Ford Focus 1.6 EcoBoost 150pk Lease Titanium (2012)
| Uitvoering | Focus 1.6 EcoBoost 150pk Lease Titanium |
| Versnellingen | 6, Handgeschakeld |
| Bouwjaar | 2012 |
| Jaar van aanschaf | 2012 |
| KM-stand bij aanschaf | 5 km |
| KM-stand laatst | 13.446 km |
Ervaringen Ford Focus Wagon 1.6 Eco lease vs. Audi
Afgelopen voorjaar druk bezig geweest met uitzoeken van een nieuwe lease auto, aangezien mijn Audi A3 SB er per 1 september 2012 uit zou gaan.
Tja, wat gaat het dan worden?
Hoewel de A3 een zeer fijne auto is, had ik geen zin om nogmaals in het zelfde (nu vorige model) te rijden. Het nieuwe model liet nog even op zich wachten. Daarnaast wilde ik ook een auto met meer bagage ruimte, gezien we gezinsuitbreiding verwachten. Het moest dus een station worden.
De Audi A4 Avant en de BMW serie 3 zijn erg mooie auto's, maar vallen gezien de hoogte van het aanschaf bedrag en lease prijs helaas af.
Ook de volgende auto's vielen voor mij af:
- Volkwagen Golf Station, relatief duur, wel vertrouwd, nieuw model later opkomst.
- Skoda Octavia Station: veel ruimte, maar verder saai, nieuw model later opkomst.
- Renault Megane Estate: mooie auto, alleen met mijn 1,98m geen goede plek kunnen vinden.
- Opel Astra Wagon: mooie auto, geen fijne motor/bak, relatief zwaar.
Dan blijft er eigenlijk maar 1 optie over en dat is de Ford Focus Wagon. Model is nieuw, spreekt mij qua looks en uitstraling aan en rijdt zeer goed.
Om een lang verhaal kort te maken; ik heb uiteindelijk de Econetic lease Titanium 150 pk Ecoboost besteld, met als opties:
- Ink Blue metallic.
- Donkere ramen vanaf B-stijl (folie).
- 17" lichtmetaal (5 spaaks).
- Aluminium dakrails.
- Vaste trekhaak.
- Reserve wiel.
Al zeg ik het zelf, het is een plaatje geworden.
De tijd tussen bestelling en levering viel me niet tegen (3 maanden).
De auto mocht ik 20 september afhalen. De Dealer nam uitgebreid de tijd om alles uit te leggen.
Ik heb inmiddels goed de tijd gehad om aan de auto te wennen.
Het leek mij een goed idee om de Focus af te wegen tegen de auto die ik ook erg hoog heb zitten en met veel plezier in heb gereden, nl. de A3 (SB 1.4 TFSI Pro-line Attraction van 2008).
Motorisch:
A3 - De 1.4 TFSI is een geweldig blok. Meer dan voldoende trekkracht en power over een breed toerenbereik. De motor is dan ook erg soepel en stil.
Focus - eveneens zeer goed. Doordat het een 1.6 turbo is, is er nog meer trekkracht en power aanwezig. Heeft ook een langere " adem".
Punten gaan nipt naar de Focus (hoewel motor meer inhoud heeft).
Schakelen:
A3 - strakke / soepele versnellingsbak.
Focus - idem.
Gelijkspel.
Rijden (sturen / onderstel):
A3 - stuurt lekker. Ik snap dat gezeur over minder communicatief gedag, gevoelloos bij middenstand niet. Was gewoon goed. Onderstel is wat straf. Merk op snelweg dat dwarsrichels, putten goed worden doorgegeven.
Focus - stuurt goed. Niet (veel) beter dan de A3. Wel is het onderstel wat comfortabeler. zelfde richels worden goed opgevangen, weggefilterd. Door de langere wielbasis is de auto ook wat rustiger t.o.v. de A3.
Interieur:
A3 - heel goed afgewerkt, mooie materialen. Wel opgeruimd en dus kan dit wat saaier ogen. Geweldige geluidsinstallatie (radio concert). Qua connectie met Ipod (laadt niet op) en telefoon verouderd. File info wel goed, ook heb je de navi (pijlen) uitstaan. Op het stuur geen bediening mogelijk, geen leer (Attraction business uitvoering).
Focus - indrukwekkend, mooie frisse kleuren tellers. Midden console druk, met veel knopjes (zelf hou ik hier wel van). Kwaliteit kunststof minder t.o.v. A3.
Radio niet slecht, maar minder dan de A3.
Navi mooi grafisch 3D. Lijkt me up-to-date (2012).
Vanaf stuur (leder) alles te bedienen.
Ondanks de mooie strakke vormgeving van de A3 gaan de punten naar de Focus.
Ruimte:
A3 - voor zit je prima. Achter niet meer dan redelijk. Daklijn loopt af, waardoor je met je kruin tegen plafond komt. Kofferbak zal groter zijn dan de gewone A3. Vond het redelijk.
Focus: voor idem als A3, achter ook qua beenruimte. Hoofd heeft wel meer ruimte doordat dak verder doorloopt. Kofferbak is uiteraard groter t.o.v. de A3.
Degelijkheid:
A3 - zeer solide. Deuren gaan dicht als een kluis. Mooie materialen, kleine kieren. Goed afgewerkt.
Focus - op zich prima, maar het zijn de kleine dingen, die de A3 beter voor elkaar heeft. De achterklep va de kofferbak is licht (dit hoor je en voel je), Focus heeft ook nog een lange antenne (onhandig met wasstraat). A3 heeft een strakke haaievin. Interieur A3 is degelijker, mooiere materialen. Bij de Focus kun je onder het stuur (onder bepaalde hoek) de bedrading zien zitten. Ruitenwissers zwabberen vanaf zo'n 100 km/h. Deze zaken doen wel wat af aan de kwaliteitsbeleving.
Punten naar de A3.
Gadgets:
A3 - geen.
Focus - automatisch inparkeren (leuk!), Xenon verlichting, dus ook LED interieur verlichting (meerdere kleuren instelbaar),
laat maximum toegestane snelheid zien in display, voorruitverwarming, lichten gaan automatisch aan, evenals ruitenwissers, start/stop systeem en startbutton (cool).
Punten naar de Focus.
Overall winnaar is de dus Focus. Was even bang om terug te gaan in kwaliteit nadat ik de Audi gewend was. Maar het valt me 100% mee. Ford is ook degelijk, op een paar kleine dingen na.
Focus is betaalbaarder, heeft meer opties en is ruimer dan de A3.
Tot nu toe geen gekke dingen meegemaakt.
Ben dus erg tevreden met de Focus wagon.
Up-date
De Focus voldoet nog steeds aan alle verwachtingen.
Na meer dan 13.000 km op de teller is er nog geen piepje of kraakje te horen in het dashboard.
De motor is inmiddels goed ingereden.
Het verbruik valt mij toch wat tegen 7,8 l/100 km = 1:12,8.
Ik moet zeggen dat ik vooral korte afstanden rijd door de weeks, maar zo ook geregeld langere (snelweg) afstanden bij een snelheid tussen de 110 en 120 km/h.
Verder toch tevreden met de overall waardering van de auto.
De donkere achterramen bevallen goed en geven veel privacy, ook een mooie combi met de ink blue lak.
Nog even de plus en minpunten:
+ motor en versnellingsbak (krachtig/soepel)
+ vormgeving (model)
+ gebruiksgemak (station)
+ mooi interieur en (sfeer)verlichting
+ stoelen en fijn stuur
- verbruik
- achterlep (plastic?)
- grote antenne (geen haaievin)
- deuren niet automatisch op slot
- navigatiescherm aan kleine kant, geen verkeersinformatie
- audio, geluid kan beter
Als er later nog iets te melden valt, laat ik het weten...
Ontdek deze auto's in de occasionvergelijker

Ford Focus 1.0 EcoBoost Titanium|Nap|Cruise|Led|Climatronic
- 2013

Ford Focus Wagon 1.6 TDCI ECOnetic Lease Titanium Airco (automatisch | Keyles | Audio | Parkeer sensors
- 2013

Ford Focus 1.6 TI-VCT Titanium Airco (automatisch) | Lmv | Cv op Afstand | Audio
- 2012

Deze hete hatchbacks heb je voor minder dan de prijs van gebruikte Tesla Model 3

Ford Focus - Occasion aankoopadvies

Ford Focus 1.0 Ecoboost Titanium - Klokje Rond Speciaal