Ford C-MAX 1.5 EcoBoost 150pk Sport (2018)

Ford C-Max facelift
Ford C-MAXFord C-MAXFord C-Max faceliftFord C-Max faceliftFord C-Max faceliftFord C-Max faceliftFord C-Max faceliftFord C-Max faceliftFord C-Max faceliftFord C-MAXFord C-MAXFord C-MAXFord C-MAXFord C-MAXFord C-MAXFord C-MAXFord C-MAXFord C-MAXFord C-MAXFord C-MAXFord C-MAXFord C-MAXFord C-MAXFord C-MAXFord C-MAXFord C-MAXFord C-Max faceliftFord C-MAXFord C-MAXFord C-MAXFord C-MAX

UitvoeringC-MAX 1.5 EcoBoost 150pk Sport
Bouwjaar2018
Jaar van aanschaf2018

Vakantiepech

Op vrijdag 13 april 2018 een nieuwe Ford C-Max gekocht. Luxe uitvoering, met navigatie, achteruitrijdcamera, parkeersensoren enz. Op maandag 21 mei (2e Pinksterdag) vertrokken naar Kroatie voor een lange vakantie met de caravan. De auto rijdt prima, met de Knaus 420QD Sport erachter van ca. 1200 kg. Ook de lange hellingen in Duitsland, bijvoorbeeld de Hunsruck, zijn geen probleem. De 150 pk motor doet soepel en zonder veel geluid zijn werk. Maar de navigatie blijkt niet up to date, dus maar de losse Tom Tom gebruikt, die is wel te vertrouwen. Alles gaat goed tot de fatale dag op woensdag 13 juni. Vlak voor de grens met Kroatie richting Slovenie is de motor gloeiend heet. Reservoir koelvloeistof is leeg! ANWB gebeld en opgesleept naar een Forddealer in Rijeka. Lek in radiateur luidt de diagnose, steen of scherp voorwerp of...? Zou zomaar kunnen, want het is een open grille. Volgens de Forddealer zeer zeldzaam; deze schade komt bijna nooit voor. Maar bij ons dus wel. Bestellen van de nieuwe radiateur duurt minimaal 8 werkdagen bij de Forddealer in Kroatie. Gaan we niet doen en gelukkig krijgen we na 2 dagen via onze Ohra reisverzekering vervangend vervoer, een BMW X1 met 2 ltr motor en 8 traps automaat. Rijdt prima! Onze auto gaat via Ford Assistance op transport naar Nederland. De reparatie en sleepkosten zijn betaald door de ZLM. Maar gelukkig werd alles opgelost en waren er geen persoonlijke ongelukken. De caravan stond zolang op een zeer gedateerde camping in de buurt van Rijeka, waar de planten in de douche groeiden. Maar het sanitair werkte wel allemaal, er was warm en koud water en de beheerder was zeer vriendelijk. We betaalden daar omgerekend 30 euro per nacht. De terugreis verliep prima en gelukkig zonder problemen. We mogen nog van geluk spreken dat we deze storing niet in een tunnel kregen. De Karawankentunnel bijvoorbeeld, die is bijna 8 km lang!

Maar dan nog even over het navigatiesysteem sync3. De kaart die er nu in zit is zeker 3 jaar oud. Volgens de dealer was de laatste update van 2015. Ford Nederland kon me niet vertellen wanneer een nieuwe update beschikbaar was... Als gerenommeerd bedrijf werk je toch met afspraken en planningen? Betaal je veel geld voor een navigatiesysteem en heb je vervolgens een oude kaart. Vooral erg vervelend als je met een caravan verkeerd rijdt of de route niet meer wordt aangegeven. Dat is 1 van de redenen waarom ik geen Ford meer zou kopen. Overigens ben ik wel zeer tevreden over de dealer zelf, van Mossel in Helmond, maar ze hadden me wel kunnen informeren over de kaartupdates in de navigatie. Dat is niet gebeurd. 2e reden waarom ik geen Ford C-Max meer zou kopen is het brandstofverbruik. Ligt nu op 9,2 ltr / 100 km. Verder vind ik de ruimte wat krap. Pluspunten van deze C-Max zijn: degelijke bouw, goede afwerking, stille motor, mooi lakwerk. Maar of mijn volgende auto weer een Ford wordt? Waarschijnlijk niet.