Fiat Tipo Station Wagon 1.5 Hybrid Cross (2023)

Fiat Tipo Station Wagon 1.5 Hybrid Cross (2023)

UitvoeringTipo Station Wagon 1.5 Hybrid Cross
Versnellingen7, Automaat met dubbele koppeling
Bouwjaar2023
Jaar van aanschaf2026

Weer een Tipo

Na bijna 5 jaar een heel fijne Tipo te hebben gereden, nu een nieuwere gekocht. Belangrijkste reden: deze heeft een automaat. En dat is niet het enige verschil.

Hoe anders is de nieuwste generatie Tipo?
Deze is 6 jaar jonger dan de vorige. De carrosserie is ongeveer hetzelfde, al staat deze iets hoger op de wielen. Groot verschil is de techniek, andere motor, andere versnellingsbak en het is een hybride. Kleinere verschillen: materialen dashboard wat mooier en bovenal zijn de stoelen comfortabeler. Goede zitting, goede zijdelingse steun, prima stoelen.

Het hybridesysteem
Onder het motto lichtblauw is ook blauw is mild hybride ook hybride. Maar deze is meer dan dat. Bij naderen rotonde en nemen rotonde gaat het elektrisch. Bij rustig wegrijden ook en bij filerijden ook. Je kan dan tot ongeveer twee kilometer elektrisch rijden waarbij het laadniveau van de accu teruggaat van ongeveer 60% (laadniveau dat de auto ongeveer aaanhoudt) tot 15%. Leuker (file is nooit leuk) is het als je vanaf een provinciale weg een bebouwde kom nadert. De motor is dan uit en zeker bij licht dalende weg blijf je ook bij 50 elektrisch rijden. Door Noord-Frankrijk op die manier een paar dorpjes doorgereden in EV stand. Fijn voor de lokale luchtkwaliteit.

De motor en automaat
De motor is een 1.5 GSE ofwel Firefly motor die gebruik maakt van de Miller cyclus. Bij de compressieslag blijven de kleppen wat langer open zodat de motor minder interne weerstand heeft. Als je motor meer vermogen moet leveren dan gaat ie in normale modus. Vooral bij constante lage snelheden zie je dieselachtige cijfers, soms onder de 3 liter per 100 km. In combinatie met de hybride ondersteuning levert dat een heel net verbruik op, de eerste ruim 800 km omgerekend 1 op 20,9 ofwel 4,8 liter/100 km. Ook in dit geval is de boordcomputer iets te optimistisch. Vergeleken met de vorige Tipo met 1.4 T-jet motor is het verschil het grootst in de stad of bij wegen met veel rotondes. Deze blijft dan zuinig, de T-jet niet. Op de snelweg, en dat is 90% van wat ik rijd, is het verschil minder groot. Bij elkaar 1,1 liter per 100 km verschil, afgaande op de eerste rit.

De motor is heerlijk, zowel soepel als stil. Ook op de snelweg blijft de motor vrijwel geruisloos. Daarbij gaat het wisselen van versnellingen ook soepel en vooral te zien aan het toerental. Dus zowel motor als automatische versnellingsbak zijn prima.
Alles prima dan? Nee, het enige dat iets afbreuk doet aan het comfort is het inschakelen van de motor na EV stand. Bij rustig optrekken of bv voor wegwerkzaamheden gas terugnemen en weer bijgeven, voel je een lichte hik in de auto. Bij snel oprijden, bv bij oprijden provinciale weg, voel je een grotere schok. Op dat punt zijn bv de Fiat 600 en Alfa Romeo Junior comfortabeler.

Rijeigenschappen
De Tipo stuurt prima, je kan als je wilt snel de bocht om en de auto helt dan iets over, maar niet te veel. Daarbij blijft de auto goed controleerbaar, bijsturen in een bocht, bv om een obstakel te ontwijken, gaat prima. Het zicht rondom is behoorlijk goed, naar voor en opzij prima, schuin naar achteren wat minder maar wel veel beter dan de meeste nieuwe auto’s.

Kosten
De aanschafprijs van zo’n tweedehands Tipo is relatief laag en het brandstofverbruik is dus ook heel netjes. De auto weegt 1355 kg en voor een moderne auto is dat ook prima, daarmee blijft de wegenbelasting netjes. Over onderhoudskosten kan ik nog niks zeggen.

Betrouwbaarheid
Na 1000 km nog niet zoveel van te zeggen. De vorige Tipo was vermoedelijk de meest betrouwbare auto die je je kan voorstellen, in 5 jaar geen enkele storing of mankemement. Wel opvallend: toen ik die auto ging inruilen, brande opeens het lampje van bandenspanning. Toen ik de nieuwe ophaalde, ging na 30 km lampje bandenspanning branden. Reset en het was en bleef goed, maar bizar toeval. Verder heeft de auto onder andere dodehoeksignalering die prima werkt. De lane assist is niet te storend en makkelijk uit te zetten, bv als bij wegwerkzaamheden overal lijnen staan.

Waarom deze Tipo?
Ik heb een voorkeur voor Italiaanse auto’s. Ook gekeken naar de Alfa Romeo Junior en de Fiat 600. De Alfa rijdt erg fijn, mooi interieur ook, maar toch wel flink duurder. De Fiat 600 rijdt ook prima, ook verrassend ruim van binnen. Vermoedelijk nog wat zuiniger dan de Tipo. Maar de Tipo vind ik mooier en daarbij is die nog wel weer een stuk ruimer.
Daarna drie verschillende geprobeerd waar het eigenlijk onmogelijk kiezen was, alle drie prima. In Gouda stond een met groter en mooier infotainment scherm. In Heemskerk stond misschien wel de mooiste qua uiterlijk, geen krasje gezien. De derde auto die ik uitprobeerde uiteindelijk gekocht. Als ik in andere volgorde had geprobeerd was dat misschien andersom uitgepakt.

Voorlopige conclusie
Ik heb de auto vooral voor lange reizen, vaak met bagage (soms ook fiets achterin). Daarvoor is deze heel geschikt, comfortabel, stabiel en zuinig. Na het benzinetanken op de snelweg gaf de boordcomputer een bereik van 1030 km. Dat is meer dan genoeg. Ik verwacht dat dit mijn laatste benzineauto is, over een jaar of 5, 6 zal de EV qua techniek en infrastructuur vermoedelijk ook passen bij mijn gebruik. Maar zo ver is het nog niet, voorlopig ben ik heel blij met deze Tipo Cross Hybrid.

9,5