Ford Fiesta 1.25 60pk Trend (2011)
Uitvoering | Fiesta 1.25 60pk Trend |
Bouwjaar | 2011 |
Jaar van aanschaf | 2011 |
Na anderhalf jaar nog steeds tevreden
Omdat ik reviews na enkele honderden kilometers niet zinvol vind, start ik nu met de weergave van wat ervaringen van de Fiesta.
De auto is nu (bijna) anderhalf jaar in bezit en de teller zegt 39.000 kilometer. Ongeveer 26.000 per jaar dus. Ik kan niet anders zeggen dat de auto die kilometers prima hefet gevreten. Ik moet er daar wel bij zeggen dat ik veel snelwegkilometers maak (familie ver weg, vakanties en woon-werk) ik denk dat 80 tot 90% van de kilometers over de snel weg is.
Wat mij wel opvalt is het toenemende aantal kraakjes en piepjes in het interieur. In de achterbak kraakt er iets en de bijrijdersstoel kraakt ook (bij bepaalde temperaturen). Binnenkort moet de auto voor de 2de beurt en zal ik de dealer (Ford in Almere) vragen er naar te kijken. Opvallend is wel dat mijn vorige auto (Twingo) niet rammelde/piepte en dat mijn audi 80 van weleer dat ook helemaal niet deed. Bij die laatste kan ik het kwaliteitsverschil wel voorstellen... Wellicht hierna een Audi kopen...?
Het verbruik vind ik prima, ik houdt het niet echt bij, maar grofweg kan ik op 1 tank 550 kilometer rijden ('s ochtends weliswaar snelweg, maar veel spits, Almere-Utrecht). Globaal zou je dan komen op 1/13 a 1/14. Je merkt wel dat het motortje van 60 peekaatjes er moeite mee heeft snel op gang te komen, even snel wat langer doortrekken en de schakelindicator negeren is wat beter, maar weer slechter voor het verbruik.
Al met al, een prima auto die doet waar die voor gemaakt is. Hij ziet er nog altijd leuk uit, rijdt goed (goede wegligging) en is qua zuinigheid ok. Wel vind ik het motortje niet ideaal. Voor de dagelijkse filekruip voldoet ' ie prima, maar even sne invoegen of een gaatje pakken lukt niet altijd. In deze auto zou je toch voor een sterkere variant moeten gaan.
still going strong
Inmiddels is de Fiesta bijna 2 jaar oud en staat de teller op 54.000 en een beetje. Totaal geen problemen ondervonden! In de wintermaanden deed hij z'n werk prima: de verwarming deed het prima, binnen maximaal 10 minuten was het aangenaam warm binnenin (die 10 minuten was de tijd na een nachtje -15).
Nadat de winter zo goed als afgelopen was heb ik de zwarte stalen velgen vervangen voor de zomersloffen, in tegenstelling tot vorig jaar voorzien van lichtmetalen wielen (16" 7 spaaks origineel Ford), rijdt prima en ziet er een stuk beter uit dan die suffe standaard wieldoppen.
Het enige kritiekpuntje zijn de vloer matten, die slijten best snel (na bijna 2 jaar zat er een gaatje in!). op aanraden van andere Fiesta-rijders een setje maten gekocht uit de 'Indivdual'-lijn van de Fiesta, die zijn kwalitatief beter (zeggen ze). Bijkomend voordeel hiervan is dat het interieur ook wat opvrolijkt, ik heb gekozen voor de matten met blauwe festonering (wat weer mooi combineert met de frisse blauwe extrieurkleur.
De planning was om de auto er na 2 a 2,5 jaar uit te doen. Omdat dit een voorraadauto was, heb ik hem nooit helemaal kunnen samenstellen zoals ik dat wilde. Maar inmiddels ben ik zo gelukkig met de Fiesta dat hij nog een tijdje blijft. Wat mij betreft nog wel een jaar of 3 a 4 (zolang hij geen kopzorgen geeft).
Na 4 jaar (of 80.000 km) is de garantie verlopen, wellicht dat ik dan een motorische ingreep overweeg om het vermogen wat op te vijzelen.
Dus niets dan lof over deze auto. Hij rijdt zeer goed (fijne wegligging), is betrouwbaar en biedt ons (2 persoons huishouden)genoeg ruimte. Wat mij betreft een aanrader!