Fiat Punto Evo 1.3 Multijet 16v 85 Dynamic (2011)

autoreview

Fiat Punto Evo
Fiat Punto EvoFiat Punto EvoFiat Punto EvoFiat Punto EvoFiat Punto EvoFiat Punto EvoFiat Punto EvoFiat Punto EvoFiat Punto EvoFiat Punto Evo

Signalement

UitvoeringPunto Evo 1.3 Multijet 16v 85 Dynamic
Versnellingen5, Handgeschakeld
Bouwjaar2011
Jaar van aanschaf2011
KM-stand bij aanschaf5 km
KM-stand laatst11.600 km
Lezerswaardering: 75%
Disclaimer MyReview

De beschrijvingen en reacties in de rubriek Myreview Auto zijn gebaseerd op persoonlijke meningen en ervaringen van gebruikers. DPG Media probeert de authenticiteit van deze persoonlijke meningen en ervaringen zo goed mogelijk in te schatten, maar kan niet verantwoordelijk worden gehouden voor de inhoud of de gevolgen van deze meningen en ervaringen. In Myreview Auto zullen zowel goede als slechte ervaringen worden geplaatst. DPG Media betaalt geen vergoeding voor de ervaringen of laat deze op een andere manier beïnvloeden. De redactie kan uitingen die niet voldoen aan de huisregels of onrechtmatig zijn te allen tijde aanpassen of verwijderen.

Het is niet toegestaan zonder toestemming van DPG Media de informatie van Myreview Auto te gebruiken voor of te verspreiden via andere media.

Kleiner, zuiniger, goedkoper. Maar minder comfort.

  • 11.600 km

Ik heb de Punto Evo nu bijna 3 maanden. Vóór de aanschaf van een kleine belastingvrije diesel heb ik uitgebreid de reviews op de Autoweek-site bestudeerd. Tijd om die van mij er bij te zetten.

Ik heb vorig jaar/begin dit jaar lang getwijfeld of ik mijn Ford Mondeo 'op' zou rijden, of dat ik gebruik zou maken van de belastingvoordelen - en het gunstige verbruik - van een kleine diesel. Met 250 woon-werkkilometers per dag, 4 dagen in de week, gaat het hard. Er zaten bij de Ford in ieder geval een grote beurt met APK, 4 nieuwe banden, een nieuwe multiriem met spanner en een nieuw roetfilter aan te komen. Daarom toch maar voor een nieuwe gekozen en de Ford na bijna 8 jaar en 282.000 kms afgedankt naar de handel. De Sirion 2 van mijn vrouw voor een goede prijs op de Fiat ingeruild. En voor haar en voor de gezinsreizen een: ....Dacia Logan MCV 1.6 16V op LPG gekocht van een jaar oud.

Maar terug naar de kleine diesel.
Ik heb ook proef gereden met een Skoda Fabia combi (lekker ruim, maar ik vond het niks dat je tot 3.000 toeren moet trekken), een Citroen C3 (benzine met 120 pk; de diesel was er nog niet) en de Opel Corsa. De Corsa had ook gekund (stuurde zeker niet minder dan de Fiat), maar ik vond uiteindelijk de Punto mooier en het motortje in de Fiat (ondanks de 10 pk minder) beter bij mijn rijstijl (geen toer teveel) passen. Ook nog even getwijfeld over de DS3. Maar het is dus toch de Pevo geworden. Op het laatste moment bij de Fiat-dealer ook nog even een Grande Punto diesel geprobeerd. Maar die ziet er van binnen niet (meer) uit (van buiten wel; vind de neus misschien wel mooier) en de geluidsisolatie is ook niet meer up to date, als je de Evo hebt geprobeerd. Is uiteraard zeer persoonlijk (ik wil de GP-collega's natuurlijk niet kwetsen).

Bij de uiteindelijke keuze speelde voor mij een rol:
* Fijne, stille motor; pakt laag in de toeren op (volgens het instructieboekje ligt het maximum koppel van 200 Nm bij 1500 toeren).
* Beurten om de 30 à 35 duizend kilometer en een distributieketting i.p.v. -riem.
* Met de twee pakketten (Dynamic Plus en Cool & Blue) erg compleet voor een redelijke prijs.
* 5 deurs.
* Redelijke wegligging.
* Redelijke zit achter het stuur.

Ik heb er nu een kleine 12.000 kilometer mee gereden. Nog geen echte problemen gehad.

Het verbruik.
Dankzij een zeer beheerste rechter voet (alleen maar mogelijk met cruise control) reed ik met de Mondeo al 1:19 gemiddeld (gemeten o.b.v. de tankbeurten). De Pevo geeft nu een verbruik van 4.0/100 km aan; 1 op 25 dus. Maar de boordcomputer is wat te optimistisch. Ik zal het nog wel een keer uitrekenen, maar ik schat het werkelijke verbruik op 1 op 24 à 1 op 24,5.
Om nog zuiniger te kunnen rijden, zou ik op de snelweg achter een vrachtwagen moeten gaan hangen. Maar dat gaat me te ver. (Ik rijd op snelwegen nu ongeveer 105 echte kms/uur).

Overige ervaringen.
* 't stuurt en veert niet slecht, maar het is geen Ford. Wat weinig gevoel door de (te) lichte besturing. Stoteriger dan de Mondeo.
* Zitting had wat langer mogen zijn.
* Prima ventilatie.
* Prestaties motortje (nog geen 1250 cc!): goed.
* De verwarming voldoet prima, maar ik heb er nog niet mee in de winter gereden.
* De inhoud van de tank zou 45 liter bedragen, maar het waarschuwingslampje begint zo vroeg te branden dat ik nog nooit meer heb getankt dan 39,6 liter. En toen kon ik volgens de boordcomputer nog maar 0 kilometer rijden.
* Blue & me is praktisch in het gebruik.
* En, niet onbelangrijk: lekker stil in de auto. (Een wereld van verschil met de Dacia; dat ding maakt me toch een toeren op de snelweg.)

Voor nu: genoeg lijkt me. Ik meld me weer bij de eerste beurt.

108.000 km (juni 2013).
Dat melden bij de eerste beurt is er niet van gekomen. Ik ben inmiddels 3 beurten - die om de 35.000 km moeten plaatsvinden - verder. Olie verversen is op indicatie; bij mij in de praktijk om de 30.000 km.

Wat valt er te melden?
Nou, bijvoorbeeld dat het een betrouwbaar autootje is, dat me nog nooit heeft laten staan. Dat er een modificatie is aangebracht om het bevriezen van condenswater tegen te gaan in de slang voor de recirculatie van de carterventilatie. Dat een turbodruksensor onder garantie is vervangen. Dat het geen storing, maar normaal is, dat als je 's-morgens vertrekt en het buiten wat kouder is, dan de ventilator de ingestelde stand van gisteren even is 'vergeten'.

En dan het belangrijkste aspect natuurlijk: het verbruik. Met mijn vorige auto reed ik zuiniger dan het gemiddelde cijfer van de fabrieksopgave. Dat kun je tegenwoordig kennelijk wel vergeten. Het (op basis van de tankbeurten bijgehouden) verbruik is gemiddeld 1 op 23,8. 's-Zomers wat zuiniger en 's-winters (met winterbanden) wat minder zuinig. Na de laatste beurt (bij 106.000 km) valt op dat de auto volgens de boordcomputer fors minder zuinig is geworden (daarvoor 3,8; nu 4,5 l/100 km). Volgens de garage is er niets aan de software voor motormanagement of boordcomputer gewijzigd. Gelukkig lijkt het erop dat het werkelijke verbruik niet/niet veel scheelt met vóór de beurt. De auto is nu in werkelijkheid zuiniger dan de computer aangeeft; dat was eerst andersom.
Ik heb verder nu toch maar 4 sterren gegeven voor comfort; je went eraan.
Voor nu: op naar de 200.000 km. Tenminste als ik de perverse prikkels van andere leuke auto's kan weerstaan.

8,0
  • Betrouwbaarheid
  • Prestaties
  • Comfort
  • Kosten
  • Zou u weer een auto van dit merk kopen? misschien

Lezersreacties (7)

Reageren

Maak melding van misbruik

Let op! Deze functie is niet bedoeld om zelf een commentaar toe te voegen. Optioneel kun je er een opmerking bij plaatsen.

Er is iets mis gegaan. Probeer het later nog eens of e-mail ons.