Fiat Tipo Station Wagon 1.0 City Life (2021) #2

Fiat Tipo Station Wagon 1.0 City Life (2021)

UitvoeringTipo Station Wagon 1.0 City Life
Bouwjaar2021
Jaar van aanschaf2023

Eerste indrukken

Eerste indrukken,

Sinds kort de trotse bezitter van deze Tipo 1.0 SW uit juli 2021 in de kleur: 'Grigio colosseo'.
Mijn Punto uit juli 2017 waar ik ruim 5,5 jaar in heb gereden hierop ingeruild.

Lang getwijfeld of de Tipo de opvolger moest worden. Vorig jaar 3 dagen lang gestuurd in een vergelijkbare Tipo. Echter had ik twijfels over het comfort.
Maar wat je koop je tegenwoordig uit de 'Italiaanse stal' ?
De Tipo is nog een Fiat uit het FCA tijdperk. Dus gelukkig zonder een Peugeot/Citroën 'sausje'.

Het Italiaanse 'autovirus' is mij met de paplepel ingegoten. Ouders en grootouders reden vroeger Fiat en Alfa. Helaas ben ik daar alleen nog van over. Iets Frans, Duits of Japans komt niet voor de deur te staan. Desondanks zal ik zo objectief mogelijk de Tipo beoordelen.

Qua comfort, ruimte, uitrusting en segment wou ik er op vooruit gaan. Tevens is de Tipo gunstig geprijsd. Een vergelijkbaar alternatief is er niet echt. Ja, maar dan iets uit het B-segment van een andere merk.
Een elektrische auto is mij nog een brug te ver. Want, te duur en geen laadmogelijkheden thuis. De Tipo zal voorlopig mijn laatse auto zijn.

Al maanden dacht ik toch na over de Tipo. Laatst zonder afspraak naar een Fiat dealer gereden welke 2 Tipo 's had staan. De kleur in het echt is mooier dan op de foto's. Het betreft een ex zakelijke auto met trekhaak en heeft netjes zijn 15.000 km beurt met oliewissel gehad. De auto ziet er netjes uit.

De opstelling van de verkoper, de goede inruilprijs en de proefrit hebben mij besloten tot aanschaf over te gaan.
Keurige en eerlijke Fiat dealer zonder arrogantie. Verkoper gaf aan de Tipo een ondergewaardeerde auto te vinden. Daar kan ik mij in vinden. Het is een no-nonsense auto.
Helaas is de Tipo momenteel niet meer nieuw te bestellen in Nederland.

De auto valt ook op. Met grote regelmaat draait men hun hoofd even om bij het verschijnen van deze Italiaan. Dat snap ik, je ziet dit model niet elke dag. Ook krijg ik complimenten over de auto. Zowel over het uiterlijk alsmede het rijgedrag.

Het betreft de 1.0 Life uitvoering met het nieuwe 10.25 inch infortaiment systeem, digitale cockpit, keyless entry, led verlichting.etc. Dit facelift model vind ik fraaier ogen dan het originele eerst ontworpen model uit 2015/2016.

In vergelijking met de Punto ga ik er flinke stappen op vooruit. De auto heeft 25.000 km gereden en is o.a afgeleverd met de 30.000 km beurt, poetsbeurt en 1 jaar garantie.

De eerste indrukken zijn goed. De Tipo vind ik zelfs wel wat sportief sturen en heeft een dynamische wegligging met voldoende comfort. De 1.0 Firefly heeft net als de Twinair ook 100 pk. De 1.0 is in de Tipo een teruggetunde motor. Dat is merkbaar. In de 500X heeft deze motor 120 pk met een 6 bak.
Het vermogen is voldoende. Ook niet meer dan dat. De motor is soepel en heeft voldoende koppel.
In vergelijking met de Twinair doet deze motor geruisloos zijn werk en behoren trillingen tot het verleden. Ook zijn er amper rij en windgeruis hoorbaar.

Het interieur maakt een kwalitatief goede indruk met een nette afwerking. Geen piepjes en kraakjes. Oke, de deurpanelen zijn van hard plastic. Echter maakt mij dit niet uit. Alsof ik de hele tijd het kunststof zit te knuffelen. Trouwens het dashboard heeft zacht aanvoelende kunstof.
Veel knopjes, schakelaars etc. komen mij bekend voor. Deze werden al jarenlang gebruikt binnen verschillende Fiat en Alfa modellen.

De auto is behoorlijk ruim en breed. 4 volwassenen personen passen er makkelijk in. Alleen mis ik wel een goede opbergmogelijkheid voor mijn zonnebril.
Parkeren gaat makkelijk met de zeer heldere achteruitrijcamera en parkeersensoren voor en achter.

Als veiligheidsuitrusting zit er standaard o.a. lane assist, vermoeidheidsherkenning en automatische grootlicht op. Lane assist is handig voor op de snelweg, maar op smallere binnenwegen met belijning ben je continu aan het corrigeren. Erg hinderlijk en het stuurgedrag wordt zo kunstmatig. Dit systeem zet ik eigenlijk standaard uit. De concurrentie biedt standaard meer actieve veiligheidsuitrusting. Echter mis ik dit niet. Je moet zelf gewoon goed opletten.

Een groot pluspunt vind ik dat altijd de achterlichten aan zijn. Ook als alleen aan de voorzijde de dagrijverlichting brandt.

De stoelen geven goede steun. Wel zijn deze wat harder dan de Punto. Hier heb ik wel aan moeten wennen.

Het infortaimentsysteem met Android auto en Apple carplay werkt foutloos, snel, draadloos en het scherm is kraakhelder. Dit scherm zit o.a. ook in de nieuwe 500E.

De standaard 16 inch lichtmetalen velgen vind ik wat magertjes ogen. Heb het liefst 17 inch originele velgen eronder. Nieuw zijn deze erg aan de prijs. We wachten rustig af. Dit daar de huidige banden ook nog goed zijn.

Qua verbruik vind ik het nog te kort om daar een goede indruk over te geven. De eerste tankbeurt resulteerde in 1 op 16,7 gemeten aan de pomp in een koude wintermaand. De boordcomputer gaf ook deze waarde aan. Voor dit verbruik niet echt mijn best gedaan. Tijdens langere ritten op de snelweg waar 100 km/uur gereden mag worden, geeft de boordcomputer rond de 1op20 aan. Korte ritten geven een hoog verbruik aan. Een verbruiksmonitor ga ik hiervan bijhouden.

Qua betrouwbaarheid zullen we het zien. De Punto heeft laten zien dat Fiat goede en betrouwbare auto's maakt.

Al met al ga ik de Tipo steeds meer waarderen.

Ik houdt jullie op de hoogte.

13000 km verder

Update.

Inmiddels een half jaar en 13.000 km verder.

De auto begin ik steeds meer te waarderen. Het is een tijdloos ontwerp. Ondertussen ben ik volledig gewend aan de stoelen. Deze geven goede steun.

De auto vind ik zelfs wel strak en direct sturen. Oke, het is geen Alfa Romeo Giulia. Maar toch.

Helaas al wel 1 probleem gehad. Gelukkig onder (fabrieks) garantie.
Regelmatig was een ratel hoorbaar onder de motorkap. Na onderzoek door de dealer bleek dit geluid uit de versnellingsbak te komen. Dealer heeft een aanvraag gedaan bij Stellantis Nederland om de bak te vervangen. Echter is Stellantis niet zo snel met reageren op garantieclaims. Volgens de dealer kon dit wel 2 maanden duren. Hierop heeft de dealer besloten zelf maar alvast de bak te gaan vervangen.
Volgens de dealer is dit niet de eerste versnellingsbak van dit type welke ze hebben vervangen. Nu is de auto weer probleemloos.

Het lijkt alsof er heel soms een klein rammeltje uit het linker voorportier komt. De schanieren zijn ingevet.

Ook heb ik 3 eigenaardigheden ontdekt,

Elke rit moet ik opnieuw het start&stop systeem uitschakelen. Deze gebruik ik niet.
Bij de Punto bleef deze uitgeschakeld.

Elke rit moet ik de auto handmatig op slot doen, bij het wegrijden (autoclose). Bij de instellingen is dit niet te wijzigen.
De Punto had dit wel.

De 2 bovenstaande punten voorgelegd bij de Fiat dealer. Zij kunnen dit helaas niet wijzigen in de software.

De lak lijkt gevoelig voor krasjes, deze komen er voor mijn gevoel snel op.

Na een wasbeurt door de wasstraat wil er nog wel eens vocht/condens in de achterlichten zitten. Dit verdwijnt grotendeels als het warmer wordt. Volgens de dealer komt dit door de ledtechniek. Doordat led niet warm wordt blijft er langer vocht in zitten. Dit kan geen kwaad en komt bij vele merken voor. De importeur gaat er niks aan doen qua garantie werdt mij verteld.

Verrast ben ik over het positieve verbruik. Nu het warmer weer is rijdt ik zonder heel veel moeite 1 op 18 aan de pomp, daar zitten ook veel korte ritten bij van minder dan 10 km enkele reis. Laatst 1 op 20,5 gereden.
Met flink doorrijden rijdt je rond de 1 op 16 a 17.
Je kan merken dat deze motor is afgesteld om zo zuinig mogelijk te zijn. Het is ook een geknepen versie van het origineel. (120 pk)
De 16 inch velgen zullen ook wel een positieve bijdrage aan het verbruik leveren.
Met continu de airco aan stijgt het verbruik flink.
Deze motor is in vergelijking met de Twinair zuiniger.

Na 10.000 km preventief een kleine beurt met oliewissel uitgevoerd. Bij aflevering is er 0W30 olie gebruikt terwijl Fiat 0W20 voorschrijft. De dealer hiermee geconfronteerd en zij erkenden hun fout. Echter gaan ze er niks mee doen zeiden ze.
De oliewissel maar bij mijn Fiat specialist laten uitvoeren. Hier gaat de auto ook weer in onderhoud. Ook heeft de dealer geen originele onderdelen gebruikt, zoals originele filters. Dit melde mijn eigen garage welke mij dit ook liet zien.

Ook heeft de auto al 2 keer bezoek gehad van een steenmarter, met een storing tot gevolg. Hierbij heeft de marter waarschijnlijk een sensor geraakt. Gelukkig geen schade. Auto uitlezen en resetten koste rond de 90 Euro bij de dealer. Bizarre prijzen trouwens.
Voor nu een antimarter kastje laten inbouwen.

1 jaar in bezit

Inmiddels ruim 25000 kilometers verder en vandaag precies 1 jaar de Tipo in bezit. Gisteren heeft de Tipo de grens van 50.000 kilometers bereikt. Helaas geen probleemloze kilometers. Zometeen hier meer over.
Door een wijziging van baan rijdt ik sinds 3 maanden het dubbele woon-werk kilometers. Ruim 110 kilometers per dag. De kilometers gaan dus snel. Ik verwacht over de 30.000 kilometers per jaar te gaan.

Helaas wel wat sofwareprobleempjes gehad. Af en toe starte de auto in het Engels op. Alles is hierbij dan in het Engels en ook de rijhulpsystemen, multimedia etc. Alles moet je weer handmatig opnieuw instellen.
Sinds de laatste keer dat dit voorkwam, in december, doen de achterlichten en de dagrijverlichting het niet meer in de 'uitstand'. Hierdoor rijdt ik nu voor de veiligheid standaard ook overdag met dimlicht. Dit betekent dat bij het zowel buiten donker worden alsmede het lichter worden, het dashboardverlichting en de instrumentariumverlichting handmatig gedimd danwel verlicht dienen te worden.

De dealer dit probleem voorgelegd. Ze kenden het probleem niet. De auto geeft ook geen foutcodes aan. Wel gaven ze aan dat dit inderdaad niet hoort. Na begin januari een hele dag in de werkplaats gestaan te hebben, was het niet opgelost en hebben ze een melding bij de importeur gedaan.

Een aantal weken later opnieuw problemen, de auto wou niet meer starten. De wegenwacht heeft de accu losgekoppeld en weer aangesloten. Hierna was het probleem opgelost. Volgens de wegenwacht heeft het met de software te maken.

Na nogmaals een dag in de werkplaats gestaan te hebben, half februari, blijkt de 'computer' van de auto defect te zijn. Deze staat nu in bestelling. Dit kan wel even duren voor deze is geleverd.
Tevens direct, de auto stond toch in de werkplaats, na 13.000 km een kleine beurt, oliewissel en de voorbanden laten vervangen. De voorbanden hadden wettelijk nog 2 mm legaal profiel. Het stuurt nu weer heerlijk strak.

Er is iets olieverbruik waarneembaar. Gemiddeld een halve liter tussen de beurten door. De olie is tegenwoordig erg dun, 0w20. Al mijn vorige Fiat motoren, 3 tweecilinders Twinair's verbruikten ook olie.
Er heeft eerder ook 0W30 olie ingezeten, toen was er amper waarneembaar olieverbruik. Het lijkt toch aan de fabrieksvoorgeschreven dunne 0W20 olie te liggen.

De vorige auto, een Fiat Punto, was geheel probleemloos.
De Tipo is bijna 3 jaar oud. Toch wel grote gebreken voor een jonge auto. Gelukkig allen in de garantie. Anders was het een kostenpost van duizenden euro's geweest. Er gaat een sterretje voor betrouwbaarheid van af.

Echter rijd ik toch nog met plezier in de auto. Het stuurt heerlijk direct met een goede wegligging.
Een Tipo hybrid automaat welke ik als leenauto meehad stuurde behoorlijk licht en kunstmatig. Echter wel een verfijnde automaat en soepele viercilinder. Echter te duur voor wat je krijgt in vergelijking met de concurrentie.

Het praktijkverbruik zit nu tussen de 1 op 17 en 1 op 18. Keurige waarden in de winter en ook met veel filerijden.

Groot onderhoud

Inmiddels 16.000 km verder en tijd voor de de volgende onderhoudsbeurt. Het betreft de 60.000 km beurt. Uitgevoerd bij 64.000 km, nu 2 maanden geleden.

Naast een setje nieuwe ruitenwissers geen bijzonderheden. Alhoewel, vaak hoor ik in de constructie rond of in het linker voorportier wel het een en ander knakken en kraken. Dit vooral op drempels en slecht wegdek. Ook fribreert er wat bij de gordel. Alsof er een ringetje ergens tegenaan fribreert. Juist tijdens een proefrit door de monteur, om deze euvels vast te stellen, deed dit zich niet voor. Er is wat siliconenspray gespoten bij de constructie van de gordel aan de b stijl. Na een week kwamen deze fribraties weer terug. Het is regelmatig hoorbaar.

De auto verbruikt geen olie. In het begin leek dit wel iets. In deze 16.000 km geen meetbaar verbruik. Ook was de olie nog niet heel donker verkleurd.

Het wachten is nog steeds op een nieuwe computerunit. Een aantal maanden geleden, eind juni, bleek de bestelde computer het niet te doen. Dit voor de 2e keer. Na contact met de importeur wordt voor de 3e keer een computerunit besteld. Sinds eind juni wacht ik al. Ze kunnen niet zeggen hoelang het duurt. Deze unit moet nu nieuw geproduceerd worden. Gelukkig is dit een garantieklus.

Veel mankementen voor zo'n jonge auto. Ben het vertrouwen inmiddels wel kwijt.
De dealer doet z'n best, maar helaas geen compensatie daar ik nu al bijna 1 jaar met een defecte auto rond rijdt.

De lak blijkt erg gevoelig voor steenslag en kleine krasjes te zijn. Aan beide zijkanten al behoorlijk wat steenslag zitten. Tja zonde, maar je kan de auto ook niet nieuw houden.

3 weken geleden de auto laten uitlijnen bij de lokale bandenboer. Erg zoekerig weggedrag. Nu rijdt de auto weer heerlijk strak.

Het verbruik blijft positief. Zonder moeite haal 1 op 18 aan de pomp.

Gerepareerd?

Gerepareerd?

Eind oktober viel ook het multimediasysteem uit. Kreeg deze niet meer werkend. Dealer gebeld. Dit lag zeer waarschijnlijk aan de defecte computer. Aangegeven dat ik sinds juni al wacht en mijn geduld begint op te raken. Dealer ging weer in overleg met importeur Stellantis. Nu kon het onderdeel waarschijnlijk binnen 4 weken geleverd worden. Gezien mijn vakantie de auto eind november aangeboden ter reparatie.

Eind november is de auto bij de dealer geweest voor de installatie van de derde computer! Zou het ditmaal 3 keer scheepsrecht zijn? Deels. Het multimediasysteem deed het weer. Maar de dagrijverlichting deed het opnieuw niet.

De dealer kwam met een vaag verhaal dat het nu 'opgelost' is en ze niks meer voor mij konden betekenen. Want ze wisten het niet meer hoe ze het wel moesten oplossen. Aangegeven hier niet mee akkoord te gaan en wederom weer een afspraak gemaak dat er weer naar zou worden gekeken. De dealer zou de hulp van de importeur inroepen.

Ook formeel een klacht ingediend bij de grote dealerketen.
Al snel werdt ik gebeld door de servicemanager van de dealerlocatie t.a.v. mijn klacht. Men toonde begrip dat het allemaal al zo lang duurt. Maar ze zagen het toch anders, ze hadden zich in hun ogen, mij wel serieus genomen, maar zou het qua communicatie verkeerd gegaan zijn en zou ik het verkeerd geïnterpreteerd hebben.

Afgesproken dat de auto zo lang mogelijk in de werkplaats zou blijven zolang nodig was. Tevens zou ik gratis vervangend vervoer krijgen. Normaal zou je daarvoor moeten betalen gaven ze aan. Al die keren hiervoor was het vervangend vervoer ook al gratis daar het een garantiegeval was. Alleen de brandstofkosten zijn logischerwijs voor mijn eigen rekening.

Half januari mijn auto weggebracht naar de dealer. Al snel werdt ik gebeld dat de auto klaar was. De verlichting deed het weer. Op mijn vraag wat ze hadden gedaan was, "niks".

De werkplaats wist ook niet waarom de verlichting het ineens weer deed. Een mogelijke verklaring was een 'over-the-air update' of dat de computer zich zelf ingeleerd heeft. 1 ding weet ik zeker, voor ik de auto wegbracht was het defect nog aanwezig.

Het heeft 1 jaar lang geduurd voordat het is gefixt.

De auto moet binnenkort voor een kleine beurt. Ik twijfel of ik nog wel met deze auto wil doorrijden, ja hij doet het weer, maar mijn vertrouwen in het Stellantis concern is verdwenen. Alle kleinere FCA-Fiat-Alfa dealers, vaak met passie voor de Italiaanse merken, zijn verdwenen.

Tsja, als Italiaans autoliefhebber wat wil je dan als opvolger van de Tipo? Een directe opvolger is er ook (alweer) niet.

Eerste APK

Een maand en 3000 km geleden een kleine onderhoudsbeurt met oliewissel, APK en het vervangen van de remvloeistof laten doen bij de dealer. Kosten: 400 Euro. Dit betreft de 75000 km beurt.

Na het vervangen van de gebarsten voorruit, is de Tipo glansrijk door de APK gekomen. Wel moeten de voorbanden over een aantal maanden vervangen worden i.v.m. verminderd profiel.

Voorruit was gebarsten. Hier zat een scheur in door steenslag. Via de dealer dit laten doen bij Autotaalglas.

Kosten, eigen risico van 150 Euro.

Er voor gekozen om een orginele voorruit te laten bestellen en plaatsen. Dit is niet standaard. Standaard wordt een 'imitatie' ruit geplaatst. In het verleden heb ik bij een andere auto hier gedoe mee gehad. Er was kleurverschil zichtbaar tussen de imitatieruit en de overige af fabriek ruiten.

Ruit is erg netjes en strak geplaatst. Geen verschil met de af fabriek.

Heb wel mijn zin moeten doordrukken. De Fiat dealer wilde eerst geen orginele ruit bestellen. Want dit was meer werk voor hun.

Auto doet het nu goed. Geen problemen meer. Motor verbruikt geen olie. Benzine verbruik in de praktijk zit rond de 1 op 17,5 a 1 op 18. Nu het warmer wordt verwacht ik wel weer richting de 1 op 19 te gaan.

Soms denk ik wel aan een opvolger. Tsja, wat wordt het dan? Er is geen echte opvolger van de Tipo. Een ander Stellantis product hoef ik niet. Dan bedoel ik vooral de Franse merken. De vernieuwde 1.2 Puretech sla ik ook over. Dan valt er eigenlijk niks meer Italiaanse te kiezen. Want overal zit deze motor in.