, maar nog belangerijker vind ik het, dat je een betrouwbare dealer hebt, die voor je klaar staat als het nodig is.
Maar goed, uiteindelijk kwam ford in mijn leven in de vorm van een ford focus 1.6 ghia in wagon uitvoering. Deze auto heb ik 2 jaar met genoegen gereden, totdat er een reparatie van een goede 1000 euro aan dreigde te komen. Ik was bij de ford dealer en er stonden enkele nieuwe focussen in de showroom van het vorige type en wel in de limited uitvoering. Grappend zei ik tegen de verkoper dat ik daar wel belangstelling voor had, maar dan zou ik de auto de volgende dag moeten kunnen ophalen, omdat ik op vakantie zou gaan. Na een telefoontje van 3 minuten met zijn hoofdkantoor was dat geregeld en kreeg ik voor mij eigen focus een inruil waardoor ik nagenoeg voor niets had gereden gedurende 2 jaar.
Ik blij op vakantie met mijn nieuwe focus, dat was in 2010. Helaas bleek na 2 weken Frankrijk de software van de auto zo in de war, dat er niet meer goed gereden kon worden. Daar sta je dan met een nieuwe auto. Ford heeft het echter goed opgelost. Ik ben met een door ford betaalde huur auto weer huiswaarts gekeerd en heb vervolgens van de garage een vervangende auto gekregen en zij hebben het euvel prima verholpen.
En nu hebben ze me weer zo ver gekregen dat ik de nieuwe focus heb genomen. Hoe ze dat gedaan hebben? Wel, een verkoper die zijn vak zeer goed verstaat is de eerste vereiste. Niet te opdringerig en op het juiste moment de juiste dingen zeggen. Met daarnaast een geweldige inruil voor mijn 2 jaar oude focus. Met daarnaast de overweging dat door de gewijzigde bpm regelingen per 1 juli 2012 de prijs van de door mij gewenste 1.6 ecoboost flink zou stijgen en dat met de stijgende btw er later nog eens het nodig bij zou komen. Kortom, ik zei ja.
Op mijn verlanglijstje stond een ford focus wagon met de 150 pk ecoboost motor, want daar had ik al zoveel mooie dingen over gelezen.
Op 5 juli j.l. heb ik de auto opgehaald na een levertijd van 7 weken. De verkoper heeft 2 uur de tijd genomen om de aflevering te begeleiden. Toen het vervolgens ging regenen op het punt van vertrek zei hij, we nemen nog een kopje koffie, laten de auto nog even binnen staan en wachten even tot het droog wordt, dan blijft de auto lekker schoon. Kijk, daar houd ik van. Dan laat je toch zien dat je als verkoper een nieuwe eigenaar begrijpt.
Nog even over de afleveringskosten. Geldklopperij natuurlijk, maar wel leuk om er een extra veiligheidspakket bij te krijgen met alles er op en er aan. Goed gedaan, dealer.
Wat heb ik precies gekocht?
Het is een ford focus 1.6 ecoboost in de wagon uitvoering in zilver metallic.
Het betreft de titanium uitvoering met de nodige pretpakketten zoals park assist, navigatie, keyless entry, privacy glass en mooie 17 inch velgen. Oh ja, ik heb de auto ook nog een wax oil behandeling laten geven. Ik weet niet of het echt helpt, maar voor die paar honderd euro wil ik dat toch eens proberen.
Wat een mooie kar om te zien. Ik had veel gelezen over het nieuwe model met de opvallende achterlichten en het te drukke dashboard. Maar ik moet zeggen, als ford een nieuw model maakt, dan is dat doorgaans ook echt nieuw, zowel van binnen als van buiten en dat kun je van andere duitse auto’s vaak niet zeggen.
Het drukke dashboard vind ik prachtig en de achterlichten, ach ze passen mooi in het wagon concept.
Maar dan het rijden met deze auto. Ford heeft de focus echt een klasse opgetild. Wat is ie stil en rijdt de auto toch fijn. Weinig toeren bij 120 km per uur en veel koppel bij lage toerentallen, waardoor hij er vandoor gaat als de brandweer in bijvoorbeeld de 3e versnelling vanuit 50 km per uur.
Ik heb in de afgelopen 4 maanden inmiddels bijna 8000 km achter de rug, voornamelijk gereden op de snelweg.
Wat vind ik tot nu toe van de auto?
De buitenkant:
Het model vind ik mooi. De proporties zijn goed en de accenten op mijn auto zijn duidelijk aanwezig maar niet te opvallend. Ik doel hiermee op een chromen sierstrip, het privacy glass. Het ziet er gewoon voornaam uit. De 17 inch wielen zijn druk bespaakt en dat levert veel poetswerk op, maar ik vind ze erg mooi. Ik heb geen verstand van banden maar de continental banden doen hun werk zonder veel lawaai. De keyless entry vind ik echt een mooie gadget. Als ik de handgreep aanraak dan gaan de contourlichten (voor/achter/onder buitenspiegels) plus een hele boel mooie lampjes met rode gloed in het interieur branden en de spiegels klappen automatisch uit. Ik hoef de kontaktsleutel niet meer uit mijn broekzak te halen. Ik moest wennen aan de nieuwe ruitenwisser-opstelling. Het leidt er toe dat een groter deel van de voorruit wordt gewist en dat komt de veiligheid te goede. Ik vind de vormen/lijnen in de carrosserie erg mooi, maar ook wel een beetje druk. Af en toe denk ik dat er ergens een deuk zit, maar dan blijkt het toch de originele kniklijn te zijn.
De achterlichten zijn groot en opvallend, vooral in het donker. Het zijn led lampen en zorgen voor een goede zichtbaarheid. Ik vond de achterlichten in mijn vorige focus te klein. Wel, ze hebben goed geluisterd in de ontwerpstudio. De vorm de “hoek om van de achterlichten” wordt hier en daar nogal onder vuur genomen. Ik vind het echter goed passen bij de wagon uitvoering. Het viel mij wel laatst op dat de citroen c5 wagon vergelijkbare achterlichten heeft, dus helaas niet helemaal origineel van ford.
De binnenkant:
Veel ruimte, lekkere stevige stoelen en veel knoppen/lichtjes. Ik vind het mooi, vooral in het donker. Na even te hebben gereden ben je er aan gewend en vind je de knopjes blindelings. De vorm van het dashboard dat min of meer om je heen gevouwen is, vind ik erg prettig. Alles is gericht op de bestuurder. Ik kan me voorstellen dat sommigen het daardoor te klein/te benauwd vinden op de bestuurderstoel, maar ik heb daar in het geheel geen last van.
Wel of geen premium materialen, voor mij zijn ze van voldoende kwaliteit. Duidelijk beter dan de vorige generatie focus, waarvan ik de gebruikte kunststoffen behoorlijk kwetsbaar vond voor krassen. Dat is nu beter.
De boordcomputer en de navigatie doen hun werk naar behoren. Ik had voor de navigatie wel een wat groter scherm willen zien, maar het huidige voldoet wel.
Er kan heel veel worden ingesteld via de computer en ook heel veel worden uitgelezen. Als je even de moeite neemt om je er in te verdiepen, dan heb je de structuur snel door en wijst het zich vanzelf.
Ik ben content met de geluidsinstallatie. Er zit een goed geluid in en er zijn vele instel-mogelijkheden. Ook is het mogelijk om een extern usb apparaat aan te sluiten. Nu een usb stick geplaatst en ik hoef geen cd’s meer te wisselen.
De bagageruimte is groot, zoals je van een wagon verwacht. Met 4 volwassenen en bagage op vakantie en de rolhoes kan nog steeds dicht in de achterbak. Prima geregeld.
Het rijden in de focus:
Ik wilde graag de ecoboost 1.6 motor, want daar had ik vele goede dingen over gehoord.
De dealer had enkel een 1.6 zonder turbo staan, dus ik heb gekocht zonder proefrit. Ik kan u zeggen, ik heb geen spijt van deze ecoboost 1.6 met 150 pk. Wat een mooie motor is dat. Het begint al met een koppel van 240 nm bij 1600 toeren. Als jarenlang dieselaar spreekt mij dat bijzonder aan en in de praktijk merk je ook echt dat het koppel er in zit. De auto is niet enorm snel, maar als je vanuit lagere toerentallen gas geeft, dan voel je echt wat gebeuren. Bijzonder prettig als je bijvoorbeeld even snel een tractor wilt inhalen. Terugschakelen hoeft niet. Vanuit de 3e versnelling gas geven en je bent er heel snel voorbij. Doortrekken tot 120 km per uur is evenmin een probleem. De motor is dus ook enorm soepel. En dan de rust en de stilte binnen in de auto. Wat een verschil met de vorige focus. Bij 130 km per uur maakt de motor in de 6e versnelling ongeveer 2750 tpm. Tel daar goede isolatie bij op en je hebt het recept voor een stille auto.
Mijn vorige focus was nogal behept met kraakjes en rammeltjes. Dat is bij deze auto niet het geval. Ik ben inmiddels 8000 km verder en hij is kraakloos.
Ben benieuwd of dat zo blijft.
En dan de grote atractie, het automatisch inparkeren. Ik moet zeggen dat het een hele leuke gadget is en het werkt heel goed. Het systeem zet de auto zonder mankeren op 1 cm van een hoge stoeprand. En hele kleine plekjes vereisen wat heen en weer rijden, maar het gaat feilloos. In de praktijk gebruik ik het niet zo heel veel, maar laatst moest ik in het donker in een kleine plek insteken en dan merk je meteen de meerwaarde van het systeem.
Het verbruik:
Ik heb met de auto inmiddels 4 maanden en 8000 km gereden. De meeste kilometers zijn gemaakt tijdens 2 vakanties in Frankrijk. Het verbruik tijdens deze vakanties, inclusief snelweg rijden en bergen op/af kwam gemiddeld 1 uit op 6,9 liter per 100 km. Na de vakanties ben ik bewuster gaan rijden en lukt het me zonder problemen om het gemiddelde op 5,3 liter over 100 km te realiseren. Vooral vlot opschakelen en anticiperend rijden leveren een enorme winst op in het verbruik van de auto. Mijn dochter rijdt ook wel eens in de auto en die heeft een wat meer sportieve rijstijl. Dan zie je het gebruik duidelijk toenemen.
Conclusie:
Ik ben heel tevreden over mijn focus. Hij ziet er goed uit, hij rijdt goed en comfortabel.
Gezien alle awards die ford inmiddels met de focus heeft gewonnen, zijn ook de kenners het met mij eens.
Tot op heden heb ik geen technische problemen met de auto gehad.
Voorlopig blijf ik dus nog even deze focus rijden.
Nog steeds heel tevreden!
Zoals u kunt zien, afgezien van vakantie kilometers rijd ik niet heel veel. Toch wil ik, nu iets meer dan 3 maanden verder, iets over mijn bevindingen opschrijven. De auto rijdt heel goed. Ligt als een blok op de weg en stuurt heel fijn. Het gemiddelde verbruik blijft op hele goede cijfers staan, maar is de afgelopen week flink negatief beinvloed door een rit naar Oberhausen. Maar ik dacht, ik probeer de auto eens uit. Ik heb flinke stukken tot 180 km per uur gereden en dat gaat uitstekend. De auto is te sturen met 1 vinger. Wel valt mij op dat de vering dan hard aanvoelt (gelukkig maar met deze snelheid) maar ik had voorheen een mazda 6 die zelfs bij + 200 km per uur nog echt comfortabel aanvoelde en toch strak bleef sturen. Het verbruik bij 180 km per uur is andere koek. Ik heb er niet heel goed naar gekeken maar hij gaf gemiddeld met die snelheid 1 op 11 aan. In werkelijkheid zal het verbruik nog wel iets hoger hebben gelegen. Toch geen tegenvallende cijfers. Op de terugweg wilde ik kijken wat de topsnelheid zou zijn, maar de drukt liet het niet toe. Die houden jullie (en ikzelf uiteraard) nog tegoed.
Laatst het automatisch inparkeren uitgeprobeerd in een individueeel parkeerhaventje. Ik vroeg mij af of het systeem dan de parkeerplek zou herkennen en op geleide van de stoeprand zou kunnen inparkeren. Ik was aangenaam verrast. Tot op 3 cm van de stoeprand perfect ingeparkeerd. Hulde. Nog geen mankementen aan de auto gehad. Alles doet wat het moet doen. In de zomer weer veel kilometers maken op vakantie. Heb er zin in.
Ontdek deze auto's in de occasionvergelijker

Deze hete hatchbacks heb je voor minder dan de prijs van gebruikte Tesla Model 3

Ford Focus - Occasion aankoopadvies

Ford Focus 1.0 Ecoboost Titanium - Klokje Rond Speciaal