Fiat Tipo 1.4 i.e. SX (1995)

Fiat Tipo 1.4 i.e. SX (1995)

UitvoeringTipo 1.4 i.e. SX
Bouwjaar1995
Jaar van aanschaf2007

Vanaf dat ik mijn rijbewijs in bezit heb staat er al een mooie auto voor de deur, namelijk een Fiat Cinquecento Sporting. Omdat ik deze Cinquecento van mijn moeder heb overgenomen hecht ik er heel veel waarde aan. Daarom wilde ik hem gaan stallen voor de winter. Maar welke auto moet ik dan gaan kopen om de winter door te komen? 1 ding was zeker, het moest en zou een Italiaan worden. Ik liep al een tijdje met de Fiat Tipo in mijn hoofd, zo’n Tipo Sedicivalvole (2.0 16V) leek mij wel erg leuk, maar toch niet de juiste keus. Dan maar kijken voor een andere luxe versie van de Tipo, namelijk de SX.
Via het internet kwam ik er een aantal tegen, en binnen de kortste keren was ik de eigenaar van een donkergroen metallic Fiat Tipo 1.4 i.e. SX Topline!!

Uitrusting:
Zelf kan ik helaas nergens informatie vinden wat nou precies de extra waarde is van de Topline uitvoering, ik gok maar op de standaard metallic lak.
Verder is de auto lekker luxe uitgevoerd, zeker gezien zijn leeftijd.
Hierbij een kleine opsomming:

- Airbag voor de bestuurder
- Armsteun tussen de voorstoelen
- Bestuurderstoel en stuurwiel in hoogte verstelbaar
- Centrale deurvergrendeling
- Checkpaneel voor bijv. een defect lampje of een deur die nog geopend is
- Econometer (brandstof verbruiksmeter)
- Elektrische ramen
- Getint en warmtewerend glas
- Mistlampen voor
- Stuurbekrachtiging
- Velours bekleding
- Verstelbare lendensteun voor de bestuurdersstoel

Dus een zeer complete reiswagen!

Eerste indruk:
Zeer veel ruimte en een vlotte uitstraling. Het handige is ook dat het een 5 deurs versie betreft, hierdoor kan je gemakkelijk en veel spullen mee vervoeren op de achterbank.
Het zicht rondom vind ik prima, dat komt ook dankzij het extra 4e raampje achteraan. Waardoor de dode hoek beperkt blijft.

Op de snelweg rijd de Tipo lekker door met zijn pittige motor, het prettigste vind ik dat je niet perse hoeft te schakelen om in te halen. Je kan gewoon in de 5e versnelling van 80 km/h naar 100 km/h versnellen zonder moeite. En zelfs zijn topsnelheid van 185 km/h vind ik helemaal super, en dat met ‘slechts’ 70pk. Natuurlijk weegt de Tipo ook niet extreem veel (985 KG) dus heeft dat weer zijn voordelen op de prestaties.

Omdat ik zelf doordeweeks geen lange afstanden maak is het verbruik met 1 op 10 redelijk te noemen.
Als ik langere (snelweg)ritten rijd kan er minimaal 1 op 12 uitgehaald worden.

Kortom:
Een prettig rijdende auto die verder ook nog eens goedkoop in het gebruik is.

Bij aanschaf van de Tipo wist ik al dat ik het één en ander moest gaan vervangen.
Omdat ik zelf kan sleutelen vond ik dat allemaal niet zo’n probleem.

De remmen voelde een beetje sponzig aan, dit kwam door twee lekke remcilinders op de achterwielen. Tevens waren de handremkabels aan vervangen toe, omdat de handrem zeer matig zijn werk deed. Ook die heb ik gelijk vervangen.
De Tipo kreeg een grote onderhoudsbeurt met een nieuwe distributieriem en nieuwe bougies.

Na de grote beurt kon je gelijk merken dat de motor veel beter is gaan lopen.
Het minpunt wat ik nu op dit moment heb is, dat de motor irritant hikt tijdens koude toestand. (hier moet ik nog even naar kijken)
En de ruitenwissers haperen af en toe, maar na verloop van tijd wissen ze weer normaal.

Al met al, ben ik zeer tevreden met mijn Fiat Tipo, en als ik de andere reviews lees komt hij meestal ook goed naar voren. Dus ben ik niet de enige persoon die zo enthousiast is over de Tipo!

UPDATE:
105500km:
Dynamo heeft de geest gegeven, hierdoor stond ik met een lege accu. Na een gloednieuwe dynamo werkte alles weer perfect. (kosten €50,-)

106000km:
Ik heb mijn Tipo voorzien van zeer nette en originele 14 inch LM-velgen.
Hij staat inmiddels te koop, en de nieuwe eigenaar heeft zich al gemeld.
Dus binnenkort staat er geen Fiat Tipo meer bij mij voor de deur.
Op naar een andere Italiaan. (maar ik blijf wel aan de Tipo denken)